İşyerindeki Nesiller: Yaş ayrımcılığını anlamak
İşyerindeki nesiller; işe alımları ve çalışanları daha iyi anlamak için mümkün olduğunca fazla bilgi toplamaya çalışan İK liderleri arasında popüler bir konudur. Açıkçası, farklı nesiller hakkında bilgi sahibi olmak - onların deneyimleri ve ortak bakış açısı - yetenek yönetimi için bir zemin sağlar. Farklı nesiller hakkında bilgi sahibi olmak, İK liderlerinin çalışan bağlılığı ve deneyimi için plan yapması açısından da faydalı olabilir.
Ancak, İK liderleri çok fazla genelleme yapmamaya dikkat etmelidir. Sonunda, bireylerin hepsi farklıdır ve hiçbir grup tek parça değildir. Ancak nesillerle ilgili bu noktalar, yetenekleri yönetenlere bir bakış açısı ve genel bir bakış açısı sağlayabilir.
İşte işyerindeki nesillerin özeti;
Baby Boomers
1947 ve 1964 yılları arasında doğan Baby Boomers, bugün işgücündeki en eski nesildir. Birçoğu 65 yaş ve üzerindedir, bu da emeklilik için uygun oldukları anlamına gelir. Bazıları pandemi başladığında iş gücünü bırakmış gibi görünse de çoğu geri dönüyor. Yine de diğerleri, fiziksel veya zihinsel olarak kendilerini iyi hissettikleri için hiç ayrılmadılar ve hala emekli olmayı düşünmüyorlar.
Emeklilik konusundaki bu isteksizlik, Baby Boomers'ın Amerikalıların kendilerini işleriyle tanımladığı bir dönemde büyüdükleri gerçeğiyle ilgili olabilir. Birçoğu gençliklerinde otoriteye meydan okurken, patronlarına ve yöneticilerine büyük saygı duyuyor. Meslektaşlarıyla yüz yüze zaman geçirmeye değer veriyorlar.
Başka bir deyişle, evden çalışmak yerine ofise dönüşü tercih ediyorlar. Baby Boomers ayrıca yaşamları boyunca teknoloji konusunda en az deneyime sahip olanlardır. Aslında, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi yeni teknolojilerin çoğu Boomers'ın gözünü korkutabilir.
Güçlü bir iş ahlakına sahip olma eğilimindedirler ve yararlanabilecekleri değerli deneyimlere sahiptirler. Birçoğu liderlik pozisyonundadır. Bununla birlikte, hayatlarının bu sonraki yıllarında saatlerini azaltan veya tutkulu iş peşinde koşan bazıları var.
X Kuşağı
X kuşağı 1965 ile 1980 yılları arasında doğanları temsil eder ve genellikle unutulmuş kuşak olarak anılır. İnsanlar, muhtemelen en büyük iki nesil arasında sıkışıp kaldığı için varlığını görmezden geliyor: Baby Boomers ve Y Kuşağı.
En son bir CNN sunucusu ve yazarı, diğer tüm nesillere atıfta bulunduğu bir bölümde X Kuşağı'ndan bahsetmediğinde, yorumları ve X Kuşağı'ndan gelen yanıtlar viral hale geldi.
Bu, ebeveynlerinin finansal başarısını elde edemeyen ilk nesildir. Hüzünlü grunge müzik dinlediler ve Reality Bites gibi filmler izlediler. Ancak hem mesleklerinde hem de ülke içinde sadık çalışanlar olduklarını kanıtladılar. Birçoğu aynı anda hem çocuklarına hem de yaşlı ebeveynlerine bakıyor. 11 Eylül, Büyük Durgunluk, pandemi ve çeşitli savaşlar gibi üzücü olayları yaşamaktan kaynaklanan girişimci bir ruha ve esnekliğe sahipler.
Dijital çağa geçişe tanık oldular ve teknolojiyi iyi kullanmayı biliyorlar. Ama aynı zamanda işleri manuel olarak yapmayı da biliyorlar. Ofiste çalışma deneyimleri var ve pandemi gelmeden çok önce akıl hocaları ve öğrenme fırsatları vardı. Ancak evden çalışmaya da uyum sağlayabilirler. Dijital olarak yeteneklidirler ve genellikle Baby Boomers ve Y Kuşağı arasında bir köprü görevi görebilirler.
