Novartis'in, yeniden yapılanma sürecinden başarı ödülüne uzanan yolculuğu

Sizlerle öncelikle, sürecin en başına dönerek, içinden geçtiğimiz yeniden yapılanma sürecinin ayrıntılarını paylaşmak istiyorum.

Hızla gelişen ve büyüyen şirketimizin ihtiyaçlarına en hızlı, en etkin şekilde cevap verebilecek bir İnsan Kaynakları organizasyonu oluşturulması gerekliydi. Aynı dönemlerde içinde bulunduğumuz bölgede de yeniden yapılanma başlamıştı. 2005 yılında, Novartis’e Kurumsal İnsan Kaynakları Direktörü olarak katıldım, Genel Müdürümüz Dr. Altan Demirdere’nin de desteği ile birlikte, İnsan Kaynakları’nda yeniden yapılanma süreci başladı.

Tüm İnsan Kaynakları fonksiyonlarını ve alt yapısını yeniden gözden geçirip, İnsan Kaynakları Departmanına farklı bir bakış kazandırmak, şirket içinde bölümün güvenilirliğini ve kredibilitesini arttırmak, yeni organizasyonu oluşturmak gerekliydi. Yeniden yapılandırma sürecinde; müşteri ve süreç odaklı yepyeni bir İnsan Kaynakları Departmanı oluşturup, stratejik iş ortağı olmayı hedefledik.

İnsan Kaynaklarının organizasyonlardaki yeri gün geçtikçe daha fazla önem kazanıyor, çünkü artık yalnızca İnsan Kaynakları alanında fark yaratan şirketler uzun süreli başarıyı yakalayabiliyor. İnsan Kaynakları artık yalnızca danışmanlık ve hizmet veren bir destek fonksiyon değil stratejik iş ortağı olarak üst yönetimin ve tüm çalışanların yanında olan bir birim haline geldi.

Süreçte neler yaşadık?

2005 yılının ikinci yarısında tüm İnsan Kaynakları fonksiyonları ve alt yapısı yeniden oluşturuldu. Bu döneme kadar iyi yapılan işler devam ettirilirken, eksik veya düzelmesi gereken her şey yeniden gözden geçirildi.

Öncelikle, 3 yıllık İnsan Kaynakları ülke aksiyon planı hazırlanarak, üst yönetim ve yurt dışında bağlı olduğumuz EGM (Gelişmekte Olan Pazarlar) Bölgesi ile stratejik iş birliği içerisinde İnsan Kaynakları Bölümünü ve sistemlerini yeniden yapılandırdık

Sağlam bir İnsan Kaynakları altyapısı olmadan, süreç ve uygulamaların etkin ve verimli işleyebilmesi söz konusu değil, bu nedenle ilk adımımız bu yönde oldu. Aramıza İK alanında bilgi ve tecrübe sahibi, donanımlı yeni ekip arkadaşlarımızın katılmasıyla birlikte müşteri ve süreç odaklı matrix organizasyon yapısını benimsedik.

Matrix organizasyon ile bölümlerimizin ihtiyaçları ve tüm İnsan Kaynakları süreçleri, ilgili bölümün İK sorumlusu tarafından yönetiliyor. Bu organizasyon yapısı, hem iç müşteri memnuniyetini arttırıyor; hem de ekibimdeki arkadaşlarımın tüm süreçler hakkında bilgi sahibi olmasına ve tecrübelerini arttırmalarına, aynı zamanda etkin ve sürekli bir ekip çalışmasına imkan sağlıyor.

İK Politikamızı, “Doğru kişileri doğru işe yerleştirmek, şirket içerisinde yüksek potansiyelleri seçerek, rotasyon uygulamaları ile çeşitli iş dallarında gelişimlerini sağlamak, performans yönetim sistemi ile performanslarını değerlendirmek, yurtiçi ve yurtdışı terfi ve atamalar ile kariyer planlaması yaparak çalışanlarımız ile uzun vadeli işbirliğini sürdürerek geliştirmek ve bu kişileri şirkette tutabilmek” olarak tanımladık.

