Organizasyonel Gelişim’i nasıl bilirsiniz?

 Aslında her şey, Gözde Berber Özbalaban’ın geçen yılki IODA Dünya Organizasyonel Gelişim Zirvesi’nde, bu alandaki birçok teorinin babası olarak kabul edilen Edgar Schein ile tanışmasıyla başladı. Organizasyonel gelişim alanında Türkiye’den düşünce liderleri yetiştiren global bir network yaratmak hedefi burada belirlendi, ardından kollar sıvanarak IODA Uluslararası Organizasyonel Gelişim Platformu’nun Türkiye çalışmalarının temelleri atıldı.

Öykünün devamını dinlemek üzere sözü, IODA Türkiye Kurucu Başkanı Gözde Berber Özbalaban, Genel Sekreteri Özlen Karaçal ve Büyümeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Merve Camcı Türel’e bırakıyoruz.

IODA Türkiye’nin öyküsü nasıl başladı?

Gözde: IODA Türkiye’nin temelleri birkaç soru ile atıldı: Organizasyonel gelişim alanında, Türkiye’de neler oluyor? Organizasyonel Gelişim’den ne anlıyoruz? Farklı sektörlerdeki profesyoneller olarak neler yapıyoruz? Sorular soruları tetikledi diyebilirim.

Ardından farkındalık aşaması başladı. Organizasyonel Gelişim teorilerinin kökleri çok eskilere dayansa da ancak şu an Türkiye’de hala İK’nın altında bir başlık ve eğitim organizasyonları gibi algılandığını görüyoruz. Oysa organizasyonel gelişim, sistemin içerisinde bütün için değer katan sürdürülebilir pozitif dönüşüm adımlarının tümü… Değişim var oldukça, hem sistemlere, hem insana dair yenilenme ihtiyaçları devam edecek. Organizasyonel Gelişim bakış açısıyla değişimi ve ihtiyaçları yorumlamak, uygun çözümleri tasarlayabilmek, yöneticilerin, danışmanların, İK ve organizasyonel gelişim profesyonellerinin çok önemli bir yetkinliği haline gelmiş durumda…

Bu alanda Türkiye’de bir paylaşım açığı olduğunu görerek, IODA’yla temasa geçtik.

Özlen: IODA, bu alandaki profesyonellerin kendi etki alanlarında, organizasyonel ve sosyal gelişimi desteklemeleri hedefiyle 1986’da kurulmuş, 50 farklı ülkede faaliyet gösteren bir yapı. Bizler de farklı düşünce okullarına, metotlara ve uygulamalara açık bir paylaşım ortamı yaratarak, bu alana katkıda bulunmak ve değişimi tetiklemek için yola çıktık.

Merve: Şu anda aramızda yöneticiler, İK ve organizasyonel gelişim profesyonelleri, akademisyenler, danışmanlar var. Ortak hedefimiz, küçük, büyük hangi organizasyona dokunuyor, görev alıyor veya pozitif yönde değiştirmek istiyorsak, yöntemleri konuşmak, birlikte büyümek.

Gözde: Geçen yıl IODA Dünya Organizasyonel Gelişim Zirvesi’nde, bu alandaki birçok teorinin babası olarak kabul edilen Edgar Schein ile tanışmam, ufuk hedefimizi doğurdu: Organizasyonel Gelişim alanında Türkiye’den düşünce liderleri yetiştiren global bir network olmak...

Bugüne kadar neler yaptınız, bundan sonrası için özellikle üzerinde çalıştığınız belli başlı hedefleriniz neler?

Özlen: Çok yoğun bir düşünsel süreç aşaması geçirdik. Strateji Çalıştayı’nda, bir sivil toplum platformu olarak, değer vaadimiz, hizmet alanlarımız, odak başlıklarımız üzerinde çalıştık. Şu an 30 Global üyemiz var. Sosyal medya aracılığı ile binin üzerinde kişiye ulaşıyoruz. Networkümüzde ise 300’e yakın İK ve organizasyonel gelişim profesyoneli bulunuyor.

Merve: Komiteler oluşturduk. 5 ayrı çalışma başlığımız var. Organizasyonel Gelişim Komitemiz, platform olarak gelişimimizden sorumlu. Eğitim Komitemiz, bu alanda ihtiyaç duyabileceğimiz eğitimleri düzenliyor. Üyelik ve Büyüme Komitemiz, insan kaynağımız için çalışıyor. Kurumsal İletişim Komitemizle organizasyonlarımız için çalışıyoruz. Global Bilgi ve Entelektüel Sermaye için de ayrı bir komite oluşturduk. Organizasyonel Gelişim alanındaki en iyi uygulamaları, “biz olsak ne yapardık?” bakış açılarını ve uluslararası alandaki gelişmeleri takip ediyoruz.

Organizasyonel gelişim konusunda gözlemlediğiniz trendleri paylaşır mısınız?

Gözde: Dünya’da şu anda en konuşulan konular,
Organizasyonların karmaşık yapılanmalarını basitleştirebilmek, sadeleşme,
İlk yöneticileri organizasyonel gelişim bakış açısıyla bakabilmeleri için desteklemek,
5 farklı jenerasyonun birlikte çalıştığı bir iklimi yönetebilmek,
Organizasyonun ihtiyaç duyduğu kariyer planlaması yöntemi ve bağlılık uygulamalarını tespit edebilmek, sahici çözümler üretebilmek,
Eski gelişim yöntemleri yerine, kişileştirilmiş öğrenme çözümleri geliştirebilmek.

Dünya Big Data ve nesnelerin internetini konuşurken, organizasyonel gelişimin de aynı bakış açısıyla ele alınması ihtiyaç değil, zorunluluk haline geliyor. Sistem olarak bakmaya ihtiyacımız var. Bu trendleri takip etmek için, IODA Global Merkez ile de bağımızı koruyoruz. Global’le ilk buluşmamızı OD Network & IODA Dünya Organizasyonel Gelişim Zirvesi’nde gerçekleştirdik. Global üyelerimizin, Dünyanın diğer bölgelerindeki üyeler ile bir araya gelme, IODA Community aracılığı ile deneyim paylaşma, yazılarını global bültende yayınlama, zirvelere katılma fırsatı var. Ağustos'ta Hindistan’da düzenlenecek zirvede de Türkiye’yi temsil edeceğiz. 

Son olarak: info@iodaturkey.org adresinden bize ulaşabilirsiniz. 

DERGİ

HRdergi Mart sayısı çıktı!

SATIN AL Mart 2024

Yeni makalemizi okudunuz mu?