Sosyal Öğrenme ve Web 2.0 teknolojileri dünyanın Eğitim Zirvesi olan ASTD Uluslararası Konferansı’nın gündemindeydi.


Dünyadaki ekonomik krize rağmen 2009 yılının ASTD konferansı yine yoğun bir program ve 8000 katılımcı ile gerçekleşti, bu sayının 1270’i 76 ülkeden katılıyordu. Farklı uzmanlık alanlarından eğitimciler ile çeşitli sektörlerden şirketlerin eğitim ve insan kaynakları yöneticileri ve eğitim şirketlerinin yöneticilerinin katılımcı olduğu konferans, iş dünyasında öğrenme ve performans gelişimi profesyonellerinin kendi gelişimlerini amaçlayan bir buluşma.

Washington Konferans Merkezi’nde 4 gün boyunca sabah 7’den akşam 6’ya kadar aralıksız süren programların çeşitliliği etkileyiciydi. 290 ayrı sunumla toplamda 400 konuşmacıyı bir araya getiren ASTD konferansında sunumlardan 70’i global odaklıydı. Konferans öncesi çeşitli konularda 26 Sertifika Programı ve 11 Workshop gerçekleştirildi. Konferans programında ise her gün 3 seansta 24 ayrı birbirine paralel oturumun yanı sıra, sunumların özetlerinin yer aldığı Mikro Oturumlar, Yazar Söyleşileri, Öğrenme Fırsatları salonundaki veya Kariyer Merkezi’ndeki özel programlar, fuar alanındaki Demolar ve Öğrenme Laboratuarları aynı anda farklı öğrenme olanakları sunuyordu.

Mümkün olduğunca çok faydalanabilmek için önceden hazırlıklı olmak ve salonlar arasına koşuşturmak gerekiyordu… Konferans öncesinde ya ASTD konferans websitesinden faydalanarak ya da 264 sayfalık program kitapçığını aldığınızda her günü ayrı ayrı çalışmak ve saat saat hangi sunuma katılacağınızı, nerede olacağınızı düşünmek, kendi planınızı çıkartarak hareket etmek büyük kolaylık sağlıyor. O durumda dahi çakıştığı için kaçırdığınız sunumlara üzülmemek mümkün değil. Konferansın ardından yüklendiğiniz yeni bilgileri, edindiğiniz yeni fikirleri hazmetme çabası da bir yana... Çünkü öyle açılımlar oluyor, öyle bağlantılar kuruluyor, ki tüm bunları işinize yansıtacak şekle getirmek, süzmek ve adapte etmek de hayli çaba gerektiriyor...  

ASTD - İş dünyasında öğrenme ve performans gelişiminin sesi

26 ülkedeki 33 uluslararası partneri ve Amerika’daki 133 şubesi ile beş kıtadan, 100’den fazla ülkeden, 70 bin üyesiyle dünyanın en büyük iş dünyasında öğrenme ve performans gelişimi odaklı organizasyonu olan ASTD’nin üyelerini eğitim profesyonelleri oluşturuyor. Bu mesleğin sesi olmayı amaçlayan ASTD, üyelerine araştırmalar, analizler, yayınlar gibi çok çeşitli kaynaklar ve sertifika programları, ortak çalışma ortamları gibi gelişim olanakları sunuyor. Bu olanaklardan birçoğunu bir arada bulabileceğiniz ASTD Uluslararası Konferansı ise her yıl Amerika’nın farklı bir eyaletinde düzenleneniyor ve binlerce meslektaşı bir araya getiriyor. Konferans oturumları şu 9 başlık altında toplanıyor:
•    Kariyer Planlama ve Yetenek Yönetimi
•    Eğitim Tasarımı ve Sunumu
•    E-öğrenme
•    Organizasyonel Değişimi Yönetme
•    Liderlik ve Yönetim
•    İş Stratejisi olarak Öğrenme
•    Ölçme, Değerlendirme, ROI
•    Performans Geliştirme
•    Kişisel ve Profesyonel Gelişim
Mesleki Zirve: ASTD Uluslararası Konferansı ve Fuarı

