On birinci yaşımızı kutluyoruz!

90’lı yıllarda, Türkiye’de İnsan Kaynakları uygulamaları ve geliştirilen projelerle, iş dünyasında bir değişim yaşanıyordu. HRdergi işte bu dönemde, “bu değişimin içinde etkin bir misyon üstlenerek, sürecin sorunsuz, sağlıklı bir biçimde yürütülmesine katkıda bulunmayı; kişi ve kurumlara anahtarlar üreterek, İnsan Kaynakları Yönetimi’ne geçiş için gerekli olan teorik ve pratik donanımları sunma” hedefiyle yola çıktı.

Zordu… Çünkü rakip yoktu, kendimizden başka… Türkçe kaynak azdı, yerine oturamayan birçok kavram ve terim vardı. Batıdaki uygulamalar henüz Türkiye için ilerideydi. “İnsan Kaynakları” hala gelip geçici bir moda gibi algılanıyordu. Oysa “İnsan Kaynakları”nın bir moda olmadığı anlaşıldı, hatta bir süre sonra stratejik ortaklık konusu gündeme geldi. İnsan Kaynakları gerçekti ve fark yaratıyordu; tıpkı 11 yılı geride bırakan dergimiz gibi…

“Güzel yüz” ile merhaba dedik…

İlk sayının hazırlıkları, bir sonbahar gecesi sabaha karşı bitti. Yaptığımız işin zorluğunun farkındaydık… Bütün ilkler gibi bunun da heyecan dolu bir keyfi ve lezzeti vardı.

Derginin kapağında, daha sonra “alameti farikası” haline gelecek olan güzel yüzlü kız vardı. 48 sayfadan oluşuyordu, 250 bin liraydı. Ayın konusu olarak “yeterlilikler” işlenmiş, İnsan Kaynakları yönetiminin şirketlerde neleri değiştirdiği üzerinde durulmuştu. Türkiye’de İK alanında gelişme ve değişimi çok net ve çarpıcı olarak gösteren birkaç ilan şablonuna da yer veriliyordu.

İlk sayı, ikinci baskı

HRdergi, İnsan Kaynakları alanındaki önemli bir boşluğu doldurmuştu. Büyük bir ilgiyle karşılanan ilk sayı, bu yoğun talebe yanıt verebilmek için ikinci bir baskı yapmak zorunda kaldı. Bu arada okurlardan tebrikler, eleştiriler ve öneriler alıyorduk. Dergimiz, ikinci sayıyla birlikte daha çok araştırma, daha çok bilgi ve haber taşıyordu; çünkü 64 sayfaya ulaşmıştık. Ayrıca bilgilere artık Internet kanalıyla da ulaşılabiliyordu.

Okurlar anlatıyor…

Okurlarımızın, HRdergi’nin ikinci sayısındaki anket formlarını değerlendirerek bizlere ulaştırmasının sonucunda, üçüncü sayı yepyeni bölümler ve daha zengin bir içerikle buluşuyordu.

Ayrıca sizlerden gelen mektup ve faksların yer verildiği “Okur Sayfası”nda; “Artık İnsan Kaynakları Yönetimi, ülkemizde de hak ettiği yeri kazanmaya başlıyor. Sizler çok önemli bir eksikliği doldurmuş oldunuz” deniyordu.

Ve Yönetim Dizisi başlıyor

İnsan Kaynakları ve Yönetim konusunda “İletişim”de önemli bir boşluğu dolduran HRdergi, artık gerçekleştireceği etkinliklerle de yeni yaklaşımların konunun uzmanlarıyla paylaşılacağı ortamlar yaratmayı hedeflemeye başlamıştı.

Bu amaçla “Human Resources Dergisi Yönetim Dizisi” düzenleniyor, Türkiye’nin birçok iline taşınan Yönetim Dizisinde, iş dünyası, kamu ve yabancı şirketlerden uzman konuşmacılar konferans ve panellerde deneyimlerini, görüşlerini aktarıyordu.

İK Uzmanlık Programı ve zirvelerimizle
paylaşım platformu yarattık


HRdergi, faaliyetlerini yayıncılık ile sınırlamadı; İnsan Kaynakları profesyonellerinin profilini yükseltmek ve sektöre nitelikli işgücü katmak amacıyla 1996 yılında Türkiye’nin teori ile pratiği en iyi birleştiren, iş dünyasının gereksinimlerine en uygun hazırlanan İnsan Kaynakları Uzmanlık Programı’nı başlattı. Bu programı tamamlayanlar, bugün yerli ve yabancı şirketlerde uzman ve yönetici olarak görev yapıyor.

Yarattığımız en önemli bilgi paylaşım platformlarından biri de, ilkini 1998 yılında gerçekleştirdiğimiz zirvelerimiz oldu. 10 – 11 Haziran 1998’de düzenlediğimiz “1. Eğitimciler Zirvesi” ile başlayan yolculuğumuzda bugüne geldiğimizde Türkiye ve dünyadan konusunda uzman bine yakın konuşmacıyı, 9 bin 500 katılımcıyı ağırladık.

Seçme ve Yerleştirme, Performans Yönetimi, Ücret ve Ödül Yönetimi, Eğitimciler Zirvesi ve Lojistik Yönetimi Zirvesi artık geleneksel hale gelirken; “Kurumsal Yönetim”, “Outsourcing”, “İşyerinde Psikolojik Taciz” ve “Kadın Yöneticiler Zirvesi”ni de düzenleyerek Türkiye’nin ilklerine imza atmış olduk.

