Kazananlar kazananları sever: Yüksek performans gösterenler lider şirketlerde çalışmak ister..


Yetenekler, sadece yenilikçilik değil değişimin hayata geçirilmesi için de gerekli. Ürün ve hizmetler gelişirken; desteklenmesi, geliştirilmesi ve hatta satılması gereken yetenekler de değişiyor. Çoğu kez, çalışanlar uzmanlıklarını artırırken yeni teknoloji devreye girerek yeni beceri eksikliklerini gündeme getirebiliyor.

Tüm bunları dikkate aldığımızda; rekabetin yetenekleri çekmek ve korumaya neden bu kadar odaklandığını rahatça anlayabiliyoruz. Neyse ki, bunu yapmak ne çok karmaşık ne de maliyetli… Ancak yine de yetenek havuzunu geliştirip korurken bazı önemli noktaları dikkate almak gerekiyor:
Kazananlar kazananları sever: Pek basit bir biçimde, yüksek performans gösterenler lider şirketlerde çalışmak ister. Şirketin sunduğu fırsatları değerlendirmek için şirketin ne kadar rekabetçi olduğunu dikkate almak şarttır. Eğer kilit pozisyonlarda zor kişilikler varsa, kurum kültürünün performansı düşükse ya da iş modeli zayıfsa bunların değiştirilmesi gerekir. Çünkü bunlar yüksek performans gösteren bir ekibin gelişmesinin önünde engel olabilir.

Yetenek yönetimini birincil önceliğiniz haline getirin: Tepe yöneticilerden saha müdürlerine kadar şirketteki herkes, yeteneğin şirketin başarısına katkıda bulunduğu fikrini solumalı ve yaşamalıdır. Bunu başarmak; tepeden aşağıya kadar yeteneklerin geliştirilip desteklenmesine dayalı bir bakış açısını gerekli kılar. Müdürleri, bu konuda görevlendirip sorumlu tutabilirsiniz.

“A” sınıfı oyuncuları tespit edip geliştirin: Çalışanların eğitim ve gelişimi için gerekli olan yatırımları yapın. Bunu yapmak; şirket içindeki uzmanlığı ve verimliliği artırır, çalışanların sadakatini yükseltir. Eğer maksimum potansiyellerini kullanmazlarsa “A” sınıfı oyuncular kurumda kalmaz. Onları kullanır ya da kaybedersiniz. Bu nedenle yüksek performans gösterenlerin şirketten ayrılma nedenlerini belirlemek çok önemlidir. İşten ayrılma mülakatları yapın, gizliliği garanti altına alın ve bilgilerinizi değerlendirin. Bunu yapmak; diğer işten ayrılmaların önüne geçmenizi sağlayacağı gibi şirket içinde var olan bir sorunu tespit etmenizi de olası kılar.

Üstün performans gösterenleri çekmek için gereken ödemeyi yapın, performans bazlı ücretlendirme ile farklılık yaratın: Pek çok şirkette aynı seviyede, aynı işi yapan çalışanlar benzer şekilde ücretlendirilir. Ancak çalışanlar eşit sonuçlar üretmez. Performans bazlı ücretlendirme gerçekleştirerek en iyi performans gösteren çlışanlarınızı ödüllendirebilir ve tüm çalışanları, yüksek performans göstermek konusunda özendirebilirsiniz.

Güçlü “B”lerin de önemli olduğunu unutmayın: “B” sınıfı oyuncular, “A”ların ilgilenmediği rutin işler için gerekli olabilir. Eğer kültüre uyarlarsa, işlerini yeterlilikle yaparlarsa şirkette tutulmaları gerekir. Tamamen “A”lardan oluşan bir şirkette sorunların çıkabileceğini unutmayın, “A”lar ile “B”lerden bir karışım yaratın.

C sınıfından kurtulun: Eğer C sınıfı güçlü pozisyonlarda bulunuyorsa, şirketin hedeflerine ulaşamayacağından emin olabilirsiniz. Çünkü C sınıfı oyuncular tipik olarak C, en iyi ihtimalle B sınıfını işe alır.

Bu makale ilk olarak CEO Refresher Dergisi’nde yayınlanmıştır. (Nisan 2008)

Jamie Walters

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)