Y Kuşağı
1981'den 2000'e kadar doğan Y Kuşağı, bazen yanlış nedenlerle çok fazla ilgi gördü. Baby Boomers'ın onlar hakkında olumsuz bir algısı var. Onları çalışmak istemeyen ama yine de her konuda kendilerini haklı gören kişiler olarak görüyorlar. Sonuç olarak, Boomers ve Y Kuşağı arasında bazen gerginlik oluyor. Bu, ofiste çatlaklara neden olabilir. Boomers, örneğin ofis kıyafeti seçiminde daha geleneksel ve resmi olabilirken, Y Kuşağı daha gündelik görünümleri benimseyebilir.
Y Kuşağı genellikle yanlış anlaşılır. Mesai saati dışında çalışmayı istememeleri veya ücretli izin (PTO) kullanmalarına neden olan şey; tembellik veya hatta kötü bir iş ahlakı değildir. Sadece iş-yaşam dengesine değer verirler. Çocukları için orada olmak ve daha gençken tutkularının peşinden gitmek istiyorlar.
Aslında, birçoğu Büyük Durgunluk sırasında reşit oldu. Bu, iş gücüne girdikleri ve kariyerlerine başladıkları zamandır. Bu da onların çalışma yaklaşımlarını şekillendirdi. İK liderleri, Y kuşağının finansal güvenliği korumalarına ve herhangi bir fırtınayı atlatmasına yardımcı olabilecek avantajlara değer verdiğini bilmelidir.
Yine de kendilerini Boomers'ın yaptığı gibi sadece işleriyle tanımlamak istemiyorlar. İşlerinin hayatlarının diğer kısımlarını tolere etmesini istiyorlar. Y Kuşağı, çalışmalarında anlamı bulmak istiyor. Uzaktan çalışma, sağladığı kolaylık nedeniyle yaşam tarzlarına çok uygundur. Çünkü internet patlaması sırasında büyüdüler ve ekranlarla oldukça rahatlar.
Z Kuşağı
Z kuşağı 2001 ve 2020 yılları arasında doğanları temsil ediyor. Kuşaklarının en eski kısmı işgücüne yeni girmeye başlıyor ve İK liderleri onları tanımak için sabırsızlanıyor. Bu nesil şu an mücadelelerle karşı karşıyalar çünkü kariyerleri pandemi ve işyerinde büyük bir değişimin ortasında başlıyor.
Bazen, bu nesil ofisteki diğer herkesle çelişiyor gibi görünüyor. İnternet öncesi hayatı bilmiyorlar. Her türlü teknolojiyi benimsiyor ve uzaktan çalışmakta rahatlar. Bu deneyim onları dijital değişime daha uyumlu hale getiriyor. Bununla birlikte, bazıları, eğitim, ağ ve mentor edinmenin bir yolu olarak yüz yüze çalışma yürütmeye ilgi duyduklarını ifade ediyorlar.
Onlara daha yüksek bir amaç veren işler bulmak istiyorlar. Bazen yöneticilere bile yetki verirler ve bu da rahatsız edici olabilir. Çocukları ve evcil hayvanları evde bırakmak gibi işyeri normları onlar için o kadar önemli değil.
Y Kuşağı gibi, finansal güvensizliklerin potansiyelinin farkındalar, bu nedenle öğrenim ücretinin geri ödenmesi gibi faydalar onlara hitap ediyor. Empati gösteren ve bireysel kariyer ilerlemelerine önem veren kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri ve işverenler arıyorlar. Ayrıca işverenlerinin kendi değerlerine uymasını istiyorlar. Çalışan aktivizmi her yerde yaygınlaşıyor ve Z kuşağı patronlarından çeşitlilik, eşitlik ve katılım gibi kendilerini harekete geçiren nedenleri desteklemelerini bekliyor.
Kuşkusuz, işyerine daha da fazla teknoloji getirecekler. İş; sadece hayatlarının bir parçası onlar için tamamı değil... Ancak çoğu uzman, Z kuşağının işyeri üzerindeki tüm etkisini bilmenin çok erken olduğunun farkındadır, çünkü birçoğu hala ilkokulda ve hatta bebeklik çağındadır. Z kuşağının sonuncusu pandemi başladığında doğdu, bu yüzden gelecek, nesiller arası tamamen muğlak…