Türkiye Genç İşadamları Derneği
Türkiye Genç İşadamları Derneği hangi tarihte kuruldu, faaliyetleri nelerdir ve çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?
TÜGİAD, Türkiye’nin ilk ulusal ve tek uluslararası nitelikli genç işadamları derneği olarak 1986 yılında çağın gerçeği olan genç insan, genç girişimci ve genç Türkiye perspektifinden yola çıkılarak kurulmuş ve kuruluşundan bu yana Türkiye’nin başarısının genç kuşağın başarısına bağlı olduğu gerçeğini savunmuştur. TÜGİAD’ın misyonunu Türkiye’nin her köşesinde başarılı ve ilkeli genç işadamlarının kendilerini ifade edecekleri, ülkelerine faydalı olacakları ve kendilerini geleceğin liderleri olarak yetiştirecekleri, kucaklayıcı ve geniş tabanlı bir çatı oluşturmak meydana getiriyor.
Amacımız bu genç insanların aktif katılımlarıyla dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu önemli sorun ve fırsatları saptamak, bu bilgiler ışığında, gereken bütün imkanlara başvurarak ve katılımcı yöntemlerle Türkiye için bilimsel ve yaratıcı çözümler, öneriler geliştirmek, bu çözüm ve önerileri demokratik mekanizmalar aracılığıyla gerekli yerlere ulaştırmak ve uygulama aşamasında izlemektir. Bu kapsamda Ekonomi Ödülleri yarışması düzenleyen TÜGİAD, ekonomik sorunlara bilimsel ve yaratıcı çözümler getirenleri ödüllendirerek; Türkiye için özel önem taşıyan konularda fikir gelişimi ve paylaşımı suretiyle topluma yarar sağlayacak eserlerin yaratılmasını teşvik ederek duyurulmasına destek oluyor. Örneğin; bu çerçevede TÜGİAD Bankacılık ve Finans Çalışma Grubu tarafından düzenlenen TÜGİAD Ekonomi Ödülleri 2001’in bu yılki konusu “Dünya’da Risk Sermayesi ve Türk Girişimcilere Sağlayacağı Fırsatlar”dır. TÜGİAD; Genel Merkezi ile Ankara ve Bursa’daki şubelerinde de eğitim, seminer ve konferanslar düzenleyerek üyelerinin hızla artan rekabet koşullarında farklı konularda bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olma çabasında bulunuyor.
Eğitime ve kültüre verilmesi gereken önemin de bilincinde olan TÜGİAD, değerli Türk ve yabancı yazar ve düşünürler tarafından çeşitli konularda yazılmış kitapları yayınlıyor. Bunlardan bazılarını; “Çağdaş Demokratik ve Laik Türkiye için Atatürkçü Direniş”, “21. Yüzyılın Gündemi”, “Soros” ve “Yeni Global Gerçekler” oluşturuyor.
TÜGİAD; Panorama ve Elagans isimli periyodik yayınlarıyla da faaliyetlerini duyurmanın yanı sıra üyelerinin ve iş dünyasının tanıtımlarına olanak tanıyarak, her sayısında ele aldığı konularla bir düşünceler yelpazesi oluşturuyor.
Öte yandan TÜGİAD gerçekleştirdiği yazılı ve sözlü basın açıklamalarıyla da gündemdeki konulara dikkat çekerek, sorunların çözümüne genç bakışı ortaya koyarak, katkı sağlamayı hedefliyor.
Bu çerçevede son olarak akademisyenlere hazırlatılan “Siyasi Partiler ve Milletvekili Seçimi Kanunlarına İlişkin Görüşler” adlı raporu yayınlayarak gündem yaratan TÜGİAD, Türkiye’nin kronikleşmiş sorunlarına yönelik çözüm önerilerini ortaya koyarak, tartışılmasını sağlayacak platform da yaratmış oluyor.
Türkiye Genç İşadamları Derneği olarak toplam üye sayınız kaç kişidir? Üyeleriniz dernek faaliyetlerinizde ne kadar aktif olarak rol alıyorlar ve üye sayınızı arttırma çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Ortaya koyduğu örgütlenme modeliyle de Türkiye için bir örnek olmayı hedefleyen TÜGİAD, 600’ü aşan üye sayısıyla her geçen gün artan 25 45 yaş arasındaki genç işadamlarından oluşan üye profiline sahip bulunuyor. Derneğin, 40 ayrı sektörde faaliyet gösteren firma sahibi ve üst düzey yöneticilerin bulunduğu üye yapısının yüzde 15’i kadınlardan oluşuyor.
