Geleceğin şifreleri, Kurumsal Eğitim Günleri’ndeydi…


HRdergi’nin yayın hayatına başladıktan sonra düzenlediği ilk etkinlik olan “Eğitimciler Zirvesi”,
bu yıl Kurumsal Eğitim Günleri olarak gerçekleşti. 23 – 24 Mayıs’ta Conrad Hotel’de
Masters Training International’ın Ana Sponsorluğu, DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, Enocta ve Dakika’nın
Resmi Sponsorluğu ile gerçekleşen etkinlikte “Geleceğin Şifreleri” Kurumsal Eğitim ve
gelişimden sorumlu yöneticiler, eğitim ve yönetim danışmanları, yazarlar ve akademisyenlerle birlikte masaya yatırıldı. “Önümüzdeki 10 yılın gelişmeleri eğitim ve İK yönetimi dünyasına neler getiriyor?” sorusunun yanıtını arandı.

 

Bir tepe yöneticiden eğitim yorumu

HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in dünden bugüne Eğitimciler Zirvesi’ni değerlendirdiği konuşmasıyla başlayan zirvenin açılış konuşmasını 32 yıllık bankacılık deneyimine sahip DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş gerçekleştirdi. Konuşmasında insana değer veren bir lider olarak neden "insan" sorusuna odaklanan Hakan Ateş önemli olan faktörün insanı merkez alan bütünsel süreçler olduğunu vurguladı.

Konuşmasında tepe yönetimin İK ve eğitime verdiği değeri yorumlayan Ateş, kendi deneyimlerini aktardı. DenizBank olarak eğitim ve gelişimi büyümede stratejik bir araç olarak gördüklerini ve kullandıklarını ifade eden Hakan Ateş insan yönetimi başarısının iş sonuçlarına etkisini anlattı. Değişim süreçlerinde en önemli şeyin, doğru bir risk analizi yapmak ve bunu çalışanlara doğru anlatmak olduğunu belirten Hakan Ateş, eğitimin DenizBank’ın stratejik önceliği olarak görüldüğünü sözlerine ekledi.

Gelecek, İK ve eğitim dünyasına ne getiriyor?

Zirvede Enocta Genel Müdürü Ahmet Murat Hançer moderatörlüğünde Turkcell İK Sistem Geliştirme Merkezi Başkanı Tülay Cerit ve M-GEN Gelecek Planlama Merkezi kurucu ortağı Ufuk Tarhan’ın katıldığı, “Gelecek, İK ve eğitim dünyasına ne getiriyor?” başlığı ile bir panel gerçekleşti. Farklı kuşakların bir arada çalıştığı, teknolojinin hayatın her alanında yer aldığı, her an her yerden ulaşılabilir olduğumuz bu dönemde geleceğin en önemli unsurlarının dijitalleşme ve mobilizasyon olacağı gündeme geldi. Turkcell’den Tülay Cerit, öğrenme ve sosyal sorumluluğun önemli olduğunu ve bu iki konuyu birleştirebilen şirketlerin yeni çağı yakalayacağı konusuna değindi.

Bireyin sürekli kendini geliştirmesi gerektiğini ve bunu dijital dünyayla çok kolay yapabileceğini söyledi. Turkcell’de sınıf eğitimlerinin tüm eğitim faaliyetlerinin sadece %25’ini oluşturduğuna dikkat çekti. Ufuk Tarhan, özellikle İK’nın kendini gelecek dijital dünyaya hazırlaması gerektiğini; ofis, iş yapılan her yerse, gelecekte her yerin ofis olacağını vurguladı. Dijital dünyada yer almanın ne kadar önemli olduğunu dile getirerek bunun klout puanı olarak artık iş görüşmelerinde önemli bir referans oluşturduğunu altını çizdi.

Çözüm merkezli ekipler yaratmak

Komşu ülke Yunanistan'dan gelen Summit Exploring CEO’su Thodoris Papagiannis ve Treasure Lab Değişim Fasilitatörü ve Kurumsal Koç Krysta Tzelepi, ‘Çözüm Merkezli Ekipleri’ eğlenceli uygulamalarla paylaştı. Papagiannis ve Tzelepi, Treasure Lab & Summit’in şirketlerinin güçlü yönlerini birleştirerek geliştirdiği Çözüm Odaklı Ekipler isimli yenilikçi ürünün detaylarını renkli bir sunumla anlattılar.

