Orta sınıf eriyip giderken yetenekleri nasıl yöneteceğiz?
Tüm dünya aynı şeyi merak ediyor: Küresel resesyon geri mi geliyor? 2022’nin başında, yetenek kıtlığı en büyük iş tehdidiymiş gibi görünüyordu; en iyi insanları işe almak ve elde tutmak için yetenek savaşı sürüyordu. Ancak şimdi, şirketler kötüleşen ekonomiye ve durmak bilmeyen enflasyona karşı kemerlerini sıkarken, ufukta yetenek yönetimine dair farklı zorluklar da var.
Yetenekli insanlar, şirketlerin can damarıdır; onları kaybetmeyi göze alamazsınız. Kriz zamanlarındaki zorluk, kendinizi ekibinizden daha az kaynakla daha fazla iş üstlenmesini isterken bulmanızdır. Enflasyona paralel olarak maaşı adil bir şekilde artırmayı göze alabiliyorsanız, bunu yapın!
Sonuçta, en iyi performans göstereni değiştirmekten daha ucuza mal olacaktır. Biz ücretlerin çalışanlar arasında adil olması gerektiğini savunuyoruz ama asıl adil ücret yönetimi; şirket ve çalışan kazancı arasındaki korelasyondur. Bir yılda yüzde % 400’lerde kar eden bir şirket, çalışanlarını %20 zamma ikna edemez. Hepimizin bir bildiği bir ülke gerçeği var ki; orta sınıf yani ücretli çalışanlar bu ülkenin neredeyse tüm yükünü sırtında taşıyan kesim…
Maaşının yarısını vergiye veren, aldığı her şeyde vergi ödeyen, hatta kendisine bir araba alırken devlete üç araba alan, hem kurumsal hem bireysel know-how’ı ve bilgiyi elinde tutan, sürekli üreten ama günün sonunda hiçbir şeye sahip olamayan bir kesimden bahsediyoruz. Hem psikolojik hem mental hem de ekonomik tükenmişlik sarmalına girmiş yeteneği elde tutmak daha doğrusu hayatta tutmak için yapacaklarınızı tekrar gözden geçirin.
Her daim yetenekli insanları elde tutmak çok önemlidir çünkü nihayetinde sağlıklı iş sonuçlarını elde edecek olan çalışanlardır. Zor zamanlarda başarılı olan ve hatta büyüyen şirketler, istikrar ve çeviklik arasında doğru dengeyi kurabilen şirketlerdir.
Şirketiniz, kendini işine adamış en iyi performans gösterenlerin katkılarına ve kurumsal bilgilerine bağlıdır. Değişimin ortasında size istikrar sağlayan onlardır. İşinizin ilerlemesini sağlamak için pazardaki değişimlere stratejik olarak yanıt verebilmek için bu istikrarı çevik kalma ihtiyacıyla dengelemelisiniz. Ve şunu unutmayın ki, bu yeteneklerin size her zamankinden daha fazla ihtiyacı var!
Yeni yılın ‘işçi tulumu giymiş umutlarla’ gelmesi dileğiyle herkese mutlu yıllar!
Gülcan Çağlar Çalışkan
Genel Yayın Yönetmeni