İnsan Kaynakları profesyonelleri Y kuşağını anlamak için zirvedeydiler...
‘Değişen sadece bir kuşak değil, iş yapma biçimimiz’ sloganıyla yola çıkan ‘2. İş Yaşamında Y Kuşağı Zirvesi’ HRdergi farkıyla İK profesyonellerinin karşısındaydı. Enocta’nın Resmi Sponsorluğu ve kariyer.net’in İletişim Sponsorluğu’nda 4 Şubat’ta Hilton İstanbul Hotel’de gerçekleşen zirvede araştırma sonuçları, uygulama örnekleri ve mutfakta gençleri yöneten Yılmaz Erdoğan vardı…
‘Gelecekle tanışın, Değişime Hazırlanın…’
HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in açılış konuşmasını yaptığı zirvede ilk oturum HRdergi Genel Müdür Yardımcısı Ülgen Özmen Kuru’nun moderatörlüğünü üstlendiği ‘Gelecekle tanışın, Değişime Hazırlanın…’ başlıklı panelde iki duayen isim söz aldı. Korn Ferry Ülke Müdürü Şerif Kaynar ve Unilever Türkiye Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel Y kuşağı ve geleceğe dair düşüncelerini paylaştı. Özellikle değişimin şart olduğu süreçlerde Y kuşağını yöneten liderlere ve organizasyonlara ihtiyaç olduğunu belirten Kaynar ve Yüksel, Y kuşağını diğer kuşaklardan farklı kılan hız ve değişim isteğine kulak vermek gerektiğinin altını çizdiler.
‘Yeni nesli dinlemek = Geleceği anlamak…’
‘Yeni nesli dinlemek = Geleceği anlamak…’ başlıklı panelde Y kuşağı temsilcileri söz aldı. Kariyer.net Müşteri Yönetimi ve Pazarlama Direktörü Zeynep Oran Çakıroğlu, Garanti Ödeme Sistemleri İK Yönetmeni Elif Eker, Boğaziçi Üniversitesi Öğrencisi ve İşletme ve Ekonomi Kulübü Başkanı Uğurcan Aksoy ve İTÜ öğrencisi ve İTÜ İş ve İK Merkez Öğrenci Asistanı Pınar Yavuz söz aldı. Zeynep Oran Çakıroğlu kariyer.net olarak yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaşırken Y kuşağı temsilcileri iş dünyasından ve yöneticilerinden beklentilerini sıraladı. Elif Eker ise hem çalışanların yaklaşık % 62’sini Y kuşağının oluşturduğu bir şirkette İK profesyoneli hem de bir Y kuşağı temsilcisi şapkasıyla panelde söz aldı.
Kariyer.net Y kuşağı araştırma sonuçları İşverenlerin sosyal medyada yer alması artık olmazsa olmaz. Önemli olan Y Kuşağı’nın ilgisini çekebilecek, yeni yöntemler de geliştirebilmeleri. • “Gelişim” onlar icin kilit kelime. Yöneticilerinin de kendilerine mutlaka gelişim alanı sunmasını, yaratıcılıklarını • Sandığımız gibi eğlence değil, kariyer peşindeler. Doğru gözlemleyip değerlendirme süreçleri oturtabilirsek daha uyumlu çalışma ortamı kurabiliriz. • Adil bir çalışma ortamında, takdir ve geribildirim bekliyorlar, sadece ücret değil. |
Uzun vadeli ve stratejik yatırım: İşveren Markası oluşturma’
Elif Duru Gönen, Türkiye’de Y kuşağına en çok kafa yoran Danışman ve Eğitmenlerden birisi… Bu zirvede de ‘Uzun vadeli ve stratejik yatırım: İşveren Markası oluşturma’ başlıklı paneli yöneten Gönen, işveren markası ve yeni nesil ilişkisini Pfizer İnsan Kaynakları İş Ortağı Seda Tamur ve Youtholding Chief Youth Officer Emrah Kaya ile tartıştı. İşveren markasının organizasyonlar için önemine değinen konuşmacılar, özellikle yeni işe alımda ve çalışan bağlılığındaki etkisine vurgu yaptılar. İşveren markasını çalışanların oluşturduğunu değinen Gönen, Tamur ve Kaya işveren markasını ürün markasından farklı kılan etkenleri tartıştılar.
