‘Müşterilerimizle aramızda sadece kalite ve başarılı işe odaklanmış ilişki değil aynı zamanda bir güven ilişkisi mevcuttur.’
Öncelikle Human Network İnsan Kaynakları’nı tanımak isteriz. Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?
Human Network Türkiye’de 2009 yılında faaliyete geçmiş İngiliz ortaklı bir danışmanlık firmasıdır. Human Network olarak müşterilerimize İnsan Kaynakları alanında Seçme ve Yerleştirme; Eğitim alanında çok yönlü gelişime olanak sağlayacak çeşitli meslek ve alan eğitimleriyle hizmet veriyoruz. Mutlu ve donanımlı çalışan, tatmin olmuş işveren sloganı anlayışımızı en iyi şekilde ifade ediyor. Bu doğrultuda firma kültürünü, sektör dinamiklerini ve adayın özelliklerini dikkatle değerlendirerek başarılı sonuçlara ulaşmayı hedefliyoruz. Sunmuş olduğumuz Kurumsal ve Bireysel eğitim hizmetleriyle, firmaların verimliliğini arttırmayı, bireylerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmayı önceliklerimiz arasında tutuyoruz.
Şirketlerin en kritik süreci olarak adlandırılan ‘işe alım’ konusunda da destek hizmeti sunuyorsunuz. Bunu biraz açabilir miyiz? İşe alım sürecini nasıl yönetiyorsunuz ve kurumlara nasıl bir katma değer yaratıyorsunuz?
Human Network olarak İşKur’a bağlı özel istihdam bürosu statüsünde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuda getirmiş olduğu standartları ve prosedürleri kapsayan ve bu doğrultuda hareket eden bir firmayız. İşe alım sürecine, titizlikle yaklaşıyoruz. Süreç, müşterimizle çalışma prensiplerimizde varmış olduğumuz mutabakat ile başlamış oluyor. Müşterimizle bir araya gelip, faaliyet gösterdiği sektörü, kurum kültürünü, çalışma yapısını ve ihtiyaçlarını anlayıp, analiz ediyoruz. Mümkün ise bir günümüzü şirket içerisinde geçirip iş ortamını, çalışan profilini yakından tanımaya çalışıyoruz. Bu değerlerle belirlenen aday profili üzerinden araştırma sürecini başlatıp, kaynaklarımızı çalıştırıyoruz. Ön elemeleri kendi yöntemlerimizle tamamladıktan sonra, müşterimize “Kısa Liste” sunumunu yapıyoruz. Seçim sürecinde müşterimizin alan sağladığı ölçüde fikirlerimizi ve önerilerimizi paylaşıyoruz. Her şeyden önemlisi “Kısa Liste” içerisinde yer alan adaylarımıza inanıyoruz. Süreç teklif aşamasına gelmeden farklı kaynaklardan referans değerlendirmesi yapıyoruz. İnandığımız adaylarımızı müşterimizle paylaşıyoruz.
Verdiğiniz bireysel ve kurumsal eğitimlerdeki temel amaçlarınızı sıralamanızı istersek nasıl bir sıralama yaparsınız?
Eğitimlerimizdeki ilk hedefimiz “Nokta Atışı” yapabilmektir. Gerçekten ihtiyaç olan ve sektör içerisinde eksikliği hissedilen eğitim programları oluşturmaya çalışıyoruz. Kurumsal eğitimlerimiz Hukuk, İnsan Kaynakları, Satış ve Pazarlama, Lojistik ve Sağlık alanlarındadır. Bu alanların içerisinde teknik eğitim olarak değerlendirdiğimiz birçok eğitim, portföyümüzde mevcuttur. Eğitimlerimizi şirket ve sektör bazında özelleştirebiliyor olmamız önemli bir katma değerdir.
Yanı sıra Soft Skill eğitimlerimiz ve Spor’un hukuksal ve idari boyutunu içeren farklı eğitim hizmetlerimiz de mevcuttur. Bireylere ve kurumlara önemli bir katkı yapacağına inandığımız “Conversation Club” sınıflarımız da İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Almanca olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Çalıştığımız eğitmenlerimiz; Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin çok değerli hocaları ve yine iş hayatında kendini konusunda uzmanlaştırmış, bilgi birikimini en üst düzeyde aktarabilen kişilerdir. Sizin aracılığınızla bizimle özveriyle çalışan Eğitmen kadromuza da ayrıca teşekkür etmek isteriz.
