Maviye Farklı Bakabilenler Zirveydi...

Perfetti Van Melle ve Develor başarısı

Zirvede ilk sözü alan şirket Perfetti Van Melle ve Develor Eğitim&Danışmanlık oldu. Perfetti Van Melle İK Müdürü Nurhayat Ulucan ve Perfetti Van Melle ‘Foremen’lik eğitimiyle terfi eden Semih Sezer söz aldı. Nurhayat Ulucan, Perfetti Türkiye olarak büyüyen iş hacmi doğrultusunda üretim tesisi sayısınını ikiye çıkarttıklarını ve bunun da artı bir kalifiye çalışan ihtiyacını beraberinde getirdiğini belirtti. Perfetti Van Melle Türkiye olarak bu eğitimle üretimde görev alan mavi yakalı çalışanlara işi sahiplenmeleri adına kariyer imkanı verdiklerinden bahseden Ulucan Perfetti olarak “Foremen Eğitim Programı” uygulayarak şirket içinden ilk kademe yöneticilerini yetiştirdiklerinin altını çizdi. Ulucan, Perfetti Türkiye olarak bu eğitim ile üretim, depo gibi operasyonlarda işçi ve operatörlerin iş akışını düzenleyerek yöneten ilk kademe yöneticileri olan foremen’lerinde ortak bir lisan ve anlayışın oluşturulması, benzer bir yönetsel ve teknik yetkinlik seviyesine ulaşılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi. Programa katılan 12 mavi yakalı işçinin foremenliğe terfi ederek, 50’ye yakın işçiden sorumlu yönetici ünvanını aldıklarını belirten Ulucan .
Performansı ile dikkat çeken 12 mavi yakalı üretim personeli ve 19 mevcut foremenin öncelikle Assessment Systems tarafından Perfetti Türkiye’ye özel oluşturulan teste tabi tutulduklarını belirten Nurhayat Ulucan bu kişilerin daha sonra 16 PF Endüstriyel Kişilik Envanteri ve 2 aşamalı mülakattan geçerek İK ve Endüstriyel Operasyonlar Müdürünün de onayı ile eğitim sürecine tabi tutulduklarını ifade etti.

Foremen’lere eğitim veren Develor Eğitim Danışmanlık’tan Eğitmen ve Danışman Cenk Akgöl bu eğitim kapsamında yönetimsel oryantasyon, kurumsal kültür, şirket ve İK oryantasyonu, insan İlişkileri, liderlik yetkinlikleri, hedef belirleme ve etkin liderlik danışmanlığı, iş hukuku eğitimi, üretim planlaması ve SAP gibi eğitimleri verdiklerini ifade etti. Bu tarz eğitimlerde en kritik noktanın, takip edilebilirlilik ve sürdürülebilirlik olduğuna dikkat çeken Akgöl sürece dayanmayan ve çalışanların günlük iş operasyonlarına yansımayan bir eğitimin başarılı olmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Akgöl, Perfetti Van Melle ile gerçekleştirdikleri bu eğitimin başarısında en kilit noktanın da bu olduğunu belirtti.

Sunumda söz alan Foremen Semih Sezer, bu eğitimle birlikte neler değiştiğini anlattı. Sezer, bu eğitimle Perfetti Van Melle’ın kendilerine verdiği değeri gördüklerini ve kendilerinin de beyaz yakalılar gibi kariyer basamaklarına çıkabileceklerini görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Eğitimin sadece belli bir yaş grubu veya kariyer grubu için yapılmaması gerektiğini belirten Sezer, bu eğitim süreçlerinden geçen foremenler olarak meslek yaşamları boyunca bu tarz destek eğitimlerinin olmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Maviye dokunan Hugo Boss