45 yaşını dolduran üyeler “fahri üye” konumuna geçip, seçme ve seçilme hakkı olmadan deneyimleriyle TÜGİAD’ı zenginleştirmeye devam ederken, arkadan gelen genç kuşakların da önünü açarak derneğin dinamizmini sürekli kılmayı amaçlıyorlar.
Daimi komisyonlar aracılığıyla dernek içinde oldukça aktif rol üstlenen üyeler TÜGİAD’ın ilke ve prensiplerine uygun olarak belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapıyorlar. Bu komisyonlar kendi alanlarında derneği temsil etmek, derneğin çalışmalarını duyurmak ve gelenekselleşmiş geniş katılımlı toplantıları düzenlemek gibi görevleri üstleniyorlar. Bu komisyonların isimleri şunlardır: Uluslararası İlişkiler Komisyonu, Parlamentoyla İlişkiler Komisyonu, Diğer Sivil Toplum Örgütleriyle İlişkiler Komisyonu, Basın Yayın Komisyonu, Bankacılık ve Finans Komisyonu, Eğitim ve Gençlik Komisyonu. Uluslararası alanda da Türkiye’yi temsil eden TÜGİAD, Avrupa Genç İş Adamları Dernekleri Konfederasyonu (YES for Europe)’nun 10 üyesinden biridir. Avrupa çapında 32 bin genç işadamını bünyesinde toplayan YES for Europe üyesi olan TÜGİAD, Brüksel’deki bürosu ile ülkemizin dış lobi faaliyetlerine de katkı sağlamaktadır. TÜGİAD Yes for Europe bünyesinde, Avrupa Birliği Danışma Kurulu Ekonomik ve Sosyal Komite üyesi olmasından dolayı, ülkemizin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği için gerekli geçiş sürecinin kısaltılmasına yardımcı olacak çabalarda da bulunuyor.
Ülkemizin geleceğinin en büyük teminatı olan gençlerin toplumsal konulara bireysel değil, örgütlü biçimde duyarlılık gösterme bilinci artmakta, bu da TÜGİAD gibi sivil toplum örgütlerinin güçlenmesini sağlamaktadır. Derneğimiz bu anlamda yüklendiği misyonunun verdiği sosyal sorumlulukla yaşanan gelişmelere duyarlılık göstermekte, bunun yanı sıra alternatif çözüm önerileri geliştirme hususunda da sürekli çalışmaktadır. Bu çalışmalarımız aynı zamanda duyarlılığa sahip iş dünyasında mücadele veren yepyeni arkadaşları da derneğimize kazandırmaktadır.
Üyelerinizin derneğe kabulü sırasındaki prosedürleriniz nelerdir?
Derneğin amaçlarını kabul eden gerçek kişiler derneğe ve şubelerine üye olabilirler. Yalnızca şubeye üye olmak üzere başvuru yapılamaz. Dernek üyeliğine başvurmak isteyen medeni hakları kullanma ehliyetine sahip kişilerin 2908 sayılı Dernekler Kanunu’nun aradığı koşulların yanı sıra aşağıdaki şartlara sahip olmaları gerekiyor:
a 25 yaşını bitirmiş ve 46 yaşından gün almamış olmak.
b Ticari ve sınai faaliyette bulunmak veya bu faaliyeti gösteren bir şirketin ortağı olmak veya ekonomiye ve topluma yön veren kuruluşların üst düzey yöneticisi konumunda olmak.
c Derneğin en az 3 yıllık üyesi olan 3 asil üyenin referansı ile dernek merkezinden veya şubelerinden alınacak üye müracaat formunda istenilen evrakları tamamlamak.
Başvurular Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek, karar verilir. Üyelik şartları konusunda detaylı bilgilere, derneğin www.tugiad.org.tr adresinden ulaşmak mümkündür.
Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği projeler nelerdir? Bu projelerin sonuçlarından bahsedebilir misiniz?
Ulusal ve uluslararası alanda üyelerine ve kamuoyuna yönelik çok sayıda projeyi gerçekleştirmiş olan TÜGİAD’ın son dönemdeki başlıca çalışmaları ve sonuçlarından örnekleri şöyle sıralayabiliriz:
• Yurt çapında üyesi bulunan derneğin Ankara ve Bursa şubeleri açılarak, hizmetler üyelere doğrudan ulaştırıldı. Böylece genç işadamlarının bulundukları bölgelerdeki sorunlarına yerel derneklerinde sahip çıkarken, ulusal sorunlara yönelik çözüm önerilerine yönelik çalışmaları da şubeler aracılığıyla TÜGİAD çatısı altında yapmaları sağlandı.
