ATD Uluslararası Konferansı 72’nci yılında 92 ülkeden yetenek gelişimi profesyonelini bir araya getirdi

Association for Talent Development (eski adıyla American Society for Training and Development) Uluslararası Konferansı’na 92 ülkeden 9 bin 600 yetenek gelişimi profesyoneli katıldı. Bu sene ana konuşmacıları Avon’un ilk kadın CEO’su Andrea Jung, Eğitim Teknolojileri Profesörü Sugata Mitra ve Grafiti sanatçısı, DüşünME kitabının yazarı Erik Wahl olan mesleki buluşma niteliğindeki uluslararası zirve Orlando’da düzenlendi. Eğitim sektöründe yıllardır adı duyulan Ken Blanchard, Jim Smith, Dan Seidman ve Bob Pike’ın konuşmaları yine en yüksek ilgiyi gördü. Yetenek gelişimi alanında çalışan profesyonellerin kendi gelişimlerini ve böylece iş dünyasında performansa daha yüksek katkılarını amaçlayan zirvenin programında iki de Türk konuşmacı vardı.

2007’de ilk Türk konuşmacı olarak bu konferansa davet edilen ve bu sene de hem dokuzuncu defa kendi sunumuyla ATD Konferansı’nda yer alan hem de Ekim’de Tayvan’da yapılacak ATD Asya Pasifik Konferansı’na ilk Türk konuşmacı olarak davet edilen Deniz Şenelt HRdergi okurları için yazdı.

72 yıldır farklı sektörlerden kurum ve kuruluşların eğitim ve İK yöneticileri ile çeşitli uzmanlık alanlarından eğitimciler ve eğitim şirketlerinin yöneticilerini bir araya getiren ATD Uluslararası Konferansı ve Fuarı, bu sene 92 ülkeden 9 bin 600 katılımcı ve 400 fuar standı ile 17 - 20 Mayıs tarihlerinde Orlando Orang County Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. 20 ülkeden gelen konuşmacılarla 300’den fazla eğitim seansının yer aldığı yetenek yönetimi profesyonellerinin mesleki zirvesinde, uluslararası katılımcı sayısı bu yıl 2 bin 300 kişi oldu. Kore 291, Kanada 211, Japonya 172, Çin 163 ve Brezilya 146 kişilik delegasyonları ile katılımda yine ilk beşi oluşturdu. Türkiye’den 35 katılımcı, iki de konuşmacı vardı.

4 gün süren ATD Konferansı’nda her gün 3 seans ve her seansta 20 ayrı konuda birbirine paralel eğitim oturumları gerçekleştirildi. Eğitim seansları 14 ana başlık altında toplanmıştı: Kariyer Gelişimi, Global İK Gelişimi, Devlet Kurumları, Sağlık Hizmetleri, Yüksek Eğitim, İnsan Sermayesi, Eğitim Tasarımı, Liderlik Gelişimi, Öğrenme Ölçümlemesi ve Analizi, Öğrenme Teknolojileri, Yönetim, Satış, Öğrenme Bilimi, Eğitim Sunumu. Dünyanın Eğitim Zirvesi niteliğindeki konferansın öncesinde ise farklı konularda 2, 3 ve 4 günlük Sertifika Programları ile bir günlük çalıştaylar vardı. ATD’nin bu uzmanlık programlarından Master Trainer ve Master Instructional Designer Sertifika Programları’nı şahsen tavsiye ediyorum.

Kadınlar için ne yapıyorsunuz?

Gelelim, oturumlara... 126 yıllık kozmetik firması Avon’un tarihindeki ilk kadın CEO olan ve bu pozisyonda 13 sene çalışan Andrea Jung, dünya çapında kadınların ekonomik bağımsızlığı odaklı çalışmalar yürütüyor. Halen Apple, General Electric ve Daimler AG’nin yönetim kurullarında yer alan ve Grameen Amerika’nın başkanı olan Jung, konferansın açılış konuşmasında kadınların büyük bir ekonomik güç olduğunu anlatırken “İşinizde kadınlar için ne yapıyorsunuz?” diye sordu. “Liderlik gelişimi tek ümidimiz” şeklinde konuşan Jung, “Dünyada olmasını istediğimiz değişimi sadece biz etkileyebiliriz ve NE yerine KİM diye soran liderlere ihtiyaç var” dedi. Kadınların en hızlı büyüyen pazar olduğunu belirten Andrea Jung, liderlik dahil tüm firma stratejilerinde kadına yönelik düşünmenin başarı getireceğini öne sürdü.

“Bulutta Okul”

Bugünün teknolojik dünyasında artık eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini iddia eden Eğitim Teknolojileri Profesörü Sugata Mitra eğitimde devrim planını anlattı. Hindistan’da başlattığı ‘Duvarda Delik’ projesiyle çocukların öğrenme isteğinin internette araştırma özgürlüğü verildiğinde arttığını gözlemleyen Mitra, merak uyandıran bir ortam sağlandığında yaratıcılığın tetiklendiğini ve bunun kendi kendine öğrenme motivasyonu ile sonuçlandığını iddia etti. TED’den aldığı ödül ile ‘bulutta okul’lar yaptırmakta olan Sugata Mitra, bu okulları ‘kaos ortamında öğrenme’ diye tanımladı ve öğrenme ortamı sağlanan çocukların kendi kendilerine öğreneceğini savundu. “Çocuklar büyük soruları severler!” diyen Mitra, öğretmenlerin ÖĞRETİCİ değil ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRICI kişiler olması gerektiğini söyledi. Yaptırdığı okullarda internete bağlı bilgisayarların yanı sıra oyun sistemlerinin de olduğunu belirten Mitra, buna itiraz eden öğretmenlere “Demek ki çocuklar için bilgisayar oyunundan daha ilgi çekici olmalısınız!” şeklinde cevap verdiğini anlattı.