Human Network İnsan Kaynakları olarak hizmet verdiğiniz şirketleri öğrenebilir miyiz?
Çalıştığımız şirketler bizim için özeldir. Aramızda sadece kalite ve başarılı işe odaklanmış ilişki değil aynı zamanda bir güven ilişkisi mevcuttur. Bu sebeple isim vermeksizin sektör bilgisi paylaşabiliriz. Telekomünikasyon, perakende (elektronik), tekstil, bankacılık, turizm, otomotiv ve sağlık sektöründe işbirliği içerisinde olduğumuz firmalarımız mevcuttur.
İlişki yönetimine bakacak olursak, hizmet ve destek sunduğunuz şirketlerle ve adaylarla olan iletişimi nasıl bir strateji ve süreç dahilinde yönetiyorsunuz?
Biz çalıştığımız şirketlerimizi ve adaylarımızı uzun süreli iş arkadaşı olarak değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda aksiyon almayı tercih ediyoruz. Karşılıklı olarak birbirimize katma değer sağlamayı ve hedeflerimizi büyütmeyi öncelikli olarak görüyoruz. Aday tarafıyla aramızda güvene dayalı bir bağ kurmaya çalışıyoruz. İş hayatı uzun bir dönem ve bu süreçte adaylarımızla paylaşım içerisinde olmak bizi mutlu ediyor. Bunu yaparken de kazanç amacı gütmeksizin onlara kariyer yaşantılarında bir yol açmaları için yardımcı olmayı istiyoruz. Şirket tarafıyla yine güven ilişkisi kurup faydaya ve katma değere odaklanıyoruz. Önceliğimiz işverenin fayda sağlaması ve uzun dönemli çalışan kadrosuna sahip olmasıdır.
Eğitim ve programlarınız organizasyonlarda İK konusunda nasıl bir katkı sunuyor?
İnsan Kaynakları alanında programladığımız özel eğitimlerimiz mevcut; iş analizleri, iş tanımları ve iş değerleme, insan kaynakları planlaması ve norm kadro oluşturma, işe alma-yerleştirme ve çalışanları kalıcı kılma, insan kaynakları uygulamaları ve örgütsel davranış. Bunların dışında Soft Skill eğitimlerimiz de İnsan Kaynaklarının konusu olan kurum kültürü oluşturma ve örgütsel davranış başlıklarına doğal bir katkı niteliğindedir.
Geçtiğimiz dönemde ağır bir kriz yaşadık ve bu krizden en çok etkilenen insan kaynağı oldu. Siz, Human Network İK olarak şirketlere çalışanları konusunda neler tavsiye edersiniz?
Kriz ve İnsan Kaynakları kelimelerini bir arada kullandınız, şimdi herkesin aklına ilk olarak işten çıkarmalar ve maaşların kesintiye uğraması gelecek ki öyle de oluyor. Maalesef, kriz dönemlerinde birçok şirketin tercih ettiği işten çıkarmalar kısa vadeli faydadan ileri gitmiyor. Üstelik şirketine güveni azalmış, huzursuz olmuş bir çalışan profili kalıyor elinizde. Bu uzun vadede şirketlere daha çok zarar veriyor. Yakın dönemlerde “İşe İade Davaları”nın da artmış olması yanlış şirket politikalarının ve getirdiği zararın bir örneğidir.
Kriz döneminde çalışanlarınıza güven aşılayın. Yetenek yönetimiyle yarının performansını garanti altına alın. Yüksek potansiyeli olan çalışanlarınızı krize kurban etmek yerine şirkete en fazla katkıyı sağlayabilecekleri pozisyonlarda konumlandırın. Bu bir yatırımdır ve geri dönüşü şirkete yapacağı katma değer açısından olumlu olacaktır.
Kurum olarak işten çıkarma tercihinizi kullanacak kadar zor durumdaysanız ya da farklı bir şirket politikasına geçişi kriz dönemi için uygun bir zaman olarak görüyorsanız, iş ilişkisi kesilen çalışanlarınıza profesyonel kariyer desteği ve mentörlük hizmeti veren danışmanlarla iş sonrası süreçte desteğinizi devam ettirebilirsiniz. Bu kurumsal imajınız açısından da olumlu olacaktır.
Güncel insan yönetimi sorunları hakkında neler düşünüyorsunuz?