• Diğer genç işadamları dernekleriyle ilişkiler geliştirilerek, işbirliğine gidildi. Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki GİAD’ların geniş katılımı ile Diyarbakır’da düzenlenen İstişare Toplantısı’na önderlik eden TÜGİAD, bölgenin sorunlarını yetkili çevrelere duyuracak platform oluşturdu.
• Ekonomik sorunlara bilimsel ve yaratıcı çözümler getirilmesini hedefleyen TÜGİAD bu amaçla Ekonomi Ödülleri Yarışması’nı başlattı. Türkiye’deki tüm akademik çevrelerin ilgi gösterdiği ve araştırmalarıyla katıldığı bu yarışmaların ilkinin konusu “Dünyada Özel Emeklilik Fonları Uygulamaları ve Ülkemiz İçin Öneriler” oldu. Para ödülünün yanı sıra kazanan projeler kitap olarak da yayınlandı. TÜGİAD’ın ikincisi düzenlenen bu yılki yarışmasının konusu “Dünyada Risk Sermayesi ve Türk Girişimcilere Sağlayacağı Fırsatlar” oldu.
• 2000 yılında başlatılan ve gerçekleştirilen başlıca büyük projeler değerlendirilerek, 6 proje ödüllendirildi. “Geleceği Aydınlatan Projeler” adıyla kamuoyuna tanıtılan bu projelerle, iş dünyasına hedef örnekler gösterildi ve Türk iş dünyasının başarısı ortaya kondu.
• “Siyasi Partiler ve Milletvekili Seçimlerine İlişkin Görüşler” adlı bir rapor akademisyenlere hazırlatılarak kamuoyuna sunuldu. TÜGİAD yönetiminin siyasi parti liderlerini ziyaret ederek sunduğu rapor, yazılı ve görsel basında da yer alarak tartışma platformları yarattı.
• YES for Europe üyeliği ve Brüksel bürosu ile Türkiye’nin AB adaylığı sürecinde Avrupa’daki genç işadamları ve AB yöneticileri ile yaptığı toplantılarla lobi çalışmalarını sürdürdü.
• Önümüzdeki Kasım ayında YES for Europe’un genel kurulunu da içeren YES Forum 2001 Toplantısı TÜGİAD’ın ev sahipliğinde ilk kez Türkiye’de yapılacak. Yüzü aşkın Avrupalı genç işadamının katılacağı toplantıda bir kez daha Türkiye’nin AB tezi ortaya konacak.
Türkiye Genç İşadamları Derneği olarak ihtiyaçlarınızın karşılanabilmesi ve çalışmalarınızın sağlıklı olarak yürütülebilmesi için özel ya da kamu kuruluşlarının desteğini alıyor musunuz?
Avrupa Birliği üyesi adayı olan Türkiye’nin ulusal ve uluslararası politikalarına her alanda katkıda bulunmayı hedefleyen TÜGİAD, bu nedenle “Genç Bakışı” oluşturma sorumluluğunun bilinci içerisinde bulunuyor. TÜGİAD güncel ve genel konulardaki görüş ve önerilerini üyelerinin yanı sıra tüm tarafları kapsayan geniş bir platformda tartışarak ve çeşitli araştırmalar yaparak oluşturmaktadır. Temelde aynı fikir ve perspektifi paylaştığı diğer derneklerle de ortak çalışmalarda bulunmakta, ilgili kurum ve kuruluşlarla görüş ve katkı anlamında işbirliği olanaklarını yaratmaktadır. TÜGİAD, Türkiye’nin diğer ülkelerdeki hak ve çıkarlarının çeşitli platformlarda korunmasına yönelik çabalar da göstermektedir.
Temel hedeflerin gerçekleştirilmesinde Türkiye Genç İşadamları Derneği; hükümet, kamu kuruluşları, özel sektör kuruluşları, meslek kuruluşları, eğitim kurumları, sendikalar, dernekler ve basından gelecek öneri, yardım ve desteğe açıktır. Benimsediği hedeflere erişebilmenin ancak böyle kolektif bir çalışma ile mümkün olabileceğine inanan TÜGİAD, bu tür kurum ve kuruluşlar ile işbirliğinin kurulması konusunda tam bir fikirbirliği ve güven içerisinde bulunuyor. Türkiye Teknoloji Vakfı’nın kurucu üyeliği çerçevesinde, endüstriyel teknoloji projelerini destekleyici fonlar sağlayarak teknolojiyi ve teknolojik altyapıyı geliştirmek ve Türk endüstrisinin araştırma ve geliştirmeye yönelik yatırımlarında üretken bir artışı teşvik için gerekli tüm çalışmaları yapıyor.
