İşyeri çatışmasının üstesinden gelmek için 6 adım


İşyeri çatışması her zaman olur: Bireyler aynı fikirde değildir. Takımlar yarışır. Maalesef bazen çalışanlar kavga eder. Yöneticiler karşı karşıya gelir.

Aslında, çatışma her çalışanın haftalık zamanının iki saatinden fazlasını tüketir. CPP Küresel İnsan Sermayesi Raporu'na göre bu, ücretli saatlerde yaklaşık 359 milyar dolara mal oluyor. Bunlar, pozitif üretkenlik yerine toksik bir iş yeri yaratabilecek çatışmaya odaklanan saatler demek... Neyse ki, bazı çatışmalar sağlıklı olabilir.

İyi bir çatışmanın anahtarı: Durumu daha iyi anlamak için fikirleri medeni bir şekilde savaştırın. Harvard Business School araştırmacılarına göre, çalışanlar eğitilirse olumlu çözümler yaratmak ve daha iyi kararlar almak için birlikte çalışabilirler.

İyi çatışmacıların kullandığı bu altı taktikle çalışanların kazanılmaz tartışmalardan ve kişisel saldırılardan kaçınmasına yardımcı olun:

1.    Daha fazla bilgi ile çalışın!

Çatışma olduğunda, dahil olan herkesin aynı bilgilerle başlaması gerekir. İnsanlar mümkün olduğu kadar çok arka plan detayı toplamak istiyor, o zaman:
• tartışmaya dahil olan herkesin onu özümsemesini istemek
• en önemli olduğunu düşündüklerini not etmeleri
• başka ne bilmek istediklerini listelemek...

Daha sonra bilgi toplamaya devam edebilirler. Sağlıklı bir güncel veri kaynağı, kişiliğe ve gündeme dayalı tartışmaları nesnel odaklı konuşmalara geri götürebilir.

2.    Ortak hedefler belirleyin!

Bir veya iki kişi mevcut bilgi, proje veya problem hakkında konuşmaya başlamadan önce bir hedef belirleyin. Elbette, herkes için hazırlanmış olabilir - örneğin, kampanyayı yeniden tasarlayın, kalite sorununu çözün, mali yılı planlayın, vb.

Ancak grubun aşağıdakileri içeren açık ve ortak bir hedef belirlemesi gerekir:

• İstenen sonuç
• Nihai sonuçlar için zaman çizelgesi
• Bireysel beklentiler
• İlerlemeyi izlemek için takip çizelgesi
• Önceden belirlenen başarı ölçütleri

3.    Çatışmanın ana yapısını koruyun!

En iyi tartışma ve sonuçlar dengeli bir kurumsal yapıdan geliyor. Araştırmacılar, demokrasinin ekip çalışmasından daha az önemli olduğunu söylüyor. Etkili ekiplerin hala biraz kontrolü elinde tutan yetkili liderlere ihtiyacı var. O zaman insanların konum için savaşma olasılıkları azalır ve adil kararlar almaya odaklanma olasılıkları daha yüksektir.

Bu nedenle, yöneticilerin veya İK profesyonellerinin, sağlıksız işyeri çatışmasına yol açabilecek potansiyel olarak değişken tartışmaları denetlemek veya sadece gözlemlemek için adım atması gerekebilir.

4.    Seçenekleri çarpıştırın! 

Araştırmacılar, daha fazla alternatif bulan grupların veya ekiplerin daha iyi, daha özgün tartışmalar yaptığını buldu. Sadece iki seçeneği düşünen insanlar, hararetli tartışmalarda zaman harcayan kamplara ayrılma eğilimindedir. Öte yandan, çeşitli seçenekler sunanlar, yaratıcı çözümler bulmak ve karşılaştırmak için daha değerli zaman ve enerji harcar.

O zaman daha çabuk ve daha az gerilimle hedef tahtasını 12’den vururlar.

5.    Mizah ekleyin! 

Mizah, gerilimi azaltır ve ekiplerin gereksiz tartışmalardan kaçınmasına yardımcı olur. Mizah işbirliğini teşvik eder ve mücadelenin heyecanını artırır.
Ancak iyi bir tartışma fırsatı her zaman doğal olarak gerçekleşmez. Bu nedenle liderler ve ekip üyeleri, mizah eklemek için çaba sarf etmek isterler.
Durumlar gerginleşirse, eğlenceli bir mola veya kendini küçümseyen bir yorum yapma zamanı gelebilir (ki bu genellikle liderlerin kullanabileceği en etkili mizahtır).

Bir uyarı: Uygun şakalar yapmaktan çekinen herkes bundan kaçınmalıdır. Yanlış zamanda veya yanlış bağlamda söylenen gergin bir şaka, hiç mizah olmamasından daha kötüdür.

6.    Çözüm, illa ki fikir birliği değildir! 

İyi bir çatışma genellikle fikir birliği ile bitmez. Bunun yerine ve daha da iyisi, en iyi karar ve sonuçlarla sona erer. Bu yüzden oybirliğiyle alınan bir kararı tek kazanç olarak düşünmeyin. Bunun olması için insanlar konu üzerinde konuşmak ve anlaşmaya çalışmak ister. Bu olmazsa, lider, herkesin girdisine dayanarak nihai kararı verir.

Ardından, nihai kararın nasıl verileceğini bilen herkes fikir ve endişelerini paylaşmaya teşvik edilir. Böylelikle çatışma sona erer ve ilerleme devam eder.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)