“Eskiden süreçleri yönetirdik, artık çalışanların hayatındaki anlara dokunmak istiyoruz”


Bu yıl ikinci kez Avrupa ve Türkiye’nin En İyi İşvereni oldular, 2019 yılına 8 kültür ödülünü sığdırdılar. Bununla da yetinmediler, Türkiye İK ekibi olarak geliştirdikleri dijital ve anlam yaratma projesi ile 140 ülke içinde hem globalden hem de bağlı bulundukları bölge tarafından “Global İK” ve “En İyi Beş Proje Ödülü”nü alarak ülkemize getirdiler.

Yakalanan bu başarı tesadüf değil. Son 8 yıldır “şirket kültürü, yetenek yönetimi ve çeşitlilik & dahil etme” konularını temel odakları haline getirdiklerini ve alınan ödüllerin her birinin arka planında bu üç konunun olduğunu dile getiriyor Novartis Grup İnsan ve Organizasyon Direktörü Dr. Senay Kızılkaya. Kızılkaya, bu yılın başından beri çalışan deneyimi üzerine odaklandıklarını, çalışanın önemli anlarına dokunma konusunda projeler geliştirdiklerini de üstüne basarak aktarıyor. “Hatta yılın başında bölümümüzün adı global olarak İnsan ve Organizasyon olarak değişti” diyor: “Eskiden süreçleri yönetirdik artık çalışanlarımızın hayatındaki anlara dokunmak istiyoruz”.
Novartis İlaç Türkiye olarak Top Employers Institute Avrupa ve Türkiye “En İyi İşveren” ödülüne layık görüldünüz. Geçen sene de Avrupa ve Türkiye’de aynı ödülü almıştınız. Geriye dönüp baktığınızda bu başarıyı hangi faktörlere bağlıyorsunuz?

Bahsettiğiniz gibi bu yıl ikinci kez Avrupa ve Türkiye’nin “En İyi İşveren” ödülünü aldık. Bunun yanı sıra Great Place to Work şirketinin düzenlediği “2019 Türkiye’nin En İyi İşverenleri” listesinde 4’üncü kez üst üste “Türkiye’nin En İyi İşveren” ödülünü ve özel ödül kategorisinde “EVP (İşveren Markası Ödülü)”, “İnsan Kaynaklarında Dijital Dönüşüm” ve “Kadın Çalışanlar için En İyi İşveren” özel ödüllerine layık görüldük. Yine bu yıl, Aon Best Employers tarafından “Türkiye’nin En İyi İşyeri” ödülünü aldık. Bir diğer ödül ise Capital Dergisi’nin Türkiye’de iş dünyasının en beğenilen şirketleri araştırmasından geldi. 59 sektörden 600’ün üzerinde şirketi temsilen 1.400 yöneticinin katıldığı araştırmada “En Beğenilen İlaç Şirketi” seçildik. Yani 2019 yılı toplam 8 kültür ödülü aldığımız güzel bir yıl oldu.

Genel bir pencereden baktığımızda, Novartis olarak yıllardır sürdürdüğümüz İnsan Kaynakları uygulamalarımız ve projelerimizle güçlü bir Novartis kültürü yaratmayı hedeflediğimizi söyleyebilirim. Şirket stratejilerimizi kurum kültürümüz ile uyumlu bir şekilde oluşturmaya önem veriyoruz. “Şirket iklimimiz, liderlik anlayışımız, değer ve davranışlarımız” bizim için kilit sözcükler. Ayrıca kaotik, çalkantılı, rekabetin fazla olduğu ve hızla değişen günümüz iş dünyasında ayakta kalabilmek için kendimizi ve stratejilerimizi yeni normale uydurmak için geleceğe yön verecek kapsamlı uygulamalar ve projeler hayata geçiriyoruz. Geleceğin başarısının bugünü doğru okuyup gelecekteki yeteneklerin beklentilerini anlamaktan, dünün doğrularıyla yarını ortak bir paydada buluşturmaktan geçtiğine inanıyorum.

Değişime adapte olarak büyümek için insana, değişim yönetiminin en kritik boyutu olan kültürel dönüşüme ve çeşitlilik & dahil etme konularına sürekli kafa yoruyoruz. Kültürde unboss (kendi kendini yöneten ekipler), meraklı, ilham veren ve alan çalışanlar, üzerinde çalıştığımız konular.

Çalışanlarımızın işe girişinden itibaren hayatlarındaki önemli anlara dokunuyoruz. İşe giriş, adaptasyon, gelişim, ilk liderlik, ödüllendirme, çalışanların iş ve özel yaşam entegrasyonu ve işlerini yaparken ihtiyaç duydukları donanımın çok önemli olduğuna inanıyoruz.

