Bilgi'den İşletme Yüksek Lisans'ta yenilikçi atılım “MBA 2000”


2000 yılına gelindiğinde yukarıdaki programlar sürerken MBA yepyeni bir biçim alıyor. Tam Zamanlı MBA’in yerine konan yeni MBA prog ramıyla çalışan öğrencilerin yöneticilik yolundaki gereksinimleri doğrultusunda, işletme yönetimi alanında 21. yüzyılda öne çıkacak uzmanlık alanlarında yetişmeleri sağlanıyor.

Yeni Programlar, Yeni Yöneticiler: “MBA 2000”

MBA 2000 atılımıyla birlikte BİLGİ’de yüksek lisans programlarının yeni yöneticileri de göreve başladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Furman, tüm Yüksek Lisans Programları’nın koordinasyonunu yapan Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün Müdürlüğü’ne atandı. MBA Programları Direktörlüğü’ne ise MBA eğitimi konusunda Avrupa’nın önde gelen okullarından biri olan Manchester Business School Öğretim Üyesi İsmail Ertürk getirildi.

Projeye Dayalı “Manchester Yöntemi” ile Executive MBA

BİLGİ’nin Manchester Business School ile işbirliği içinde yürüttüğü Executive MBA” programı bu yıl da sürüyor. En az 3 yıllık iş deneyimine sahip genç profesyonellere yönelik program İngilizce yürütülüyor. Tüm dünyada işletme yönetimi alanında “Manchester Yönetimi” olarak tanınan program, gerçek proje yönetimine dayanıyor. Executive MBA’de dersler, İstanbul Bilgi Üniversitesi ile Manchester Business School’un deneyimli akademisyenleri tarafından yürütülüyor ve iş yaşamındaki katılımcıların gereksinimlerine uygun olarak Cuma akşamları, Cumartesi Pazar sabahtan öğlene kadar yapılıyor.

İşletme Yüksek Lisans (MBA)’ta Yenilikçi Atılım

1999 2000 akademik yılında Türkçe ya da İngilizce olarak iki dilde ve 1.5 ya da 3 yıl olmak üzere iki ayrı seçenekli sürede tamamlanabilen program ile katılımcılarda “işletme problemlerinin analizi” ve “karar alma” becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Yeni BİLGİ MBA programlarına katılan öğrencilere iş yaşamındakine benzer koşulların yaratıldığı bilgisayar simülasyon prog ramları ile grup çalışması yaparak yönetim sorunlarını çözme olanağı yaratılıyor. Programın bir başka özelliği 21. yüzyılın işletme yönetimini biçimlendirecek:

• İnternette İş ve Ticaret
• Perakendecilik Stratejileri
• İnsan Kaynakları
• Sermaye Piyasaları
• Finansal Risk Yönetimi
• Bilgi Teknolojileri
• Üretim Program ve Stratejileri
gibi alanların, bilinen MBA konularına ek olarak öğrencilere sunulması.

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ

Doğuş Üniversitesi bünyesinde kurulan öğrenci kulüplerinden ilki olan Doğuş İşletme Kulübü (D.İ.K.), her sene konusunda uzman kişi ve kuruluşları İstanbul’un ünlü otellerinin konferans salonlarında biraraya geti rerek işadamlarımıza, değişik kurum ve kuruluşların yöneticilerine, öğretim üyesi ve öğrencilere yönelik panel ve konferansları organize etmektedir.

Doğuş İşletme Kulübü (D.İ.K.) ilk kez geçen yıl 20 Haziran 1998 tarihinde The Marmara Oteli’nde; Koç Finans, TUROB (Turizm Otelciler Birliği) ve The Marmara Oteli’nin katkılarıyla “Bankacılıkta Yeni Ürünler” konulu paneli başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Doğuş İşletme Kulübü (D.İ.K.), bu sene Doğuş Üniversitesi, Burger King, Garanti Bankası, TUROB ve Eresin Otel’in de katkılarıyla daha kapsamlı bir konu olan “Takım Çalışması ve Liderlik” başlığı altında 15 Mayıs 1999 Cumartesi günü Topkapı Eresin Otel’de yeni bir panel daha düzenledi.

