GCC (Körfez İşbirliği Teşkilatı) İnsan Kaynakları: Maaşlar, Geçim Giderleri ve Kıdem Uygulamaları
Yapılan araştırmalar, GCC’de (Gulf Cooperation Council – Körfez İşbirliği Teşkilatı) son 12 ayda %15 ve son 24 ayda %21 olarak bildirilen ortalama ücret artışları ile ücret politikalarının tırmanışa geçmiş olduğunu gösteriyor. Ancak bölgedeki geçim giderlerinin, son 12 ay içinde ortalama %24 arttığı, zamları yok ettiği, yaşam standartlarını da düşürdüğü belirlendi.
Öngörülen zamlar ile gerçekleşen ücret artışı arasındaki fark, mevcut istihdam politikalarını olumsuz yönde etkiliyor. Bundan dolayı GCC işyerlerinde bağlılık hızla yok oluyor ve önemli ölçüde şirketler arası hareket artışı yaşanıyor.
Ücret artışında önde gelen sektörler
Expat çalışanlar bulundukları Körfez ülkelerinde süresiz oturmak istemelerine rağmen, daha cazip ücret koşulları ve daha kazançlı kariyer planları olan başka şirketlere ve sektörlere doğru yöneliyor. Geçen 24 aylık süre içinde ücret artışları bakımından en önde olan sektörler; işletme danışmanlığı, bankacılık ve finans, enerji, bilişim ve inşaat oldu.
Yine çok uluslu şirketler, yerel özel ve devlet sektörlerine göre bu dönem içinde ücret artışları açısından belirgin bir fark gösteriyor. Küresel hayat pahalılığı baskılarına karşı, çalışanlar arasında bölgeye bağlılık şaşırtıcı şekilde yüksek kalıyor. Yapılan araştırmalar da bu bölgede çalışanların büyük bir kısmının durumlarını iyileştirmek için kendi ülkelerine dönmeyi istemekten çok GCC içinde başka bir ülkeye gitmeyi araştıracaklarını ve bir kısmının da aynı ülkede kalıp enflasyona şirket ya da sektör değiştirerek tepki göstereceklerini gösteriyor. Sektör değiştirme isteği daha uzun süreli deneyimi olan profesyoneller tarafından dile getiriliyor.
Özellikle halkla ilişkiler, eğitim, perakende ve taşımacılık seyahat sektörleri en fazla değiştirilen sektörler olurken, inşaat, enerji ve petrol ve gaz sektörleri en istikrarlı olanlar... Şirketlerin üstün yetkinlikleri olanları istihdam etmek, bağlamak ve motive etmek için kendi ödül sistemlerini ve rekabet stratejilerini piyasa koşullarına göre iyi belirlemiş olmaları kaçınılmaz.
Tercih Dubai
GCC bölgesinde kariyer planlamasına verilen önem açısında ülkeler farklılık gösteriyor.
Yapılan araştırmaların sonucuna göre, bölgede çalışma yeri olarak Dubai’nin çoğunlukla tercih edildiği saptanıyor. Bu tercihin ana nedeni uzun dönem kariyer sürekliliğindeki fırsatlar ve uzun dönem kariyer istikrarı olup, çalışanlar global şirketleri barındıran, uluslararası iş merkezi olarak bu bölgeyi tercih ediyor. Şirketlerin İnsan Kaynakları birimleri çalışanlarının kariyer süreçlerini yakından takip etmeli, rekabetçi ortamda şirket bünyesinde tutabilmek için kişisel ve profesyonel gelişimlerini sağlayan kariyer planlamalarını gerçekleştirmeli.
Ücrette Kuveyt lider
GCC bölgesindeki uygulanan ücretler, ortalama aylık 3.100 USD ile Kuveyt liderliğinde olup bu ortalamayı sırasıyla Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Katar takip ediyor.
Bölgedeki, 21–50 yıl arası deneyimli profesyonellerin ortalama aylık ücreti 4.000 USD olarak kaydedilirken, incelenen 1–3 yıl deneyimli genç profesyonellerin ortalama aylık maaşları 1.700 $ US olarak kaydediliyor. Araştırma sonucu ücretlerin 40 yaşından sonra ana tırmanışa geçtiğini gösteriyor. İlginç olan şu ki; mevcut iş görünümünde, her iki yılda bir iş değiştirmek ücretler açısından optimal görünüyor ve son 5 yıl içinde bunu yapanlar en yüksek ortalama ücretleri kaydediyor.
Küresel rekabet içinde yer almaya çalışan uluslararası şirketler, kaliteli iş gücünü elde edebilmek ve elde tutabilmek için yukarıda belirtilen noktalar doğrultusunda şirket stratejilerini belirlemeli ve İnsan Kaynakları birimleri çalışanların kişisel beklentilerini ve rekabet ortamını göz önünde bulundurarak geliştirilen stratejilerinin uygulanmasını sağlamalı.
Ahu Yeğenoğlu – Tekfen İnşaat İnsan Kaynakları Uzmanı
Gülhiz İleri – Tekfen İnşaat Seçme&Yerleştirme Şefi
Özge Bozkurt – Tekfen İnşaat İnsan Kaynakları Şefi