Editörden: Z Kuşağı yanına ‘makine’yi ve ‘ağ’ı almış geliyor!
HRdergi olarak bu sayı ile birlikte yayın serüvenimizde tam 23 yılımızı geride bırakmış ve 24’üncü yılımıza girmiş oluyoruz. Okuma oranlarının pek de içi açıcı olmadığı Türkiye’de 23 yıl boyunca aralıksız olarak yayınlanmak bizim açımızdan büyük bir başarı diye düşünüyorum. Teknoloji ‘insan kaynağı’ gibi ‘yayın’ sektörünü de değişime zorluyor ve dönüştürüyor. Biz de dönüşerek hem ‘insan kaynağı’na ilham vermeye hem de ‘yayın’ hayatına devam ediyoruz.
Z Kuşağı’nın en önemli aktör olacağı insan-makine çağında, herkesin kendi kariyerinden, İK’nın ise bu kariyerin yönlendirilmesinden sorumlu olduğu bir dünya bizi bekliyor. Bu çağda değişime ve hıza adapte olabilen insanların başarılı ve aranır olacağını hepimiz biliyoruz. Sadece bir işte değil, birden çok işte çalışabilen, birden fazla yeteneği olan insanların yıldızı parlayacak. Yetenekli, bilgili ve esnek iş gücü aranıyor olacak.
Bir insan 20 yıl boyunca aynı şirkette aynı pozisyonda çalışmışsa, bu onun esnek olmadığını gösterir. Ama eğer 2 ya da 3 yılda bir farklı işlerde yükselerek çalışmışsanız, daha etkileyici bir kariyeriniz var demektir. Şirketler artık birçok firmada çalışmış, uluslararası vizyona sahip çalışan istiyor. Gelecekte hem büyük bir şirkette hem de küçük bir şirkette çalışmanız, aynı işte 10 yıl çalışmanızdan daha önemli olacak.
Evet, Z Kuşağı’nda herkes kendi kariyerinin sorumluluğunu alacak. Şirketmiş gibi kendilerine her yönden yatırım yapacak ve yaşam boyu eğitim alacaklar. Şirketler nasıl çalışanlarına bir iletişim ağı kuruyorlarsa çalışanlar da kendi çevrelerinden kendi ağlarını kuracak. Birden fazla işte çalışmak ya da hiç değilse bu işlerde bilgileri olması onlar için ‘olmazsa olmaz’ bir iş gerçeği olacak. Z Kuşağı’nın iş anlayışında ‘network’ önemli rol oynayacak. O nedenle bizim de şimdiden sağlam ilişkiler ve dostluklar kurmamız geleceğe yatırım açısından yararlı olacaktır.
Biz de bu sayımızı geleceğe ayırdık, dünyanın büyüyen devi olarak kabul edilen Hindistan’daki geleceğin çalışma trendlerinden Türkiye’de geleceğin İK’sı için yapılan çalışmalara, evrensel yetenek yönetimi gerçeklerinden gig çalışanlara, esnek çalışmadan geleceğin liderlerine kadar geniş bir yelpazede geleceği masaya yatırdık. Umarım, beğenerek okursunuz.
İyi okumalar,
Gülcan Çağlar Çalışkan
Genel Yayın Yönetmeni