Fred Emery Anma Konferansı Sona Erdi


“Yeni Üniversite paradigması görüş, yöntemler, tasarımlar”, “geleceğin işletme fakültesi”, “üniversite ve uygulamalı sosyal bilimler”, “disiplinlerarası gelişme”, “öğrenme ve eğitim ortamları” ve “örgütsel öğrenme” konularının ele alındığı konferans çalışmalarının ardından Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu, Genel Sekreter Hüsnü Paçacıoğlu ve Öğretim Üyesi Oğuz Babüroğlu birer konuşma yaparak Sabancı Üniversitesi’nin akademik tasarım süreci ve idare projesi hakkında bilgi verdiler.
Sabancı Üniversitesi akademik tasarım sürecinin ilk olarak 1985’te gündeme geldiğinin vurgulandığı konuşmalarda, üniversiteyi kurma çalışmalarının 1994’te yoğunlaştığı, 1995’te de Birinci Danışma Kurulu Toplantısı, 21. Yüzyıl Üniversitesi Arama Konferansı ve elektronik networking sistemi üzerinde uzlaşmaya varıldığı belirtildi. Verilen bilgilere göre; 1996’da, İkinci Danışma Kurulu Toplantısı, tasarım komiteleri ile dört ayrı workshop çalışması yapılarak, hazırlık ve geliştirme çalışmaları yapıldı. 1997 yılında ise, önemli adımlarından biri daha atılarak Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti, rektör, dekan ve öğretim üyelerinin atamaları gerçekleştirildi. 1994’den bu yana yapılan öğrenci eğilimleri araştırmaları değerlendirilerek tasarım döngülerinin dördüncüsü oluşturuldu.
Tüm öğretim üyelerini kamuoyuna tanıtan Sabancı Üniversitesi, tasarım döngüleri oluşturma çalışmalarını bütün hızıyla sürdürüyor.

Sabancı Üniversitesi idare projesi ile ilgili olarak yapılan açıklamalar ise, bir dünya üniversitesinin adım adım nasıl yaratıldığına işaret ederken, yaşanılan süreç bütün yüksek öğretim kurumlarına ışık tuttu. “Birlikte yaratmak ve geliştirmek” için kurulan Sabancı Üniversitesi, akademik dünya, iş dünyası ve toplumla bilinçli, hızlı ve sürekli bir iletişim içinde olacak. Yönetim sistemi ise, stratejik hedeflerin verilmesiyle başlayan ve sistemler arası ilişki ve geri beslemelerle kendini sürekli yenileyen bütünleşik bir sistemden oluşuyor. 1997 Eylül’ünde tamamlanan idare projesi dünyanın ünlü danışmanlık şirketlerinden olan Deloitte & Touche işbirliği ile oluşturuluyor. “Ne yaptık, ne yapıyoruz?” soruları ise; “Katılımcı, sorumlu, duyarlı, yaratıcı, yenilikçi, uygulamaya yönelik, disiplinlerarası, yerel/bölgesel/küresel, öğrenciye yönelik, ideali arama” biçiminde yanıtlandı.

Prof. Oğuz Babüroğlu’nun yönettiği ve Prof. Richard Boyatzis, Prof. Dr. David Pines, Prof. Stephen Toulmin ve Prof. Muhittin Oral’ın katıldığı panelde ise, çalıştay sonuçları ve yeni üniversite örneği değerlendirildi.

KARİYER GÜNLERİ

CAREER STEPS’ 98 Marmara Üniversitesi, İngilizce eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi, ÖSYS’de ilk “binde bire” giren öğrencileri kabul eden ve Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olacak nitelikte mezunlar yetiştiren bir öğretim kurumudur.

Marmara Üniversitesi’nin seçkin, başarılı öğrencilerinin bağlı bulundukları öğrenci kulüplerinin öncelikli faaliyetleri arasında “Career Steps” organizasyonu yeralmaktadır. Bu programın amacı, firmalar ve fakülte öğrencileri arasında mezuniyet öncesi iletişimi sağlamaktır.

4 Mayıs 5 Haziran tarihleri arasında düzenlenen “Career Steps” Kariyer Günleri Organizasyonu, Economists Club, Engineering Club, International Relations Club, Management Club ve Marmara Society Kulüpleri tarafından gerçekleştirildi.
Careeer Steps dahilinde firmalar, kendilerine ayrılan süre boyunca şirketlerini ayrıntılı olarak tanıtabilme imkanı buldular. Marmara Üniversitesi öğrencileri de, bir anlamda geleceklerini şekillendirecek olan kararları verirken, daha bilinçli davranabilme imkanına da sahip oldular.