Panel’de konuşmacılardan Doğuş Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Değirmenci, takım çalışması ve liderlik konusunu akademik olarak ele aldı. Burger King Genel Müdürü Alp Gürdil bu konuda dünyadaki gelişmelerden bahsetti. A Milli Takım Teknik Direktörü Mustafa Denizli, spor alanında takım çalışmasının önemini vurguladı. Garanti Bankası İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Saide Kuzeyli ise erkek egemenliğinin olduğu iş dünyasında kadının liderliği hakkında dinleyicileri bilgilendirdi.

TÜRK TEKSTİLİNİN ÖNCÜSÜ KEMAL ŞAHİN MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE

şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal şahin, Marmara Üniversitesi (M.Ü.) öğrencilerine 13 Mayıs 1999 Perşembe günü “İş Dünyasında Başarının Sırları” konulu bir konuşma yaptı ve gençlere öğütlerde bulundu. Marmara Üniversitesi Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin davetlisi olan şahin, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde yer alan İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda öğrencilerle buluştu.

Almanya’da 1997 yılında aldığı “Yılın İşadamı” ödülüyle dikkatleri üzerine çeken Başkan Kemal şahin, geçtiğimiz yıl aralarında İstanbul, İstanbul Teknik, Ege ve Akdeniz Üniversiteleri’nin de bulunduğu değişik yerlerde 14 konferans verdi ve yaklaşık 20 bin kişiye hitap etti. şubat ayında ise Orta Doğu Teknik Üniversitelilere seslenen şahin, Marmara Üniversitelilere görüşlerini ve başarısının sırlarını anlattı.

şahin, konuşmasında globalleşen dünyada Türkiye’nin yeri üzerinde durdu ve tekstil sektörüyle ilgili görüşlerini ifade etti. Modern yönetim anlayışında vizyon, felsefe, kurum kültürü, motivasyon ve yaratıcılık gibi kavramları irdeleyen şahin, iş yaşamına atılmaya hazırlanan üniversiteli gençlere tavsiyelerde bulundu.

AIESEC TÜRKİYE VE İŞ DEĞERLERİ FORUMU
“KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUĞU” TARTIŞTI

AIESEC Türkiye, İş Değerleri Forumu ile birlikte 22 Mayıs 1999 Cumartesi günü Koç Üniversitesi Kampüsü Mavi Anfi’de bir “İş Ahlakı Sempozyumu” düzenledi.

Saat 10.00’da başlayan sempozyuma öğrencilerin ve firma yetkililerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Sempozyum, Turkcell, Goodyear, Arthur Andersen Danışmanlık ve Tatko tarafından desteklendi.

Sempozyumla ilgili basın toplantısı aynı gün saat 09.00 10.00 arasında Koç Üniversitesi Mavi Anfi’de gerçekleştirildi.

Sempozyumda, Kurumsal Sosyal Sorumluluk konusunda bilinç yaratılması, bu alanda çeşitli firmalarda uygulanan en iyi örneklerin sunulması, farklı sektörler için farklı fikir önerilerinde bulunulması ve üniversite öğrencilerinin mevcut örnekler ile akademik bilgilerini pratiğe dönüştürebilecekleri bir platform oluşturulmaya çalışıldı. Bu doğrultuda sempozyumda ele alınan konular Toplam Kalite Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Çevre, Kurumsal şeffaflık ve Rüşvet’ti.

AIESEC, 1948 yılında Avrupa’nın 7 ülkesinden biraraya gelen üniversite öğrencileri tarafından kurulmuş, kar amacı gütmeyen, politika dışı dünyanın en büyük eğitim ve gönüllü öğrenci organizasyonudur. Bugün AIESEC 87 ülkede, 741 üniversitede, 50.000 aktif çalışanı ile faaliyet göstermektedir.