Ülkemizde maalesef insana bakış, insanı algılayış konusunda istediğimiz seviyede değiliz. Bunu sadece iş hayatında değil yaşamın çok farklı alanlarında tecrübe edebiliyoruz. Birbirimize saygımız, hoşgörümüz yeterli düzeyde değil. Sabrımız az. Böyle bir topluluğun iş hayatında her şeyden tamamen izole olup kusursuz insan yönetimi yapabileceğine inanmak fazla iyimser bir yaklaşım olur. Biz iş hayatında olan insanlar, aynı zamanda sokakta yürüyen, trafikte bir yerlere yetişmeye çalışan, çocuğunu okuldan alırken arabasını yolun ortasına bırakıp kendini haklı gören, burada örneğini çoğaltabileceğimiz hayata dair her şeyi yaşayan insanlarız aslında. Hal böyle olunca ofise geldiğinde tamamen her şeyden arınıp farklı bir role bürünmek, bireysel olarak insan yönetiminde hata yapmamak mümkün olmaz.
Birbirimizi yargılamak yerine, anlamaya çalışmalıyız; çatışmak yerine uzlaşmalıyız; kişisel tartışmalar yerine iş odaklı olmalıyız. Profesyonel iş hayatında gerçek anlamda “profesyonel” olmak bu demektir. Her insanın bir değer olduğunu kabul etmek ve bu doğrultuda bir yaklaşım sergilemek gerek iş hayatında gerek sosyal hayatta birçok fayda getirecektir. Farklılıklara açık olup çalışanlarımızın olumlu yönlerini teşvik etmek, geliştirmeye açık taraflarının iyileştirilmesinde pay sahibi olmak doğru bir yaklaşım olacaktır.
Eklemek istedikleriniz...
Human Network olarak benimsediğimiz anlayışı “Kate Keenan’nın sözleriyle özetlemek isteriz. “İnsan seçmek biraz hazine avına çıkmaya benzer. Ne aradığınızı iyi bilmeniz gerekir. Hazineye rastladığınız zaman, onu hemen tanımanız da şarttır. Bu yüzden yöntemli bir yaklaşım çok önem taşır. Unutmamak gerekir ki; doğru seçilmiş bir eleman kar hanesine yazılacaktır ve harcanacak her türlü çabaya değecektir.” Biz hazineyi arıyoruz ve buluyoruz; eğitimlerimizle hazinelerin işlenmesine yardımcı oluyoruz. Şirketlere de kendi hazinelerine sahip çıkmalarını öneriyoruz.
Human Network Türkiye’de 2009 yılında faaliyete geçmiş İngiliz ortaklı bir danışmanlık firmasıdır. Human Network olarak müşterilerimize İnsan Kaynakları alanında Seçme ve Yerleştirme; Eğitim alanında çok yönlü gelişime olanak sağlayacak çeşitli meslek ve alan eğitimleriyle hizmet veriyoruz. Mutlu ve donanımlı çalışan, tatmin olmuş işveren sloganı anlayışımızı en iyi şekilde ifade ediyor. Bu doğrultuda firma kültürünü, sektör dinamiklerini ve adayın özelliklerini dikkatle değerlendirerek başarılı sonuçlara ulaşmayı hedefliyoruz. Sunmuş olduğumuz Kurumsal ve Bireysel eğitim hizmetleriyle, firmaların verimliliğini arttırmayı, bireylerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmayı önceliklerimiz arasında tutuyoruz.
Şirketlerin en kritik süreci olarak adlandırılan ‘işe alım’ konusunda da destek hizmeti sunuyorsunuz. Bunu biraz açabilir miyiz? İşe alım sürecini nasıl yönetiyorsunuz ve kurumlara nasıl bir katma değer yaratıyorsunuz?
Human Network olarak İşKur’a bağlı özel istihdam bürosu statüsünde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuda getirmiş olduğu standartları ve prosedürleri kapsayan ve bu doğrultuda hareket eden bir firmayız. İşe alım sürecine, titizlikle yaklaşıyoruz. Süreç, müşterimizle çalışma prensiplerimizde varmış olduğumuz mutabakat ile başlamış oluyor. Müşterimizle bir araya gelip, faaliyet gösterdiği sektörü, kurum kültürünü, çalışma yapısını ve ihtiyaçlarını anlayıp, analiz ediyoruz. Mümkün ise bir günümüzü şirket içerisinde geçirip iş ortamını, çalışan profilini yakından tanımaya çalışıyoruz. Bu değerlerle belirlenen aday profili üzerinden araştırma sürecini başlatıp, kaynaklarımızı çalıştırıyoruz. Ön elemeleri kendi yöntemlerimizle tamamladıktan sonra, müşterimize “Kısa Liste” sunumunu yapıyoruz. Seçim sürecinde müşterimizin alan sağladığı ölçüde fikirlerimizi ve önerilerimizi paylaşıyoruz. Her şeyden önemlisi “Kısa Liste” içerisinde yer alan adaylarımıza inanıyoruz. Süreç teklif aşamasına gelmeden farklı kaynaklardan referans değerlendirmesi yapıyoruz. İnandığımız adaylarımızı müşterimizle paylaşıyoruz.