Career Steps’ 98’e katılan firmalar ise şunlardı:

Alternatif Bank, Arthur Andersen, Ata Yatırım, Avrupa Amerika Holding, Bank Kapital, Bank Ekspres, Bayındır Holding, Bayındırbank, BMS, Borusan, Bosch, Castrol, Coca Cola, Colgate & Palmolive, Commercial Union, Coopers & Lybrand, Data Expert, Deloitte & Touch, Demirbank, Denizbank, Doğuş Holding, Eczacıbaşı, Efes Pilsen, Ernst & Young, Esbank, Finansbank, Garanti Bankası, Halk Yaşam, Hewlett Packard, HPM, Işıklar Holding, Inter Yatırım, Intertech, Kibar Holding, Price Waterhouse, Pfizer, Sabancı Holding, SFS, Siemens, Koç Holding, L’oreal, Marshall, Mercedes, Merkez Bankası, Metalform, MNG Bank, Osmanlı Bankası, Pamukbank, şişecam, Teba, Tekstil Bankası, THY, Toprakbank, Toys’R Us, Transtürk, TSKB, Sümerbank, Türk Ekonomi Bankası, Türk Pirelli, Ulusalbank, Unilever, Uzay Gıda, Vakıf Leasing, Yapı Kredi Bankası, ZET Bilgisayar

“PRICEWATERHOUSE KAMPÜSTE” KAMPANYASI

PriceWaterhouse’un her yıl Nisan Mayıs ayları içinde üniversite öğrencileri için düzenlediği “ Price Waterhouse Kampüste “ (PW at the Campus) kampanyası bu yıl 26 Mart 1998 tarihinde Koç Üniversitesi MBA öğrencilerine verilen tanıtım ile başladı. Daha sonra sıra ile 2 Nisan 1998 tarihinde İstanbul Üniversitesi ve 14 16 Nisan 1998 tarihlerinde Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile devam eden programda 17 Nisan 1998 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi, 21 22 Nisan 1998 tarihlerinde Bilkent Üniversitesi yer aldı. Price Waterhouse tanıtım programının Mayıs ayı bölümünde ise 4 Mayıs 1998 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi ve 14 Mayıs 1998 tarihinde Marmara Üniversitesi vardı.

Bu yıl başvuran üniversiteler ve başvuru sayıları ise şu şekilde belirlendi:

Boğaziçi Üniversitesi 149
Orta Doğu Teknik Üniversitesi 235
Bilkent Üniversitesi 148
Marmara Üniversitesi 123
İstanbul Üniversitesi 157
İstanbul Teknik Üniversitesi 59
Koç Üniversitesi 43
Diğer 102
TOPLAM 1016

Kampanya her yıl olduğu gibi bu üniversitelerden Price Waterhouse’a başvuran mezunlar ile yapılan görüşmeler, ofis ziyaretleri ve değerlendirmeler ile devam etti. Bu süreç içerisinde Price Waterhouse’a denetim, vergi ve kurumsal finansman branşlarında katılacak yaklaşık 50 yeni asistan belirlendi. Price Waterhouse bu kampanyayı hem kendi kaynaklarını geliştirmek hem de gelecekte iş dünyasının liderleri olarak gördüğü mezunlar ile kariyerlerinin ilk adımında tanışmak için önemli bir fırsat olarak görüyor.
“Price Waterhouse Kampüste” kampanyasında öğrencilere ulaştırılan başvuru formları ile her yıl yaklaşık 1000 üniversite öğrencisi ile yapılan görüşmeler ve değerlendirmeler sonucu hem Price Waterhouse kadrosuna dahil olacak yeni asistanlar hem de başvuru yapan tüm mezunlar şirketin yönetici kadrosu ile tanışma fırsatı elde ediyorlar.

HUMAN RESOURCES DERGİSİ
ÜNİVERSİTE KONFERANSLARI DİZİSİ

Human Resources İnsan Kaynakları ve Yönetim Dergisi İnsan Kaynakları alanında olduğu gibi üniversitelerde de bir ilke imza attı.

Human Resources Dergisi Üniversite Konferansları Dizisi, öğrencilerle iş dünyasını biraraya getirdi.

Human Resources İnsan Kaynakları ve Yönetim Dergisi Üniveriste Konferanslar Dizisi’nin ilkini 25 Kasım 1997 tarihinde Koç Üniversitesi’nde Donna Tyson’ın konuşmacı olarak katıldığı “Pride & Professionalism” konulu konferansla gerçekleştirdi. Bu dizinin ikincisi şubat ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İNKADE (İnsan Kaynakları ve Yönetimi Derneği) kurucu başkanı Yücel Atış’ın sunduğu “Kariyer İçin Büyük Bir Adım” konulu konferanstı. Marmara Üniversitesi’nde Mart ayında üçüncüsü düzenlenen “Başarılı Bir Kariyer İçin” konulu konferansın konuşmacısı Texas Instruments İnsan Kaynakları’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Charles (Chuck) Nielson’dı. Konferanslar dizisi İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Time Management ve Görüşme Teknikleri seminerleriyle eğitim döneminin bitimiyle birlikte sona erdi.

Human Resources Dergisi yeni eğitim döneminde yapacağı etkinlik ve konferanslarla öğrencilerle birlikte olmaya devam edecek.

