Stratejisini doğru belirleyen, ayakta kalıyor

Bugün ise aradan yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen hala değişmeyen bazı kurallar var. Günümüz savaşları artık meydanlarda değil ulusal ve uluslararası pazarlarda yaşanıyor. Stratejisini en doğru şekilde belirleyen ve uygulayan şirketler ayakta kalırken, başaramayanlar yok olmaya mahkum oluyor.

Bu sayımızda, 2005 yılından bu yana “kurumsal strateji yönetimi” konusunun Türkiye’de yaygınlaşması ve en doğru şekilde algılanması konusunda önemli çalışmalar yapan BimSA’nın Genel Müdürü Güngör Kaymak ile bir araya geldik ve konunun Türkiye’de algılanışı ve BimSA’nın çalışmaları üzerine bilgi aldık.

Stratejinin doğru yönetimi ne anlama geliyor?

Strateji yönetiminde önemli olan konu “doğru strateji”yi en “doğru şekilde” yönetmektir. Bu bağlamda doğru strateji, kurumun kendi bünyesinde tepe yönetimin de katılımı ile beraber ortaya çıkan strateji olarak tanımlanabilir.

Dışarıdan hangi seviyede danışmanlık hizmet alınırsa alınsın, bunların hiçbiri kurumun kendi içinden çıkacak strateji kadar doğru olamaz. Ayrıca stratejinin benimsenmesi için de yine içeriden çıkmış olması çok önemli.

Strateji belirlendikten sonra ikinci önemli noktayı onun doğru yönetilmesi oluşturuyor. Doğru strateji yönetiminin ilk aşamasında belirlenen stratejinin tüm kurum çalışanları tarafından doğru anlaşılması yatıyor. Çünkü araştırmalar gösteriyor ki, belirlenmiş stratejilerin neredeyse yüzde doksanı doğru anlaşılamama sorunu nedeniyle uygulamada başarısızlığa düşüyor. Dolayısıyla belirlenen stratejinin şirket içinde her kademedeki çalışana doğru anlatılması ve ortak bir dil oluşturulması şart.

Ortak bir dil oluşturulduktan sonra, sıra her departmanın, hatta her bir çalışanın bu stratejiye göre bir aksiyon planı oluşturmasına geliyor. Bu sırada muhtelif teknolojik araçlar kullanılarak düzenli ölçümler yapılmalı, değerlendirme, sapmalar varsa en kısa zamanda fark edilip, bunlara karşı aksiyon alınarak o stratejinin takibinin yapılması gerekiyor. Kurumsal strateji yönetiminde hedef, kurum içindeki atların hepsinin aynı yöne koşmasını sağlamaktır.

Türkiye’de kurumsal strateji anlamında yapılan çalışmaları yeterli buluyor musunuz? Bu anlamda gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında nasıl bir tablo çıkıyor karşımıza?

Strateji eski bir kavram olmasına karşın, kurumsal strateji belirleme ve bunun teknoloji yardımı ile ölçülmesi ülkemizde olduğu kadar dünyada da yeni yeni konuşulmaya başlandı. Bu yüzden Türkiye’de ve dünyada yaşanan sıkıntılara bakıldığında bu anlamda çok büyük farklılıklar ile karşılaşmıyoruz. Kullanılan teknolojinin yaygınlığı konusunda ise teknolojinin her alanında olduğu gibi birkaç yıllık bir “geriden izleme” durumu söz konusu. Bunu da normal karşılamak gerekiyor sanırım.

Biraz da BimSA’nın kurumsal strateji konusundaki çalışmaları hakkında bilgi almak isteriz…

BimSA geçtiğimiz yıldan bu yana Türkiye’de “kurumsal strateji yönetimi” gibi kavramların daha fazla anlaşılması için ciddi bir gayret içerisinde. Bu konuda “İş’te Performans” adı altında üst düzey yöneticilere yönelik iki aylık ücretsiz bir dergi yayınlıyor ve bu kavramların üst düzey yöneticilerin gündemine oturması için çaba sarf ediyoruz. Geçtiğimiz yıl Harvard Business School hocalarından Prof. Dr. Robert Kaplan’ı Türkiye’ye getirerek bir günlük bir konferans organize ettik.

Şimdi de Robert Kaplan ve David Norton’ın da bulunduğu Palladium Executing Strategy Group ile Türkiye ve Ortadoğu’da ortaklaşa strateji uygulamaları atölye çalışması düzenliyoruz. Onların geliştirdiği uygulama örneklerini buraya transfer ederek yerel kaynaklarla Türkiye’de kurumsal strateji ve performans yönetimi alanında eğitim, danışmanlık değerlendirme kapsamında hizmetler veriyoruz.

Türkiye’de yeterli danışmanlık kaynağının sağlanması ve know-how’ın Türkiye’ye transferinin sağlanması açısından önemli bir süreç bu... Stratejiyi teknoloji ile birleştirerek kendi sahamızdaki şirketler arasında bir ilki gerçekleştiriyoruz. Geleceğe yönelik rakamsal bir veri vermek ise şu an için çok güç. Çünkü halen pazarı bu konuda bilinçlendirme sürecindeyiz.

Strateji gibi kritik bir konuda şirketlerin dışarıdan danışmanlık hizmeti alması nasıl bir katma değer sağlayacaktır?

Bizim asla gidip bir kurumun stratejisini belirlemek gibi bir hedefimiz yok. Biz strateji belirleme sürecinde daha çok moderasyon hizmeti vererek tarafların görüşlerini paylaşılabilmesi; paylaşılan görüşler sonucunda ortaya çıkan stratejinin doğru formüle edilmesi, bunun kurum içinde hangi araçlarla yaygınlaştırılacağı ve ölçümünün yapılacağı ile ilgili danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bizim görevimiz stratejiyi herkesin doğru şekilde anlaması ve her bir çalışanın buna göre bir aksiyon planı oluşturması, izlenmesi için danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)