Güçlü bir çalışan markası için Videoların gücünü keşfedin!


2005’te yola çıktıklarında ağırlıklı olarak kurumsal tanıtım filmleri ve televizyon reklamları alanında çalışıyorlardı; bugün kurumsal filmlerden İSG ve oryantasyon videolarına, 2d ve 3d animasyonlara, 360 video çekim çalışmalarına, sayısız hizmet grubu ile fark yaratıyorlar. Filmup Creative sürekli gelişiyor ama mottoları hep aynı: Videoların gücünü keşfedin! Bir iç iletişim prodüksiyon ajansı olarak İnsan Kaynakları profesyonellerinin işini nasıl kolaylaştırdıklarını Filmup Creative'in kurucusu, yönetmen Evren Gülcemal anlatıyor.

Serüveninizin 2005 yılında başladığını biliyoruz. Neydi yola çıkarken hedefiniz?

2005 yılında yola çıktık ve bu serüvenin uzun soluklu olmasını dileyerek ilk adımı Filmup markasını tescil ettirerek attık. O gün tek odak noktamız yıllar sonra bir marka firma olarak anılmaktı ve dolayısıyla markamızın içini başarı ve güvenle doldurmaya başlamalıydık.

Bu öykü bizim için o kadar büyülüydü ki 17 yılı nasıl geride bıraktığımızı hiç anlamadık. Bu süreçte farklı sektörlerdeki onlarca firmayla birbirinden farklı birçok projeyi deneyimledik. Ana fikir hep aynıydı: Nasıl fayda sağlarız? Nasıl farklı oluruz? Firmalar özelinde yaptığımız çalışmalar yanında bize tecrübe katan start-up proje denemelerimiz de oldu: Fuarturk, Kobittv, OSBTV, birkaç TV kanalında yaptığımız televizyon projeleri...

Hiç durmadık, daima denedik, bunlardan bazılarından maddi olarak çok iyi kazançlar elde ettik. Bazıları erken hayata geçirildiği için yerini bulamadı. Ama bugün geriye dönüp baktığımızda tüm bunlar bize çok şey kattı, iyi ki bıkmadan sıkılmadan denemişiz. Tabii bir de işinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın sürekli dalgalanan Türkiye ekonomisinde bu kadar uzun yıllar ayakta kalmak var. Sektörümüzün doğası gereği değişimi ilk yakalayan olmak var. 15 yıl önce tanıtım filminin önemini broşürle anlatarak firmaları tanıtım filminin gerekliliğine ikna etmek var. Adım adım gerçekten çok yoğun bir özveri ve emekle geldik bugüne.

Bu süreçte dünyayı takip ederek, vizyonumuzu hep taze tutmaya, kendimizi, ekipmanlarımızı yenilemeye özen gösterdik. Genç beyinleri aramıza aldık; onların enerjisini, bilgisini, hayal güçlerini ve farklı bakış açılarını projelerimize yansıtmaya çalıştık.

Bugün internetin her köşede kolayca ulaşılabilir olması ve sosyal medya kanallarının etkisiyle tanıtım tarafından bakacak olursak tüm dünyanın satın alma alışkanlıkları değişti. Videolar her an yanımızda desek yanlış olmaz. Cebimizde videolarla geziyoruz. İstatistiklere göre 200 milyondan fazla insan her gün 1 video mutlaka izliyor. Tabii ki zararlı olan sosyal medya bağımlılığını bir kenara bırakacak olursak videolar tanıtımdan eğitime, kendimizi anlatmaktan sözle aktarılamayanı kolayca aktarmaya, birçok faydalı amaca hizmet ediyor.

