İnsan Kaynakları Uzmanlık Programı, teori ile pratiği birleştiriyor

1997’den bu yana Türk iş dünyasının gündeminde iyiden iyiye kendine yer bulan İnsan Kaynakları Yönetimi konusunda 2000’li yıllarla birlikte iki önemli nokta ortaya çıktı: Öncelikle yetkinlik bazlı uygulamalar artık hemen hemen tüm kurumlarda uygulanmaya başlarken, İK yönetiminin stratejik bir yönetim tarzı olduğu da konuşulmaya başlandı. Her ne kadar 2001 krizi ile birlikte bir dönem uygulamalar hızını yitirse de, etkin bir İnsan Kaynakları Yönetimi’nin organizasyonlarda yarattığı katma değer artık tartışılmıyor.

Durum böyle olunca, İnsan Kaynakları alanında verilen eğitimlerin sayısı da hızla arttı. Özellikle son yıllarda bu konudaki uzmanlık programlarına ilginin hayli yoğun olduğunu görüyoruz. Bu program sadece üniversiteden yeni mezun ve İK alanında kariyer yapmak isteyenlere yönelik düzenlenmiyor. Şirketlerin İK bölümlerinde çalışan İK profesyonelleri de bilgi-becerilerini geliştirmek adına bu programlara katılıyor.

İK Uzmanlık Programı, ufukları da genişletiyor

HRdergi’nin 1996’dan bu yana, yılda iki dönem halinde düzenlediği İnsan Kaynakları Uzmanlık Programı ise salt katılımcıların mevcut bilgi ve becerilerini geliştirip yenilemelerini sağlamıyor, bir vizyon alabilmelerine de katkıda bulunuyor. Katılımcılar; “İK Yönetimi nereye gidiyor, İK profesyoneli işletmelerde nasıl bir rol oynamalı?” gibi konularda ufuklarını genişletebiliyor.

Bunun yanı sıra katılımcılarımızın eğitimden edindikleri bilgi ve becerilerini davranışa dönüştürebilmelerinin; işletmelerinde uygulamak için istek duymaları amacıyla güç, enerji ve coşku almalara bağlı olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle bilgi, becerinin artırılması ve bir vizyon kazanmasının ötesinde, katılımcılarımızın bunları yapabilecek istek ve güçle dolabilmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

YENİ MODÜLLER KATILIMCILARINI BEKLİYOR

• Yetkinliklere Dayalı Stratejik ve Entegre İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanlık Programı 7 hafta sonu sürüyor.

• Programda şu ana kadar; “Yetkinliklere Dayalı Stratejik ve Entegre İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş”, “Çalışma Mevzuatı ve Temel Uygulamalar”, “Yetkinliklere Dayalı Stratejik Seçme/Yerleştirme” modülleri geride kaldı.

• Kasım-Aralık aylarında gerçekleştirilecek olan modüller ve tarihleri şöyle:

• Performans Yönetimi ve Koçluk; Yetkinliklere ve Hedeflere Göre Performans Değerlendirme (3-4 Kasım 2006-Cuma/Cumartesi)

• Yetkinliklere Dayalı Kariyer Planlama ve Yedekleme
(18-19 Kasım 2006-Cumartesi/Pazar)

• İş Değerleme ve Ücret Yönetimi
(2-3 Aralık 2006- Cumartesi/Pazar)

• Yetkinliklere Dayalı Eğitim ve Geliştirme
(8-9 Aralık 2006 – Cuma/Cumartesi)

• Programımıza bu dönem katılımcı gönderen firmalardan bazıları şöyle sıralanıyor: Garanti Bankası, Ak Enerji, Denso Otomotiv, GlaxoSmithKline, Çelebi Holding, HSBC, Garanti Portföy Yönetimi, Koluman Motorlu Araçlar, Yapı Merkezi İnşaat, Numarine Denizcilik, İsdemir A.Ş., Global Bilgi Pazarlama, İntergaz, Eczacıbaşı Girişim Pazarlama, Renault Mais, GAP Inc., Marks & Spencer, TBWA-İstanbul. Bilgi Yönetim Pazarlama, Sun Express, BSH Ev Aletleri, Gülle Entegre Tekstil, Yapı Kredi Sigorta…

Eğitimcinin sektör deneyimi önemli

Öte yandan, bu eğitimi pratikten gelen bir eğitimciden almanın faydalarının da çok büyük olduğuna inanıyoruz. Çünkü eğitimcinin farklı sektörlerde, İKY konusunda çeşitli uygulamalar içinde olmuş olması, eğitimi zenginleştiriyor. Programa çok farklı sektörlerden katılımcı geldiği için, eğitimcinin farklı sektörlerdeki deneyimi çok önemli.

Programın eğitmeni stratejİKa Eğitim&Danışmanlık Genel Müdürü İlhan Özdiller; bugüne dek DUSA, Altınyıldız, Cafer Sadık Abalıoğlu Holding ve Uzel Grubu’nda görevler üstlenmiş bir isim… Özdiller’in İK sistemlerinin kurulması, vizyon/misyon/politikaların oluşturulması, SAP İK yazılımı implementasyonu, Toplam Kalite Yönetimi gibi alanlarda derin bir birikimi bulunuyor.

