Kamu Yönetiminde Toplam Kalite Yönetim Uygulaması / Sanayii ve Ticaret Bakanlığı'nın Mükemmelliğe Doğru Yolculuk Planı


Bakanlığımız Toplam Kalite Yönetim Sistemi uygulamalarına 01.09.1997 tarihinde başlamıştır.

Bu sisteme geçişimizin ana amacını özetlersek;

Uygulanmakta olan yoğun bürokrasiyi azaltmak,
Vatandaşın devlete olan güvenini sağlamak,
Hizmet standartlarını ve ölçülebilir hedefleri ortaya koyarak Devletin etkin ve verimli çalışmasını sağlamak,
Kaliteli hizmet vermek,
Vatandaşı bilgili ve nezaketle karşılayan görevlilerle muhattap etmek,
Hızlı, sürekli ve hatasız hizmet vermek,
Tüm verdiğimiz hizmetlerin hukuka ve ahlaka uygunluğunu sağlamak.

Uygulamanın, içinde bulunduğumuz şu aşamadaki durumuna gelince:

Türk Standartları Enstitüsü ile imzaladığımız protokol çerçevesinde merkez birimlerimiz ve taşra teşkilatımızda bugüne kadar şu uygulamalar gerçekleştirilmiştir:
Kalite ve ISO 9000 standartları konusunda temel eğitimler verilmiştir.
Kalite konusunda belge almış kuruluşların kalite yetkililerine seminerler verdirilmiştir.
Türk Standartları Enstitüsü uzmanlarınca gerek merkez birimlerimiz ve gerekse taşra teşkilatımızın belirlenmiş en az üç elemanına Ocak 1998 tarihinden başlamak ve Mayıs 1998 tarihinde tamamlanmak üzere planladığı şekilde eğitim verilmiştir.
Tüm merkez birimleri ve taşra teşkilatı Toplam Kalite Yönetimi sistemi ile ilgili olarak dökümante edilmiştir.

Bugün ISO 9002 belgesini almak için gerekli tüm dökümanlar (kalite el kitabı, prosedürler, talimatlar, destek dökümanları gibi) %60 mertebesinde tamamlanmış, süresinden önce bazı Genel Müdürlüklerimiz ve taşra birimlerimiz uygulamaya geçmiş olup çalışmalarımız T.S.E. programına uygun olarak devam etmektedir.

Kamu yönetiminde ilk adımı atan bir Bakanlık olarak Toplam Kalite Yönetim Sistemi’nin tüm devlet yönetiminde uygulanması konusuna gelince;

Toplam Kalite Yönetimi bir yaşam felsefesidir.
2000’li yıllara çok kısa bir zaman kaldı. Gelişmiş ülkeleri izlediğimizde, mal ve hizmetlerin sunumunda yeni bir devrim başlamıştır.

Herşeyin en iyisine layık olan ülkemizin adına “Toplam Kalite” denilen bu süreçten mahrum kalınması düşünülemez. Yasalarımız incelendiğinde; aşağıda belirtilen hususlarda kamu yönetimine gerekli yetkileri vermiştir. Bunlarla hizmetlerin;

Bilgili,
Hızlı,
Sürekli,
Hatasız,
Güleryüzlü ve ilgili olarak yapılması amaçlanmaktadır.

Vatandaşın ve çalışanların memnuniyetini ifade eden yukarıdaki hususların tüm devlet yönetiminde uygulanması tabii ki hepimizin arzusudur.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez

Yirmibirinci yüzyıla iki kala; kağıt, fax ve telefona dayanan klasik ticaret biçimi yerine, elektronik ticarete yönelme başlamıştır. Elektronik ticarete yönelme başlamıştır. Elektronik ticaret; 7 gün 24 saat çalışma prensibiyle, dünyadaki saat dilimleri aşılarak, müşterinin bütün dünya olarak tanımlanmasına dayanır. Böylece, elektronik ticaret; bilgi toplumuna geçişi sağlayan bir hayat tarzıdır.