Bu sene 28 - 30 Mayıs tarihlerinde ön çalışma grupları ve Sertifika Programları yer alırken, 31 Mayıs - 3 Haziran tarihlerinde de ASTD Konferansı yoğun bir programla 8000 katılımcıyı Washington DC’de bir araya getirdi. Mesleki Zirve niteliğindeki buluşmada yer alan 1270 uluslararası katılımcının yoğunluğu şu ülkelerden geliyordu: 151 kişi ile Kore, 124 kişi ile Kanada, 104 kişi ile Kuveyt, 99 kişi ile  Japonya, 63 kişi ile Danimarka. Geçtiğimiz sene uluslararası katılım 2400 kişiydi ve ilk beş ülke şöyleydi: 442 kişi ile Kore, 264 kişi ile Japonya, 235 kişi ile Kanada, 132 kişi ile Kuveyt, 131 kişi ile Çin. Türkiye’den de 14 katılımcı vardı. Bu sene ise sadece 2 Türk katılmıştı!

8 bin katılımcının yanı sıra içerik sağlayıcı olarak yer alan 400 kişinin ustalıkla organize edildiği konferansın akışı gerçekten etkileyiciydi. 100 ASTD çalışanı ve 200 gönüllüden oluşan büyük bir ekibin her an işbaşında olduğunu görülüyordu.

ASTD bu sene bir ilki başlattı ve konferansa internet üzerinden de katılmak mümkün oldu. ‘ASTD 2009 Sanal Konferansı’ adı altında 80 canlı webcasts ve 15 video şeklinde genel oturumlar, ana konuşmacılar ve bazı sunumlar izlenebildi.

Konferansın ana amaçlarından biri de mesleki çevrenizi genişletmek ve networking olduğundan bunu kolaylaştıracak noktalar da atlanmamıştı, ilk sabah Oryantasyon Programı, akşam Hoşgeldiniz Resepsiyonu, üçüncü akşam ASTD Kutlaması denilen program organize networking ortamlarıydı... Bu senenin ASTD Kutlaması Smithsonian Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesinde yapıldı. Ayrıca sunumların gerçekleştiği salonlara ek olarak şu ortak alanlar da katılımcılara paylaşım ve gelişim ortamları sağlıyordu: Konuşmacı Hazırlık Salonu, Uluslararası Katılımcılar Salonu, Kamu Çalışanları Salonu, E-Learning Galerisi, Öğrenme Fırsatları Salonu, Kariyer Merkezi, ASTD Kitapçısı ve Yazar Söyleşi Alanı...

Konferansın paralelinde yer alan fuarda ise 327 firma öğrenme ve performans gelişimi ile ilgili çözüm ve ürünlerini tanıtmak için bulunuyordu. Yoğun ilgi gören fuar stantlarında birebir bilgi alışverişinin yanısıra demo sunumları da gerçekleştirildi. Çekilişlerin de yapıldığı stantlarda kitaplarını imzalayan yazar ve eğitmenleri yakalamak da mümkündü... Ekonomideki sıkıntının yansıması burada biraz fark ediliyordu, katılımcı firma sayısı geçen sene 407 iken, hem bu sayı 327’ye düşmüş hem de stant boyutları küçülmüştü. Ayrıca verilen hediyeler ve promosyon malzemelerinde de azalma gözle görülebiliyordu.

Konferansın hemen öncesinde Yetenek Yönetimi, Koçluk, ROI temelleri, E-learning Tasarlama Eğitim Tasarlama, gibi konuların olduğu 26 ayrı Sertifika Programı yer aldı, bu sayı geçtiğimiz sene 32 idi. ASTD’nin 1998’den bu yana uyguladığı Sertifika programlarına şu ana kadar 22.500’den fazla profesyonel katılmış, bilgi ve uzmanlıklarını arttırarak sertifika almışlardır.