‘Y kuşağına koçluk ve eğitim’
Yılların duayeni olarak nitelendirilen Blanchard® International Türkiye Kıdemli Danışmanı ve Eğitmen Eğitimcisi Nesim Levi de bu zirvedeydi. ‘Y kuşağına koçluk ve eğitim’ başlıklı sunumuyla ilgi gören Levi Blanchard'ın konu ile ilgili araştırma sonuçlarını ve en iyi uygulama deneyimlerini paylaştı. Nesim Levi, yeni kuşakların gelişimlerine ve performanslarını ortaya koymalarına olanak sağlayan ortamlar yaratabilen şirket ve liderlerin varlıklarını ve sürekli başarıyı koruyabileceklerini belirtti. Nesim Levi ‘Eğletim’ olarak nitelendirdiği, eğlence ve eğitimin bir arada kullanılmasının Y kuşağı temsilcisi çalışanlar için önemine de değindi ve doğrudan iletişimin bu nesil için ‘olmazsa olmaz’ bir etken olduğunu vurguladı. Yeni nesil ile iletişim kurmanın aile bireyleri arasında en iyi örneğin ‘dede’ olgusu olduğunu belirten Levi bir önceki neslin yeni nesle daha iyi hazırlandığını ifade etti.
‘İnsan Kaynaklarında Yeni Yaklaşım: Y Kuşağı Programı’
Çalışanların ve yöneticilerin büyük çoğunluğunu Y kuşağının oluşturduğu Global Bilgi de ‘İnsan Kaynaklarında Yeni Yaklaşım: Y Kuşağı Programı’ başlıklı sunumla zirvede yer aldı. Global Bilgi adına söz alan isimler İK / Eğitim, Performans ve Yetenek Yönetimi Müdürü Güldar Kaleli ve İK / Eğitim Birim Yöneticisi Başak Bilgin oldu. Global Bilgi olarak gerçekleştirdikleri Y Jenerasyonu Programı’nın detaylarını paylaşan Kaleli ve Bilgin bu programın amacını şöyle özetlediler: ‘ İK sistem ve süreçlerinin ve Global Bilgi işveren markasının Y jenerasyonu ihtiyaç ve beklentileri çerçevesinde gözden geçirilmesi ve çalışanların kurumsal vatandaşlık hissini geliştirmek…’ Bu programı oluştururken çalışanların önerilerine kulak verdiklerini ifade eden Güldar Kaleli ve Başak Bilgin bu konudaki çıkış noktalarının çalışanlarla birlikte oluşturdukları ‘İşi müşteri, gücü insan olan bir yer var mı bildiğin?’ çalışan değer önermesi olduğunu belirttiler. Kaleli ve Bilgin bu program çerçevesinde iletişim, işe alım ve gelişim süreçlerini yeniden yapılandırdıklarının altını çizdiler.
‘‘Y’eni bir kuşak = Kırmızı Kuşak’’
Uygulama oturumlarının ikincisini ‘‘Y’eni bir kuşak = Kırmızı Kuşak’’ başlığıyla Avea gerçekleştirdi. Avea İşe Alım Birim Müdürü Elif Bartın zirvede bu projeyi dillendiren isim oldu. Bartın Avea’nın Y kuşağına bakış açısını, yeni kuşağın iş hayatından beklentilerini, İK’nın bu konudaki rolünü ve Avea Kırmızı Kuşak programının detaylarını paylaştı. Yeni potansiyel çalışanların kariyer beklentileri ve ideal şirket algılarını anlayabilmek için 10 üniversitede yaklaşık 650 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirdikleri Y kuşağı beklenti anketinin sonuçlarını aktaran Elif Bartın bu sonuçları şöyle özetledi: Gençlerin İK temelli beklentileri yüksek…Telekomünikasyonun en çok tercih edilen sektör… En etkileyici, verimli ve tercih edilen uygulamalar, staj ve proje çalışmaları… ‘Biz Y kuşağına eş bir kuşak olarak Kırmızı Kuşak’ı yarattık’ diyen Bartın, Avea Kırmızı Kuşak’ın alamet-i farikaları haline gelen Kampavea ve İdeavea uygulamalarının detaylarını da aktardı.