TIME MANAGEMENT

14 Mayıs tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Human Resources Dergisi tarafından gerçekleştirilen “Time Management” seminerinin konuşmacısı Prometheus İzmir’in Ofis Yöneticisi Nihat Demirkol’du. Zaman yönetimi kavramının kapsamı nedir?, Zamana Önem Vermeyen Bir Kültürü Paylaşmak, Zamanı Doğru Kullanmak Ayrıntısının Önemi, Asıl Sorun, Yaşamak İçin Gereken Zamanı Arttırabilmek mi?, Zaman Kaybettirenler, Hedeflerimizin Zaman Boyutu İle Olan İlişkisi Delegasyon, Zamanı Planlama Becerisini Kazanmak, Planlamaya Ayrılan Zaman, İşin Bütününden Kazancınız Olabilir mi?, Ayrıntılara Sahip Çıkmak, Zaman Planlamasının Kontrol Noktaları, “Kararsızlık” Denilen Zaman Hırsızı, “Hayır” Demesini Öğrenmek seminerin konu başlıklarını oluşturdu.

Zaman yönetimi ile ilgili konularda gerek teorik gerek uygulamaya yönelik bilgiler veren Nihat Demirkol, öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

Human Resources Dergisi’nin düzenlediği Üniversite Konferansları Dizisi’nin sonuncusu 28 Mayıs 1998 tarihinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yapıldı. Arena Bilgisayar’ın Mali ve İdari İşler’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve İnsan Kaynakları ve Yönetimi Derneği (İNKADE) Başkanı Ahmet Berker Argun’un konuşmacı olarak katıldığı konferans, çeşitli üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin yoğun katılımıyla bir sohbet çerçevesinde gerçekleşti.

Ahmet Berker Argun, günümüzde eleman seçiminde pek çok şirketin birden fazla konuya ilgi duyan, pek çok alanda fikri olan elemanları tercih ettiğini belirtirken, kişilerin doğru işi seçmeleri için esas alacağı anahtar noktalardan bir tanesinin şirketin elemanlarına verdiği eğitim olması gerektiğini, bunun dışında iş yaşamında kişiler için uyumluluk, esneklik ve grup çalışmasına yatkınlığın da önemli olduğunu ifade etti.

Eleman seçimi ile ilgili hala en yaygın olan tekniğin yüz yüze görüşme olduğunu söyleyen Argun, görüşmelerde yazılı sınavlar veya psikometrik testlerin de uygulanabileceğini ya da birden çok yöneticinin elemanı sınayabileceğini belirtti.

Yüz yüze görüşme sırasında önemli olan konunun öncelikle kendine güvenme ile birlikte, kişinin kendini doğru aktarabilmesi olduğunu ifade eden Argun, yüksek, berrak ve kesin bir ses tonunun karşıdaki kişiyi etkileyebileceğini, bunun temelinde de kendine güvenin yattığını, görüşmeler sırasında gülümsemenin, iyi, temiz ve düzgün bir kıyafetin, karşıdaki kişi ile göz temasının, randevuya asla geç kalmamanın, geç kalınsa bile yalan söylememenin, bu durumu kabul edip özür dilemenin ve bu şekilde negatif etkiyi azaltmanın diğer anahtar noktalar olduğunu söyledi.

Yüz yüze yapılan görüşmelerde karşıdaki kişinin:

1) Bilginizi
2) Becerinizi
3) Davranışlarınızı ölçtüğünü,

sizi sinirlendirmek, iradenizi ve güveninizi ölçmek için sıkıntıya sokabileceğini, bunu yaşayabileceğinizi de önceden tahmin edebilmeniz ve buna göre hazırlıklı olmanız gerektiğini anlatan Argun, bununla birlikte beden dili ile ilgili olarak her davranışın, herkes için aynı sonucu vermeyebileceğini, değişik kültürleri içeren kişilerin yönetici sıfatıyla bulundukları şirketlere görüşmeye giderken şirket ve kişi ile ilgili önceden bilgi edinmenin önemli olduğunu, kişinin zevkleri ve görüşleri hakkında edinilen bilgilerde görüşmeye giden kişinin şirket ile ilgili kopyalar yakalayabileceğini söyledi. Argun, görüşmeye hazırlıksız gitmenin, görüşme sırasında katı kurallara sahip ve önyargılı olmanın, görüşmede tarz açısından kendini yanlış ifade etmenin, gereksiz yere fazla konuşmanın, görüşmenin başında ücreti sormanın yapılabilecek hatalar olduğunu ifade ederken, görüşmeler sırasında karşıdaki kişinin evet hayır cevabını vermemizi istemedikleri, ucu açık sorular sorabileceklerini, bu soruların cevaplarında kısa cevaplar beklenmediğini, bu durumda kendinizi açık ve net olarak belirtmenin yerinde olacağını söyleyerek semineri bitirdi.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)