Bilişim çağında, yönetimde Toplam Kalite anlayışı gerekli ancak yetersiz hale gelmiştir. Bu bakımından, teknolojideki müthiş değişikliğe uyum sağlamak maksadıyla, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda Toplam Kalite Yönetim anlayışının ötesindeki değişimi de ihtiva eden “Mükemmelliğe Doğru Yolculuk: 3.000.000 İşlemde 1 Hata” projesi uygulamaya konulmuştur.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda uygulamaya konan Sıfır hata felsefesi, “hatanın kaynağının bulunup, ortadan kaldırılarak, bir daha aynı hatanın yapılmamasını sağlamak” ve “işi ilk seferde doğru olarak yapmak” düşüncesine dayanır.

Bu bakımdan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda vatandaşlara verilen hizmetlere ilişkin “hizmet standartlarımız” kamuoyuna açıklanmıştır. Ayrıca, “Hizmet İyileştirme Formları” marifetiyle, “3.000.000 işlemde ancak 1 hataya” müsade edecek şekilde, vatandaşların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nı denetlemeleri imkanı sağlanmıştır.

Bir diğer hizmet denetleme aracı olarak, üzerinde standart sürenin bulunduğu kaşe yapılmıştır. Evrakların üzerinde; giriş tarih ve saati, standart süresi ve evrak çıkış tarih ve saati belirtilir. Aylık periyotlar halinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Merkez ve Taşra teşkilatndan “Aylık Hata Analizi Raporları” alınarak, hizmetin kusursuz ve hatasız olmasına özen gösterilmektedir.

Bakanlık hizmetlerine ilişkin şeffaflığın azami seviyede oluşturulması ve sıfır hatanın gerçekleştirmesine katkıda bulunmak maksadıyla; Türkiye’de ilk defa, vatandaşlara Bakanlık hizmetleri ile ilgili gözetleme imkanı veren, Ombudsman (bağımsız gözetmen) müessesesi uygulamaya konulmuştur.

Türkiye Odalar Birliği Başkanı, Esnaf ve Sanatkarlar Konferasyonu Başkanı ile Ziraat Odaları Başkanı Başombudsman olarak bütün Bakanlık birimlerini; sözkonusu kuruluşların illerde; başkanları ise, Ombudsman olarak sadece bulundukları illerdeki “vizyonumuz”, “hizmet politikamız” ve “sözümüz” kapsamında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın hizmetlerini gözetleyerek, hazırlayacakları raporları kamuoyuna açıklayabileceklerdir.

GİRİŞ

Yirminci yüzyıl verimlilik çağıydı. 21. Yüzyıl ise kalite ve bilişim çağı olacaktır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda 1 Eylül 1997 tarihinden itibaren Mükemmelliğe Doğru Yolculuk: 3.000.000 İşlemde 1 Hata projesi başlatılmıştır.
Toplam Kalite Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın her seviyesindeki çalışanının, önündeki işin geliştirilmesi konusunda söz sahibi yapılması esasına dayalı bir sistemdir. Bu da yetki devriyle mümkündür.

Bu sistemde, kalitenin devamlılığını ve gelişmesini sağlayanlar; görevi “kalite geliştirme veya kalite kontrol” olan birkaç kişi değil, bakanlık hizmetlerini gerçekleştirenlerin tamamıdır. Bu sistemde; bakanlık mensupları, karar vermeyi ve insiyatif kullanmayı, esas olarak beyin fırtınası metodolojisi kullanan takım çalışması içinde öğrenmektedir.

