E-öğrenme’de zirve yaptık…

 
HRdergi’nin 7 yıldan bu yana başarıyla gerçekleştirdiği E-öğrenme Zirvesi, bu yılda eğitim ve teknoloji
konusundaki yeni eğilimlerin ve tartışmaların konuşulduğu bir platform yarattı. 22 Ocak’ta Marriott Hotel Asia’da
Dracolex, Eleman.net, Enocta, Masters Training International ve SABA’nın Resmi Sponsorluğu’nda gerçekleşen
zirvede birbirinden başarılı ve renkli uygulamalar ve deneyimler paylaşıldı.


HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in geleneksel Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvenin açılış konuşmasını ‘‘Gelecek ve Otodidakt Öğrenme" konu başlığı ile Türkiye’de Fütürizm denilince akla ilk gelen isim olan Fütürist, Stratejist, Trendist Ufuk Tarhan gerçekleştirdi. Oldukça renkli ve uzgörü dolu bir sunumla katılımcılardan yoğun ilgi gören Tarhan, ‘Gelecek Peşinizde’ temasıyla iş dünyasını bekleyen teknolojik yeniliklere dair paylaşımlarda bulundu. Özellikle yeni neslin eğitim konusunda zengin, özgün ve zeki içerikler beklediğini belirten Tarhan, şirketlerin ve bireylerin kendilerini gelecekle senkronize etmesi gerektiğinin altını çizdi. Ufuk Tarhan’ın konuşmasını tek cümlede özetlemek gerekirse; ‘‘Hor görme, uzgör! Sencil ol… Kürasyon yap, dijitalleş, hibridleş, otodidakt ol!’’

Zirvede söz alan isimlerden biri de günümüzde karma eğitim konusundaki en saygı duyulan isimlerden biri olan, American Express EMEA Bölgesi'nin Eski Eğitim ve Yaratıcı Hizmetler Direktörü ve halen Onlignment’da Direktör olarak görev alan Clive Shepherd oldu. Shepherd, ‘’Karma eğitimden daha fazlası: Birinci sınıf eğitim girişimleri tasarlamak’’ başlıklı konuşmasında karma eğitimin resmi, sosyal ve yaşayarak öğrenmeye nasıl entegre edilebileceğini anlatırken kurumlara hem maliyet hem zaman açısından nasıl bir katma değer yarattığına dair örnekler paylaştı. ‘’Artık bilginin yerini fikir aldı. Bilgi değil, fikir alıyoruz, satıyoruz. Eğitim tasarlarken bu gerçeği unutmamak lazım’’ diyerek eğitim içeriklerinin değişen boyutuna da değinen Shepherd, karma eğitimin sadece sınıf eğitimleri ile e-öğrenmeyi basit bir şekilde bir araya getirmekten çok daha güçlü olduğunu ve çalışanların kendi süregelen öğrenme yolculuklarında onlara yardımcı olduğunu belirtti.

Dünyanın en bilinen markası Coca-Cola’nın global uygulamalarının yerel ihtiyaçlar doğrultusunda harmanlandığı ‘’dijital eğitimde glocalization(küyerelleşme)’’ uygulamalarını Türkiye ve Türkiye yönetimine bağlı ülkeler penceresinden paylaşan isimler Coca-Cola İçecek Grup Eğitim ve Gelişim Direktörü Ezgi Kadıoğlu ve Eğitim Teknolojileri Müdürü Emre Güleçoğlu oldu. Coca-Cola olarak kurumsal 2020 vizyonu kapsamında yeniledikleri eğitim ve gelişim yapılanmalarını ‘ticari-liderlik-fonksiyonel’ gelişimler paralelinde geliştirdiklerini belirten Kadıoğlu ve Güleçoğlu, konuşmalarında eğitim içeriklerinde ve tasarımlarında yerel kültürel kodları, iş yapış şekillerini ve yerel yetkinlikleri dikkate aldıklarının altını çizdiler.

Zirvede söz alan isimlerden biri de Dracolex’in kurucularından Volkan Bilenler oldu. ‘Kolaylaştırabildiklerimizden misiniz? Simplification ile karmaşık eğitim sorunlarına basit çözümler geliştirin!’ başlıklı konuşmasıyla oldukça ilgi gören Bilenler konuşmasında Dracolex’in eğitim ve içerik tasarımlarında ‘basitlik’ olgusunun ne kadar elzem olduğuna dikkat çekti ve Dracolex Basitlik İlkeleri’ni sıraladı:

1. A.Ş.K. Azalt. Şahsileştir. Kamufle et.
2. P.İ.P.O. Parçala. İsimlendir. Parçaları birleştir. Önceliklendir.
3. G.Ö.Z. Görselleri optimize et. Önyükleme yap. Zaman algısını yönet.