Öte yandan, en zor zamanlarda bile yeteneklerimize yatırım yapmaktan vazgeçmedik. Yetenek stratejileri, yetenek kazanımı, iş gücü planlaması, işe yeni başlayanların eğitim ve adaptasyonu, kariyer ve başarı yönetimi gibi konularda her çalışanımıza özel bir yol haritası belirliyor, bireysel gelişimlerini yakından takip ediyoruz. Tüm bu süreçte elbette her bir çalışanımızın gö- rüşlerine ve geri bildirimlerine çok önem veriyor, süreci beraber şekillendiriyoruz.

Bu sayede kültürümüzü de daha ileriye taşımayı ve mutlu çalışanlarla verimliliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Uygulamalarımız sadece kâğıt üzerinde değil, günlük hayatımızın içinde yaşıyor. Çalışan bağlılığı, kültürel dönüşüm ve çeşitlilik & dahil etme konularında sürekli neyi daha iyi yapabilir diye düşünüyor, işveren markamızı güçlendirmek için çalışıyoruz.

Aldığımız bu ödüller de doğru yolda olduğumuzu bize gösteriyor ve daha iyi işler yapmak için ilham veriyor.

Aldığınız bu ilhamla hayata geçirdiğiniz yeni uygulamalar oldu mu?

Dijital oryantasyon programları ile çalışanın şirkete adaptasyonunu hızlandırdık ve “Sanal Gerçeklik” teknolojisi kullanarak oluşturduğumuz oryantasyon programımızdan çok olumlu geri bildirimler aldık.

Bu proje ile çalışanlarımız oturdukları yerden fabrika ve ofislerimizi sanal gerçeklik gözlüğü ile gezdi ve tüm departmanlar hakkında bilgi aldı. Aynı projenin bir diğer bacağı olan “işimizde anlam yaratmak” (Purposeful & VR Onboarding) ise, yeni işe başlayan çalışanları Novartis yolculuklarına başlamadan önce şirket dışına çıkararak, hastaların, hasta yakınlarının ve sağlık mensuplarının hayatlarını kolaylaştırma amacımızı anlamalarını ve şirketi tanımalarını sağlayan 4 günlük bir program.

Bu yeni dijital ve anlam yaratma projemiz ile Türkiye Novartis İlaç İnsan Kaynakları ekibi olarak 140 ülke içinde hem Global’den hem de bağlı bulunduğumuz Bölge tarafından 2 önemli ödüle layık görüldük. “Global İK Ödülü” ve APMA bölgesinde “En İyi Beş Proje Ödülü”nü ülkemize getirdik. Bu yıl global olarak şirketimizde “Saha’nın Yılı” olarak ilan edildi ve lokalde 2 farklı proje ile hem saha liderlerimize hem de saha ekiplerimize özel programlar dizayn ettik. İlk olarak saha liderlerimiz için 18 ay sürecek ve 6 farklı modülden oluşan lider gelişim programımız olan “Field Executive Suite”i hayata geçirdik.

Bu program bağlı olduğumuz bölgede çok ses getirdi. İK ekibi olarak programın APMA bölgesinde tüm ülkelerde uygulanmasına liderlik ediyoruz. Ayrıca aynı proje global bir program olma yolunda ilerliyor. Böylece geliştirdiğimiz bu program tüm dünya ülkelerinde uygulanmaya alınacak.

Buna ek olarak saha çalışanlarımız için ise “Field Executive Suite Plus” programını uygulamaya aldık. Bu kapsamlı programda ise sahanın yetkinliklerini geliştirmek için dizayn edilen bir seri eğitimin yanı sıra sahadaki iç süreçlerimizi sadeleştirerek saha ekiplerimizin hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Bu sayede sahada yaptığımız işleri daha verimli ve üretken hale getirmeyi hedefliyoruz.

Bir diğer çalışmamız, “Millennials Discovery Programı - Genç Yetenek Keşif Programı” oldu. Bu program aracılığıyla 1 yıl boyunca yarı zamanlı ve tam zamanlı Novartis Türkiye İlaç’ta çalışmak isteyen genç yetenekleri işe alıyoruz. Öğrenci ya da yeni mezun gençlere farklı fonksiyonlarda Novartis deneyimi yaşatmayı, iş üzerinde öğrenip gelişmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Böylelikle onların mesleki yeterlilik ve yetkinliklerini geliştirmelerini ve iş kültürünü benimseyip çalışma hayatına en iyi şekilde hazırlanmalarını sağlıyoruz. Program boyunca genç yeteneklerimiz Novartis’te sınıf içi, online eğitimler ve vaka çalışmaları gibi uygulamalar ile kendilerini geliştirirken aynı zamanda sahanın liderlerine dijitalleşme ve inovasyon konularında tersine mentörlük yapma fırsatı yakalayacaklar.