Devlet yönetimindeki katı hiyerarşik yapılara dayanan mevcut yaklaşımın yerine, “demokratikleşmeyi” ve “katılımcılığı” esas alan Toplam Kalite Yönetim Sistemi’nin uygulanmaya başlanması sayesinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda bir zihniyet ve kültür değişimi oluşmaya başlamıştır. Böylece, Türkiye’nin rekabet gücünün arttırılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

DEĞİŞİM VE HEDEF

Dünyadaki hızlı değişime çok zor ayak uyduran kurumlar olan devlet kuruluşlarının, yeniliklere uyum sağlayacak esnekliğe ulaştırılması gerekir.

Toplam kalite, değişim demektir. Daha kaliteli ve rekabet gücü yüksek bir Türkiye’nin oluşturulması çerçevesinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ürün ve hizmetlerinin mevcut piyasa gereklerini yansıtan kendi Toplam Kalite Yönetim Sistemini geliştirmek ve değişime uymak zorundadır.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 1 Kasım 1997 tarihinden itibaren kısmen, 5 Ocak 1998 tarihinden itibaren daha detaylı ve kademeli olarak; merkez, taşra, ilgili ve bağlı kuruluşlarında açıklanan hizmet standartlarına ve ölçülebilir hedeflere dayalı olarak, Toplam Kalite Yönetim Sistemini, uygulamaya başlamıştır.

Bakanlık bünyesinde; Merkez, Taşra, Bağlı ve İlgili kuruluşları ile Birlikler’de Toplam Kalite Yönetim Sistemini geliştirme çalışmalarını koordine eden ve en üst seviyede yetkiyle donatılmış Mükemmelliğe Doğru Yolculuk Merkezi oluşturulmuştur.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda Toplam Kalite Yönetim Sistemi

Problem alanı
Devlet ne yapıyor?
Ne istiyorsun?
Bürokrasi:
ben güçlüyüm!
Vatandaşı istersem ezerim!

Bu iş için şu evrak!

Evrak!... Evrak!... Evrak!
İşinizin tamamlanması için düz duvara tırmanın!

Zorluk!... Zorluk!... Zorluk!
Bugün git, ne zaman
istersem o zaman gel!

KOMUTA KONTROL SİSTEMİ
(BÜROKRATİK SİSTEM)

Piyasanın gerektirdiği hukuki düzenlemeler yetersizdir. Yoğun komuta kontrol sistemi (KKS) yanlıştır. Bunun yerine, teşvik edici unsurlar kullanılacaktır.

* KKS, kuruluşları ve şahısları teşvik edecek unsurları ihtiva etmez.
* KKS, ceza ve tehdide dayanır.
* KKS, çok pahalıdır ve statiktir.
* KKS, çok yavaş çalışır.
* KKS, sebepler yerine, belirtilere önem verir.

SONUÇ

Devlet, yoğun bir bürokratik sistem uygulamaktadır.
* Vatandaşların devlete olan güveni; bıktırıcı ve anlamsız bürokrasi sebebiyle giderek azalmaktadır.
* Devletin vatandaşa verdiği hizmetin kalitesi, elde edilen sonuçlar ve vatandaşın tatmini yetersizdir.
*Hizmet standartları ve ölçülebilir hedefler olmadığı için, devlet verimli ve etkin çalışamamaktadır.
* Devlet etkin çalışmadığından, vergi ödeyenlerin paraları israf edilmektedir.

ŞAŞKINLIK!
GÜVENSİZLİK!
KIZGINLIK!

VATANDAŞ DEVLETTEN NE İSTİYOR?

* Kendilerinin dinlenmesini.
* Kaliteli hizmet verilmesini.
* İstedikleri işin doğru yapılmasını.
* İstedikleri işin hızlı yapılmasını veya en azından ne kadar zamanda biteceğini bilmeyi.
* Bilgili ve güvenilir kişiler ile muhatap olmayı.
* İşini bir defada bitirmeyi veya bir yerden işlerini bitirmeyi.
* Eğer problem olursa, tekrar nereye müracaat edileceğini bilmeyi.
* Hizmetleri almakla ilgili seçenekleri.
* Bunların nereden temin edileceğini.
* Hemen hazır bilgi elde etmeyi.
* Form, yayınlar, işlem sürecinde, danışmalarda ve yazışmalarda açıklık.
* Nazik, saygılı, arkadaşça muamele görmesi ve kendilerini dinlemeye arzulu olunması.
* Kolayca gelinebilen, temiz ve güvenli yerler.
* Telefonlarla kolayca cevap alınması.

