“Doğru pozisyonlara doğru adayı yerleştirmenin önünde Engel yok”

 

--- BU BİR ADVERTORIAL'DIR ---

Türkiye’de engelli istihdamında ne yazık ki puslu bir manzara var. Engelliler arasındaki işsizlik oranı yüzde 70 seviyesinde, çalışmak isteyip iş bulamayanların oranı yüzde 10’dan fazla. Kadın engellilerin işi ise çok daha zor.

İşte bu noktadan hareket ettiklerini söyleyen Gi Group Engelsiz İstihdam markasından Sorumlu İşe Alım Uzmanı Evrim İçer, beyaz ve mavi yaka ayrımı yapmaksızın engelli adaylara iş hayatında daha verimli ve daha güvenli bir ortam sağlamayı, firmaların ve toplumun bu konudaki farkındalığını artırmayı amaçlayan Thisability - Engelsiz İstihdam markasını anlatırken iş dünyasına da önemli bir mesaj veriyor: “Engelli İstihdamı, iş dünyasının kanayan yarasıdır. Oysaki yeni dünya düzeninde bu durum hepimizin Sosyal Sorumluluğu olmalıdır. Lütfen engelli istihdamında profesyonellerden destek alın. Emin olun takımınıza uzun yıllar sadakat duygusunu size hissettiren arkadaşlar kazanacaksınız”.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne istihdam penceresinden bakarak başlayalım. Türkiye’de bu konuda nasıl bir manzara çıkıyor karşımıza?

Manzara maalesef puslu...

Resmi veriler ve yapılan araştırmalar yorumlandığında, Türkiye’de yaklaşık 10 milyondan fazla engelli yaşadığı tahmin ediliyor. Mevcut resmi kayıtlarda ise sadece yaklaşık 2,5 milyondan fazla engelli görülüyor. Çalışma hayatına bakacak olursak; engelli nüfusun 1 milyondan fazlasının çalıştığını görüyoruz. Ülkemizde genel işsizlik oranı resmi rakamlara göre yüzde 11. Ancak bu oran engelliler arasında yaklaşık yüzde 70 seviyesinde. Çalışmak isteyip, iş bulamayanların oranı yüzde 10’dan fazla.

Kadın engellilerin işi çok daha zor. İşe yerleştirilen her 5 erkeğe göre, sadece bir kadın engelli istihdam ediliyor. Hem kamu hem özel sektörü göz önüne aldığımızda engelli istihdam oranları oldukça düşük.

Gi Group olarak bu konuya yönelik Thisability-Engelsiz İstihdam markanızın olduğunu biliyoruz. Neydi projenin çıkış noktası? Neyi amaçlıyorsunuz?

Projemiz; beyaz ve mavi yaka ayrımı yapmaksızın engelli adaylara iş haya- tında daha verimli ve daha güvenli bir ortam sağlamayı, firmaların ve toplumun bu konudaki farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Engelli adayları yalnızca uygun işe yerleştirmekle kalmayıp kalifiye olmayan adayları, gerekmesi durumunda meslek edindirme kurslarına yönlendirerek, onları daha kalifiye çalışanlar haline getirmek ve sonrasında meslek sahibi yapmak da projenin başlıca hedeflerinden biri.

Ayrıca sağlık sorunlarından dolayı okuyamamış, okulunu zar zor tamamlamış, potansiyeli olan engelli gençler için ayrı çabalıyoruz. Bu ve benzeri noktalarda takılı kalan engelli arkadaşlarımız için mentorluk ve koçluk hizmeti vererek, onları tekrar iş dünyasına kazandırmaya çalışıyoruz. Amacımız, doğru pozisyonlara doğru engelli adayları yerleştirmek.

Bugüne kadar proje kapsamında hangi çalışmalara imza attınız?

Kurumsal markalara sayısız genç arkadaşlarımızı yerleştirdik. Thisability’nin kendi içinde başardığı en önemli iş; yanlış yerde çalışan kalifiye adayları, doğru pozisyonlara yerleştirerek hayatlarına doğru yönü vermelerinde destek olmak diyebilirim.

Ayrıca birçok üniversitemize düzenli olarak misafir oluyoruz. Burada engelli öğrencilerimiz için öğrenci koçluğu yaparak, onları iş hayatına hazırlıyoruz. Bazı firmalar ile yürüttüğümüz çalışmalarla üniversite öğrencilerimize güvenli ve verimli stajyerlik yapabilme projelerinin altına imza atıyoruz. Şirketlerimize engelli arkadaşlarımızı yerleştirdikten sonra, takım arkadaşları ile bir arada uzun yıllar sağlıkla ve huzurla çalışabilmeleri için oryantasyon programları düzenliyoruz.

Bundan sonrası için hedefleriniz neler?

Her şirkete daha çok engelli istihdamı... daha çok genç engelli yol arkadaşımızın, evinden çıkıp iş dünyasına girmesini sağlamak. Şirketlerimizin, zorunlu yüzde 3’lük dilimin içinde kalmayıp, daha çok engelli arkadaşımıza kapılarını açmaları için şans vermelerini amaçlıyoruz.

Son olarak, okurlarımız olan İnsan Kaynakları profesyonellerine ve iş dünyası temsilcilerine konuyla ilgili vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

İnsan Kaynakları Profesyonelleri, bizim yürüdüğümüz bu yolda en büyük destekçimiz. Bugün, hiç epilepsi nöbeti geçirmemiş bir hastanın, sırf aldığı engelli raporunda epilepsi yazıyor diye, o kişiye şans verilmemesi ya da 3000’den fazla MS hastalığı çeşidi olan dünyada, her MS hastasına ön yargı ile yaklaşılmaması gerektiği hususlarında, biz profesyonellere danışarak hareket etmelerini çok arzu ediyoruz. Öyle çok değerli, kıymetli ve iyi yetişmiş engelli arkadaşlarımız var ki... Ön yargılar yüzünden evinde oturmak zorunda kalan... Engelli İstihdamı, iş dünyasının kanayan yarasıdır. Oysaki yeni dünya düzeninde bu durum hepimizin Sosyal Sorumluluğu olmalıdır. Lütfen engelli istihdamında profesyonellerden destek alın. Emin olun takımınıza uzun yıllar sadakat duygusunu size hissettiren arkadaşlar kazanacaksınız.

HEDEF ENGELLİLİĞE GÜVENLE BAKAN, ENGELLİLERİN DE GÜVENLE BAKTIĞI FİRMA SAYISINI ARTIRMAK

Thisability-Engelsiz İstihdam markasının amacı; firmaların iş gücüne katma değer sağlayan engelli çalışan algısını yaygınlaştırmak.

Bu konudaki en temel hedef; engelliliğe güvenle bakan ve engellilerin de güvenle baktığı firma sayısını artırmaya katkı sağlamak. Aksi takdirde engelli istihdamının sürdürülebilirliğinden ve fırsat eşitliğinden söz edilmesi zorlaşıyor.

Gi Group Thisability-Engelsiz İstihdam; yalnızca kanuni zorunluluklar sebebiyle engelli istihdamı yapmaktansa, kalifiye engelli istihdamını artırmaya yönelik çalışıyor. Evde oturan her kademeden engelli adaya ulaşarak, onları iş yaşamına katma hedefiyle Gi Group, “Engelli İstihdamında Fark Yaratan” bir marka olarak çalışmalarına devam ediyor.
 

Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayın.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024