AKUT


AKUT arama kurtarma derneğinin kuruluşu, faaliyet alanları ve çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

AKUT 1996 yılında kuruldu. Faaliyetleri ise iki evreden oluşuyor:
• Felaket anında direkt arama kurtarma,
• Felaket oluşmadan risk taşıyan insanların bilinçlendirilmesi, kendilerine ve çevrelerine yardım edebilecek şekilde eğitilmesi.

Arama kurtarma faaliyetlerini dağ, doğa kazaları ve doğal felaketler olarak düşünebiliriz. Dağ ve doğa kazalarında hızlı bilgilendirme sonrası olayın niteliğine göre seçilen ekip, en uygun ulaşım ile bölgeye nakledilir ve uygun arama ve kurtarma işine girişilir. Felaketlerde ve özellikle depremde ise 3 kurtarma evresi bulunuyor:

• İlk birkaç dakika (Bu evrede ancak felakete uğrayanlar kendilerini kurtarır ve yakınlarına yardım ederler.),
• İlk birkaç saat (Bu evrede de yine felaketten kurtulmuş olanlar ve yakın arama kurtarma ekipleri bulunur.),
• İlk birkaç gün (Bu evrede sadece teknik kurtarma yapabilecek arama kurtarma ekipleri bulunmalıdır.).

İlk iki evrede kurtarılanların, genelde kurtarılanlara oranı % 95’lere vardığı için biz de bu evrelerde çalışacak kişilerin eğitimlerine çok önem veriyoruz. AKUT’un halka verdiği eğitimlerin en önemlisi de bu konu ile ilgili olan ve halkı bilinçlendirmeye yönelik olarak hazırlanan, ayrıca uluslararası bir eğitim olan TAMT Eğitimi’dir.

AKUT arama kurtarma derneği insan hayatının devamı ile ilgili çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu faaliyetlerden, derneğinizin üye sayısından ve bu çalışmalar sırasında kaç kişi ile faaliyet gösterdiğinizden bahsedebilir misiniz?

AKUT yurtiçi ve yurtdışı felaketlerde felaketin boyutuna, ulaşım imkanlarına ve bizi görevlendiren (Yasa gereği T.C. Hükümeti Başbakanlık, İç İşleri Bakanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı’nın onayları gerekir.) otoritenin yönlendirmesine bağlı olarak ekipteki kişi sayısını belirler ve bölgeye ulaşır. AKUT 174 asil üyeye sahip olmakla beraber, 800’ün üzerinde de gönüllüye sahiptir (17 Ağustos Marmara depreminde yaklaşık 1000 gönüllü bizimle beraber çalışmıştır.). Dağ ve doğa kazalarında ise olayın niteliğine göre yeterli bilgi ve tecrübeye sahip (tercihen dağcı kökenli) ekipler bölgeye yönlendirilir.

Üyelerinizin derneğe kabulünden, arama kurtarma faaliyetleri açısından yetiştirilmesine kadar geçen süre içindeki çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dernekler kanununa uygun üyelik başvurusu yapıldıktan sonra, üye adayı mülakata alınır ve ekip çalışması yapmaya uygun üye adayları gönüllü olarak herhangi bir birimde çalışmaya başlarlar. Çalışmaları olumlu olanlar ise üyeliğe alınırlar.

AKUT olarak “Yüzyılın felaketi“ olarak nitelendirilen 17 Ağustos Marmara Depreminde gerçekleştirdiğiniz çalışmalar sonucunda bir anda gündemin merkezi haline geldiniz. Bu dönemde yaptığınız çalışmalardan ve olası bir deprem öncesinde, anında ve sonrasında halkın yapması gerekenler konusundaki görüşlerinizden bahsedebilir misiniz?

17 Ağustos Marmara Depremi, 17.000 insanımızın ölümü, pek çoğunun sakat kalması ve kaybolması ile sonuçlanmış çok kötü bir dönemdi. Halk psikolojik olarak bu dönemlerde hep bir kahraman yaratmak ister. Bütün gücünün tükendiğini zannettiği, geleceğinin artık yok olduğunu düşündüğü, en yakınlarının göçük altında kaldığını ve bir daha onları göreme yeceğini düşündüğü anda; medyanın da etkisi ile AKUT diye bir dernek çıkıp, tamamen gönüllü olarak hiçbir karşılık beklemeksizin, hatta her türlü masraflarını ceplerinden karşılayarak felakete uğrayanların yanında yeralmış, göçüğe girip insanların kurtarılabileceğini göstermiş ve bir umut olmuştur.

AKUT bir sivil toplum örgütünün siyaset ile uğraşmadan görevini yapabileceğini göstermesi ile Sivil Toplum Örgütleri’ne farklı bir örnek oldu. Yurtdışından gelen yabancı kurtarma ekipleri ile birlikte çalıştı, daha sonra Yunanistan, Tayvan ve Hindistan depremlerine de katıldı.

Özellikle Yunanistan ile sosyal ve politik platformlarda sıcak ilişkilerin kurulmasında az da olsa pay sahibi olmaktan her zaman gurur duyacağız.

