İK için Metaverse nedir?
Özellikle İnsan Kaynakları liderleri arasındaki sanal kahve sohbetleri, günümüzde Metaverse'e odaklanıyor. İnsanlar bunun ne olduğunu, İK'yı ve iş ve yaşamının diğer yönlerini nasıl etkileyeceğini ve bus sanal dünyaya inanmaları gerekip gerekmediğini merak ediyor. Facebook'un ana şirketi Meta'da geçen hafta işten çıkarmalardan bu yana, bazıları sanal gerçeklik üzerine kurulu bu "dünyanın" gerçekliğini sorguluyor.
İK için Metarverse ne anlama geliyor?
Bu işe başlamak için İK liderlerinin öncelikle kendi Metaverse tanımlarını yapmaları gerekir. Sorulan her kişinin farklı bir tanımı var gibi görünüyor. Bununla birlikte, konuyla ilgili birden fazla makale okuduktan sonra, Metaverse, insanların üç boyutlu avatarlar olarak etkileşime girebileceği sanal bir dünyaya dönüşüyor. Bazıları için bu oyunlaştırmaya dönüşürken, diğerleri için toplanma yeri olarak görülüyor. İK için Metaverse, sanal toplantılar, işe alma ve oryantasyon görüşmeleri, çalışan bağlılığı, öğrenme ve gelişim için kullanılma potansiyeline sahiptir.
Bazı insanlar Metaverse ile 2000'lerin başında pek çok yatırımcının abarttığı sanal bir dünya olan Second Life arasında bağlantı kuruyor. SL asla beklentileri karşılamadı. Şimdiki fark, sanal gerçekliğin deneyimi zenginleştirmesidir. İnsanlar VR gözlükleri takabilir ve ellerini uzatabilir, böylece bir meslektaşla tokalaşabilirler. Özel bir görüşme yapmak için sanal odanın başka bir bölümüne "yürüyebilirler".
İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği (SHRM), Metaverse'yi fiziksel ve dijital ortamlar arasındaki çizgileri flulaştıran alternatif bir çevrimiçi gerçeklik olarak tanımlar.
İK için Metaverse çıkarımları
Erik van Vulpen, Forbes için kaleme aldığı makalesinde Metaverse'de bunun "daha özgün" bir tür uzaktan çalışma olduğunu belirtiyor. Sorun şu ki, hemen hemen tüm teknoloji uzmanları bazı bariz zorluklarla ilgili endişelerini paylaşıyor. Çalışanların kendilerini avatar olarak sunabilmeleri oyun alanını dengeleyebilirken, diğer yönler bölünmeyi artırabilir ve eşitsizliğe neden olabilir. Metaverse'e erişim, büyük bir bant genişliği gerektirir ve bu, kırsal alanlarda zor olabilir. Buna ek olarak, bu, işyerinde yaşlılara dayalı gündemleri yönlendirebilir çünkü ileri teknolojiyle daha rahat olan genç nesiller, işyerinde yaşlı nesillere göre bir avantaja sahip olacaktır.
Diğer bir endişe siber güvenliktir. Düzenleyiciler, Metaverse ve onunla ilişkili ekonomi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmadan, korumalar ve güvenlik duvarları kurmakta yavaş kalıyor. Sonuç olarak, veri gizliliği ve iş yeri güvenliği sorun haline gelir. İK liderleri, çalışanları sanal dünyada taciz ve tehditten nasıl koruyacaklarını belirlemek için Metaverse'te gezinmelidir. Bazı uzmanlar, bu yeni sanal aleme katılımı yansıtmak için dahili politikaların gözden geçirilmesini önermektedir.
Ayrıca İK liderleri, Metaverse'i anlamalarının işe alım süreci için hayati önem taşıdığını kabul etmelidir. Geleceği düşünenler, insanların bu sanal dünyada işlev görebilmeleri için kazanmaları gereken becerileri göz önünde bulundurmalıdır. İş gücüne bundan en iyi şekilde nasıl yararlanılacağını öğretmek zorunda kalacaklar, böylece öğrenme ve gelişim programlarını da geliştirebilecekler.
Yeni Teknolojiyi Perspektifte Tutmak
Yine de Wired, Metaverse'nin hem iş hem de yaşamın geleceği üzerindeki etkisini düşünürken dikkatli olmakla ilgili bir hikâye yayınladı. Okuyuculara Meta'nın bir sanal gerçeklik sosyal medya platformu ve Roblox'un kullanıcılar tarafından oluşturulan bir video oyun portalı olduğunu hatırlattı. NFT'lerin eklendiği bozuk oyun dünyaları da var. Bunların hepsi, bir bütün olarak Metaverse'deki varlık örnekleridir. Teknolojiden dünyasından bazılarının yaptığı tahmin ise; avatarlarındaki insanların bu platformların birinden diğerine, tıpkı birinin evden işe, kafeye vs. gitmesi gibi sorunsuz bir şekilde geçebileceği yönünde…
Ancak Wired'a göre, bu tür bir Metaverse seyahati yapma olasılığı hala çok uzak. Ek olarak, VR kulaklıkları gibi ilgili teknoloji, maliyet ve birçok kişinin hissettiği hareketsizlik hastalığı deneyimi nedeniyle hantal ve ulaşılamaz durumda. Wired, Facebook'un Meta olarak yeniden markalaşmasının eski teknolojiyi yeniden paketlediğini ve Metaverse'in faydalarını aşırı sattığını öne sürdü. Aslında, geçen haftaki işten çıkarmalar bir onay gibi görünüyor.
İK liderleri, Metaverse'i ve onun potansiyelini yok sayamaz. Ancak, şüpheci kalmalı, sorular sormalı ve test etmeden ona çok fazla yatırım yapma konusunda dikkatli olmalılar.