“Daha iyi nasıl yapabilirim?” yaklaşımının önemi

Bu yapılanma sayesinde, ekibimiz uyum içinde çalışmaya başladı, müşteri ve kalite odaklılık felsefesi tamamen oturdu. Yapılanı devam ettirmekten çok, “Daha iyi nasıl yaparım? Farklı ne katabilirim?” yaklaşımı, ekibimizdeki herkes tarafından benimsendi. İnsan Kaynakları stratejisiyle çalışan memnuniyetini en yüksek seviyeye taşımayı amaçladık ve başardık.

Bu yıl dünya çapında Novartis’in yaptığı anket sonuçları da bu başarıyı destekliyor. Burada başta Genel Müdürümüz olmak üzere üst yönetimin yaptıklarımızı desteklemiş olması çok önemli. 2006 yılında da çalışanlarına güven veren, insan odaklı çağdaş İnsan Kaynakları yaklaşımı ile Capital Dergisi tarafından yapılan araştırma sonucunda çalışanlar tarafından en çok tercih edilen “İlaç Şirketi” seçildik.

Büyük bir ekip içinde fark edildik

Gelelim, aldığımız “HR Achiever Award”un ayrıntılarına… Daha önce ülke olarak birçok ödül aldık, ancak İnsan Kaynakları konusunda ilk kez böyle bir ödülü ülkemize getirmekten çok memnunum. Novartis İnsan Kaynakları bölümleri arasında, 2007 yılının Ekim ayında, 140 ülke arasında yaratıcılık, stratejik iş ortaklığı, Novartis değer ve davranışları gözönünde bulundurularak Global tarafından verilen “HR Achiever Award” (İnsan Kaynakları Başarı Ödülü) ile onurlandırıldık.

Bu ödül bizim için çok önemli ve anlamlı, çünkü sadece Pharma değil, Tüketici Sağlığı, Teknik Operasyonlar ve Sandoz İnsan Kaynakları ekiplerinin de dahil olduğu dünya çapında bir ödül. Bu kadar büyük bir ekip içinde fark edilmiş olmaktan, tüm farklı ve yenilikçi çalışmalarımızın karşılığını almış olmaktan, başarılarımızın tüm dünya tarafından da takdir edilmesinden dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu ödül, daha birçok başarıya imza atmak için motivasyonumuzu daha da arttırdı. Gelişimin sürekliliğine inanıyoruz, bu nedenle hızla değişen koşullarda biz de İnsan Kaynakları olarak sürekli kendimizi geliştiriyoruz.

Tüm iş süreçlerinde stratejik iş ortaklığı

Bu başarı sadece benim değil tüm ekibimin başarısı. Ekip içerisindeki uyum, özverili çalışmamız, farklı, yenilikçi ve stratejik yaklaşımımız sayesinde fark yarattığımızı ve böyle anlamlı bir ödül ile onurlandırıldığımızı düşünüyorum.

Üst yönetim ve departman yöneticileriyle tüm iş süreçlerinde stratejik iş ortaklığı yapıyoruz. İş ortaklığımız aslında piyasaya çıkacak yeni bir ürünün lansmanı öncesi, strateji oluşturma çalışmaları sürecinde başlıyor. Stratejik planlama, bütçe süreçlerinde bölge ve ülke yönetim toplantılarına katılıyoruz, yani İnsan Kaynakları şirket içinde yönetim kurulunda en üst seviyede pozisyonlandırılmış durumda. Organizasyonumuzun mevcut halinin en verimli duruma gelmesi ve organizasyonu geleceğe hazırlamak konularında aktif rol alıyoruz.

Durum analizi yapılır, aksiyon planları hazırlanırsa
sıkıntılar azalıyor

Tüm bu paylaştıklarımın ışığında, yeniden yapılanma sürecine ilişkin önerilerimi, bizim yaşadıklarımızı dikkate alarak paylaşabilirim.

