Değişmeyen Tek Şey Değişim Değildir!


İnsan bu güzellikten sıkılır mı? diye düşünüp, kaptanı elindeki değerin farkında olmamakla suçlayarak toptan bir yargıya varmak yerine bir başka açıdan bakmaya, daha derin düşünmeye çalışıyorum ve hayatımızda sürekli değişiklik aradığımızı hatırlıyorum. Her gün aynı elbiseyi giymiyoruz, değiştiriyoruz, yolumuzu, evimizin eşyalarını değiştiriyoruz, dinlediğimiz radyoyu, izlediğimiz TV kanalını değiştiriyoruz. Arada bir arkadaşlarımızı, işimizi, bazılarımız eşlerini değiştiriyor. Sanki değiştirdikçe daha iyi hissediyoruz kendimizi. Herkes değiştirdikçe çevre de değişiyor. Yollar, teknoloji, medya, diğer insanlar derken herkes elbirliği ile bir şeyler değiştirmeye çalışıyor.

Popüler entelektüel kültür bazı kavramları çok seviyor ve yeni keşfedilmiş gibi ortaya atıyor, ona sarılıyor ve sakız gibi çiğneyip ağzından düşürmüyor. Bu kavramlardan birisi; bilginin güç olduğu, diğeri ise değişimin kaçınılmaz olduğudur. Oysa bu iki saptama da yüzyıllar önceden biliniyordu. Francis Bacon 1500’lü yıllarda “bilgi güçtür” demişti. Değişimin kaçınılmaz olduğunu ve her şeyin değiştiğini ise bir yurtdaşımız bundan 2500 yıl önce bu topraklarda söylemişti. Efesli Herakletius (M.Ö. 540 480) Artemis Tapınağı’nda bir yandan çocuklarla aşık oynayıp, siyasilere ders verirken, öte yandan her şey değiştiği halde değişmeden kalan bir tek şeyin olduğunu söylüyordu. Yok bilemediniz; bu değişim değil beklediğiniz gibi. Değişmeyen tek şey Logos’tur. Logos’un tam anlamı Yunanca’dan başka bir dile çevrilemiyor. Söz, anlam, düşünce ve akıl kavramlarının tümünü kapsayan bir sözcüktür logos. Bu dört kavramın birbirleri ile zincirleme bir ilişkisi olduğu ilk bakışta göze çarpmakla beraber daha derinde neler ifade ettiklerini anlamak biraz zor. Zaten Herakletius’un çağdaşı olan dünyanın en bilge kişisi Sokrates bile onun söylemleri için şöyle demiş:

“Anladıklarım çok güzel, öyle sanıyorum ki anlamadıklarım da.”

Kim ne derse desin siz kendinize bakın. Değişimin dinamiğini kavramak Herakletius’u anlamak kadar zor olabilir ama kendinizi tanımak, çevrenizi anlamak, gelişen olayları izlemek, bütün bunları kavramak gerekiyor. Aslında bu da yetmiyor çünkü bahsettiklerimizin hepsini hayata geçirmeniz ve yaşamanız gerekir. Bu da bana göre logosun içinde ifadesini bulan ve gerçekten değişmeyen tek bir kavrama bağlı, insanoğlunun her koşulda ihtiyacı olan, sağduyu sahibi olmaya.

Fuat YALÇIN
Xerox Avrasya, Servis Operasyonları ve Lojistik Müdürü

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)