Sağlık: Bahar Ayları ve Çocuklar

Dr. Aylin Şimşek
VKV Amerikan Hastanesi – Pediatri Bölümü

Bahar ayları hepimizin sevdiği aylar olmakla birlikte, bahar yorgunluğu, grip, soğuk algınlığı, ishal gibi hastalıkların yanında alerjik hastalıkları da beraberinde getirmektedir.

Alerjik nezle, göz alerjisi, astım bahar aylarında sık gördüğümüz hastalıklardır. Alerjik nezlenin belirtileri; peş peşe hapşırma, sık burun tıkanması, burun ve damak kaşınması, sık burun kanaması, gözlerde sulanma ve kaşıntıdır.

- Polen alerjilerinde bahar aylarında şikayetler artmaktadır. Ağaç polenlerine alerjisi olanlarda şikayetler Mart ayında başlar.

- Çimen alerjisi daha çok Mayıs ve Haziran aylarında olur.

- Yabani ot alerjisi Temmuz aylarında sıklaşır.

Alerjik nezle özellikle okul çağı çocuklarında yorgunluk yaparak okul başarısını etkiler, çünkü bu çocukların genellikle burunları tıkalıdır ve bu nedenle uyku kaliteleri bozulur.

Bahar aylarında polenlerden korunmak için evden çıkarken mutlaka güneş gözlüğü kullanarak gözün polenlerle teması önlenmelidir. Ağızdan değil, burundan nefes alıp vererek burnumuzun filtre görevi yerine getirilmelidir. Polenlerin yoğun olduğu dönemde dışarıda uzun zaman geçirilmemeli, eve gelince kıyafetler değiştirilip duş alınmalıdır.

Bahar aylarının gelmesiyle beraber doğal olarak parkta, bahçede, piknik alanlarında geçirilen zamanlar artar. Besin zehirlenmeleri, ishaller ve travmalar da yaz aylarında daha sıktır. Böcek, kene, arı sokmaları da daha sık görülür. Bu yüzden, özellikle kenelerden korunmak için piknik alanlarında çocuklarımıza çorap ve uzun eşofman giydirmek ve eve gelince tüm vücudunu kontrol etmek gerekir.

Arı sokmalarını engellemek amacıyla yazın çocuklarımıza çiçek desenli kıyafetler giydirmemeli, parfüm ve benzeri kokular sıkmamalıyız. 

Havaların ısınmasıyla birlikte suda boğulmalar da artmaktadır. Bu nedenle havuzda ve denizde çocuklarımızı yanlız bırakmamalı, onlara bir dirsek hizası kadar yakın olmalıyız.

Çocuklarımızın mevsimine uygun giydirilmesi, mevsim sebze ve meyvelerini tüketmesinin sağlanması, temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi, özellikle el temizliği ve tükettikleri gıdaların güvenilir olması önemlidir.

Bebeklerimize ilk 6 ay sadece anne sütü vermek onları alerjik hastalıklardan korur. Özellikle hayatın ilk 2 yılında gereksiz antibiyotik kullanmak alerjik hastalık riskini artırır.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024