TÜGİAD aynı zamanda “İktisadi Kalkınma Vakfı İKV” gözlemci üyesi olarak vakfın düzenlediği, Türkiye ile ilişkiler bazında Avrupa Birliği gündeminde yer alan ekonomik uygulamaların görüşülüp, değerlendirildiği toplantılara da katılıyor.
Dernek üyelerinizden şu an Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz ortamı sebebiyle piyasaların durumu ve gelecek ile ilgili kısa öngörülerini alabilir miyiz?
Muharrem YILMAZ TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı
Dünya ailesinin onurlu bir üyesi olmak isteyen Türkiye’yi 21. yüzyıla taşıyacak toplumsal, ekonomik ve siyasal dönüşüm artık zorunlu hale geldi. Türkiye artık yolsuzluklarıyla, istikrarsızlıklarıyla, ekonomik yapısı itibariyle büyük devlet holdingi olarak anılan bir ülke olmamalıdır.
“Evrensel değerler, çağdaş, şeffaf ve demokratik bir yönetim biçimi Türk toplumunun vazgeçilmez hakkı ve ertelenemez talebidir. Türkiye artık sadece fedakarlıklarla değil, toplumun tüm kesimlerinin göstereceği değişim iradesi ve kararlılıkla düzlüğe çıkabilecektir. Bu görüşlerimiz çerçevesinde TÜGİAD olarak uygulanmakta olan “Güçlü Ekonomiye Geçiş” programını Avrupa Birliği’ne sunduğumuz Ulusal Program ile birlikte değerlendirerek ülkemizdeki toplumsal, siyasal dönüşüm ve yeniden yapılanma sürecinin başlangıcı olarak kabul ettik ve destek vermekteyiz.”
Bu nedenle ekonomide etkinliğin ve verimliliğin arttırılmasına yönelik yapılmakta olan yasal değişikliklerin sürdürülerek ivedilikle tamamlanmasını istiyoruz.
Ancak, bugün piyasalarda güvensizlik engeli aşılamamaktadır. Faiz döviz borsa üçgenine sıkışmış olan ekonomiyi rayına oturtacak, güveni sağlayacak olan siyasi kadroların istikrarlı bir biçimde izlenen ekonomik programa sahip çıkması gereklidir. Türk siyaseti kendini yenileyerek topluma güven verebilirse, ekonomik dengeler yerine oturur.
Bu nedenle, Türkiye’nin yapısal sorunlarına kalıcı çözümler üretmesi gerektiği inancıyla TÜGİAD olarak Siyasi Partiler ve Milletvekili Seçim Kanunları’nda değişiklik önerileri içeren bir raporu akademisyenlere hazırlatarak, kamuoyunun gündemine getirdik. AB üyeliği yolundaki Türkiye’nin önünün açılması için bu iki yasada ve Anayasa’da yapılması gerekli değişikliklerin ivedilikle ele alınması gerektiğine inanıyoruz.
Ayrıca, Türk ekonomisinde makro dengeler oturmadan, mali sektörde sürmekte olan yeniden yapılanma tamamlanmadan reel sektöre yönelik kalıcı önlemlerin alınamayacağı görüşündeyiz. Bu nedenle, genç işadamları olarak öncelikli taleplerimiz ülkemizde tam rekabet koşullarını sağlayacak hukuki yapının oluşturulması ve serbest piyasa koşullarının tam anlamıyla işletilmesidir. Devletin rant dağıtan konumundan çıkartılarak, şeffaflaşmasını istiyoruz. Reel sektörün uluslararası alanda rekabet edebilmesi için dünya fiyatlarında girdi sağlayacak düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz.
Yasemin Bali ÇETİN TÜGİAD Genel Sekreteri
Mali piyasalarda başlayan yangın reel piyasaya da yansımaya başlamıştır. Kapasite kullanım oranlarının bazı sektörlerde yarı yarıya azaldığı ve işsizlikte ise 350 bin civarında artış olduğu tahmin edilmektedir. Yapılan devalüasyonla birlikte bilançolarda yaşanan tahribat da bu tabloya eklendiğinde ürkütücü bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Oysa genelde piyasaların mevcut durumu faiz, döviz ve borsa üçgenine indirilmektedir. Krizle mücadele edilebilmesi için öncelikle bu bakış açısının değişmesi gerekmektedir. Kısa dönemde; faiz düşürülebilir, kurda istikrar sağlanabilir ve borsa endeksi yükselebilir. Bu herşeyin düzeldiği anlamına gelmemelidir. Önemli olan bu değişkenlerdeki istikrarın “kalıcı” olmasıdır.