ATD - Yetenek Gelişimi Profesyonellerinin Sesi

Geçen seneki uluslararası konferansında tarihi bir hareketle büyük değişimini başlatan, ismindeki ‘Amerikan’ ibaresini kaldırarak kurumsal imajını yenileyen Association for Talent Development, (eski adıyla American Society for Training and Development) altı kıtada 120 ülkeden 40 bin üyesi ve son yıllardaki uluslararası büyümesiyle dünyanın en büyük Yetenek Gelişimi Profesyonellerinin organizasyonu oldu. Amerika dışında da seminerler ve çalıştaylar organize eden ATD, Meksika, Çin, Hindistan, Arabistan, Singapur ve Tayvan’daki uluslararası toplantılarına son iki yıldır Türkiye’yi de eklemişti.

ATD, üyelerine araştırmalar, analizler, yayınlar gibi çok çeşitli kaynaklar ve sertifika programları ile ortak çalışma ortamları gibi gelişim olanakları sunuyor. ATD Uluslararası Konferansı ise her yıl Amerika’nın farklı bir eyaletinde düzenlenerek binlerce organizasyonel öğrenme, İK, yetenek gelişimi ve eğitim profesyonelini bir araya getirmeye devam ediyor.
Daha detaylı bilgi için www.td.org web sitesini inceleyebilirsiniz.

----
Mesleki gelişiminize yatırım için ATD Uluslararası Konferansı’nı programınıza alın,
her tecrübe seviyesindeki yetenek gelişimi profesyoneline hitap eden bu organizasyondan siz de faydalanın...

Bana sormak istediğiniz sorularınız için mesajlarınızı deniz@proakademi.com.tr adresine gönderebilirsiniz.


ATD Konferansında konuşmacı olmak isteyenlere önerilerim

ATD Uluslararası Konferansı’nda konuşmacı olmak, kendinizle benzer uzmanlıktaki meslektaşlarınızın önünde sahne almak ve bunun ön hazırlığını yaptığınız süreçteki çalışmalarınız bir eğitim profesyoneli için gerçekten büyük tecrübe ve önemli bir gelişim fırsatı.

Bu süreçte aklınızda bulundurmanız gereken nokta özgün bir içerik sunmanızın önemi… Kendi tasarladığınız eğitiminizle ATD Konferansı’nda yer alabilmek için, tavsiyelerimin başında uluslararası konferanslara katılım ve mümkün olduğunca çok ve farklı kültürlerden katılımcılar önünde eğitimcilik deneyimi yer alıyor. ATD Konferansı’ndaki başarılı konuşmacıları incelemek, sunumlarını tüm detaylara dikkat ederek gözlemlemek, ciddi bir düşünsel ve uygulamalı hazırlık yapmak da oldukça faydalı olur. Bu süreçte destek isterseniz böyle ortamlarda tecrübeli olan bir mentörle veya eğitimci koçuyla çalışabilirsiniz. Seçilen konuşmacılardan olabilmek, sektördeki yeni yönelimler konusunda kendinizi nasıl yetiştirdiğinize de bağlı. Bu noktada tecrübe kazanmak için olanaklar oluşturmak, sunumunuzda anlatacağınız kişisel hikayeler yaratmak ve uluslararası katılımcı profilinin beklentilerini bilmek ipuçları olabilir.

Katılımcılara kendi hayatlarında kullanabilecekleri bilgiler veriyor olmanız ve bunu örnek ve hikayelerle destekleyebilmeniz gerekiyor. Tüm sunumlarla ilgili olarak gözlemlediğim en önemli eksiklik, “biz şunu yaptık böyle sonuç aldık” diye anlatılanların katılımcıların kendi ortamlarına uyarlayamayacakları şekilde olması ve kendi işinin reklamını yapma çerçevesinde kalınması. Ayrıca gelebilecek her tür soruya hazırlıklı olmak da fark yaratır.

İkinci bir ana sorun ise, sunumun sahne hazırlığının çok iyi yapılamamış olması, bunun neticesinde hem yabancı dilde, hem farklı kültürlere hitap etmek gerekliliği nedeni ile özellikle soruların cevaplanması sırasında ortaya çıkan eksiklikler…

Tüm bunları planladıktan, üzerine bolca düşündükten ve hazırlığınızı iyi bir şekilde yaptıktan sonra başarı da kaçınılmaz olacaktır.

Önümüzdeki yıllarda ATD Uluslararası Konferansı’nda daha çok Türk’ün bulunmasını ve etkimizi daha çok gösterebilmemizi diliyorum.
 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024