NE YAPMALI?

Vatandaşlara daima ne istediklerini nazik ve saygılı bir şekilde soracak ve söylediklerine itibar edecek

YENİDEN YAPILANMA

YENİDEN YAPILANMA planının amacı: Devletin mevcut işleyişinin, çalışanların çalışma şartlarının ve vatandaşlara nasıl hizmet ettiklerinin RADİKAL OLARAK değiştirlmesidir.

NASIL?

Vatandaşlara daha az yük yükleyerek, daha iyi ve daha hızlı hizmet verilmelidir.
Size nasıl yardımcı olabilirim?

Bakanlık’da yeni bir VİZYONA ihtiyaç vardır.

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI’NDA VİZYON:

*İş adamlarının çeşitli sektörler itibariyle yapacakları yatırımlar için, Dünya ve Türkiye’deki gelişmeleri dikkate alacak şekilde, yirmibirinci yüzyılın ilk çeyreği için strateji ve politika oluşturulurken, yatırım alternatiflerine ışık tutmak.

* Serbest rekabet ortamında ve tüketici haklarını koruyarak, küçük tasarrufların yatırıma dönüşmesini sağlayacak biçimde, dileyen herkesi 40 yaşını doldurmadan kendi işini kuracak şekilde teşvik etmek, bilgilendirmek ve yönlendirmek.

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI’NDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMASI

Kalite, herşeyden önce bir “saygı”, “nezaket” işidir. Sözkonusu saygı, üç düzeyde geçerlidir:

*Kurum dışında, vatandaşlara saygı,
* Kurum içinde, herkesin geliştirme ve iyileştirme faaliyetlerine yaptığı katkıya saygı,
*Çalışma grupları içinde, işgörenlerin yararlı faaliyetlerinden dolayı kendi kendilerine saygı.

Kalite ile ilgili ilkeler:

* Kalite her yerdedir.
* Kalite herkesin işidir ve devredilemez.
* Kalite bir bütündür.
* Kalite bir hayat tarzıdır ve değerler bütünüdür.

Toplam Kalite Yönetimi,

Organizasyondaki bütün çalışanların faaliyetlerini; süreçlerin, ürünlerin ve hizmetlerin sürekli iyileştirilmesi yoluyla, vatandaş memnuniyeti ortak hedefine odaklayan bir yönetim metodolojisidir.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda, bürokrasinin yerine, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik katılımcı Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulanmaktadır.

* TKY’de memur ve işçiler, kendilerini vatandaşlara karşı sorumlu hisseder.
* TKY’de hizmet verenin seçimi depolitize edilir.
* TKY’de farklı hizmetler arasından, vatandaşlara seçim imkanı sağlanır.
* TKY’de arz ve talep dengesi kurulmaya çalışılacağından, israfın önlenmesi sağlanır.
* TKY, daha fazla yenilik imkanı sağlayarak devlet hizmetinde verimlilik ve etkinlik sağlanır.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda Toplam Kalite Yönetimi

* İş kalitesi,
* Hizmet kalitesi,
* İletişim kalitesi,
* Süreç kalitesi,
* İşçiler, mühendisler, memurlar ve yöneticiler dahil insanların kalitesi,
* Sistem kalitesi,
* Hedeflerin kalitesi

Toplam Kalite Yönetimi’nde, çalışanların değerleri değişir.