Verdiğiniz bireysel ve kurumsal eğitimlerdeki temel amaçlarınızı sıralamanızı istersek nasıl bir sıralama yaparsınız?
Eğitimlerimizdeki ilk hedefimiz “Nokta Atışı” yapabilmektir. Gerçekten ihtiyaç olan ve sektör içerisinde eksikliği hissedilen eğitim programları oluşturmaya çalışıyoruz. Kurumsal eğitimlerimiz Hukuk, İnsan Kaynakları, Satış ve Pazarlama, Lojistik ve Sağlık alanlarındadır. Bu alanların içerisinde teknik eğitim olarak değerlendirdiğimiz birçok eğitim, portföyümüzde mevcuttur. Eğitimlerimizi şirket ve sektör bazında özelleştirebiliyor olmamız önemli bir katma değerdir.
Yanı sıra Soft Skill eğitimlerimiz ve Spor’un hukuksal ve idari boyutunu içeren farklı eğitim hizmetlerimiz de mevcuttur. Bireylere ve kurumlara önemli bir katkı yapacağına inandığımız “Conversation Club” sınıflarımız da İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Almanca olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Çalıştığımız eğitmenlerimiz; Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin çok değerli hocaları ve yine iş hayatında kendini konusunda uzmanlaştırmış, bilgi birikimini en üst düzeyde aktarabilen kişilerdir. Sizin aracılığınızla bizimle özveriyle çalışan Eğitmen kadromuza da ayrıca teşekkür etmek isteriz.
Human Network İnsan Kaynakları olarak hizmet verdiğiniz şirketleri öğrenebilir miyiz?
Çalıştığımız şirketler bizim için özeldir. Aramızda sadece kalite ve başarılı işe odaklanmış ilişki değil aynı zamanda bir güven ilişkisi mevcuttur. Bu sebeple isim vermeksizin sektör bilgisi paylaşabiliriz. Telekomünikasyon, perakende (elektronik), tekstil, bankacılık, turizm, otomotiv ve sağlık sektöründe işbirliği içerisinde olduğumuz firmalarımız mevcuttur.
İlişki yönetimine bakacak olursak, hizmet ve destek sunduğunuz şirketlerle ve adaylarla olan iletişimi nasıl bir strateji ve süreç dahilinde yönetiyorsunuz?
Biz çalıştığımız şirketlerimizi ve adaylarımızı uzun süreli iş arkadaşı olarak değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda aksiyon almayı tercih ediyoruz. Karşılıklı olarak birbirimize katma değer sağlamayı ve hedeflerimizi büyütmeyi öncelikli olarak görüyoruz. Aday tarafıyla aramızda güvene dayalı bir bağ kurmaya çalışıyoruz. İş hayatı uzun bir dönem ve bu süreçte adaylarımızla paylaşım içerisinde olmak bizi mutlu ediyor. Bunu yaparken de kazanç amacı gütmeksizin onlara kariyer yaşantılarında bir yol açmaları için yardımcı olmayı istiyoruz. Şirket tarafıyla yine güven ilişkisi kurup faydaya ve katma değere odaklanıyoruz. Önceliğimiz işverenin fayda sağlaması ve uzun dönemli çalışan kadrosuna sahip olmasıdır.
Eğitim ve programlarınız organizasyonlarda İK konusunda nasıl bir katkı sunuyor?
İnsan Kaynakları alanında programladığımız özel eğitimlerimiz mevcut; iş analizleri, iş tanımları ve iş değerleme, insan kaynakları planlaması ve norm kadro oluşturma, işe alma-yerleştirme ve çalışanları kalıcı kılma, insan kaynakları uygulamaları ve örgütsel davranış. Bunların dışında Soft Skill eğitimlerimiz de İnsan Kaynaklarının konusu olan kurum kültürü oluşturma ve örgütsel davranış başlıklarına doğal bir katkı niteliğindedir.