Bu olumsuz tablo TÜGİAD üyesi olan bizler için umutların karardığı bir tablo değildir. Bu süreçte herkes gibi bizde çok şey öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz. Kısa dönemdeki bu tablonun orta ve uzun vadede değişeceğine inancımız tamdır. Çünkü biz “değişim”in zorunluluğunu kavramış bulunu yoruz. Herkesin kendi asıl işine yönelerek bu krizden çıkıla cağını düşünüyoruz. Artık ürettiğimiz mal ve hizmetlerden para kazanmayı öğreneceğiz. Bunun için bilginin, entelektüel sermayenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz kabul edeceğiz. Dünya ile rekabet edebilir ürün üretmek ancak bu değerlerle mümkündür.
Bu süreçte devlet başta olmak üzere tüm kesimlere önemli görevler düşüyor. Devlet artık kendi asıl işlevine dönmek zorundadır. Üretimi bizlere bırakmalı, ekonomide rekabeti ve verimliliği temel alan piyasa koşullarını yaratmalıdır. Devlet artık rant dağı tan mekanizmadan çıkmalıdır.
Özel kesim de tabii ki finansman yönetimi yapmalı ama öncelikle asıl işinden para kazanmayı hedeflemelidir. Verimli çalışarak rekabet gücünü arttırmalı ve dünya firması olmalıdır. Bilgi, teknoloji ve araştırma gelişmeyi kendisine bayrak yapmalıdır.
Kamu ve özel kesim kendi üzerine düşenleri yapmak zorundadır. Toplum da kısa vadeli çıkarlarını bir tarafa bırakıp, ileri bakmayı öğrenmelidir. Mevcut krizin temel nedeninin kamu başta olmak üzere tüm kesimlerin kısa vadeli bakış açılarından kaynaklandığı unutulmamalıdır. Artık ülkemizin “kazanmak” zorunda olduğunun bilinciyle hareket edilmelidir. Bu sürecin başladığını hissedebiliyoruz ama daha fazlasına gereksinim olduğunu biliyoruz. Dünya konjonktürü de incelendiğinde Türkiye’nin kaybetme gibi bir lüksü olmadığının bilincindeyiz. Önemli olan bu konjonktürün iyi algılanması ve Türkiye’nin bu konjonktürden kazançlı çıkmasının sağlanmasıdır. Türkiye’nin bu fırsat penceresini gördükçe umudumuzun bir kat daha arttığını hissediyoruz.
Türkiye Genç İşadamları Derneği olarak geldiğiniz nokta nedir? Önümüzdeki dönemde hedefleriniz neler olacaktır?
Derneğimiz nitelikli ve aktif üye grubuna sahip yurtiçi ilişkilerinin yanı sıra yurtdışı ilişkilerini geliştirmeyi ilke edinmiş yapısıyla Türkiye’nin meselelerini inceleyip, çözüm üreten ve bunu izleyen örgütlenme modeliyle bir örnek teşkil etmektedir. Önümüzdeki dönemde de bu ülkenin genç işadamları olarak aynı duyarlılığı göstereceğiz. Ulusal strateji oluşturmasını düşündüğümüz alanlarda derneğimiz görüşünü oluşturacak ve konuya ilişkin rapor hazırlayacaktır. Hazırlanmış raporların kamuoyunda gündemde kalmasını ve sonuç itibariyle parlamentoda görüşülmesi hususunda aktif çalışmalarımız devam edecektir. Toplumsal konularla yakından ilgilenmesinin yanı sıra yurtdışı ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi amacıyla Avrupa’dan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde de temsilcilik açılacaktır. Bu konuda çalışmalarımız son aşamaya gelmiştir. Gençlik fikir üretmek, yeniliklerin peşinden koşmak, yetinmemek demektir. Bu yazıların dışında taslak halinde onlarca proje gündemimizdedir. Ancak maalesef şu an yaşadığımız özel koşullar bizi gündemin içine hapsetmekte, bir anlamda bizleri yeni projeleri hayata geçirme hususunda tereddüte sevketmektedir.