* “Maaşımı vatandaş ödüyor, vatandaşı memnun etmek için çalışmalıyım.”
* “Her iş önemlidir, farkı ben oluşturmalıyım.”
* “Gösteriş için değil, oluşturduğum değerler için para alıyorum.”
* “Kaçmak yok, problemlere sahip çıkıp çözerim.”
* “Bir ekip üyesiyim. Başarı ya da başarısızlık hepimizindir.”
* “Öğrenmenin sonu yok. Sürekli öğrenmek işimin bir parçasıdır.”

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan Beklentiler:

* Hızlı hizmet,
* Sürekli hizmet,
*Hatasız hizmet,
* Özen,
* İlgi.

Toplam Kalite Yönetimi’nin unsurları şöyle sıralanabilir:

* Üst yönetimin liderliği,
* Vizyon,
* Vatandaş odaklılık,
* Çalışanların eğitimi,
* Tam katılım ve çalışanların kenetlenmesi,
* Süreçlerin iyileştirilmesi,
* Verimlilik,
* Etkinlik Artışı,
* Sıfır hata,
* Önlemeye dönük yaklaşım,
* Birimler bazında kalite,

Birim Bazında Planlama Faaliyeti, Şu Adımları İhtiva Eder:

* Birim görevinin belirlenmesi.
* Birimin ürettiği ürün ve hizmetlerin tanımlanması.
* Bu ürün ve hizmetlerin önceliklerinin belirlenmesi.
* Hizmet talep edenlerin belirlenmesi (bakanlık birimleri ve personeli; vatandaşlar).
* Hizmet talep edenlerin ihtiyaçlarının kendilerinden öğrenilmesi.
* Öğrenilen ihtiyaçların birim içinde karşılanması için neler yapılması gerektiğinin belirlenmesi.
* Kalite ölçülerinin belirlenmesi.
* Planlarının yapılması.

Toplam Kalite Yönetimi’nde Özendirme Sistemleri

*Olumlu hareket ve davranışları takdir etme.
*Toplam Kalite uygulamaları için yöneticileri takdir ve teşvik etme.
*Kalite davranışını destekleyen terfi kriterleri geliştirme.
* Temel motivasyon, kurum iklimi ve başarma onurudur.

NEREDEN BAŞLAMALI?

TOPLAM KALİTE ANLAYIŞINA UYGUN ORGANİZASYON MODELİ GELİŞTİRME


* Organizasyonla ilgili sorular
* Kişilerle ilgili sorular
* Tedarikçilerle ilgili sorular
* Hizmet alanları ile ilgili sorular

KALİTE PLANININ ÖZELLİKLERİ

* Uygun alt yapının oluşturulması,
* Yapılacak işlerin tesbit edilmesi,
* Gerekli kaynakların ayrılması,
*Yetki ve sorumlulukların dağıtılması,
* Faaliyetlerin programlanması.

Genel Hizmet Standartı Ve Sınırsız Yetki Devri

T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda Hizmet Yaparken, Kendi Kendine sor!
* Vatandaşım için iyi midir?
* Hukuki ve ahlaki midir?
* Sorumluluk almak için istekli miyim?
* Bakanlığın görevi ile uyumlu mudur?
* Zamanımı akıllıca kullanıyor muyum?

Bütün bu sorulara verilen cevaplar EVET mi?
O halde, yapmak için izin isteme.
Bu yetkiye sahipsin. DERHAL YAP.

Yalım EREZ
Sanayi ve Ticaret Bakanı

YÖNETİMDE DEĞİŞİM PLANI

“Vatandaş Hizmet Standartlarının Oluşturulması”

* Bakanlıkta hizmet verileceklerin kim olduğu veya kim olması gerektiği belirlenmiştir.

* Hizmet verileceklerin hangi çeşit hizmeti ve nasıl bir hizmet kalitesini istediklerinin yanında, mevcut hizmetlerinden memnuniyet seviyesini ortaya çıkarmak maksadıyla araştırma yapıldı.