Geçtiğimiz dönemde ağır bir kriz yaşadık ve bu krizden en çok etkilenen insan kaynağı oldu. Siz, Human Network İK olarak şirketlere çalışanları konusunda neler tavsiye edersiniz?
Kriz ve İnsan Kaynakları kelimelerini bir arada kullandınız, şimdi herkesin aklına ilk olarak işten çıkarmalar ve maaşların kesintiye uğraması gelecek ki öyle de oluyor. Maalesef, kriz dönemlerinde birçok şirketin tercih ettiği işten çıkarmalar kısa vadeli faydadan ileri gitmiyor. Üstelik şirketine güveni azalmış, huzursuz olmuş bir çalışan profili kalıyor elinizde. Bu uzun vadede şirketlere daha çok zarar veriyor. Yakın dönemlerde “İşe İade Davaları”nın da artmış olması yanlış şirket politikalarının ve getirdiği zararın bir örneğidir.
Kriz döneminde çalışanlarınıza güven aşılayın. Yetenek yönetimiyle yarının performansını garanti altına alın. Yüksek potansiyeli olan çalışanlarınızı krize kurban etmek yerine şirkete en fazla katkıyı sağlayabilecekleri pozisyonlarda konumlandırın. Bu bir yatırımdır ve geri dönüşü şirkete yapacağı katma değer açısından olumlu olacaktır.
Kurum olarak işten çıkarma tercihinizi kullanacak kadar zor durumdaysanız ya da farklı bir şirket politikasına geçişi kriz dönemi için uygun bir zaman olarak görüyorsanız, iş ilişkisi kesilen çalışanlarınıza profesyonel kariyer desteği ve mentörlük hizmeti veren danışmanlarla iş sonrası süreçte desteğinizi devam ettirebilirsiniz. Bu kurumsal imajınız açısından da olumlu olacaktır.
Güncel insan yönetimi sorunları hakkında neler düşünüyorsunuz?
Ülkemizde maalesef insana bakış, insanı algılayış konusunda istediğimiz seviyede değiliz. Bunu sadece iş hayatında değil yaşamın çok farklı alanlarında tecrübe edebiliyoruz. Birbirimize saygımız, hoşgörümüz yeterli düzeyde değil. Sabrımız az. Böyle bir topluluğun iş hayatında her şeyden tamamen izole olup kusursuz insan yönetimi yapabileceğine inanmak fazla iyimser bir yaklaşım olur. Biz iş hayatında olan insanlar, aynı zamanda sokakta yürüyen, trafikte bir yerlere yetişmeye çalışan, çocuğunu okuldan alırken arabasını yolun ortasına bırakıp kendini haklı gören, burada örneğini çoğaltabileceğimiz hayata dair her şeyi yaşayan insanlarız aslında. Hal böyle olunca ofise geldiğinde tamamen her şeyden arınıp farklı bir role bürünmek, bireysel olarak insan yönetiminde hata yapmamak mümkün olmaz.
Birbirimizi yargılamak yerine, anlamaya çalışmalıyız; çatışmak yerine uzlaşmalıyız; kişisel tartışmalar yerine iş odaklı olmalıyız. Profesyonel iş hayatında gerçek anlamda “profesyonel” olmak bu demektir. Her insanın bir değer olduğunu kabul etmek ve bu doğrultuda bir yaklaşım sergilemek gerek iş hayatında gerek sosyal hayatta birçok fayda getirecektir. Farklılıklara açık olup çalışanlarımızın olumlu yönlerini teşvik etmek, geliştirmeye açık taraflarının iyileştirilmesinde pay sahibi olmak doğru bir yaklaşım olacaktır.
Eklemek istedikleriniz...
Human Network olarak benimsediğimiz anlayışı “Kate Keenan’nın sözleriyle özetlemek isteriz. “İnsan seçmek biraz hazine avına çıkmaya benzer. Ne aradığınızı iyi bilmeniz gerekir. Hazineye rastladığınız zaman, onu hemen tanımanız da şarttır. Bu yüzden yöntemli bir yaklaşım çok önem taşır. Unutmamak gerekir ki; doğru seçilmiş bir eleman kar hanesine yazılacaktır ve harcanacak her türlü çabaya değecektir.” Biz hazineyi arıyoruz ve buluyoruz; eğitimlerimizle hazinelerin işlenmesine yardımcı oluyoruz. Şirketlere de kendi hazinelerine sahip çıkmalarını öneriyoruz.