Özel Güvenlik Yasası’nın Getirdikleri


5188 sayılı yasa yürürlüğe girmeden önce, Özel Güvenlik kapsamında değerlendirilecek kurum ve kuruluşlar ile ilgili karar, Bakanlar Kurulu’nun onayı ile alınmaktaydı. 5188 no’lu Özel Güvenlik Yasası’nın tanımış olduğu büyük kolaylıklardan bizce en önemlisi de ilgililerin özgür iradesine bırakılıyor olması ve yetkinin ise İl Emniyet Komisyonu’na bırakılmış olmasıdır.

Yasa gereği personelin 90 saat silahsız, 120 saat silahlı eğitim alarak ve getirilen bazı sıkı yaptırımlarla sektörün kalitesini yükselteceği ve müşterilerin bundan büyük memnuniyet duyacağı açıktır. Bunun yanı sıra lise mezunu personel zorunluluğu sektörde personelin görev bilincini ve sorumluluk seviyesini de arttıracak, bu da iyi ve doğru hizmet olarak yansıyacaktır.

5188 no’lu Özel Güvenlik Yasası Uygulama tarihi 26 Mart 2005’tir. Ancak TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu’ndan geçen değişiklikle tarih 1 Ocak 2006 olarak değiştirilmiştir. Aslında kanun yürürlüğe girmiş olup sadece kanunun cezai müeyyideler getiren maddeleri söz konusu tarihe ötelenmiştir.

Söz konusu tarihten sonra bu yasaya aykırı davranan yöneticiler için 6 ay hapis ve 6 milyar para cezası söz konusu olacaktır. Ayrıca ömür boyu güvenlik şirketinde çalışamama cezası da getirilmektedir.

Neler değişiyor?

Ayrıca yine değişen diğer konu da ilköğretim mezunu elemanların da güvenlik elemanı olarak istihdamının sağlanacağıdır. Kanun’un ilk hali sadece lise mezunu personelin çalıştırılmasına izin vermekteydi. İlkokul mezunu personel, söz konusu tarihten önce tüm hakları verilerek işten çıkarılacaktır.

Güvenlik personeli’nin 18 yaşını bitirmiş olması yeterli olacaktır.

2495 sayılı Yasa’ya halen tabii olanlar için 5 yıl muafiyet getirilmektedir.

İllerde kurulan özel güvenlik komisyonları; Vali yardımcısı, polis ve jandarma müdürleri, Sanayi ve Ticaret Odaları’ndan yetkililer ve başvuru yapan şirketten oluşacaktır. Faaliyet izni alan firma ve / veya bu hizmeti talep eden firma bu komisyon kararı olmadan güvenlik hizmeti sürecine başlayamayacaklardır. Bu komisyon gerekli izni tüm proje detaylarını dikkate alarak karar verdikten sonra güvenlik hizmeti gerçekleştirilebilecektir. Karar oylaması komisyon üyeleri tarafından demokratik olarak gerçekleştirilecektir.

İl Özel Güvenlik Komisyonu vasıtasıyla başvuruların dikkate alınması için, sözleşme yapılması ve ilgili koruma ve sabotaj planlarının da bu başvuru sırasında Komisyon’a sunulması, yapılacak Sözleşme’nin 30 gün içinde İl Özel Komisyonu’na verilmesi, her türlü güvenlik faaliyet ya da personel değişikliğinin 15 gün içinde komisyona bildirilmesi kanunun koyduğu önemli noktalardır.

Hizmet alacak firma ve güvenlik firmasının bu başvuru sonrasında komisyon tarafından yetkilendirilen kolluk emniyet md. seviyesindeki personel tarafından yerinde denetlenmesi gerçekleştirilecektir.

Güvenlik işini yapacak firmaların ayrı bir şirket kurması ve sadece o işi yapması gerekmektedir. Yasaya göre Güvenlik Personeli bundan sonra sadece güvenlik işi yapacak olup başka hiç bir görevi yerine getirmeyecektir. Ayrıca yasaya göre faaliyet ve eğitim izni İçişleri Bakanlığı tarafından verilecektir. Bunun için başvuru 10 milyar TL. harç yatırılarak yapılacaktır. Şirket kurucularının 4 yıllık yüksek okul mezunu olması şartı da getirilmektedir.

Yönetici subaylar bu yasaya göre emekliliklerinden itibaren 5 yıl süreyle özel güvenlik eğitiminden muaf olacaklar, ancak bu süre bitiminde eğitim alma zorunluluğu göreceklerdir.

Eğitimler

Yasaya göre tüm güvenlik personelinin 90 saat silahsız ve 120 saat silahlı eğitim alma zorunluluğu söz konusudur. 5 yıl sonunda eğitim 30 saat silahsız ve 45 saat silahlı olarak yenilenecektir.