* Bakanlıkta, vatandaş hizmet standartları, iş hayatının en iyi standartları ile eş değerde tutulmaktadır.

* İş hayatının en iyisine ulaşmak için, vatandaş ile doğrudan temasta olan görevlilerden engeller hakkında bilgi ve önerileri alınmaktadır.

* Vatandaşa hizmeti sağlarken, seçenekler sunulmaktadır.

* Bilgi alma, hizmetler ve şikayet süreci kolayca ve ulaşılabilir hale getirilmiştir.

* Hizmet standartları yayınlanmış olup, sonuçlar bunlara göre değerlendirilmektedir.

* Eskimiş hukuki düzenlemeler güncelleştirilmektedir.

* Bürokratik işlemler yerine, sonuçlar ödüllendirilmektedir.

* Mevcut organizasyon yeniden oluşturularak, daha iyi görünmenin yanında, daha az
maliyetle çalışan, üretken, etkin ve daha küçük bir yapı oluşturulmaktadır.

* İş hayatı ile ilgili devletin değişik dairelerinin temsilcilerinin bir arada olduğu TEK ADIM BİRİMİ ve değişik daireler hakkında eğitilmiş bir kişinin bulunduğu GENEL AMAÇ BİRİMİ oluşturulmaktadır.

Vatandaşlar, amaçsız bir şekilde, bir yerden diğer yere eziyetli bir yolculuğa çıkarılmayacaktır.

Vatandaşların isteğini bir defada yerine getirmek veya bir yerden işlerini bitirmek.

Devlet sorgulayıcı değil, yönlendirici, yol gösterici ve yardımcı olmalıdır.

DEVLET HİZMETİNİN DAHA İYİ VERİLMESİ İÇİN ATILACAK ADIMLAR
“Bir Model”


* Devlet kuruluşları kilo vermesi gereken şişman insanlara benzer. Daha az yiyip daha çok spor yapmalıdır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda şişmanlığını azaltmak için, eskimiş uygulamalar ve çalışma biçimi değiştirilmeye başlanmıştır.

* Amaç daha çok veya daha az devlet olmayıp, asıl amaç; daha küçük, daha az maliyetli, daha hızlı ve daha iyi bir devlet işleyişidir.

* Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, hizmetlerin yürütülmesinde katalizör rolünü oynayacaktır.

* Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, önemsiz işleri önemli yapmayacaktır.

* Küçük işletmeler; istihdam, teknoloji geliştirme ve ihracat açısından Türkiye’nin geleceğidir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bu şirketlerin önünü açacak tedbirler almaktadır.
PERFORMANSA DAYALI ORGANİZASYON

Bakanlık Merkez teşkilatı dahil, Bağlı, İlgili ve Taşra teşkilatında; çağımızda iflas eden bürokrasinin yerine, kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde yönlendiren, daha küçük, ancak daha güçlü “işletmeci mantığına sahip” PERFORMANSA DAYALI ORGANİZASYON yapılanma biçimine geçilecektir.

Bu maksatla;

* Yönetici sayısı yarıya indirilecektir.
* Teşkilatların karargahlarında çalışanların sayısı yarıya indirilecektir.
* Hiyerarşik kademe sayısı yarıya indirilecektir.

HİZMETTE
HIZ
ETKİNLİK
VERİMLİLİK

Kuruluşların açık bir görev tanımı olacaktır. Yöneticinin doğruyu ve gerçeği görebilmesi için tek kelime vardır.

NİÇİN?

* Kuruluşlarda bir performans değerlendirme sistemi olacaktır.

* Bir fonksiyonu, PDO’ya geçirecek en üst seviyede yönetim desteği sağlanacaktır.

* Kuruluşların belirlenmiş ölçülebilir hedefleri oluşturulmuştur.

* Kuruluşların vatandaşa hizmet standartlar oluşturulmuştur.

* Bu organizasyonlarda üretim, pazarlama ve finansman unsurlarını ihtiva eden bir “iş planı” olacaktır.

