IV. Ücret Yönetimi Zirvesi


Zirve üst düzey yöneticiler, genel müdürler, insan kaynakları yönetimi alanında çalışanlar, şirket sahipleri ile öğretim üyelerinin katılımıyla; 6 ana, 10 paralel oturum ve “2001 Yılında Ücret Artışları” konulu panelden meydana geldi. Zirve’de geçen yıldan farklı olarak PricewaterhouseCoopers’ın yurtdışı organizasyonlarında görev yapan yabancı konuşmacılar da yer aldı.

Yoğun ilgi ile beklenen ilk günün Açılış Konuşması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan tarafından gerçekleştirildi. Okuyan; kamu kuruluşlarında ücretlendirme, yan ödemeler, SSK uygulamaları konularında bilgiler vererek, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Açılış konuşmasını takiben PricewaterhouseCoopers Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Nas ücret yönetimi konusunda kısa bilgiler verdi.

Ana oturumda PricewaterhouseCoopers İngiltere Ofisi’nden Roz Crowford “Üst Düzey Ücretlendirmede Global Uygulamalar” konusuyla yurtdışı uygulamalar ve Türkiye ile karşılaştırmalı bilgilerden bahsetti. ilerleyen paralel oturumlarda “Çokuluslu şirketlerde Ücret Yönetimi ve Türk Firmalarına Göre Uygulama Farklılıkları” konusuyla Philip Morris SA insan Kaynakları Koordinatörü Jean Marc Robert bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

“Ücret Yönetiminde Profesyonel Hizmet” konu başlığıyla PricewaterhouseCoopers insan Kaynakları Danışmanlık Hizmetleri Yöneticisi Murat Demiroğlu ve Muhasebe Danışmanlığı Hizmetleri Ortak Ayşe Bayrı Işım; idari işlerden danışmanlık ve stratejik aktivitelere geçiş, insan kaynakları fonksiyonlarında profesyonel hizmetlerin yeri, ücretlendirme stratejisinin işin gelişimine bağlanması, outsourcing, bordrolama ve dış kaynak kullanımı, bordrolama hizmetlerinin kapsamı, bordrolama süreci ve idaresi konularında bilgiler verdiler.

“Hızlı Büyüyen Şirketlerde Ücret Yönetimi” ile Telsim insan Kaynakları Direktörü Osman Ünal ve “Global Bir şirkette Prim Yönetimi” konu başlığıyla Levi Strauss insan Kaynakları Müdürü Özlem Dirik soru ve cevaplara dayalı interaktif sunumlar gerçekleştirdiler.

“Özel Emeklilik Sigortalarının Bugünü ve Yarını” konusuyla Axa Oyak Hayat Sigorta Hayat Teknik Müdürü Sarper Evren; emeklilik, sistemleri, planları, Türk Sosyal Güvenlik Sistemleri, özel emeklilik fonları, Türkiye’de hayat sigortacılığı, bireysel emeklilik kanun tasarısı ve vergi teşvikleri hakkında bilgiler verdi.

“Ücret Yönetimi ve Vergi Uygulamaları” konu başlığıyla PricewaterhouseCoopers Türkiye Vergi Danışmanlığı Hizmetleri Kıdemli Müdür Bilgütay Yaşar 2001 yılına ilişkin düzenlemeler, ücretin vergilendirilmesi, vergiye tabi olmayan menfaatlerden; sağlık, ulaşım, yemek, barınma, çalışanları hisse senedi edindirme planları, amaçları ve türleri, hisse senedi satın alma planları, planların vergilendirilmesi, kar payı dağıtımı ve vergilendirilmesi, personele dağıtılan kar payının vergilendirilmesi ve 2000 yılı performans primleri konularından bahsetti.

İkinci gün programı “2001 Yılı Ekonomik Göstergeler ve Beklentiler” konusu ile Bahçeşehir Üniversitesi işletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eser Karakaş’ın Türkiye gündemi ve ekonomik gelişmeler hakkında verdiği başlıklarla başladı.

Programı PricewaterhouseCoopers’dan Christopher Box’ın sunduğu “Ödüllendirme Sistemlerinde Değişim Yan Ödemelerde Kafeterya Uygulamaları” konu başlığı ve Hürriyet insan Kaynakları Gazetesi Yönetmeni Yaprak Özer’in Panel Yönetmeni olarak katıldığı “2001 Yılında Ücret Artışları?” konulu panel izledi.