200 milyon TL. harç + 90 milyon TL. sertifika parası + 45 milyon TL. sağlık raporu olmak üzere resmi kurumlara ödenecek yaklaşık 335 milyon TL ile eğitim için (eğitim + yol masrafı + müfredat programı + baskı vb. masraflar) 250 milyon TL olmak üzere yaklaşık 600 milyon TL.lik eğitim harcaması söz konusudur. Ancak bu eğitimi alan ve merkezi sınavda başarı göstererek sertifika elde eden personel artık bir meslek sahibi olmuş olacak, bu da ona yaşamında pek çok katkılar sağlayacaktır.

Eğitim (özel güvenlik hukuku ve kişi hakları, olay yeri koruma, etkili iletişim, ilk yardım, itfaiyecilik, uyuşturucu madde vb.) içeriğinde kanunun belirlediği şartlara haiz eğiticiler tarafından verilecektir. 12 adet müfredat programından oluşacak ve bunun 8 adedi kolluk güçleri tarafından verilecektir. Eğitim kurumlarındaki özel dershaneler azami 40 kişi olacaktır.

İl Özel Komisyonu tarafından il bazında düzenlenecek merkezi sınav programı, yazılı sınav şeklinde olacak, ancak silahlı eğitim için ilave uygulamalı sınav da yapılacaktır. Aday minimum 60 puan aldığı takdirde başarılı sayılacak ve sertifika ile ödüllendirilecektir. Başarısızlık halinde adayın 3 sınav hakki daha olacaktır.

Her ne ad altında olursa olsun can ve mal güvenliğine yönelik denetim, kontrol ve gözetim faaliyetleri bu yasa kapsamında değerlendirilecektir. Dolayısıyla “Benim yaptığım iş bu yasa kapsamına girer mi?” sorusuna en açık cevap budur.

Denetim

Bakanlık tarafından kolluk kuvveti istediği anda denetim yapabilecek ve rapor yazabilecektir. Bu nedenle sürekli bir denetim mekanizması olması sektörel kalite artışı sağlayacaktır.

Personel için özel güvenlik mali mesuliyet sigortası yapılacaktır.

Görev sırasında giyilecek üniforma ve teçhizat, İl Özel Güvenlik Komisyonu onayına sunulacaktır. Ayrıca Bakanlıkça da onaylanmalıdır.

Acil ve özel durumlarda özel güvenlik şirketleri aracılığıyla yapılacak güvenlik işleri için doğrudan valilik tarafından izin verilebilecektir.

Özel güvenlik görevlisine verilen yetki; yakalama & zor kullanma & emanete alma yetkisidir. Ancak bunlar zaten kanunun sıradan vatandaşa verdiği anlamda yetkilerdir. Arama yetkisi ise kimlik sorma ve teknik cihazlardan geçirerek arama yetkisidir.

Kanun mümkün mertebe silahsız özel güvenlik mantığı üzerine kuruludur. Fiziki veya teknik sistemlerle güvenlik sağlamaya yönelik bir amaç üzerine tasarlanmıştır.

Personelin sendikal hakkı var, ancak grev ve lokavt yasaklanmıştır.

Halen 56.000 kişi 2495 sayılı kanun kapsamında bulunmaktadır. Bunlar bu yasaya doğrudan geçiş yapacaklar, 5 yıl süreyle muaf tutulacaklardır.

Şirketler güvenlik görevlisi olmadan da elektronik sistemlerle gözetim yapabilecektir.

İl özel güvenlik başvuruları asil ya da alt işveren tarafından da yapılabilecektir.

Güvenlik görevlileri için verilecek disiplin cezalari şirketlerin iç disiplin yönetmelikleri ile sağlanacaktır.

Yönlendirme personeli özel güvenlik personeli dışında değerlendirilmelidir.

Bir şirket (eğitim ya da faaliyet izni için) pek çok şubeye sahipse her bir şube için başvuru yapmak yerine merkezden yapılması yeterli olacaktır.

Cengiz Sezgin – RGS Group

RGS GROUP HAKKINDA

12 yıldır ülkemiz hizmet sektöründe yerini alan; 4000’i aşan personeli ve güçlü altyapısıyla güvenlik sektöründe her zaman iyi hizmeti sunan RGS Group; Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, Zorlu, Şahinler, POAŞ, BP ve daha birçok büyük kuruluşa servis sağlıyor.

RGS Group, RGS Güvenlik A.Ş. adlı şirketi kurmuş, eğitim ve faaliyet iznini İçişleri Bakanlığı’ndan almıştır. Süratle yasanın öngördüğü eğitimlere ülke bazında başlayan RGS, yeni Genel Koordinatörü Cengiz Sezgin ile yeniden yapılanma hareketinin içine de girmiştir.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)