‘Y kuşağı ile etkin çalışmanın anahtarı’
Eureko Sigorta İK Direktörü Oya Buyan da ‘Y kuşağı ile etkin çalışmanın anahtarı’ başlıklı sunumuyla zirvede söz alan isimlerden biriydi. Y kuşağı ile birlikte çalışmadaki en önemli etkenin onları tanımak ve özelliklerine uygun aksiyonlar olmak olduğunu vurgulayan Oya Buyan bu kuşağın kariyer basamaklarını hızlı çıkmak isteyen sabırsız bir kuşak olduğunu sözlerine ekledi. Eureko Sigorta olarak bu kuşağa yönelik gerçekleştirdikleri yetenek yönetimi, Gelişim Akademisi, uluslararası programları ve Eurokans Academy’nin detaylarını aktaran Oya Buyan Y kuşağının işlerine anlam katmalarına yardım olduklarını ifade etti. Yeni kuşak çalışanların sosyal sorumluluk duygularının yüksek olduğuna dikkat çeken Buyan Eureko Sigorta olarak bunu destekleyen süreçler ve projelere imza attıklarına değindi. Oya Buyan ayrıca yeni nesil çalışanların vazgeçilmezi olan yaratıcılık konusunda da birçok uygulamayı hayata geçirdiklerini belirtti.
‘Y kuşağı için hazır olmalıyız: Öğrenme nereye gidiyor?’
Enocta Genel Müdürü Ahmet Hançer ‘Y kuşağı için hazır olmalıyız: Öğrenme nereye gidiyor?’ başlıklı sunumuyla zirvede söz alan isimlerden biri oldu. Y kuşağının eğitimden beklentilerini, e-öğrenme dünyasındaki yeni trendleri ve Enocta’nın bu konudaki uygulamalarını paylaşan Hançer yeni nesil öğrenmenin anahtar kelimesinin ‘teknoloji’ olduğunu ifade etti. Öğrenmede birey, takım ve bilginin gücüne değinen Ahmet Hançer e-öğrenmede sosyal medyanın önemine değinirken katılımcılara ‘sosyal medya araçları ile birbirinden öğrenmeyin destekleyin’ tavsiyesinde bulundu. Yeni eğitsel tasarım yaklaşımlarını ve e-öğrenme teknolojilerine dair bilgiler de aktaran Ahmet Hançer Enocta ve Skillsoft uygulamaları kapsamında gerçekleştirdikleri mobil öğrenme, sanal sınıf, Web 2.0 ve eğitsel oyunlarla ilgili paylaşımlarda bulundu.
Zirvenin kapanışını ise Ülgen Özmen Kuru ve Elif Duru Gönen ‘Y kuşağı için aksiyon listemizi birlikte hazırlıyoruz...’ başlıklı oturumla gerçekleştirdi.
Zirvede kuşaklara ilişkin farklı bir bakış açısı sunan isim ise, “Mutfakta Gençleri Yönetmek” özel oturumuyla sahne alan oyuncu, yönetmen ve yazar Yılmaz Erdoğan oldu. BKM Mutfak Oyuncuları’nı seçim sürecini kendine has diliyle anlatan Erdoğan, çalışırken keyif almanın önemine dikkat çektikten sonra yöneticilere birlikte çalıştıkları ekibi çok iyi tanımaları önerisinde bulundu. Kuşak farklılıklarının hep var olduğunu, ancak önemli olanın “doğru iletişim kurabilmek” olduğunu vurgulayan Erdoğan; usta-çırak ilişkisi ve ödül-ceza gibi kavramları kendi deneyimlerinden yola çıkarak katılımcılarla paylaştı. |