Konferans süresince açık olan ASTD Kitapçısı katılımcılara 500 farklı başlık altında yer alan sektörel kitaplara indirimli ulaşma olanağı sağlıyor. ASTD Kitapçısında kitapları bulunan yazarların tecrübe paylaşımında bulunduğu Yazar Söyleşileri de pratik ve hemen uygulanabilir bilgiler veriyor. Örneğin, eğitim oyunlarıyla ilgili kitapları olan Thiagi “Performans Gelişimine Eğlenceli Yaklaşımlar” adlı oturumunda kartlarla geliştirdiği oyunlarından örnekler sunarak katılımcılara eğlenerek öğrenme uygulamaları yaptırdı.

ASTD Başkanı Tony Bingham, National Geographic fotoğrafçısı Annie Griffiths Belt; “Blue Ocean Strategy” kitabının yazarı Renée Mauborgne, Marshall Goldsmith, Keith Ferrazzi, Jim Smith, Bob Pike, Ken Blanchard, Donald Kirkpatrick, Spencer Kagan, Thomas Crum gibi isimlerini kitaplarından tanıdığınız kişiler de konuşmacılar arasında yer aldı ve sunumlarıyla yüzlerce kişilik salonları doldurdular...

Jim Smith “JimPact”

Mayıs ayında HRdergi’nin davetlisi olarak 12. Eğitimciler Zirvesi’ne katılarak Türkiye’de de büyük ilgiyle izlenen Jim Smith ASTD Konferansı’nda da ana konuşmacılar arasındaydı. “Kimse izlemiyormuş gibi Danset!” isimli sunumunda kişisel gücü ortaya çıkartmanın yollarını anlatan JimPact, “Konunuzu iyi bilmeniz yeterli değil” dedi. “Dinleyenlerinize ilham vermeniz, motive etmeniz ve katılımlarını sağlamanız lazım” diye devam eden Smith, stilinize enerji katmak ve gücünüzü ortaya çıkartmanızı engelleyen limitleri kaldırmak üzerine ipuçları verdi. Smith enerji dolu sunumu sırasında katılımcılarını da dans ettirdi.

Ana Gündem: Sosyal Öğrenme, Net Gen kuşağı ve Web 2.0 teknolojileri

ASTD’nin bu seneki Uluslararası Konferansı’nda ana gündemi Net Gen kuşağı, Web 2.0 teknolojilerinin eğitimdeki yeri ve Sosyal Öğrenme konuları ön plana çıkıyordu. ASTD Başkanı Tony Bingham açılış konuşmasına şu cümleyle başladı: “ İş dünyasında geleceği anlamak Net Gen kuşağını anlamakla mümkün.”

1977-1997 yıllarında doğmuş, Millenial Jenerasyonu olarak da tanımlanan Net Gen kuşağının belirleyici özelliği Network! Teknoloji onlar için oksijen gibi… Sosyal medyayla yaşıyorlar, RSS, podcasting, mash‐ups ve sosyal networking gibi Web 2.0 teknolojileri ile büyüyorlar. Diğer özellikleri kararsız olmaları, zaman ve giyim gibi kurallara uymamaları, sürekli geri bildirime ihtiyaç duymaları… Ama bir gerçek de var, ki gelmiş geçmiş en zeki kuşak onlar. Katı hiyerarşi ve zorlayıcı organizasyonlardan hoşlanmayan Net Gen kuşağı ortak çalışma yaklaşımını benimsiyor. Öğrenme modeli de eğitmen ve ya yönerge odaklı olmaktan işbirliğine dayalı ve katılımcı odaklı olmaya doğru değişiyor. Net Gen kuşağı işgücünde belli noktalara gelmeye başladı. 2014 yılında Amerika’daki işgücü 162 milyon olacak ve bunun %47’sini Net Gen kuşağı oluşturacak. Bu durum işverenlerin ve İK yöneticilerinin de yetenek yönetiminde uygun yöntemler geliştirmeleri gerekliliğini ortaya çıkartıyor.

