Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği: KADER


Özelde ülkemizde genelde bütün doğu toplumlarında nüfusun yarısını oluşturan kadınların kendilerini ülke yönetiminde temsil etme ve seslerini duyurma konusunda önemli sorunları var. Bu da, kadın sorunlarının üstüne yeterince eğilinilmemesini ve toplumun en dinamik kesiminlerinden birini oluşturan bu %50 lik nüfusun kendi yönetiminde söz sahibi olamamasını doğuruyor. Oysa ki geçmişe baktığımızda Türkiye’nin son yüzyılda kadın hakları konusunda diğer müslüman ülkelerden keskin bir şekilde ayrıldığı görülüyor. Özellikle bir zamanlar Atatürk Türkiye’sini örnek alan şu anda ise “islami” rejimle yönetilen İran ve Afganistan örnekleri Türkiye için ibret verici.

Türkiye’de şu anda Parlamentoda kadın temsilcilerin oranı sadece % 2.4. Bu rakam kuşkusuz kadınlara seçme ve seçilme hakkını birçok Batı ülkesinden önce 1934’de tanıyan ve henüz 1950’den önce tek parti döneminde bile TBMM’de % 4.5 dolayında kadın temsilcisi olan Türkiye için oldukça düşük. Sözgelimi, içinde yer almak için olağanüstü çaba harcadığımız Avrupa Birliği (AB) üyesi bazı ülkelere baktığımızda İsveç %40, Belçika %15.3, ispanya %14.6 ve bize en yakın ülke olarak Yunanistan % 5.7 durumun zorluğu iyice ortaya çıkıyor.

Burada en büyük görev sivil toplum örgütlerine düşüyor. ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) gibi sivil toplum örgütleri ya da İstanbul Üniversitesi bünyesinde çalışan “Kadın Sorunları Araştırma Merkezi” gibi oluşumlar kadınların sorunlarıyla ilgilenmelerine rağmen, doğrudan parlamentoda kadın parlamenterlerin sayısını arttırmaya yönelik bir dernek olarak KA DER daha farklı bir portre çiziyor.

KA DER aralarında siyaset bilimcilerin, hukukçuların ve gazetecilerin de olduğu 19 aydın kadın tarafından kurulan bir dernek. KA DER’in amacı çok net: “2000 yılında TBMM’de en az 55 (% 10) kadın Milletvekilinin yer alması”. Kadın görüşlerini TBMM ve yerel yönetimlere yansıtmak isteyen KA DER, kadın seçmenleri temsil konusunda bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Siyasi partilerde üye ve seçim ile gelinen görevlere aday olmaları, aday listelerinde seçilme şansı tanıyan bölge ve sıralarda yer almaları için kadınları özendiren KADER, seçim kampanyaları sırasında araştırma, halkla ilişkiler danışmanlığı ve propoganda desteği sağlamanın yanında, yurtiçi ve yurtdışı kurum ve kuruluşlarla işbirliğini geliştirmek için de ortak çalışmalar yapıyor.

KA DER partiler üstü ya da diğer bir deyişle “bütün partilere eşit mesafede” duruyor. Herhangi bir siyasi partinin hizmetine girmeyi ya da yan örgütüne dönüşmeyi kesinlikle reddediyor ve tüm kadın adaylara parti gözetmeksizin eşit muamelede bulunuyor. KA DER’in destekleyeceği kadın adaylarda aradığı bazı standartlar var. imzalayacağı sözleşme ile seçim öncesi ve sonrası adayın yanında olan KA DER, “kadınlık durumunun bilincinde, insan haklarına ve demokrasiye saygılı ve bu konularda kadın kimliğini yitirmeden çalışacak tüm kadın adayları destekliyor.” Bu konuyla ilgili Dernek tüzüğünde kadın adaylarda “Kadın sorunlarına duyarlı davranan ve kadın dayanışmasına önem veren; laik Cumhuriyetin insan haklarına saygılı, eksiksiz bir demokrasi ve hukuk devleti olması ve sivil toplumun güçlenmesi için çalışan; siyasete kişisel çıkarları için değil, kadınların ve halkın gerçek temsilcisi olmak amacıyla giren; dürüstlüğü, ilkeciliği ve cesareti yumuşak bir üslupla birleştiren bir yurttaş” gibi nitelikler aranıyor. Bu şartlar hayata geçirilebilirse Türk politika dünyasında toplum olarak büyük eksikliğini duyduğumuz demokrasi bilinci ve dürüstlük gelecek yüzyılda nitelikli Türk kadınları tarafından sağlanabilecek.

KA DER şu sıralar örgütlenme ve üyelerini çoğaltma faaliyetleriyle meşgul. Aralarında Araştırma ve Geliştirme Komitesi, Parlamento izleme Komitesi, Uluslararası ilişkiler Komitesi ve Eğitim Komitesinin de bulunduğu birçok komite kuran
KA DER’ci kadınlar, İstanbul dışındaki kadınlara da ulaşmak için örgütlenme çalışmalarını Türkiye’yi yedi bölgeye ayırarak sürdürüyorlar. Her ay çalışmaları hakkında bilgilendirici bir bülten yayınlayan ve yakında uzmanlık komisyonları kuracak olan KA DER, daha geniş kitlelere ulaşmak için çeşitli tanıtıcı çalışmalara da girecek. Bu arada KA DER’e son zamanlarda politika dünyasından medya dünyasına kadar birçok erkeğin de üye olduğunu belirtelim. ilerde adını daha sık duyacağınız KA DER, maddi ve manevi katkılarınızı bekliyor.

KA DER’e üye olun ve destekleyin! 21.yüzyılda geleceğin demokratik Türkiye’si için parlamentomuzun Türk kadınlarına ihtiyacı var. Hem kadınların hem de Türkiye’nin kaderinin değişmesi için...

Bilgi için:
Tel:0212 273 25 35
Fax:0212 273 25 36

Hazırlayan: Biril ATIŞ

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)