Geleceği olmayan eski endüstri tarzı
Stephen Covey hedeflerin nasıl belirlenip, onlara nasıl ulaşılacağı ve kuruluşların ve liderliğin nasıl geliştirileceği hakkında konuşurken formunun zirvesindedir. Katılımcıların kalplerine ve zihinlerine basit gerçeklerin gerçek bir efendisi gibi ulaşır. Ana başlığı şudur: “Etkili Bir Şekilde Yaşamak ve Çalışmak”... Dünya çapındaki başarısının temeli, bugüne dek tüm batı dünyasında ulaştığı 15 milyonun üzerindeki satış rakamıyla bestseller haline gelmiş olan “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” isimli kitaptır.
Stephen Covey, dünya çapında 128 ülkede yönetim eğitimleri sunan bir eğitim ve danışmanlık şirketi olan FranklinCovey’nin kurucularından ve yönetim kurulunun da aktif bir üyesidir.
Axel Gloger: Çalışanlarımız bizim en önemli sermayemizdir – bu iş dünyasında oldukça popüler ve aynı zamanda sıklıkla ihlal edilen bir ifade.
Stephen R. Covey: Maalesef, evet. Bazı şirketler çifte standartlarla yaşıyor. Çalışan merkezli olduklarını iddia ediyorlar ama biraz daha yakından bakmak o eski endüstriyel modelin hala mevcut olduğunu ortaya koyuyor: hükmet ve kontrol et. Çalışanlar sabit kurallarla göreve getirilmişler ve böyle çalışmak zorundalar. “Bunu yap, şunu yap, bu neden hala tamamlanmadı?”, her geçen gün bu şekilde sürüp gidiyor. Çalışanlar insandan çok birer makine muamelesi görüyorlar. Sonuç: iş için duyulan çok az ilgi.
Alex Gloger: Ama bu, başarının olmadığı anlamına gelmiyor. Bu tarz bir liderliğin olduğu şirketler de ayakta kalabiliyor.
Stephen R. Covey: Ancak endüstriyel liderlik tarzının bir geleceği yok. Bir bilgi ekonomisi çağında yaşıyoruz. Artık değer yaratmada merkezi rolü oynayan makineler ve insanlardan oluşan bir şanzımanın küçük dişlileri değil, bilginin kendisi.
Alex Gloger: Yeni iş dünyasında değişmekte olan nedir?
Stephen R. Covey: Karar verme adımı: eski endüstriyel kuruluş insanların sadece bir bölümüne ihtiyaç duyar – ellerine. Ancak bir bilgi ekonomisinde tüm insana ihtiyaç vardır: elleri, kalbi ve zihniyle. Bu bizi karar vermedeki değişime getiriyor: Fiziksel emek satın alınabilir, zihinsel emek değil. Çalışanlarımızı ellerinden gelenin en iyisini vermeleri için biz kazanmalıyız. Bu yeni gayretlerin sarf edileceği alandır.
Axel Gloger: Bilgili çalışanlara işlerinde iyi bir konum vermek yeterli değil mi?
Stephen R. Covey: Hayır, gerçekten daha fazlasını yapmak gerekiyor. Amerika’da biz şöyle diyoruz: Onları da katın! Bilgi işçileri katılım göstermek isterler. Gidişattan haberleri olsun isterler, önlerine hedefler ve yapılacaklar belirlemekten hoşlanırlar. Bu, kontrol etme ve hükmetme politikasını tamamen ortadan kaldırır. Bugünün modern ekonomisinde, liderlerin yeni bir görevi vardır: Çalışanlarına hizmet için iyi bir liderlik sağlamak. Bu, iyi performansın mümkün olduğu bir ortam yaratma görevinin onlarda olması anlamına gelir.
Axel Gloger: Burada önemli olan nedir?
Stephen R. Covey: Basit gerçekler aynı zamanda liderliğe de uygulanabilirler. “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” adlı kitabımda şöyle belirtiliyor: Bir şeye başladığınızda, zihninizin gerisinde o işin sonunu çoktan düşünmüş olmalısınız. Modern hizmet merkezli şirketlerde bu önemli bir noktadır çünkü birçok kuruluş ve birey, hedeflerin açıkça belirlenmemiş olması yüzünden başarısızlığa uğramaktadır. Kimse gerçekten yolculuğun nerede biteceğini, gerçekten iş hedefinin ne olduğunu bilmez. Bir kaos vardır – tıpkı tüm takımın topun peşinden koşturduğu ama kaleyi kimsenin korumadığı bir futbol maçındaki gibi. Zafer ancak herkesin bildiği ve anladığı hedeflerle, farklı yeteneklere sahip insanların ekip çalışmasıyla gelebilir.
Axel Gloger: Bu anlayış biçimleri çok da yeni değil...
Stephen R. Covey: ...Tabii ki, hepsi kulağa çok basit geliyor. Ama çoğunlukla bu şekilde yaklaşılmıyorlar. FranklinCovey hedefleri daha iyi kabul etmeleri ve dönüştürmelerine yardım ediyor. Bu özel yaşamda, belki de çok daha fazla oranda ekonomide öneme sahiptir. Bir çok şirkette durum hala geçmişte olduğu gibi: çok fazla yönetim ve çok az liderlik. Bir insan bir başkasını doğru şeyleri yapması için değil, yaptıklarını doğru yapması için meşgul ediyor. Bu gerçek liderliğin yerini almış bir yönetim mantalitesidir. İşte bu yüzden basit kuralları tekrar tekrar açıklamaya gerek var.
Axel Gloger: Yani stratejilerin karmaşık düzeninden çıkıp doğrudan dönüşüm ve uygulamaya mı?
Stephen R. Covey: Evet, bir çok iyi strateji var. Ama günlük bazda işe yarayan; stratejinin çalışanlarla bağlantısını kurmaktır. Ekip, liderler için neyin önemli olduğunu bilmelidir ki etkili olabilsin. İyi fikirler yönetim kademesinden çıkmalı ve tüm kuruluşa yayılmalıdır.
Bu makale için FranklinCovey Türkiye’ye teşekkür ederiz.