Ama burada bir püf noktası var: Her iş, bir bileni tarafından doğru bir şekilde yapıldığında istenen amaca ulaşılıyor. Hatırlarsınız: Dünya markası bir telefonun, kameralardan daha iyi çektiğini vurgulayan reklam filmi yayınlandığında tüm “film maker”ların biraz da olsa bozulduğu düşünülür ancak şunu söyleyebilirim: Biz video çeken bir makina değil, videonun nasıl çekilmesi gerektiğini bilen bir ekiptik. Milyon dolarlık kameralar bundan 100 yıl önce de vardı ancak “film maker” lar da vardı.

Peki Filmup olarak bugüne kadar neler yaptınız? İnsan Kaynakları alanındaki çalışmalarınızdan da bahsedebilir misiniz?

15 yıl öncesinde nerdeyse sadece tanıtım filmleri, turizm belgeselleri ve TV reklam prodüksiyonları mevcuttu. Türkiye’nin hemen her yerinde ağırlıklı olarak kurumsal tanıtım filmleri ve televizyon reklamları alanında yoğun çalıştık. Bugün de ülkemizin önde gelen markalarına kurumsal filmleri ve reklam filmleri alanında profesyonel destek sağlamaya devam ediyoruz. Çok başarılı bir animasyon ve VFX ekibimiz olduğuna inanıyorum. Kurumsal filmler olsun, İSG veya İK eğitim videoları olsun, promo videolar olsun birçok ihtiyaçta 2d ve 3d animasyon videolar yapıyoruz. Son dönemde oluşan gereklilikleri ve teknolojiyi yakından takip ederek 360 video çekim çalışmaları konusunda da ekibimizi geliştirdik.

İnsan Kaynakları alanına gelince yine çok uzun süredir birçok markanın İK profesyoneline iç iletişim amaçlı prodüksiyonlarımız, hatta zaman zaman grafik tasarım çalışmalarımız ile iç iletişim prodüksiyon ajansları konumunda çözümler sunduk.

Filmup İnsan Kaynakları alanında ne yapar?

Yönetmelik ve yasalara uyulması, disiplin prosedürleri, performans ölçme ve değerlendirme, sosyal hakların belirlenmesi ve iyileştirilmesi gibi çok önem arz ettiğini düşündüğümüz başlıkları bir tarafa bırakacak olursak "çalışan markası" haline gelebilmek İK birimlerinin en önemli hedeflerinden biri. İşte biz tam bu noktada varız.

Çalışanların kendi aralarında ve yöneticileriyle olan bağlarını güçlendirmek, çalışan bağlılığı yaratmak, çalışanlar tarafından tercih edilen bir şirket olmak, yeni işe başlayan çalışanlarınızın kurum kültürünüze çok daha kısa sürelerde adapte olması ve güçlü bir çalışan aidiyeti oluşturulabilmesi yolunda size fayda sağlayacak projelerinizin video prodüksiyonları olsun, grafik tasarım çalışmaları olsun iç iletişim araçlarınızı profesyonel bir bakış açısıyla üretmek için yanınızdayız.

Bugün Filmup, sadece tanıtım amaçlı prodüksiyon firması olmaktan çıkarak bir iç iletişim prodüksiyon ajansı konumunda birçok İnsan Kaynakları profesyonelinin işini kolaylaştırıyor. Yönetici mesajları, motivasyon videoları, kariyer yolculuğu videoları, çalışan deneyimi videoları, proje sunum ve lansmanlarınızın videoları gibi birçok projede çözümler sunuyoruz.

Bunların dışında pandeminin ve eğitimde dijitalleşmenin etkisiyle yoğun bir şekilde talep aldığımız bir projemiz daha var. Pandemi döneminde (çekim süresince her gün covid testi olarak) bir dünya markasının Türkiye tesislerinde doğan acil ihtiyaçla birlikte oryantasyonu dijitalleştirerek öncü- lüğünü yaptığımız bir oryantasyon videosu projesine imza attık.

