Bir şirketin eğitimini yönetmenin ‘liderlik’ yolları
Büyük bir şirketin İK departmanında eğitimden sorumlu yönetici olduğunuzda, büyük bir sorumluluk alırsınız... ‘Daha iyisi’ için, organizasyonunuzdaki tüm sistemi değiştirmeye söz verirsiniz. İyi bir eğitim lideri; çevresindeki insanlarda eğitim bazlı pozitif değişimi tetikleyendir.
Sıradan eğitim yöneticisi ise; kontrol eder. Evet, sadece bunu yapar. Önüne gelen eğitimlerin hangisinin yapılacağına karar verir, bütçelerini denetler ve imzayı atar.
Oysa şirketlerin ‘iyi’ eğitim liderlerine ihtiyacı var. Ve bunu gerçekleştirmek, sıradan eğitim yöneticilerin alanına girmez.
Kendinizi, ‘iyi’ bir eğitim lideri olma yoluna ne kadar adadığınız konusunda emin hissetmiyorsanız ve hatta böyle bir kararı aklınızdan bile geçirmediyseniz veya bu işi İK direktörü, yöneticisi vs olmak için bir adım olarak görüyorsanız, aşağıda yer alan iki senaryoya bir göz atmanızı öneririm:
Eğer ‘iyi’ bir eğitim lideri olmaya kendinizi adadıysanız ve bu konuda ciddi bir biçimde kararlıysanız, şu andan 3 – 5 yıl ileriye gidin: ‘İyi’ bir eğitim lideri olmuşsunuz.
Gelecekte kendinizi değerlendirmek için aşağıda yer alan soruları cevaplayın ve etrafınızdaki dünyaya hangi pozitif etkileri yansıtacağınızı görmeye çalışın.
- Organizasyon, sizin eğitim kararlarınızdan nasıl faydalanıyor?
- Bu konuda nasıl bir duygu içerisindesiniz?
- Hangi tarz insanlarla birlikte çalışıyorsunuz?
- Kimlerle işbirliği içerisindesiniz?
- Sizin gibi aynı amaca odaklanmış kimleri tanıyorsunuz?
- Siz ve bu tanıdığınız insanlar, hangi pozitif çalışmalara imza atıyor?
- Diğer insanlar başarılarınıza nasıl karşılık veriyor?
- Hayatınızı değerli ve anlamlı kılan nedir?
- Bu konuda ne hissediyorsunuz?
- Kendinizi nasıl büyütüyor, nasıl geliştiriyorsunuz?
- Geleceğe yönelik tüm bu söyledikleriniz, bugünden ne kadar farklı?
Eğer ‘iyi’ bir lider olmak için çok da fazla kararlı değilseniz, 3 – 5 yıl ileriye gidin ve gelecekteki kendinizi görmeye çalışın: Eğitim lideri pozisyonundasınız.
- Durumunuzun nasıl olacağını aşağıdaki soruları yanıtlayarak görmeye çalışın.
- Değişen bir şeyler var mı? Yoksa hiçbir değişme yok mu?
- (Muhtemelen sizin gibi İK liderliği konusunda pek fazla iddiası olmayan) Hangi kişilerle birlikte çalışıyorsunuz?
- Şirketinizdeki İK operasyonlarına ve çalışan profiline hangi olumlu etkilerde bulunduğunuzu düşünüyorsunuz? Yoksa bu etkiler beklediğinizden daha mı az?
- Bu konuda ne hissediyorsunuz?
- Şirketinizde eğitimi değerli ve anlamlı kılan nedir, daha önemlisini ve değere sizin katkınız nedir?
- Geleceğe yönelik tüm bu söyledikleriniz, bugünden ne kadar farklı?
Hiç şüphem yok ki, herkesin isteyeceği gibi, siz de birinci senaryoyu kendinize uygun görüyorsunuz. Ve yine şüphem yok ki, ikinci senaryonun hiçbir aşamasında yer almak bile istemiyorsunuz.