Telsim insan Kaynakları Direktörü Osman Ünal, Humanitas Doğuş insan Gücü Yönetimi A.ş. Genel Müdürü Saide Kuzeyli, PricewaterhouseCoopers insan Kaynakları Danışmanlık Hizmetleri Yöneticisi Murat Demiroğlu ve Kurdoğlu Holding Ata Yatırım insan Kaynakları Koordinatörü Müberra Yüksel’in katıldığı panelde çıkan genel görüşler ise şöyleydi: şirketler ücret artışı dönemlerinde artık gelecek dönem enflasyonunu baz alarak artış yapma eğilimindedirler. Çalışanlar açısından ise şirketlere değer katan çalışanlar önem kazanmaya başlıyor. Dolayısıyla kilit pozisyonlarda bulunan çalışanlara farklı şartlarda zam yapma şekli ortaya çıkıyor. Faydalar arasında ise en çok prim ve hisse senedine dönük uygulamaları görüyoruz. 2001 yılı başı artışları ise % 8 20 arasında değişen oranlarda gerçekleştirildi.

Diğer oturumlarda Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış “Stratejik Ücret Yönetimi” konusunda bilgiler verdi. Kurdoğlu Holding Ata Yatırım insan Kaynakları Koordinatörü Müberra Yüksel “Finans Sektöründe Ücret Yönetimi” konusuyla ücretlendirme parçaları, çalışan memnuniyetinin müşteri memnuniyetine etkisi, beklenti yönetimi, ücret modeli deneyimi, iş değerleme, ücret unvan ilişkisi ve faydalardan söz etti.

İki günlük Zirve’nin son oturumunda Microsoft Türkiye insan Kaynakları Müdürü Aslıhan Özyıldırım “Teknoloji şirketlerinde Ücret Yönetimi” konusunu katılımcılarla paylaştı.

İNSAN KAYNAKLARI
ÖDÜLLERİNİ KAZANANLAR BELLİ OLDU

Management Centre Türkiye tarafından Türkiye’de ilk kez verilen İnsan Kaynakları 2001 ödülleri, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan törenle sahiplerini buldu.
Pfizer “Büyük Ödül” dalında başarılı olurken, “En iyi Uygulamalar” kategorisinde dört şirket ipi göğüsledi. “Çalışan ilişkileri” kategorisinde A Bank, “Organizasyonal Etkinlik” kategorisinde Demir Sigorta, “Kaynak ve Verimlilik” kategorisinde Visecon, “işe Alma ve Yerleştirme” kategorisinde ise Yapı Kredi Bankası ödüle layık görüldü.

Ödül değerlendirmeleri; aralarında Mark Thomas, Phil Harkins, Dave Ulrich gibi ünlü yönetim otoriteleri nin bulunduğu Linkage Danışmanlık şirketi tarafından yapıldı.

SOYSAL EĞİTİM DANIŞMANLIK’DAN MAĞAZA
EĞİTİMLERİNDE YENİ BİR UYGULAMA

Soysal Eğitim Danışmanlık, satış elemanları için mağaza içerisinde pratiğe yönelik gerçekleştirilen “Çalışırken Öğreniyoruz Mağazada İşbaşı Eğitimi” ile bir ilke imza atıyor. Satış ve hizmet konusunda eğitim almış mağaza elemanlarının, aktif olarak katılımlarını sağlayan bu çalışma satış elemanlarının becerilerine, firmalarına ve kendilerine duydukları güveni arttırıyor.

Eğitim; sabah mağaza açılmadan önce, elemanlara mağazadaki satış ve hizmet konusundaki temel ilkelerin hatırlatıldığı ve işbaşı eğitimin nasıl yapılacağının tartışıldığı bir toplantı ile başlıyor.
Mağazanın açılmasıyla birlikte işbaşı eğitim başlıyor. Gün boyunca, hizmetin temel ilkelerinin mağaza ortamında nasıl uygulanacağının örnekleri veriliyor ve bu konudaki sorular cevaplandırılıyor. Gerçekleşen müşteri hizmetinin ardından değerlendirmeler yapılıyor, eksiklikler belirle niyor ve doğrular tartışılıyor.

Mağazalarda, satış elemanlarının hem çalışıp hem de öğrenmelerini sağlayan bu eğitimle, satış elemanları kalıcı bilgiye ulaşma ve eksiklerini en kısa zamanda giderme fırsatını yakalıyorlar.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)