Bir çalışanın mutluluğu işe başlayacağı günün bir hafta öncesinden başlar bence. Çalışanların ve yeteneklerin kaybının yavaş, eksik ve kişilere bırakılan doğaçlama oryantasyon sürecinden başladığına şahit oldum. Bir çalışana işe başladığı gün tüm yöneticileri hoş geldin derse, şirket kültürüne ve çalışacağı tesise hakim bir şekilde özgüvenle ilk iş gününe merhaba derse daha sonra zincirleme reaksiyonlarla yukarıya doğru yükselen bir aidiyet hissi, başarı, motivasyon ve mutluluk söz konusu olacaktır. Biz de bu noktada projemiz olan "oryantasyonda dijital dönüşümü" hayata geçirme fırsatı bulduk. Oryantasyonu daha eğlenceli, ilgi çeker bir hale getirirken, sürecin hızlanmasını ve özellikle pandemi gibi süreçlerde oryantasyon eksikliğinden kaynaklanacak kayıpların önüne geçilmesini hedefledik. Hatta aynı marka için kendi içimizdeki yazılım ekibiyle oryantasyon uygulaması çözümünü ürettik.

Web sitenizden portföyünüze baktığımızda iş güvenliği alanında birçok çalışma olduğunu görüyoruz. Bu, bilgi ve deneyim gerektiren özel bir alan, değil mi?

Evet, İSG videoları çalışmalarımız arasına tanıtım, reklam ve İK’dan sonra geldi. 2012 yılında iş sağlığı ve güvenliği kanunuyla birlikte global birkaç firmamızdan gelen taleplerle çok hızlı bir girişle İSG profes- yonellerine çözüm sunmaya başladık ve 10 yıl içinde videolardan saha tasarım ve giydirmelerine hatta yazılıma kadar birçok noktada çalıştık. Geçen bu süreçte iş güvenliği mevzuatına, gerekliliklerine, İSG alanındaki beklentilere hatta ihtiyaçları tespit edip farklı neler yapabileceğine kadar çok kafa yorduk. Ekibimizi yetiştirmek için ekstra eğitimler aldık, seminerlere katıldık.

İSG amaçlı farklı iç iletişim filmleri, periyodik eğitim filmleri, risk yönetimi filmleri, saha içerisinde kullanılan İSG tasarımları, ramak kala videoları, eğitim ve bilgilendirme kitapçıkları, altın kurallar kampanyaları gibi birçok farklı çalışmaya imza attık. Tabii bunlardan ihtiyaç sıralamasına göre en çok öne çıkan ziyaretçi ve taşeron bilgilendirme videoları oldu. Belki 200’ü aşkın İSG videosu çektik.

Biliyorsunuz iş güvenliği; kesinlikle sadece bilgiler, yönergeler topluluğu değil. İş güvenliği bir kurum kültürü... İş güvenliğini neden sağlamaya çalışıyoruz? Birincil olarak çalışanların ve ailelerinin sağlığını korumak, ikinci ve buna bağlı olarak da üretimde sürdürülebilirliği sağlamak....

Tesisimizi risklerden, tehlikelerden uzak, güvenli, sağlıklı, herkesin evine mutlu döndüğü bir çalışma alanı haline getirmek... Bunun için ise erişilmesi gereken mükemmellik iş güvenliğini kurum kültürü haline getirmek, çalışanlarınızın içine işlemek... İşte tam da burada yine iletişimcilere büyük bir görev düşüyordu: İK’da ve tanıtımda olduğu gibi iş güvenliğinde de "VİDEOLARIN GÜCÜ" dedik. Video ve diğer görsel iletişim materyallerinin aktif ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlarsak iş güvenliği kültürünü oluşturmada çok önemli katkı sağlayabileceğimizi fark ettik.

Ve böylece yıllar içinde iş güvenliği profesyonelleriyle aynı dilden konuşabilen, aynı duyguları paylaşabilen İSG’ye ye hakim bir ekip ortaya çıktı: Filmup İSG Team.

Ayrıntılı bilgi için:
www.filmup.com.tr

 

 

Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayınız. 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024