Net Gen kuşağı firmanızı, markanızı, satış danışmanlarınızı ya da müşteri ilişkileri yöneticilerinizi, yani sizi nette konuşuyor, siz reklamlarınızda nasıl yansıtırsanız yansıtın; Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, MySpace gibi sosyal medya ortamlarında sizi konuşuyorlar. Ve bu durdurabileceğiniz ya da kontrol edebileceğiniz bir şey değil ama anlayabilir ve faydalanabilirsiniz… Bu kuşağın sosyal yönelimi, ihtiyaçları olan şeyleri teknolojiyi kullanarak birbirlerinden almaları, burada da İK ve eğitim profesyonellerinin kullanabileceği büyük bir potansiyel var.

Yetenek yönetiminin önem kazandığı günümüzde yetenekli işgücünü çekmek ve elde tutmak için işverenlerin bu kuşağı iyi anlamaları gerekiyor. Önceki kuşaklar bağlılık, güvenlik, otorite ve kıdeme değer verirken, Net Gen kuşağı özgürlük, eğlence ve işbirliği arıyor. Çalışacakları yer ve zaman konusunda özgürlük olmak istiyorlar. İşle özel hayatlarını bir arada yaşıyorlar… Kişiye özel davranışlar (ürünler,  hizmetler vs..) bekliyorlar. Grup olarak değil, bireysel yönetilmeyi tercih ediyorlar. Bu da kişiselleştirilmiş eğitim ve gelişim fırsatları, proje bazlı rol tanımları ve performanslarıyla ilgili bol bol geribildirim ve yöneticileriyle açık iletişim demek oluyor. Bu kuşak için açıklık ve dürüstlük şart, sanal toplulukları da bu şekilde işliyor. İşbirliği çok önemli v birlikte başarmaya değer veriyorlar. İşin eğlenceli olmasını istiyorlar.

Web 2.0 teknolojileri nedir?

Web 2.0 ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, eiletişim araçlarını, internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Web 2.0 gerçekte bir akımdır. Web 2.0, web hizmetini iyileştirmek amacıyla ziyaretçilerin siteye katılımını sağlamak, yine aynı amaçla diğer sitelerle ve ziyaretçilerle işbirliği yapmak fikrine dayanan bir akımdır. Haberdar olmayı ve katılımı kolaylaştırmak amacıyla RSS gibi teknolojiler kullanılabilmektedir. Siteler kendi aralarında işbirliği yapmak amacıyla WebService gibi teknolojiler kullanabilmektedirler. Bu akımda, içeriğin sınıflandırılmasından (etiketleme-tagging) zenginleştirilmesine kadar (Örn: Wikipedia) her türlü büyük-küçük katkı teşvik edilir.
Örneğin; Facebook, Vikipedi, EkşiSözlük, YouTube…

Sosyal Öğrenme, Net Gen kuşağı ve Web 2.0 Teknolojileri konularında daha fazla bilgi için şu kitaplardan faydalanabilirsiniz:
1. Grown Up Digital - Don Tapscott
2. Groundswell - Charlene Li & Josh Bernoff
3. Driving Results Through Social Networks - Rob Cross & Robert J. Thomas

ASTD’nin Web 2.0 çalışmasında çıkan sonuçlara göre firmaların eğitim fonksiyonu içinde Web 2.0 teknolojilerini kullanma sebepleri;
• Gelişmiş bilgi paylaşımı
• Öğrenmeyi teşvik
• Sıradışı öğrenme olanakları sağlamak
• İletişimi geliştirmek
• Kaynaklara kolay ulaşım
• İşbirliğini desteklemek
• Organizasyonel ilişkiler kurmak

Örneğin, Sun Microsystems firması 2009 yılında şu ana kadar 6 milyon saat eğitimi Web 2.0 teknolojilerini kullanarak yapmış, firmanın toplam eğitim çıktısını ikiye katlamış.