Çözüm Odaklı Ekipler’in koçluk veya bir eğitim değil, dönüşüm geçiren veya yeni bir liderle çalışan ekiplerde mucizelerle kanıtlanan yeni bir şey olduğunu ifade eden Papagiannis ve Tzelepi bu program sayesinde ekiplerin iletişim ve işbirliği açısından ekip olarak nerede olduklarını fark ettiklerini veya farkındalıklarını arttırdıklarını belirttiler. İnsanlar tutkularıyla yaşar ve sürekli öğrenmek de bu tutkunun bir sonucudur diyen Papagiannis bu programın da bunu destekleyen bir süreç olduğuna dikkat çekti.

Fark yaratan ‘insan’dır.

Beymen Eğitim ve Geliştirme Müdürü Çiğdem Mete de ‘Fark yaratan insandır’ başlıklı sunumuyla zirvede yer aldı. Beymen’deki satış eğitim stratejilerini aktaran Mete geleneksel eğitim yaklaşımının aksine neleri farklı yaptıklarını paylaştı. Başarı ve performansa odaklı bir satış eğitim vizyonu geliştirerek hazırlanan ve Beymen eğitimlerinin çıkış noktası olan Müşteri Yolculuğum’un detaylarını özetledi. Çoklu eğitim metotlarına daha çok ağırlık verdiklerini ifade eden Çiğdem Mete bu eğitimler sayesinde iç kaynakların maksimum kullanılabildiğini ve verilerin toplanabildiğini belirtti.

Şişecam’ın yenilikçi uygulamaları

Türkiye’nin İK duayenlerinden Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Topluluk İK Sistemleri Direktörü Neşet Topaloğlu, Şişecam Eğitim Yöneticisi Dr. Metin Arslan ile birlikte Kurumsal Eğitim Günleri’ndeydi. ‘Eğitim sürecinde yeni bir anlayış ve uygulama örneği’ başlıklı sunumu paylaşan Topaloğlu ve Arslan, bu yeni süreçte bireyi temel alan eğitim yönetimi yaklaşımını çıkış noktası olarak belirlediklerini ifade ettiler.

‘Şişecam olarak her yetkinliği 3 seviyede tanımladık’ diyen Dr. Metin Arslan, Şişecam İK sistem portalının eğitim modülünün detaylarını da aktarırken sistemin kullanıcı dostu olmasının önemine değindi.

Öğrenme tarzı analizleri

Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış zirve katılımcılarıyla ‘Eğitimin işe transferinde başarı için öğrenme tarzı analizleri’ başlıklı sunumu paylaştı. ‘Her kişi farklı öğrenme tarzına sahiptir. Bu nedenle eğitim grupları belirlenirken öğrenme tarzları dikkate alınmalıdır. Kişiye veya gruba özel doğru seçilen eğitimin işe transferi hızlı ve kalıcıdır’ diyen Atış, öğrenme tarzını belirlerken hedeflenmiş öğrenme tekniğini baz almak gerektiğini belirtti.

Öğrenme tekniğinin sade, yalın ve anlaşılır olmasının kritik bir nokta olduğunu ifade eden Yücel Atış karmaşık olan herşeyin öğrenmeyi zorlaştırdığını sözlerine ekledi. Atış, öğrenme tarzı dikkate alınmadan yapılan eğitimlerde işe transferde en yüksek oranın %20 olmasına karşın öğrenme tarzı belirlenerek alınan eğitimlerin işe transfer oranlarının ise % 50’nin üzerinde olduğuna vurgu yaptı.

Saklı potansiyel

Masters Training International’dan Eğitmen ve Danışman Cüneyt Çubukçu ‘Saklı Potansiyel’ başlıklı sunumuyla zirveyi renklendiren isimlerden biri oldu. Öğretilmiş deneyimlerle donanmış bakış açılarımızın öğrenmenin önünde bir engel olduğunu belirten Çubukçu’ya göre aynı zamanda süper egolarımız kendimiz olmamızı engelliyor.