* Çalışanlardan en iyisinin alınması temin edilecektir.

* Önemli işler ileri hatta önemsiz işler geri hatta alınmaktadır.

* Kaynakların ileri hatta aktarılması için organizasyonu yatay olarak genişletilerek yetki aşağıya aktarılmaktadır.

* Bütçe üzerindeki kontrollü merkezden ileri hatta verilecektir.

KATILIMCI VE ADEMİ MERKEZİYETÇİ YÖNETİM

* Sanayi ve Ticaret başta olmak üzere, bütün meslek odalardaki profesyoneller, iş hayatı ile ilgili meseleleri, genellikle Bakanlıkların merkez teşkilatından daha iyi bilir. O halde, hükümet ile meslek teşekkülleri arasında etkin bir işbirliği sağlanmaktadır.
*Sadece kaidelere dayalı yönetim yerine, görevin gereklerine dayalı yönetim biçimi uygulanmaktadır.
* Sonuçlara dayalı yönetim biçimi kullanılarak, performans değerlendirmesi yapılacaktır.

STRATEJİK YÖNETİM TEKNİKLERİ

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda tedavi yerine önleyici yönetim tarzı tercih edilmektedir. Olabilecek muhtemel oluşumlara karşı önceden tedbir almak için, Stratejik Yönetim Teknikleri uygulanacaktır.

*İç ve dış durumun analizi
* Organizasyonun karşılaştığı temel problemlerin tanımlanması ve teşhisi
* Organizasyonun temel görevinin tanımlanması.
* Vizyonun oluşturulması.
* Vizyon ve hedefleri gerçekleştirecek stratejinin geliştirilmesi.
* Sonuçların ölçülmesi ve değerlendirilmesi.

ADEMİ MERKEZİYETÇİ YÖNETİM
(AMY)

Hiyerarşik yapılanma yerine katılımcı grup çalışması yapılacaktır.

* AMY, daha esnek bir yapıdır. Değişime ve müşteri (vatandaş) ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verilir.
* AMY, daha etkindir.
* AMY, daha yenilikçidir.
* AMY sayesinde daha fazla moral ve daha fazla verim elde edilir.

DEVLET KURULUŞLARINDA VATANDAŞ HİZMETLERİ

* Bakanlıkta hizmetlerin daha iyi verilmesini sağlamak maksadıyla, ücretsiz 0 800 314 80 14 numaralı telefon hattı oluşturulmuştur.

* Oluşturulan telefon cevap sistemi sayesinde, Bakanlığın hangi biriminin ne yaptığı, sınıflandırma ve telefon tuşlarına basılmak suretiyle vatandaşlar tarafından öğrenilmektedir.

* Bakanlık kuruluşlarının girişinde Bilgilendirme ve Danışma Birimi oluşturulmuştur. Bir şirketin girişinde müşteriler nasıl karşılanıyorsa, Bakanlık kuruluşlarında da vatandaşlar da öyle karşılanmaktadır. Gidecekleri yere en hızlı şekilde ulaşmaları sağlanmaktadır. Vatandaşlar için oturacak yer ve bir bekleme düzeni sağlanmıştır.

* Bakanlık lobisinde, vatandaşlara fotokopi, telefon ve fax imkanları oluşturulmuştur.

* Bakanlığa ait bütün birimlerinin nerede olduğu, nasıl gidilebileceği ve ne tür hizmet alabilecekleri müracaat edenlere verilmektedir.

* Bakanlık kuruluşlarının ön girişinde, yaptıkları hizmetler ve bunlarla ilgili bütün müracaat formları bulundurulmuş ve isteyenlere nasıl doldurulması gerektiği talimatıyla verilmektedir.

* Bakanlık birimleri, hizmet standartlarına göre çalışarak, bürokratik engeller kaldırılmıştır.