Çok ses getireceğine inandığım çok yeni bir uygulamamız da ‘Babalık İzni’ oldu. Mevcut uygulamada 5 gün olan ücretli babalık izni süresi 1 Ocak 2020 yılından itibaren ücretli 14 hafta izne çıkarılıyor. Babalar bu müthiş uygulama ile 1 yıl boyunca istedikleri zaman bu 14 haftalık izni istediği gibi planlayabilecek, ister toplu olarak kullanabilecek veya birer güne bölecek şekilde ihtiyacına yönelik izinlerini değerlendirebilecek.

Türkiye’de ilaç sektöründe 14 haftalık ücretli babalık izni sağlayan öncü şirket olacağız. Bu uygulama, çalışanlarımızın bağlılığını artırmamıza ve yeni yetenekleri kurumumuza dahil etmemize büyük imkan sağlayacak.

Şimdilerde İK ekibi olarak neler öncelikli olarak yer alıyor ajandanızda?

Çeşitlilik ve Dahil Etme kapsamında çalışanlarımızın yaşam evrelerine göre (gençler, çocuklu çalışanlar, kadın çalışanlar vb.) uygulamalar hayata geçirmeye özen gösteriyoruz. Bunlardan bazıları; “Esnek Yan Haklar”, “Esnek Mesai Saatleri”, “Esnek Cuma” ve “Çalışan Destek Programı”.

Okulun ilk günü ve karne gününde çocuklarının yanında olmalarını sağlayan “Çocuğunun Yanında Ol” uygulaması, çalışanlarımızın çocuklarına kapımızı açtığımız 23 Nisan’da “Çocuğunu Yanında Getir” uygulaması, yeni çocuk sahibi olan çalışanlarımıza maddi yardım, kadın çalışanlarımıza özel esnek doğum izni uygulaması, hamilelik koçluğu, süt odası, lohusa ve yeni doğan desteği örnek vereceğimiz diğer uygulamalar arasında yer alıyor.

Çok uzun yıllardır devam eden bir diğer uygulamamız; bebekleri 18 aylık olana kadar tüm kadın çalışanlarımızın şehir dışı konaklamalı toplantılara masraflarını şirketimiz ödeyecek şekilde bebekleri ve refakatçileriyle beraber katılmaları. Bu yaklaşımımız küçük bebekleri olan anneler tarafından çok beğeniliyor ve fark yaratıyor. Bu uygulamaları yenilikçilik tutumumuzun çalışma hayatımıza yansıması olarak görüyoruz. İş yaşamına daha rahat adapte oluyor ve daha verimli çalışıyoruz.

Genç çalışanlarımızı profesyonel hayata hazırlamak ve onların vizyonlarından yararlanmak için hayata geçirdiğimiz “Tersine Mentorluk” programı ile nesiller arası bilgi alışverişi yaparak kurum kültürümüzün de devamlılığını sağlıyoruz.

Söz konusu bu uygulama kapsamında genç çalışanlarımız ya da stajyerlerimiz daha kıdemli farklı kuşaklardan yöneticilerimize mentorluk yapıyor. Mevcut bu uygulamalarımız sayesinde çalışan bağlılığı skorlarımız oldukça üst seviyelerde, çalışanlarımızın yaptığımız güzel uygulamaları takdir etmesi bizleri onurlandırıyor.

“YAKIN GELECEKTE 3. NESİL İK MODELİNE GEÇECEĞİZ”

“Dijitalleşme ve Büyük Veri, Novartis’in global ölçekte 5 önceliğinden biri.

Bu öncelik ve değişim, Türkiye İnsan Kaynakları ekibi olarak bizim de öncelik ve hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ekip olarak bu değişimleri yakından takip ediyor ve günlük iş hayatımıza entegre ediyoruz. Örneğin, Türkiye’de dijital projelerin desteklenmesi, ekipler arasında dijital farkındalık yaratılması için Dijital Dönüşüm Yöneticisi atadık ve kurulan odak gruplarıyla dijital dönüşüme hız verdik ve birçok projeyi hayata geçirdik.

Öte yandan dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla İnovasyon Kurulu kurduk. Her departmandan bu kurula katılım ve katkı sağlaması için Dijital Şampiyonlar atadık. İnovasyon Kurulu’nun görevi şirketimizde dijital farkındalığı artırmak, çalışanlara eğitim vererek dijital yetkinliğimizi artırmak ve inovatif fikirleri destekleyerek hayata geçirmek oldu.

Yakın gelecekte 3. Nesil İK modeline geçeceğiz. Bu da Büyük Veri ve analiz ile olacak. Bu modelde kişilerin işe alımından işten çıkarma kararına giden tüm süreçlerinde veriye dayalı analiz çok önemli bir karar destek mekanizması rolü oynayacak.

İK Analitiği bölümleri, İK’nın önemli bölümlerinden biri olacak. İK Analitiği’nin en önemli farkı geleceği göstermesi olacak; öngörü modelleri ve gelişmiş yapay zeka sistemleri ile bugünkü resmi inceleyerek, gelecek için şirketin çalışan bağlılığından işten ayrılma oranına kadar yerinde tahminlerde bulunacak”.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)