Saba EMEA Bölgesi Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ilijana Vavan da zirvede ‘Learning@Work’ konusunu irdeleyen isim oldu. Konuşmasında, sosyal öğrenmenin ve sosyal medya araçlarının öğrenmedeki önemine sık sık vurgu yapan Vavan bu önemi şu sözlerle özetledi: ‘’Sosyal medya araçları ve internetin gücü sayesinde sosyal bir devrime tanıklık ediyoruz." İş dünyasındaki yeni güçleri; değişen alışkanlıklar, teknoloji, yeni nesil işgücü, mobilite ve globalizasyon olarak sıralayan Ilijana Vavan, oturumunda ayrıca SABA olarak dünyanın önde şirketleri için geliştirdikleri yeni nesil teknoloji tabanlı eğitim platformlarından da örnekler paylaştı.

Zirvede ‘Sürekli öğrenme ve eğitim teknolojileri’ üzerine konuşan isimler Deniz Akademi Eğitim ve Gelişim Teknolojileri Yönetmeni Emre Yılmaz ve yine Deniz Akademi Eğitim ve Gelişim Teknolojileri Yönetmeni M. Deniz Yürür oldu. Artık astların da inovatif fikirlerinin hayata geçirildiği bir dönemde daha dinamik bir öğrenme gerektiğini ifade eden Yılmaz ve Yürür, bu öğrenmenin de yeni teknolojiler gerektirdiğine vurgu yaptılar. Sürekli öğrenmenin en önemli özelliğinin sosyal öğrenme olduğuna dikkat çeken konuşmacılar bu doğrultuda eğitim sisteminin de usta-çırak ilişkisinden ilişki odaklı ve karma bir eğitim sistemine geçiş yaptığını belirttiler. Konuşmalarında eğitim ve gelişim dünyasındaki değişimlere de ışık tutan Emre Yılmaz ve Deniz Yürür, DenizBank’a uluslararası arenada ödüller kazandıran E-eğitim süreçlerini ve harmanlanmış(blended) öğrenme metodunu da paylaştılar.

Enocta CEO’su Ahmet Murat Hançer de ‘Bulutların Üzerinde Öğrenme: Kişisel, Mobil, Lokal’ başlıklı konuşmasıyla oldukça keyifli bir oturuma imza attı. Hançer, konuşmasında, eğitimin yeni paradigması olarak adlandırdığı ‘her yerde her zaman eğitim’ odaklı bir gelişim sürecinden bahsetti. Kurumların bulut sayesinde her an erişilebilir bir sistem, sosyal paylaşıma dayalı mobil ve bağlantılı(connected) öğrenme imkanı yaratabildiklerini belirten Hançer, çok da uzak olmayan bir zaman içerisinde artırılmış gerçeklikle karşı karşıya geleceğimizi ifade etti. Hançer, konuşmasında ayrıca tüm bu gerçeklikler doğrultusunda Enocta olarak bugünün ve geleceğin teknoloji temelli eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirdikleri ‘mikro lokasyon bazlı öğrenme' uygulamalarına da yer verdi.

Zirvede söz alan isimlerden biri de ‘Teknolojinin eğitilmesi’ başlıklı konuşmasıyla Albaraka Akademi Yöneticisi Mehmet Çelikpençe oldu. Sürekli değişen ve gelişen teknolojilerin eğitim dünyasına olan yansımalarından bahseden Çelikpençe, bu yansımaların sosyal yaşamı da etkilediğini ifade etti. Oturumunda, zirve boyunca konuşulan teknoloji bazlı eğitime farklı bir perspektif getiren Mehmet Çelikpençe, bu teknolojilerin nasıl eğitilmesi gerektiğine dair konuştu. Çelikpençe, Albaraka Akademi olarak hayata geçirdikleri oyunlaştırılmış, sosyal öğrenme merkezli ve video bazlı eğitim uygulamaları paylaştı.

Zirvenin kapanış oturumu, TTNET Öğrenme ve Gelişim Müdürü Serap Pekin ve İnsan Kaynakları Departman Müdürü Zafer Çavdar’ın ‘E-öğrenmede entegre İK uygulamaları’ başlıklı konuşmalarıyla gerçekleşti. Konuşmalarında, dünyada değişen eğitim trendlerine ve bu trendlere adaptasyon sürecinin nasıl gerçekleşeceğine değinen Pekin ve Çavdar, İK ve eğitim uygulamalarının bu değişime nasıl entegre edilebileceği üzerine deneyimlerini aktardılar. Serap Pekin ve Zafer Çavdar konuşmalarında ayrıca, TTNET tarafından hayata geçirilen teknoloji bazlı eğitim tasarımları ve içerikleriyle ilgili örnekler de paylaştılar.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024