Çehremiz değişti

Geçen zaman, HRdergi’nin içeriğini olduğu kadar “makyajını” da yeniliyordu. Derginin içeriğiyle birlikte, tasarımına da büyük özen gösterdik. Okunması kolay, keyifli ve renkli bir dergi hedeflemiştik… Bu yönde sizden gelen eleştiri ve önerileri de dikkate alarak kimi zaman yazı karakterlerimizde, kimi zaman logomuzda, kimi zaman da görsel kullanımında değişikliklere gittik.

Yayın hayatına aylık olarak başlayan HRdergi, kimi zaman yayın periyodlarında da değişiklik yaşadı. Bir dönem iki ve üç ayda bir yayınlanan dergimiz, 2002 yılının mart ayından bu yana aylık ve 64 sayfa olarak sizlerle buluşuyor.

Harvard Business Review ile işbirliği

Dergi içeriğimizdeki en önemli gelişmelerden biri de, tüm dünyada iş çevrelerinin yakından takip ettiği, en prestijli yayın organlarından biri olan Harvard Business Review Dergisi ile yaptığımız işbirliği oldu. Her ay, bu dergide yayınlanan İnsan Kaynakları, liderlik ve yönetim ile ilgili bir makaleyi seçerek içeriğimizi daha da lezzetlendirerek, okurlarımızla buluşturduk.

Bir yol gösterici: HR Katalog

2004 yılında alanında ilk olan bir başka çalışmaya daha imza attık: Türkiye’de eğitim ve danışmanlık konularında hizmet sunan belli başlı şirketlerin sunduğu hizmetlerin ayrıntılarını, eğitim takvimlerini, eğitim başlıklarını ve en güncel bilgilerini bir araya getirdiğimiz HR Katalog’u, İnsan Kaynakları sektörünün temsilcilerine armağan ettik.

HRdergi olarak; ülkemizin ve sektörümüzün en önemli ihtiyacının doğru, güncel ve kullanılabilir bilgiye hemen ulaşmak olduğunu biliyorduk. Yaşadığımız yoğun tempo içinde zamanımızı işe yaramayan, eski bilgiler arasında yolumuzu bulmaya çalışarak; bilgiye ulaşmak için uzun uzun çaba harcayarak geçirmek gibi bir lüksümüz bulunmuyordu. Bu noktadan hareket ederek hazırladığımız ve dört keredir daha da geliştirerek yenilediğimiz ve sektör temsilcileri tarafından büyük beğeniyle karşılanan HR Katalog, sektörümüzün en kapsamlı bilgi kaynağı olma özelliği taşıyor.

Referans olmak!

Evet, yerimiz kısıtlı da olsa sizi kısa bir yolculuğa çıkararak, HRdergi’nin 11 yıllık tarihinin kilometre taşları ile buluşturmak istedik. Bugün 103’üncü sayımıza ulaştık; iş dünyasında saygınlığı olan, kendini kabul ettirmiş, hemen her İK’cının masasında rastladığımız, referans olarak gösterilen ve arşivlenen bir dergi haline geldik. Ama yarış devam ediyor; hep bir önceki sayıdan daha iyisi olsun istiyoruz.


Özel Teşekkürlerimizle…

Son söz; bugüne kadar zirvelerimize konuşmacı, eğitmen, panel yöneticisi ya da zirve başkanı olarak destek vermek için zaman ayıran, görüşleri ile yaptığımız haberlere katkı sağlayan ve hem dergi, hem de zirvelerin içeriğinin oluşumu sırasında bizlerle mesai harcayan İnsan Kaynakları sektörünün değerli temsilcilerine… Bugüne kadar bizlere verdiğiniz destek ve yarattığınız katma değer için çok teşekkür ederiz!

HP Türkiye İK Müdürü Adnan Erdoğmuş

Siemens Business Services Bölüm Direktörü Ali Rıza Ersoy

Bilim İlaç İK Direktörü Aykut Bora

Datassist Genel Müdürü Ayşe N. Uca

Ülker İK Yöneticisi Bahattin Aydın

DHL Express Türkiye İK Direktörü Belgin Ertam

Unilever Türkiye İnsan Kaynakları’ndan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Cem Tarık Yüksel

Avukat Egemen Gürsel Ankaralı

Akbank İK’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Bozkurt

Turkcell Organizasyonel Gelişim Bölüm Yöneticisi Ethem Eldem

Microsoft Türkiye İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Işık Aydın Deliorman

stratejİKa Danışmanlık Genel Müdürü İlhan Özdiller

Masters Training International Genel Müdürü Kezban Eren Özbek ve tüm ekibi…

Turkcell Çalışan İlişkileri Yönetimi Bölüm Yöneticisi Meltem Kalender

Finansbank İK’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayburtluoğlu

PricewaterhouseCoopers İK Hizmetleri Bölüm Yöneticisi Murat Demiroğlu

Garanti Bankası İnsan Kaynakları Müdürü Murat Ergene

Egon Zehnder International Yönetici Ortağı Murat Yeşildere

Vodafone Türkiye İK ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı Rengin Onay

Mercedes-Benz Türk İK Müdürü Salih Ertör

Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş

K Partners International Yönetici Ortağı Şerif Kaynar

Soyak Yapı İK ve Kalite Sistemlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Ünal

Pfizer Türkiye İK Direktörü Yeşim Özyurtçu

Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış

3M Türkiye İK Müdürü Yosun Uluer

Amrop International Kurucu Ortağı Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş




Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)