EĞİTMEN İLHAN ÖZDİLLER DEĞERLENDİRİYOR:
“PRATİK ÖRNEKLERİ YAŞATIYOR, HATTA BİRLİKTE SİSTEM KURUYORUZ”

“İnsan Kaynakları Uzmanlık Programı’nın her defasında giderek artan bir katılımcı sayısıyla ve ilgiyle gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu da bize iki önemli noktayı gösteriyor: Birincisi; İnsan Kaynakları Yönetimi alanına yönelik ilgi yeniden toparlanmaya başlıyor.
İkincisi de; eğitimimiz başarılı bir performans çiziyor.

İnsan Kaynakları alanına gönlünü vermiş biri olarak, programlarımıza katılanların bir kısmının İKY alanında çalışmayıp, bu alanda kariyer yapmayı düşünen ya da farklı alanlardan bu dala geçmek isteyen kişiler olmasını sevindirici buluyorum. Ayrıca İstanbul dışından katılımcıların da programa ilgisi bir hayli fazla oldu. Yine son dönemde, kamu kesiminin de programa ilgi göstermeye başlaması dikkatimi çekiyor. Tüm bunların İKY adına sevindirici göstergeler olduğuna inanıyorum.

Programın eğitmeni olarak, katılımcılarımız arasında müthiş bir kaynaşma, sıcak bir atmosfer doğmasından da çok memnunum. Memnunum çünkü katılımcılar böyle bir programda bir yandan bilgi, becerilerini artırmak, vizyonlarını genişletmek isterken, bir yandan da kendi aralarında şirketlerindeki uygulamaları ve deneyimlerini paylaşmayı amaçlıyor. Bu da onların kendi İKY görgülerini artırmak açısından bir avantaj yaratıyor.
Bizim eğitimin bu denli başarılı olmasının en önemli nedenlerinden biri, pratik uygulamalarla ve somut örneklerle teoriyi destekliyor olması… Çünkü İK Yönetimi konusunda, 90’lı yıllarda kavramlar ve içerikler merak ediliyordu. İKY profesyonelleri uygulamaların içeriğini anlamaya çalışıyordu. Ben bu dönemi “İKY’nın kavramsal içeriğinin anlaşılmaya çalışıldığı dönem” olarak adlandırıyorum. Ama artık İK Yönetimi Türkiye’de gelişmiş durumda. Kavramsal bilgi yerini pratik örneklere bırakıyor. Bu nedenle bizim programın başarısının en önemli sebeplerinden biri katılımcılarımızın pratik örnekleri yaşayabilmeleri… Hatta bazı modüllerde birlikte bir sistem kurmamız… Kısacası kavramsal bilginin yanında, ‘Ne Yapmalı, Nereden Başlamalı, Nasıl Yapmalı?’ sorularının yanıtını da veriyoruz.”

Sıra katılımcı yorumlarında:
”Modüllerin yararını hemen gördük …”

Dilerseniz son olarak, sözü İK Uzmanlık Programı’na katılanlara bırakalım ve programın kendilerinde yarattığı katkıyı bir de onlardan dinleyelim:

“Eğitimin ardından, özellikle ‘Performans Yönetimi ve Seçme ve Yerleştirme’ modüllerinin hemen faydası oldu… Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki eleman alımımızın kalitesi yükseldi ve bunun da eleman sirkülasyonunu azaltacağına inanıyoruz.”

“…Programda eğitmen İlhan Özdiller’in ve diğer katılımcıların tecrübelerini ve farklı görüşlerini değerlendirme fırsatını buldum. Ülkemizdeki İK uygulamalarını ve beklentileri, yaptığımız grup çalışmalarında irdeledik ve sonuçlarını görme fırsatı bulduk. Bu şekilde işyerimizde varolan sistemleri daha da ileriye götürmeme yardımcı olacak pratik bilgileri sağlaması açısından çok yararlı bir eğitim dönemi geçirdim.”

“Programın benim açımdan 22 yıllık personelcilik kariyerime, Türkiye´de yeni yeni İK yönetimi uygulamalarının yaygınlaştığı bu dönemde yeni bir sayfa açtığını düşünüyorum. Eğiticinin ve eğitime katılanların sıcaklığının, böyle eğitimlerin yararlılığı konusunda bir başka etken olduğunu düşünüyorum.”

“…Yaptığımız araştırmalar sonucunda HR Dergi’nin StratejİKa işbirliğiyle gerçekleştireceği 7 hafta sonu süren ‘İnsan Kaynakları Uzmanlık Programı’nı uygun bulduk. Bu programı seçerken; farklı sektörlerin, İK süreçlerinin ve bu süreçlerin yaşadığı gelişim ve değişimin içinde olan ve yaşayan bir eğitim kurumu ve İK süreçlerini aktif olarak yaşamış, İnsan Kaynaklarının teorisini pratiği ile birleştirebilecek yetkinlikte bir eğitimcinin olması; İlhan Bey’in varlığını ön planda tuttuk. Programı tamamladıktan sonra bir okyanus olarak değerlendirdiğim İnsan Kaynakları ve Personel Seçme Yerleştirme, Performans Yönetimi, Eğitim Planlaması, Kariyer Planlaması vs. gibi, şu anda firma olarak da uyguladığımız süreçlerin farkındalığını yaşamaktayım. Katıldığım bu program ile kendi gelişimime paralel olarak teori ve pratiği ilişkilendirerek şuanda uyguladığımız İK süreçlerine kendimdeki bu gelişmeyi yansıtabilmekteyim. Böylece İK süreçleri canlı ve yaşayan süreçler halini aldı.”

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)