İstek ve baskı, hayatımızı çevreleyen ve ihtiyaçlarımızı belirleyen en temel etken diyen Cüneyt Çubukçu, farklılıklarımızın farkına varmak saklı potansiyelimizi ortaya çıkaran faktör olduğunu da dikkat çekti. Çubukçu, ‘’ben kimim’ sorusuyla başlar kişinin öz farkındalığı’ dedi ve sözlerine şöyle devam etti: ‘Özgür olmayan insan başarılı olamaz. Özgür olmak için potansiyelin farkında olmak gerekir. Kurum ve çalışan arasındaki ilişki de bununla başlar… En önemlisi psikolojik kontrat kavramını bilmemiz ve bunu tüm hayatımızda uygulamamız gerekir.’

Kurumsal eğitimde geleceğin trendleri

“Kurumsal Eğitimin geleceği: Sosyal ve tablet uygulamalar” konulu oturumda Enocta’dan İdil Denizciler Dinç, Teknosa Eğitim ve Geliştirme Müdürü Arzu Sarıkayalar ve Roche Ürün Müdürü Dağhan Güçlü söz aldılar. İlk olarak kurumsal eğitim ve gelişimde gündem konularına değinen İdil Denizciler Dinç, gelişimin birey odaklı modellenmeye başlandığını, video, sosyal öğrenme, mobil öğrenme, kullanıcı deneyimleme konularının en fazla gündemde olan konular olduğunu belirtti.

Sosyal öğrenmede başarılı projelerin başında gelen Teknosa Akademi uygulamasını paylaşan Teknosa Eğitim ve Geliştirme Müdürü Arzu Sarıkayalar, kurumunun eğitim platformu içinde kurgulamış oldukları Sosyal Öğrenme yapısının öncelikle platformdaki eğitim ve bilgi tüketimini oldukça artırdığını belirtti. Öte yandan bu uygulamayla sadece eğitim konusunda değil aynı zamanda öneri vb. paylaşımların da yapılmasının teşvik edildiğini vurguladı.

Bir başka sıra dışı uygulamayı hayata geçirmiş olan Roche’da, tıbbi tanıtım sorumlularının periodik olarak yenilenen ürün eğitimlerinin tabletle nasıl sunulduğu konusunda Ürün Müdürü Dağhan Güçlü tarafından bilgi paylaşıldı. Sunum sırasında tablet üzerinden online Roche eğitim yönetim sistemine bağlanılarak eğitimden örneklere yer veren Güçlü, tablet uygulamalarının daha da yaygınlaşarak bilginin bu yolla aktarılacağını ifade etti.

Mutlu iç müşteriler yaratmak için…

Yapı Kredi Bankacılık Akademisi Direktörü Saynur Önen ve Yapı Kredi Bankası Gelişim Çözümleri Müdürü Tuba Sürücü de zirvede yer alan isimlerdendi. Önen ve Sürücü mutlu iç müşteriler yaratmak için neler yaptıklarını anlattılar.

Sektörün en iyi bankacılarını yetiştiren lider gelişim merkezi hedefiyle Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’ni kurduklarını belirten Saynur Önen ve Tuba Sürücü Yapı Kredi hedefleriyle paralel, ödüllü gelişim çözümlerinden örnekler paylaştılar ve Akademi’nin çalışanlara, kuruma ve sektöre kattığı değere değindiler. Önen ve Sürücü, konuşmalarında Yapı Kredi Bankacılık Akademisi sosyal öğrenme platformunun detaylarını aktardılar ve özellikle yeni neslin bu platformu oldukça etkin kullandıklarını ifade ettiler.

Yöneticiler için kurumsal koçluk sistemi

Garanti Bankası Profesyonel Yönetim Koçu Banu Parlar (ACC, ACPC) zirvede son yıllarda daha fazla tercih edilmeye başlanan bir gelişim aracı olan koçluğun kurumlara ve çalışanlara yarattığı değeri anlatan isim oldu. Yöneticilerin hem mesleki hem de kişisel gelişimlerine odaklanan “Yönetici Koçluğu”nun bireyin performansını artırırken, kurumun da başarısına katkıda bulunan bir süreç olduğunu ifade eden Parlar, koçluğun; isteklilik, gizlilik, güven ve açıklık ile mümkün olduğunu belirtti.