Dünya tekstil devi Hugo Boss’un Türkiye’deki mavi yakalılarda İK uygulamalarını anlatan isim sektörün deneyimli isimlerinden Hugo Boss İnsan Sistemleri Müdürü Mustafa İskifoğlu oldu. ‘Maviye Dokunmak’ başlıklı sunumuyla oldukça ilgi toplayan İskifoğlu, söze seçme-yerleştirme süreciyle başladı. Uygun adayları, haftanın belirli günlerinde yapılan teknik değerlendirmelere davet ettiklerini ve Salı günü de açık kapı uygulaması yaptıklarını söyledi. Tüm adayların özgeçmişlerini mavi yaka aday veri tabanında saklandığını ve ihtiyaç halinde değerlendirildiğini belirten İskifoğlu, ayrıca yetenek testi, görsel algılama ve sözel algılama testlerinden oluşan BOSS testi uygulandığına dikkat çekti. Test esnasında algılama, genel disiplin ve davranışlar, yetenek gözlemi konusunu incelediklerini belirten Mustafa İskifoğlu teknik ve mesleki yetkinlikleri de değerlendirmeye tabi tuttuklarını ve uygun adayları Hugo Boss ailesine dahil ettiklerini sözlerine ekledi. Mavi yakalılar özellikle sorumluluk verdiklerini ifade eden Mustafa İskifoğlu bunun nedenini de şöyle açıkladı: ‘Hugo Boss’ta gerçekleşen reorganizasyon kararı sonrası üretimi ufak gruplar halinde yönetme fikri ortaya atıldı. Her hattan sorumlu grup lideri ile birlikte çalışacak ve yönetsel anlamda bandı destekleyecek ilk kademe yöneticilerin bantlarda görev alması karırına varıldı. “ Ekip Lideri” adını verdiğimiz bu yöneticiler, üst yönetimin oluşturduğu değerlendirici bir grup tarafından operatörlerimizin arasından seçildi.’ Ücretlendirme konusunda da ‘Nar Hesabı’ adını verdikleri bir sistemle çalıştıklarına dikkat çeken İskifoğlu ayrıca Mavi yakalı çalışanlara yönelik uyguladıkları operasyonel sürece ve özel yaşama dair, hobi ve outdoor etkinliklerden bahsetti ve buradaki en kritik noktanın, insana dokunmanın ve bunun hissetirilmesi olduğunu söyledi.

Mavi yakalılar için ölçme değerlendirme ve değerlendirme araçları

Zirvede ‘Mavi Yakalılarda Ölçme ve Değerlendirme’ başlıklı sunumu paylaşan isim Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurumsal Gelişim Merkezi Müdürü Ayşegül Horozoğlu, mavi yakalılarda yönelik yapılan test ve envanter çalışmalarının detaylarını paylaştı. Mavi yakalı ve teknik eleman testlerinin tüm süreç yönetimine de ışık tutan Ayşegül Horozoğlu mavi yakalıların eğitim seviyesi ve kariyer beklentisinin değişirken motivasyon araçlarının da değişmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Tüm endüstri alanlarındaki fabrikalarda çalışan işçiler için hazırlanmış mavi yakalı değerlendirme sürecinde yararlanılan testleri de ayrıca anlatan Horozoğlu bu testleri şöyle sıraladı:
• 16PF Endüstriyel Kişilik Envanteri
• Genel Yetenek Testi
• Soyut Kavrama Testi
• Dikkat Testi
• Detay Algılama Testi
• Mekanik Yetenek Testi
• El-Göz Koordinasyon Testi