Data toplama ve paylaşma için Blog’lar kullanılabilir; bilgiye ulaşmak için etkin arama sistemleri kullanılması kurum kültürünün parçası haline getirilebilinir, böylece Web 2:0 teknolojilerinin iletişimin, öğrenmenin ve işleri halletmenin doğal yolu haline gelmesi sağlanır. İşbirlikçi teknolojiler ile klasik öğrenme programlarını entegre ederek daha etkin öğrenme, bilgi transferi ve kalıcılık sağlanabilir. Her ne kadar Net Gen kuşağına odaklanıyoruz gibi gözükse de Sosyal Öğrenme tüm çalışanlara fayda sağlayacaktır.

Sosyal Öğrenme için atılacak adımlar:

• Web 2.0 teknolojilerinden faydalanın – wikiler, bloglar, ve sosyal networking araçları
• Koçluk ve mentörlük ilişkileri yaratın!
• İş üzerinde öğrenme için zaman verin!
• Çalışanların birbirinden öğrenebileceği alanlar hazırlayın!
• Paylaşılan bilginin kalıcı olmasını sağlayacak sistemler oluşturun!
• En etkili öğrenme stratejilerini geliştirmek için diğer birimlerle işbirliği yapın!
• Başarılı öğrenme deneyimlerinin ölçümlenmesi için çalışan perfomans sonuçlarını kullanın!
• Çalışanların eğitim içeriklerini nasıl değerlendirdiklerini takip edin!
• Katılımı demotive etmeyecek şekilde içerik yükleme konusunda kurallar koyun!

Örneğin, Intel firmasının “Intelpedia” uygulamasında iki kural var – gizli bilgi içeriği yüklenemez ve yüklenen bilginin en az bir çalışan için değeri olmalı.

Değişimin liderleri
Ekonominin zorlu zamanlarında anahtarın Yetenek Yönetimi olduğunu savunan ASTD, iş dünyasında öğrenme ve performans gelişimi profesyonellerinin, yetenek geliştirmede eğitime yapılacak yatırımın etkisini göstermeleri ve Değişimin Liderleri olmaları gerektiğini yayınladıkları raporla açıkladı. ASTD konferansına katılımın global ekonominin şu andaki durumuna rağmen yoğun oluşu da, Değişimin Liderlerinin gelişime yatırımın öneminin farkında olduğunu gösterdi.

ASTD 2010
ASTD  Uluslararası Konferansı ve Fuarı’nı kısaca anlatmak gerçekten mümkün değil, bu sayfalara sığamayan yüzlerce konu ve konuşmacı daha vardı. Ama en iyisi gelecek ASTD Uluslararası Konferansı’nı şimdiden ajandalarınıza not edip ve bu ortamlardan sizin de faydalanmanız...

*** ASTD 2010 ***   16 - 19 Mayıs 2010 tarihleri arasında *** Chicago’da ***

Daha fazla bilgi için ASTD web sitesinden yararlanabilir
ya da detaylı sorularınız için email atabilirsiniz; deniz@proakademi.com.tr
American Society for Training and Development www.astd.org

ASTD Avrupa Konferansı
Bu sene için ASTD Uluslararası Konferansı'nı kaçırmış olsanız da yakalayabileceğiniz bir fırsat daha var: ASTD Avrupa Konferansı 7-9 Ekim 2009 tarihlerinde Danimarka’nın Kopenhag şehrinde yapılacak. Bu yıl 5.si düzenlenen ASTD Avrupa Konferansının dili İngilizce ve pek çok uluslararası konuşmacı yer alıyor. Kitaplarından tanıdığınız Marcus Buckingham konuşmacılardan biri. Daha detaylı bilgi için: 
https://uk.astd.dk/

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)