Banu Parlar, Garanti Bankası’nın yöneticilerin profesyonel gelişimine katkıda bulunan ve aynı zamanda kişisel farkındalıklarını da arttırarak bütüncül bir bakış açısı sunan ‘Yönetici Koçluğu’ uygulamalarının detaylarını aktardı. Bu uygulamanın koçluk kültürünün sürekliliğine odaklandığını söyleyen Parlar, konuşmasında yöneticiler için kurumsal koçluk uygulamasını “Yönetici Koçluğu” nun faydalarını, kurum dinamikleri ve kurumsal koçluk arasındaki ilişki ile iç koç uygulaması konularındaki deneyimleri yorumladı. Parlar, ayrıca, koçluk taleplerinin ortaya çıkışı ile devamındaki sürecin işleyişi, koçluk sırasında sıklıkla gündeme gelen konuları ve bu akış içinde dikkate alınan başarı faktörlerini paylaştı.

Tofaş Akademi’nin hikayesi

Tofaş Türk Eğitim Teknolojileri Uzmanı Gündüz Güldamlası zirvede Tofaş Akademi’nin gelişim yolculuğunu paylaştı. Tofaş Akademi’nin 2011 yılından itibaren gerçekleştirdiği aşamaları, eğitim yaklaşımını, öğretim tasarımı projesini, kurum içi iletişimi ve projeyi tabana nasıl yaydıklarını anlatan Güldamlası tüm değer zincirini kapsayacak şekilde farklı öğrenme ve gelişim araçlarını tek merkezden yönetmek amacıyla bu yolculuğa başladıklarını ifade etti.

Gündüz Güldamlası Tofaş Akademi’nin vizyonunu ise şöyle özetledi: ‘’Bireysel farklılıklara duyarlı, yaşam boyu öğrenme olanakları sunmak, kurum kültürümüzün sahiplenilmesini, yaygınlaştırılmasını ve geliştirilmesini sağlamak…’’

Eğitimciler için oyuncağa dönüşmeyen eğitim oyunları

Baltaş Grubu Kurucularından Prof. Dr. Zuhal Baltaş ve Eğitim Program Yöneticisi Şehnaz Bölen Taftalı da "Eğitimciler için Oyuncağa Dönüşmeyen Eğitim Oyunları" adlı bir workshop’la zirve katılımcılarıyla buluştular. 



Özellikle kurum içi deneyimli eğitimciler düşünülerek, "daha kısa zamanda daha çok öğrenme"yi sağlamak amacıyla Baltaş Grubu tarafından hazırlanan Eğitim Oyunları, bu kez eğitimcilerle oynandı. 
Eğitim oyunlarının yanı sıra workshop’ta, katılımcılara güçlü ve etkileyici bir açılış için yeni fikirler üretme, yetişkin öğrenmesine uygun sunuş ve malzeme geliştirme, zevkli ve eğlendirici tekrar yöntemleri geliştirme konusunda katkı sağlanmaya çalışırken, iz bırakan aktarımlar için güçlü kapanışlar yaratma ve zor katılımcılarla iletişim yolları aktarıldı.



Kurumsal eğitimlerde nereden nereye geldik?

Zirvenin ikinci gün açılışı HRdergi Genel Müdür Yardımcısı Ülgen Özmen’in moderatörlüğünü üstlendiği panel ile gerçekleşti. ‘Kurumsal eğitimlerde nereden nereye geldik?’ başlıklı panelde söz alan isimler; Avea Çalışan Gelişimi ve Yetenek Yönetimi Direktörü Aslı Barış Seyis, Goodyear İK Direktörü Tolga Görgülü ve HumanGroup’da Eğitmen ve Danışman olarak görev alan Özer Koç oldu. ‘Eğitimciler olarak 15 yılda seyircilikten oyunculuğa geçtik’ diyen Özer Koç 15 yıl önce AISEC katılımcısı olarak yer aldığı Eğitimciler Zirvesi’ni hem bir katılımcı hem bir konuşmacı olarak değerlendirdi. 15 yılda insana bakışın değiştiğini belirten Aslı Barış Seyis ise konuşmasında dijital değişime dikkat çekti ve artık çalışanların istekleriyle donatılmış birey odaklı öğrenmenin ön planda olduğunu ifade etti. Günümüzde eğitmen yetkinliklerinin sorgulandığını belirten Tolga Görgülü artık geleneksel eğitim çözümleri yerine eğitim öncesi, sonrası ve takibinde eğitim firmalarından bütünleşik çözümler beklendiğinin altını çizdi.

