Rotaract
İşte Rotaract hikayesi...Rotaract dünya çapında yaygın bir hizmet ve meslek kuruluşu olan Rotary’nin bir gençlik projesi olarak 1960’lı yıllarda ortaya çıkmış ve sonrasında bir dernek halini alarak tüm dünyaya yayılmıştır. Bugün ise 120’nin üzerinde ülkede, 6000’e yakın kulüp ve 140,000’e yakın üye sayısına ulaştı. Türkiye’de de 1983 yılında faaliyet göstermeye başladı. Bugün Türkiye’nin çeşitli illerinde 75 Rotaract Kulübü faaliyet gösteriyor ve bu kulüplere üye olan 2000’i aşkın genç bulunuyor.
ROTARACT topluma hizmet, bireysel gelişim, mesleki gelişim, bireyler arasında dostluk ve anlayışın geliştirilmesi, uluslararası ilişkilerin ilerlemesi için çalışır. Rotary ve Rotaract Kulüpleri, yaklaşık yüzyıldır süregelen kuralları, organizasyon yapısı, yönetimi, gerçekleştirdiği faaliyetleri ve belki de hepsinden önemlisi olan gelenekleri ile dünyada en kurumsallaşmış ve organize sivil toplum örgütlerinden biri.
Kimler Rotaract Olur?
Dernekler kanunu şartlarına uygun 18 ile 30 yaş arası gençler Rotaract üyesi olabilirler. Üyelikten önce bir süre “Aday üye” statüsünde toplantılara devam edilir. Bu sürede Aday üye Rotaract’ı, devam ettiği kulüp ise Aday üyeyi tanıma fırsatı bulur.
Rotaract Nasıl İşler?
Rotaract’da yöneticiler gençlerdir. Başkan ve Yönetim görevlilerinin her sene değişmesi ile tüm üyelere yönetim kurulu ve komitelerde görev alma şansı verilir.
Rotaract Ne yapar?
Her Rotaract Kulübü kendi faaliyet programını, projelerini ve hedeflerini kendi oluşturur. Bu konuda ne diğer kulüpler ne de yurt dışından bir kulüp veya organizasyon tarafından karar alınması söz konusu değildir. Amaç her Rotaract Kulübü’nün kendi bulunduğu çevreye ve yaşadığı toplumun sorunlarına yönelik faaliyette bulunmasıdır. Bu faaliyetlere örnek olarak sağlık taramaları, eğitim seminerleri, ağaçlandırma, çevre düzenlemesi ve temizlemesi, benzer amaçla dernek ve vakıflarla gerçekleştirilen ortak çalışmalar verilebilir.
Toplum Hizmetleri, Kulüp Hizmetleri, Mesleki Hizmetler ve Uluslararası olarak 4 ana kolda gösterilen faaliyetlerden bazıları;
* Bosna Hersek’e yaklaşık 10.000 $ tutarında 3000 adet kitap bağışı
* Çeşitli organizasyonlarla 2000 kişinin organ bağışı kampanyasına katılımının sağlanması
* 50’ye yakın okulda sağlık, eğitim ve giyecek gibi konularda yardım
* Kırsal bölgelere yardım
* Ağaçlandırma çalışmalarında on binlerce ağaç dikimi
* Geri dönüştürülebilir atıkların toplanması
* Her sene yapılan kan bağışı kampanyaları ve sağlık taramaları
* Görme özürlülerine yönelik kasete kitap okuma çalışmaları
* Topluma yönelik Hepatit B, AIDS, trafik, doğum kontrol gibi sosyal konularda uzmanlarca verilen eğitici seminerler
*1996 yazında dünyanın değişik Rotaract Kulüpleri’nden 250 yabancı Rotaract’ın ve 80 Türk Rotaract’ın katılımı ile Türkiye’de gerçekleşen Dünya Rotaract Konferansı
* Yurt dışında toplantılara katılım ve ülkemizin temsili
* Mesleki gelişime ve bilinçlendirmeye yönelik seminer, eğitim ve iş yeri gezileri
* Yurt içi ve yurt dışında gençlere staj değişim programları
Neden Rotaract?
Rotaract içinde yaşadığı toplumun sorunlarına karşı daha duyarlı davranan ve bu sorunların çözümü için bir şeyler yapmak isteyen bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunur.
Rotaract...
* Gençlere tek başlarına başaramayacaklarını bir grup halinde yapabilme imkanı tanır, böylece takım çalışmasını öğretir.
* Gençlerin iş hayatları öncesinde, organizasyon yapma, toplantı yönetimi, takım yönetimi, topluluğa hitap etme, proje geliştirme ve yürütme gibi çeşitli imkanları sağlar ve bu yeteneklerin gelişmesine fırsat verir.
* Toplumun sorunlarına eğilirken, sorun saptama ve problem çözme yeteneklerini geliştirir.
* Tüm bunların uygulanarak yaşanacağı ve belli bir tecrübenin elde edileceği doğal ortamı oluşturur.
Rotaract sayesinde...
* Gençler, bir çok değişik meslek grubundan gençlerin yanısıra konusunda uzman Rotaryen profesyonellerle tanışma ve onların tecrübelerinden faydalanma imkanı bulur.
Hazırlayan: Fatma Nur İBAOĞLU