Olası bir deprem öncesinde ev içinde bulunan eşyaların mümkün olduğunca sabitlenmesi ve deprem sırasında kendi başına hareket ederek yaralanmalara sebep olmamasının sağlanması gerekir. Depremden önce evin depreme karşı mukavemeti öğrenilmelidir. Eğer ev güvenli ise deprem sırasında masa altına girmekte herhangi bir sakınca yoktur (Amacı da yukarıdan düşecek aydınlatma gibi materyallerin yaralanmaya sebep olmamasıdır.). Ancak eve güven duyulmuyorsa o zaman sağlam olduğunuza inandığınız (çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, eski döküm radyatör gibi) eşyaların yanına cenin pozisyonunda (mümkün olduğunca vücudun en az bir yanını koruyarak, hayatta kalma süresini uzatan bir pozisyon) yatarak korunmaya çalışılır.

AKUT 2000 yılı ortasından itibaren FEMA (U.S.A.) onaylı TAMT (Toplumun Felaketle Mücadele Takımı) eğitimi vermeye başladı. Bu eğitim, tamamen halka yöneliktir ve herhangi bir felaket durumunda ilk birkaç saatte yapılabilecekleri öğretmektedir.

Üyelik şartlarınız nelerdir ve dernek olarak ihtiyacınızın karşılanabilmesi ve arama kurtarma konusundaki çalışmalarınızın sağlıklı olarak yürütülebilmesi için özel ya da kamu kuruluşlarının desteğini alıyor musunuz?

Dernekler kanununa uygun, 18 yaşını doldurmuş her kişi üyelik için bize başvurabilir. Bizim başvuranlardan istediğimiz özel şartlar ise:

• Önce gönüllü olması,
• Tek amacının hayat kurtarmak olması,
• AKUT’un apolitik bir dernek olduğunu göz önünde bulundurması,
• Özveri ile çalışarak verilen her görevi yapması,
• Dernekle ilişkisinin başlamasından sonra AKUT’un imajını zedeleyecek hiçbir davranışta bulunmaması,
• Yurtdışı operasyonlarında AKUT’ dan önce Türkiye’yi temsil ettiğini her zaman hatırlaması gerektiğidir.

AKUT olarak kamu kurum ve kuruluşlarından her konuda yardım alıyoruz. T.C. Hükümeti hemen her konuda bizleri destekledi. Örneğin; devlet tarafından 2000 yılında derneğimize 25 milyar yardım yapıldı. Devletin o zor dönemde AKUT gibi sadece gönüllülerden oluşan bir derneğe böyle bir yardımda bulunması bizleri inanılmaz motive etti. Ayrıca gerek Başbakanımız gerekse Bakanlarımız devlet imkanları ile ihtiyaçlarımızı ellerinden geldiğince karşılayarak ve bizler için daha uygun koşulları sağlamak amacı ile büyük çaba sarfediyorlar.

Türk Silahlı Kuvvetleri ise; bizim katıldığımız tüm operasyonlarda, kendi mensuplarından ayırmadan bizlere ellerindeki bütün imkanlarla destek verdiler. Yapılan gözle görünür destekten ayrı olarak manevi destekleriyle de her zaman yanımızda olduklarını ve olacaklarını hissettirdiler.

Kadıköy Belediyesi ve Bakırköy Belediyesi ise bize eğitim yapabileceğimiz yerler vermekle kalmayıp, manevi destekleri ile de rahat çalışmamıza yardımcı oldular.

Bugüne kadar 550 milyarı nakdi, yaklaşık 500 750 milyarı da ayni olmak kaydıyla Türkiye’den ve yurtdışından yardımlar alındı. Bazı yardımlar bizler için çok anlamlıydı. Özellikle harçlıklarını gönderen çocuklardan alınan yardımlar bizleri çok duygulandırdı.

Yurtiçindeki faaliyetlerinizin yanı sıra dünya çapındaki diğer kuruluşlarla beraber yürüttüğünüz çalışmalarınız var mı? Bilgi verir misiniz?

Uluslararası arama kurtarma organizasyonlarının çoğu ile direkt veya endirekt bir temasımız bulunuyor. Bazıları ile ortak eğitimler düzenliyoruz. Bunlardan EMAK (Yunanistan) ve İsrail Arama Kurtarma Örgütleri ile çok yakın ilişki içindeyiz. FEMA (USA) ile eğitim işbirliğimiz mevcuttur. Türkiye’ye gelen bütün yabancı arama kurtarma ekipleri mutlaka AKUT’u ziyaret ederler.

AKUT Arama Kurtarma Derneği olarak geldiğiniz nokta nedir? Önümüzdeki dönemde hedefleriniz neler olacaktır?

AKUT dünyada kendini kabul ettirmiş, kendi konusunda arama kurtarma yapmanın dışında eğitim verebilecek tecrübelerinden yararlanılabilecek bir Sivil Toplum Örgütü haline gelmiştir.

AKUT kendi alanına giren her konuda, yurtiçinden ve dışından istek gelmesi durumunda, maddi imkanları elverdiği ölçüde bütün arama kurtarma faaliyetlerine katılacaktır.

AKUT bundan sonra halkın ve diğer arama kurtarma ekiplerinin eğitimine ağırlık verecek ve başımıza gelebilecek felaketlerde çok daha az kayıpla çıkılması için çalışacaktır.

Bu eğitimler için gereken maddi desteğin ise sponsorlar aracılığı ile temin edilmesi çalışmaları başlamıştır.

Hazırlayan: Hande PATIR

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)