KOLAYLAŞTIRICI DİĞER UNSURLAR

* Her organizasyonda mevcut hukuki düzenlemeler taranarak, eskimiş ve uygulanması maliyetli olanlar ayıklanmakta olup, hukuki düzenlemeler basitleştirilmektedir.

* İyi hizmet ödüllendirilerek, bürokratik işlemler cezalandırılmaktadır.

* Belli şartlarda sağlandığı takdirde, meskenlerde ticari şirket kurulabilecek ve mümkün olduğu kadar herkesin kendi işini kurması teşvik edilmektedir.

* Lise ve üniversite öğrencisi, devlet yerine özel iş yerlerinde çalışmaları için yönlendirilecektir.

* İşlemlerde mümkün olduğu kadar enformasyon teknolojisi kullanılarak, mevcut sistemler yeniden tasarlanmaktadır. Eski sistemlerin otomasyonu yapılmayacaktır.

* Elektroniği yoğun kullanan bir Bakanlığın adımları atılmaktadır.

*Yönetim basitleştirilmiş olup, esnekliği arttırılmıştır. Bürokratik engeller asgariye indirilmiştir.

* Birimlerarası haberleşmede mümkün olduğu kadar talimatların gönderilmesinde bilgisayar kullanılacaktır. Yazılı evrak kullanılması asgariye indirilecektir.

* İş aleminin faydalanacağı TİCARİ DANIŞMANLIK ile ilgili Bakanlık WEB sitesi oluşturulmaktadır.

TÜKETİCİ HAKLARININ KORUNMASINDA ETKİN ÇALIŞMA PROGRAMI UYGULANARAK TÜKETİCİLERE YÖNELİK BİR BİLİNÇLENDİRME PAKETİ HAZIRLANMIŞTIR.

TOPLAM KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN UYGULANMASI İÇİN GEREKLİ HUKUKİ DÜZENLEMELER YAPILMAKTADIR.

KOSGEB’İN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

İş hayatının genişlemesi, istihdam, teknoloji ve ihracatın arttırılması için KOSGEB yeniden yapılandırılmaktadır:

* Emekli yöneticilerden istifade edecek şekilde, iş hayatı ile ilgili etkin, az maliyetli ve verimli danışmanlık hizmetleri verecek bir organizasyon kurulması,

* Risk sermayesi programı,

* Kredi garanti programı,

* Küçük krediler ve az evraklı kredi sistemi,

* Kadınlara iş imkanı programları,

* Sakatlara iş imkanı programları,

* Lise çağından itibaren gençlere yönelik programlar,

* Gazilere yönelik programlar,

* Evde iş yapma programları geliştirilmektedir.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın; vatandaşlarımızı bilgilendiren, yönlendiren ve denetleyen bir organizasyon olarak fonksiyonunu yerine getirmesi maksadıyla; mevcut Bakanlık birimlerinin, geliştirilen bakanlık vizyonu ve hizmet politikasına uygun olarak yeniden yapılandırılması, sanayi ve ticaretin önündeki hukuki ve bürokratik engellerin tesbiti ve önlenmesi ile sanayi ve ticareti ilgilendiren diğer devlet kuruluşlarını da tek çatı altında toplanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.

Mükemmelliğe doğru yolculuğun ruhuna uygun olarak; Bakanlığımızda yapılanlar hiçbir zaman yeterli kabul edilmemektedir. Faaliyetlerde sürekli iyileştirme sağlanarak, en iyiye ve en güzele ulaşılmaya çalışılmaktadır. Bir bütün olarak, çalışanı ve vatandaşı ile herkesin mutlu olduğu, huzurlu ve verimli bir çalışma atmosferinin oluşturulması temel hedeflerimizdendir.

Kalite ve bilişim çağı olacak olan yirmibirinci yüzyıla iki kala, ülkemizin rekabet gücünü nasıl artırabileceğimizi sorgulama zamanıdır.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)