Bir ödül ve başarı öyküsü; Petkim

Türkiye’nin en büyük kuruluşlarının başında gelen Petkim bir ödül ve başarı öyküsü paylaştı. PERYÖN tarafından ödüllendirilen Petkim seçme-yerleştirme süreçlerini anlatan isim İK ve Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Canan Keser oldu. Kapsamiçi personel olarak adlandırılan Petkim’de işe alım faaliyetlerini ‘İşe Seçme ve Başlatma Süreci’ne göre yürütüldüğünü ifade eden Canan Keser sürecin tasarımının Yönetim Sistemleri Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olan ‘Süreç Yönetimi Prosedürü’ne uygun şekilde İnsan Kaynakları Müdürlüğü ekibi tarafından oluşturulduğunu ve Yönetim Sistemleri Müdürlüğü’nün görüşü doğrultusunda da yürürlüğe girdiğini belirtti. ‘İşe Seçme ve Başlatma Süreci’nin şirketin tüm dokümantasyonun yer aldığı Kalite Doküman Yönetim Sistemi (QDMS) üzerinde bulunduğunu ifade eden Keser bu dokümanların tüm çalışanlar tarafından şeffaf bir şekilde görülebildiğini sözlerine ekledi ve devam etti: ‘ Süreci sahibi İK Müdürü olup faaliyetler İK ve Endüstriyel İlişkiler Yöneticiliğinin sorumluluğunda yürütülüyor.’

Efes Türkiye penceresinden mavi yakalılar

‘Mavi Yaka Detayında İK Uygulamaları ve Efes Türkiye’ başlıklı sunumu paylaşan isim Efes Pilsen İK Müdürü Bekir Sıtkı Annaç oldu. Efes Türkiye’nin genç ancak kıdemli çalışanlardan oluştuğunu belirterek söz alan Annaç çalışan bağlılığı ve motivasyonun yüksek olduğunu ifade etti. Mavi yaka profilinin % 74’inin lise ve meslek yüksekokulu mezunu olduğuna dikkat çeken Bekir Annaç Efes Pilsen olarak mavi yakalılara yönelik uyguladıkları yönetsel sistemin detaylarını da paylaştı. Gerek beyaz gerekse mavi yakalı çalışanlara yönelik olarak Efes Akademi içerisindeki eğitim kategorilerinde toplam 59 adet eğitim olduğunu söyleyen Annaç bu eğitim kategorilerini şöyle sıraladı: ‘Efes eğitimleri, hobi, internet, iş becerileri ve MS Office. Tanıma-takdir ve proje yönetimi kapsamında iş geliştirme, öneri takip sistemi ve Efes Kalite Çemberleri uygulamalarının da detaylarını paylaşan Bekir Annaç sosyal haklar yönetimi ve Efes Pilsen Mensupları Yardımlaşma Derneği çalışmalarından da bahsetti.

Mavi yakalıların İK yöneticisi olmak

Tekfen İnşaat İK Koordinatörü Erhan Hersek, sunumunda Tekfen uygulamalarının ötesinde mavi yakalıların İK yöneticisi olmanın inceliklerini paylaştı. Erhan Hersek, mavi yakalıları yöneten bir İK yöneticisinin onların mesleki bilgilerini arttırmak, özel hayatlarına destek olmak ve onlara özlük haklarını öğretmek zorunda olduğuna dikkat çekti ve özel tavsiyelerini sıraladı:
•Yemekhanede onlarla yemek yemek
•Servise onlarla binmek
•İş hayatını onlarla paylaşmak
•Doğru ücret yönetimi
•Kesintisiz iş sağlamak
•Uluslararası geçerli meslek eğitimlerini kazandırmak

Niteliksiz iş gücüyle baş etmede özel sektöre de büyük görevler düştüğünü belirten Hersek, şirketlerin kendi içlerinde eğitim vermesinin sektöre de nitelikli iş gücü ve prestij kazandıracağını sözlerine ekledi ve ‘Gelecek onu inşa edenlerindir’ sözüyle sunumunu sonlandırdı.