21 adımda çalışanlar eğitimden nasıl soğutulur?

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurumsal Gelişim Merkezi Eğitmeni Uzman Endüstri ve Örgüt Psikologu Burcu Çanacık eğitmenler ve kurumlar için 21 adımda çalışanları eğitimden soğutmanın yollarını paylaştı.

Sunumunda çalışanlarla yapılmış anket sonucunda ortaya çıkan sonuçları aktaran Çanacık, kurumsal eğitimlerin bazı durumlarda neden işe yaramadığını, bazı çalışanların neden eğitime karşı aşırı direnç gösterdiklerini, öğrenmenin neden beklenen hız ve kalitede gerçekleşmediğini anlattı. Zirve katılımcılarına konu ile ilgili gözden kaçan basit ancak radikal çözüm önerileri sunan Burcu Çanacık sunumunu mizahi örneklerle renklendirerek büyük ilgi gördü.

DHL Türkiye’den başarı hikayesi

DHL Express İK, Kalite, Satınalma ve İdari İşler Direktörü Ayla Çetinbora ‘Karlı şirket olmaya giden yol motive çalışanlardan geçer…’ başlıklı sunumuyla zirvedeki yerini aldı. Çetinbora, konuşmasında çalışanları daima motive kılabilmek ve şirketleriyle gurur duymalarını sağlamak için neler yaptıklarına dair örnek uygulamalar paylaştı ve ödüllü programlarına dair bilgiler aktardı.

Çalışanlara sundukları eğitim ve kişisel gelişim fırsatlarını paylaşan Ayla Çetinbora, çalışanların motivasyonlarını arttıran etkenlerden birinin de açık pozisyonların birçoğunu iç kaynaklarla doldurmaları olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca çalışanlar için birbirinden farklı hobi kulüpleri kurduklarını, sağlıklı yaşamları için seçenekler sunduklarını ve çocuklarına eğitim katkı payı verdiklerini belirten Ayla Çetinbora tüm bunların çalışanları motive eden ve bağlılığı sağlayan etkenler olduğunun altını çizdi.

Akademi’ye giden gelişim yolculuğu

Borusan Akademi Birim Yöneticisi Ece Yetişen Sun da zirvede başarı hikayesi paylaşan isimlerden biri oldu. Borusanlılar'ın iş süreçlerinde ve kişisel gelişimlerinde fark yaratacak eğitim ve gelişim programlarını hedefleyerek yola çıktıklarını belirten Sun, Akademi’nin kuruluşunda ve gelişiminde üst yönetimin desteğini alarak onları da sürece dahil ettiklerini ifade etti. Holding tepe yönetimi ve İştirak Genel Müdürleri’ni fakülte dekanı olarak atayarak sürekli görüşlerini aldıklarını ifade eden Ece Yetişen Sun eğitim ve gelişim programlarını diğer süreçler ile entegre hale getirdiklerini ve tüm grubun İK uygulamalarının içerisine Borusan Akademi’yi konumlandırdıklarını sözlerine ekledi. Sun, Akademi’nin gelişimi için geribildirimlere ve değerlendirme notlarına odaklanarak sürekli gerçekleştirdikleri revizyonları ve yenilikleri de aktardı. Performans kriterlerinin ve ölçümlerinin Borusan Akademi süreçleri için ‘olmazsa olmaz’ bir etken olduğunun altını çizen Ece Yetişen Sun bu süreci sistemler ile desteklediklerini vurguladı.