Stratejik iş ortaklığı günümüzde çok önemli bir konu. Daha önce de bahsettiğim gibi İnsan Kaynakları artık yalnızca danışmanlık ve hizmet veren bir destek fonksiyon değil stratejik iş ortağı olarak üst yönetimin ve tüm çalışanların yanında olan bir birim haline geldi. Üst yönetim ve departman yöneticileri ile tüm süreçlerde iş ortaklığı yapılması çoğu zaman sancılı bir dönem olan yeniden yapılanma sürecinin daha rahat ve daha verimli geçmesini sağlıyor.

Bu dönemde mevcut durum analizinin çok iyi yapılmış, aksiyon planlarının hazırlanmış olması yaşanılacak sıkıntıları azaltıyor. İnsan Kaynakları misyon ve vizyonunun net bir şekilde belirlenmesi, İnsan Kaynakları politikalarının oluşturulması ise önemli adımlar.

Organizasyon yapısı olarak biz matrix organizasyon yapısını benimsedik. Bu belirlenecek yapı şirkete ve ihtiyaca göre değişebilir. Ancak değişmeyen tek şey, hangi organizasyon yapısında çalışılırsa çalışılsın, bu fonksiyonu yürütecek kişilerin niteliklerinin bu işe uygun olması ve yaptıkları işi çok iyi biliyor olmalarıdır.

Bizim uyguladığımız müşteri ve süreç odaklı matrix organizasyon sayesinde bölümlerimizin ihtiyaçları ve tüm İnsan Kaynakları süreçleri, ilgili bölümün İK sorumlusu tarafından yönetiliyor. Bu organizasyon yapısı, hem iç müşteri memnuniyetini arttırıyor; hem de ekibimdeki arkadaşlarımın tüm süreçler hakkında bilgi sahibi olmasına ve tecrübelerini arttırmalarına, aynı zamanda etkin ve sürekli bir ekip çalışmasına imkan sağlıyor.

Sonuç

Sonuç olarak, hangi konuda olursa olsun başarıyı yakalamak, öncelikle hedefimizi net olarak belirlemeye, daha sonra da o hedef için yılmadan çalışmaya ve ekibinizin size inanmasını sağlayıp aynı hedefe ulaşmak için herkesin aynı heyecanı duymasını sağlamaya bağlı. Bunu başardığınızda hem ekibinizin hem şirketin memnuniyeti ve size olan inancı artıyor, hem de ülke ve dünya çapında birçok ödül bu başarıyı takip ediyor. Bu ödüller de sizin bir sonraki yapacağınız iş için motivasyonunuzu arttırıyor.

NOVARTIS HAKKINDA KISA KISA…

• Novartis 140'dan fazla ülkede 90.000 çalışanı bulunan, İsviçre merkezli uluslararası bir ilaç firması.
• Türkiye'deki organizasyonda , Pharma (İlaç), Consumer Health (Tüketici Sağlığı) alanlarında toplam 1250 çalışanla faaliyet gösteriyor.
• Satış, Pazarlama Medikal bölümlerinin yanı sıra Finans, Market Access, Satınalma, Kurumsal İletişim, İnsan Kaynakları departmanları ve Kurtköy'de faaliyet gösteren teknik operasyonların yürütüldüğü bir fabrika bulunuyor.
• Departmanlardaki organizasyon yapısı; kendi alanlarında uzman olan çalışanlar, orta ve üst düzey yöneticilerden oluşuyor. Bu kişiler tıp, eczacılık, biyoloji, kimya, işletme, ekonomi, çeşitli mühendislik ve sosyal bilimler fakültelerinden mezun farklı alanlarda uzmanlaşmış kişiler.
• Tüm çalışanların %79'u üniversite mezunu; %37'si kadın, %63'si erkek. Yaş ortalaması ise 33.

Dr. Senay Kızılkaya
Novartis Kurumsal İnsan Kaynakları Direktörü

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)