İ.T.Ü.G.S.B. TİYATRO TOPLULUŞU “EN İYİLER!”İNİ SEÇİYOR

Her yıl Mayıs ayının ilk haftası İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Oditoryumu tiyatro sanatı ile şenleniyor. Oditoryum perdelerini “En İyiler” Tiyatro şenliği için açtı.Yönetmenleri, oyuncuları ve teknik kadrosu üniversiteli gençlerden oluşan İTÜ G.S.B. Tiyatro Topluluğu sezon boyunca sürdürdüğü çalışmalarını, şenlikte seyicisi ile buluşturdu. En İyileri seçerek, ödüllendirdi.

Topluluk hem birikimini doğru amaca yönlendirmek hem bir tartışma ortamı yaratmak hem de tavrının belirlenmesine basamak olması amacıyla “En İyiler” Tiyatro şenliği’ni düzenledi.

Mayıs ayının ilk haftasında 4. şenlik’le Maslak Oditoryumu’nda seyirciyle buluştu. şenlik’te hafta boyunca 17.00 ve 19.00’da iki ayrı oyunun gösterimi gerçekleşti. 7 Mayıs 1999 Cuma günü ödül töreni yapıldı.

şenlik kapsamında tüm yıl boyunca olan çalışmalar sergilendi. İTÜ G.S.B. Öğr. Gör. S. Bora Seçkin’in oluşturduğu jüri, yarışma oyunları arasından “Kadın Oyuncu”, “Erkek Oyuncu”, “Yardımcı Kadın Oyuncu”, “Yardımcı Erkek Oyuncu”, “Görsel Tasarım”, “İşitsel Tasarım”, “Yönetmen” ve “Oyun” dallarında en iyileri seçti.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ 1999 2000 YILI MBA PROGRAMLARINI TANITIYOR

1993 yılından beri İşletme Yüksek Lisans (MBA) eğitimi veren Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü, bu yıl da Türkiye’nin seçkin üniversitelerinin en iyi öğrencilerini programa kabul etmeyi amaçladı.

Koç MBA programı 1998 Haziran ayında dördüncü mezunlarını verdi. İki yıl süren programa, başta mühendislik fakültelerinin çeşitli dallarından olmak üzere, değişik dallarda eğitim almış öğrenciler katılma imkanı buldu. 1998 1999 akademik yılı için programa kabul edilen öğrencilerin % 71’i mühendislik fakültelerinin çeşitli bölümlerinden, % 19’u ekonomi ve işletme bölümlerinden, % 8’i fen bilimleri ve % 2’si diğer bölüm mezunlarından oluşmaktadır.

Enstitünün, yönetici veya yönetici adayı çalışanlar için gerçekleştirdiği Executive MBA programı ise yarı zamanlı olmak üzere, 12 ay süren bir prog ramdır. Programa eğitime başlanan 1994 yılından beri pekçok saygın kuruluşun çalışanları katılmıştır.

1999 2000 akademik yılında, eğitim düzeyi ve profesyonel birikimi yeterli olduğu halde, İngilizce düzeyi Executive MBA programına katılabilecek seviyede olmayan adaylar için İngilizce Hazırlıklı İşletme Yönetici Yüksek Lisans Programı başlatılacaktır. Bu programda öğrenciler görecekleri bir yıllık yoğun akademik İngilizce eğitiminden sonra Executive MBA programına katılacaklardır.

Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü, 1999 2000 akademik yılı için MBA programları tanıtım faaliyetlerini, gerek kendi kampüsünde gerekse çeşitli üniversitelerin kampüslerinde yapılan tanıtım toplantılarıyla gerçekleştirdi. Üniversitenin kendi kampüsünde düzenlediği tanıtım toplantılarının sonuncusu 22 Mayıs 1999 Cumartesi günü saat 9.30’da yapıldı. Tanıtım toplantısında MBA ve Executive MBA programları ayrıntılı olarak, ayrı ayrı tanıtıldı ve ilgilenen Exevutive MBA program adaylarına bir ders izleme olanağı sunuldu.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)