Bugün birçok eğitim liderinin; ne yapacağını bilemez bir halde bu iki senaryo arasında bir yerlerde sıkışıp kalmış durumda olduğunu ve bu sorunu çözmek için bir takım modalara kapılıp gittiklerini, gelip geçici ve anlamsız popüler tekniklere başvurduklarını bilmelisiniz.
Yine de; ‘ne’ye varmak istediklerini ve buna nasıl ulaşacaklarını bilen ve bu iki konuyu birbirinden ayırt edebilen, popüler olmuş tekniklerden kaçınan eğitim liderlerinin de olduğunu ve onlarla birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğumu belirtmeliyim.
Onlarla çalışmak aslında, düşüncelerimi ve tecrübelerimi süzmeme ve yüksek performanslı eğitim liderliğinin beş temel özelliğini ortaya çıkarmama neden oldu. Eğer siz de bu çok önemli beş özelliği aklınızda tutarsanız, hiçbir zaman yanlış yola sapmadığınızı göreceksiniz.
Eğitim ve çalışan ilişkisine odaklanmak: Eğitim liderliği odağınızı geliştirme, etrafınızdaki dünya için bunun gerçek anlamını bilme ve buna ulaşmak için ne kadar kararlı olduğunuzu fark etme. Çalışan merkezli eğitim projelerini her zaman birincil görev sayma.
Gerçeklerle yaşamak: Gerçekçi bir eğitim lideri olarak şirketin eğitim kaynaklarının ve çalışan kapasitesinin farkına varma; eğitim yönetiminde bu ikisi arasındaki orantıyı doğru saptayabilmek ve çalışanların da bu orantıyı nasıl algıladıklarını bilme.
Farklı eğitim tekniklerini deneyin: Eğitimin sınırını çizerken cesaret ve kararlılık dereceniz, amacınızı desteklemeyen unsurları tanımlama ve bunların önüne geçme konusundaki yeteneğiniz ve isteğiniz, amacınızı destekleyecek yeni girişimlerde bulunmanız ve hem kurumsal hem de bireysel amaçlarınızı güçlendirecek başka alanlar geliştirmeniz. Bunun eğitimle ne alakası var demeyin. Sıradanlaşmış ve tüm şirketlerin kullandığı eğitim tekniklerinden anından uzaklaşın. Unutmayın, siz sadece bir eğitim yöneticisi değilsiniz, bir Eğitim Lideri’siniz.
Çalışanların ihtiyaçlarını doğru tanımlamak: Çalışanları dinleme ve eğitim ihtiyaçlarını belirlerken onlarla birlikte çalışma, amacınızı gerçekleştirmek için destek toplama, paylaşıma dayalı bir atmosfer yaratma ve sizin amaçlarınızı paylaşan diğer kişileri güçlendirme konusundaki yetenekleriniz.
Doğru zamanda doğru insana doğru eğitimi vermek: Hangi eğitimin ne zaman yapılması gerektiği konusundaki zamanlama duygunuz. İş selinin altında kalmadan, amaçlarınızı gerçekleştirmek için neyle ilgilenmek gerekiyorsa ona odaklanma ve etrafınızdaki diğer kişilerin de aynı şeyi yapmasını sağlama.
Sonuç olarak şirketlerin iyi eğitim liderlerine ihtiyacı var. Eğer bunlardan biri olmak istiyorsanız, siz de bu özellikleri dikkate almalısınız. Ancak yine de bir uyarı yapmak istiyorum. Bu beş özellik konusunda kendinizi sorgulamaya başladığınızda, bir daha geri dönüşünüzün olmadığını görecek ve bir daha eskisi gibi olmayacaksınız. Ama sadece bu konuda ciddi iseniz ve gerçekten iyi bir eğitimi lider olmak istiyorsanız bu konuda ilerleyebileceksiniz.