Sürdürülebilir liderlik sırları ve liderlik koçluğu

Profesyonel Liderlik ve Yönetici Koçu Duygu Alptekin (ACC, ACPC) de Kurumsal Eğitim Günleri’ndeydi. Konuşmasında liderlik koçluğunun rolünü anlatan ve liderlik kavramının nasıl geliştirebileceği konusunda katılımcılara yol gösteren Alptekin, kişisel farkındalık ve vizyon, ortak değer ve ilişki sistemleri buluşurken, ortamın ihtiyaçlarını okuyabilen ve sorumluluk alan yönetici ihtiyacının gün geçtikçe arttığını ifade etti. Var olan geleneksel hiyerarşiye dayalı otoriter liderlik anlayışının artık daha fazla var olamayacağına değinen Duygu Alptekin, özellikle yeni neslin inovasyon ve değişimin de etkisiyle yeni tarz liderliği arzu ettiğine dikkat çekti.

Yeni tarz liderlik ve yönetici koçluğuna dair bilgiler aktaran Alptekin yeni neslin bu ihtiyacı karşılamak için çabalarının anlamlı, ilişkilere odaklı ve sürdürülebilir olmasını arzu ettiğini sözlerine ekledi.

Çözüm mimarı olmak…

Zirvenin yabancı konuklarından biri de Steve Read’ti. The Helix Consultancy & Adair International Genel Müdürü olan Read ‘Organizasyonunuzun çözüm mimarı olmanızın yolları’ başlıklı sunumu katılımcılarla paylaştı.

Sunumunda deneyimlerinden yola çıkarak eğitim ve gelişim bağlamında çözüm mimarı olmanın püf noktalarını aktaran Read kökeni BT endüstrisi olan bu kavramın günümüzde eğitim ve İK dünyası için ne anlama geldiğine ve ne anlama gelmesi gerektiğine açıklık getirdi. Eğitim profesyonelinin, şirketin şimdi ve gelecekte nasıl başarılı olacağına dair bir vizyonu olması gerektiğine değinen Steve Reed bu vizyonu hayata geçirmek için şirket stratejisinin oluşturulmasında aktif bir rol oynaması gerektiğine de dikkat çekti.

Globalleşme ve gelişim kültürü

Arçelik Gelişim ve Yetenek Yöneticisi İstem Şentürk zirvede ‘Globalleşme yolunda gelişim kültürü yaratmak’ konusunu irdeleyen isim oldu. Şentürk, bireylerin kendi gelişimlerini sahiplenmelerini sağlayan mekanizmalar oluşturmak ve yönetmek üzerine odaklandığı konuşmasında bireysel gelişimi şirketin globalleşme vizyonunu destekleyecek doğrultuda yönlendirmenin ipuçlarını Arçelik uygulamaları üzerinden paylaştı. Arçelik olarak geliştirdikleri Global Manager Programı, Mentorluk uygulamaları ve expat programlarına dair bilgiler aktaran İstem Şentürk’ün sunumu Arçelik’in bu uygulamalarla global bir şirket olma yolunda kullanılması gereken liderlik gelişimi araçları konusunda da iyi örnek olduğunu gösterdi.

Türk usülü hizmet ve eğitim

‘A la Rixos: Uluslararası hizmet sektörü eğitimlerine Türk yaklaşımı’ başlıklı konuşmayı paylaşan isim Rixos Hotels Eğitim Müdürü Zeynep Balkın oldu. Balkın Rixos Hotels uygulamalarını paylaştığı konuşmasında hizmet sektörünün en temel iki kriteri olan ‘insan’ ve ‘eğitim’ ilişkisini irdeledi.

Uluslararası hizmet sektöründeki eğitimlerde başarı sağlamanın püf noktalarını aktaran Zeynep Balkın konuşmasında kendi deneyimlerini de paylaşırken performans ve verimliliğin otelcilik sektöründe ancak eğitimle sağlanabileceğine dikkat çekti.


İnsanın Savaşı / Savaşın İnsanı

Zirvenin kapanış konuşmasını yapan isim ise usta haberci Coşkun Aral oldu. Aral, “İnsanın Savaşı / Savaşın İnsanı” adlı oturumda, öncelikle kariyerinden kesitleri katılımcılarla paylaşarak, eşsiz bir mesleki ve yaşamsal deneyim paylaşımında bulundu. Bir gazeteci olarak tanıklık ettiği tüm olayları, kendi yaşamından anekdotlar ve fotoğraflarıyla birleştirerek aktaran Aral, profesyonel yaşamından örnekler verdi. Aral daha sonra katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024