Tasarımdan Ödüle BSH ve mavi yaka çalışanları

Dünya devi BSH’in Türkiye lokasyonundaki mavi yaka İK uygulamalarını paylaşan isim ‘Tasarımdan Ödüle BSH Mavi Yaka Süreçleri’ başlıklı sunumuyla BSH İK Direktörü Işık Gürol oldu. Tüm mavi yaka İK uygulamalarını kalite ve verimlilik kapsamında gerçekleştirdiklerini ifade eden Gürol bu kapsamda ‘top idea, memnuniyet anketi, kalite çemberleri, mavi yaka primi, posta başı / takım sözcüsü ve bant hedefleri’ uygulamalarını hayata geçirdiklerini belirtti. Yetenek havuzu, rotasyon ve geribildirim süreçlerinden de söz eden Işık Gürol mavi yakalı çalışanları doğrudan üretime katkı sağladıkları için ‘direkt çalışan’ olarak adlandırdıklarının altını çizdi. Gürol, gelişim ve eğitim yönetimi sürecinde pozisyon/eğitim matrisini dikkate aldıklarını ve bu süreci rotasyonla tamamladıklarına dikkat çekti. Birçok ödül aldıkları bu başarılı uygulamanın perde arkasını da paylaşan Işık Gürol, ‘Geleceğimizi çalışanlarımızla şekillendiriyoruz’ sözleriyle sunumunu tamamladı.

Mercedes-Benz Türk ve mavi yaka uygulamaları

İnsan Kaynakları alanında sektörün duayen isimlerinden biri olan Mercedes-Benz Türk İK Müdürü Salih Ertör ‘Mercedes-Benz Türk’de Mavi Yakalı İK Yönetimi Uygulamaları’ başlıklı sunumu paylaştı. Mavi yakalı çalışanlara yönelik eğitim ve geliştirme sürecinden bahsederek söze başlayan Salih Ertör çıraklık ve mesleki eğitimin öneminden ve Mercedes-Benz Türkiye’nin bu konudaki çalışmalarının detaylarını paylaştı. Ertör, özellikle kadın mavi yakalı çalışanların önemine değinen ve Mercedes-Benz Türk olarak ‘Her Kızımız Bir Yıldız’ başlıklı meslek liselerinde öğretim gören kız öğrencilere yönelik projenin başarı öyküsüne de değindi. Öneri sistemi ve yaratıcı düşünce yönetimi konusunda mavi yakalı çalışanların daha hevesli olduğuna dikkat çeken Ertör bu sisteme dahil olan mavi yakalılar için özel bir ödül sistemi geliştirdiklerini de sözlerine ekledi. Mavi yaka çalışanlara yönelik kapsam içi performans yönetim ve değerlendirme sisteminin detaylarını da paylaşan Salih Ertör performans yıldızları olarak adlandırdıkları çalışanları ödüllendirdiklerini belirtti.

Danone Tikveşli mavi yaka gelişim programı

Danone Tikveşli Operasyonlardan Sorumlu İK Müdürü Nurinisa Soybaş ‘Danone Tikveşli Mavi Yaka Gelişim Programı’ başlıklı sunumuyla zirvede söz aldı. ‘Danone gelişmek için eşsiz bir yer’ teması altında çalışanların kariyer yolculuklarında önemli bir süreç yaşamalarını sağladıklarını belirten Soybaş işe alımdan başlayarak hem kişisel hem de iş anlamında gelişebilmeleri için sundukları fırsatlar doğrultusunda mutlu ve yetkin çalışanlar olmalarını amaçladıklarını ifade etti. Nurinisa Soybaş, Danone’nin sosyal sorumluluk yaklaşımının bir parçası olarak uygulamaya geçirilen bir kazan-kazan projesi olarak nitelendirdikleri Danone Yetenek Gelişim (Evolution) Projesi’nin detaylarını da paylaştı. Soybaş, bu proje kapsamında organizasyon, iş ortakları, kariyer yolu ve eğitim adı altında dört temaya dayalı bir değerlendirme anketi ve şirketin işgücü çekebilme özelliklerini anlamaya dayalı bir matrix uygulaması gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Projeyi hayata geçirmek için 5 temel prensibi temel performans göstergesi belirlediklerini söyleyen Soybaş bu projenin çalışana ve Danone Tikveşli üretim-operasyon sürecine yarattığı katma değeri anlattı.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)