"AstraZeneca Türkiye'de çalışanlarımızın çeşitliliğinden yararlandığımız, gelişim fırsatları sağladığımız ve düşüncelerine değer verdiğimiz bir ortam sağlıyoruz"
AstraZeneca Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Feyza Aysan, istihdama yönelik yaklaşımlarına, yetenek yönetimi stratejilerine ve öncü oldukları esnek yan haklar konusundaki yeni uygulamalarına yönelik sorularımızı yanıtladı.
Altı yıldır üst üste Great Place to Work Enstitüsü’nün “En İyi İşverenler” listesinde yer alan AstraZeneca'nın istihdam politikasından bahseder misiniz?
Çeşitlilik, kapsayıcılık, güven ve eşitlik üzerine inşa ettiğimiz kurum kültürümüz ve istihdam politikalarımızla Great Place to Work Enstitüsü'nün "Türkiye'nin En İyi İşverenler" listesinde 6 yıldır üst üste yer alıyoruz. Bu yıl 500-999 çalışan kategorisinde zirvede yer alma gururunu yaşamanın yanı sıra Diversity (Çeşitlilik) Özel Ödülü'nün de sahibi olduk. Böylesine önemli ve uluslararası bir organizasyon tarafından yıllardır ödüllendirilmemiz öncü çalışmalarımızın başarısını ortaya koyuyor ve bizi daha da iyi uygulamalar hayata geçirmek için motive ediyor.
AstraZeneca Türkiye olarak Ar-Ge ve yenilikçi üretimi ön plana çıkarırken sağlık sektöründe istihdamın artırılmasının, Türkiye’nin gelişim hedeflerine büyük katkı sağlayacağı inancındayız. Bu kapsamda tüm jenerasyonları dahil eden, yenilikçi bakış açısına sahip, gelişme isteği yüksek özelliklere sahip adayları istihdam eden bir politika izliyoruz.
Diğer yandan kadınların ve gençlerin çalışma hayatına aktif katılımlarının da toplumsal gelişim, verimlilik ve ekonomik büyüme adına son derece önemli olduğunun da farkındayız. Bu nedenle gençler için sadece staj programları sunmakla kalmıyor aynı zamanda onların beklentilerine uygun çalışma koşulları da sağlıyoruz.
Ayrıca eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık politikamız gereği kadınların da şirketimizin tüm yönetim kademelerinde aktif rol almasını destekliyoruz. Örneğin 500’ü aşkın çalışanımızın ortalama olarak yüzde 41,7’sini kadınlar oluşturuyor. Yönetim kademesine baktığımızda ise orta ve üst düzey kadın yönetici oranımız yüzde 68,8.
Yetenekleri elde tutmak şirketler için en önemli başlıklar arasında yer alıyor. Siz yetenekleri elinizde tutmak için ne gibi stratejiler hayata geçiriyorsunuz?
AstraZeneca olarak biliyoruz ki çalışanlar, güven duydukları, kendileri olabildikleri ve bireysel gelişimlerine katkıda bulunan şirketlerde uzun yıllar çalışmayı tercih ediyor. Sahip olduğumuz bu yetenekleri korumak için de iki ana unsurdan oluşan bir yaklaşım izliyoruz. Çalışanlarımızı dinliyor, düşüncelerine değer veriyor ve değer verildiğini hissettiriyoruz.
Ayrıca çalışanlarımızın çeşitliliğinden yararlanıyor, onları karar alma süreçlerine dahil ediyor, şirket hedefleri ve yönetim kararlarını şeffaf biçimde aktarıyoruz. Çalışanlarımızın, hedeflerimiz ve kararları içselleştirmelerine imkan sunuyor; bunun sonucunda şirketimize inanç, bağlılık ve güven duymalarını sağlıyoruz.
AstraZeneca’da hayata geçirdiğimiz tüm uygulamalarda bu iki unsuru ön planda tutan bir yaklaşım ile hareket ediyoruz. Böylelikle çalışanlarımızın gelişim imkânı bulabildiği, farklı deneyimler edinebildiği ve kendileri olabildiği ortamlar sağlıyoruz.
Genç yetenekleri keşfetmek ve bünyenize katmak üzere yaklaşımınız nasıl?
Bu konuda da proaktif davranarak sektörde öncü uygulamalar gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Bu uygulamalara örnek vermek gerekirse, çalışan bağlılığını artırma ve sürdürme hedefimizle bağlantılı olarak çalışanlarımıza kendi yan haklarını çevrimiçi bir platform üzerinden seçebilme olanağı sağlayan "Esnek Yan Haklar" uygulamamızla kendimizi her yıl daha da geliştiriyoruz ve olumlu geri bildirimler alıyoruz.
Yıllardan beri uyguladığımız “Esnek Çalışma Saatleri”, “Trafiksiz Cuma” ve “Uzun Hafta Sonu” uygulamaları da verebileceğim diğer örnek uygulamalarımız. Çalışanlarımız günlük iş programlarına göre esnek saatlerle çalışabiliyor ve trafiğin en yoğun olduğu cuma akşamları erken saatte işyerinden ayrılabiliyorlar.
Bilgi teknolojileri sistemlerimiz de çalışanlarımıza ofis dışında olsalar bile birbirleri ile kesintisiz iletişim ve etkileşim sağlamalarını mümkün kılan güçlü bir altyapıya sahip. Bu da çalışanların fiziksel olarak bir lokasyona bağımlı olma zorunluluğu olmaması anlamına geliyor.
Ayrıca iş yaşamında kıdemi daha az olan “genç” çalışanın kendisinden “daha kıdemli” ve genelde daha üst yönetsel konumda olan kişiye mentorluk yapması olarak tanımlanan “Tersine Mentorluk” programımız bulunuyor. Bu proje ile yöneticilerimizin, yeni nesil iletişimine dair iç görüler edinmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.
Kadın çalışanlarınıza yönelik oluşturduğunuz çalışma ortamından bahseder misiniz?
Tüm çalışanlarımızın en yüksek motivasyonla, iş-yaşam dengesini gözeterek çalışmasını önemsiyoruz ve uygularımızın faydalı olduğunu görmek bizleri çok mutlu ediyor. Örneğin; anne olan çalışanlarımıza destek olan uygulamalarımız bulunuyor. “Doğum Yardımı” ile bebeğin doğumunun ardından belirli bir tutarda maddi destek yapılıyor. “Bebek Sepeti” ile bebeği olan anne ve babalara ilk etapta ihtiyaç duyduklarından oluşan bir hediye sepeti gönderiliyor.
Uzun bir dönemden sonra değişen dünyası ile çalışma hayatına dönen çalışanlarımıza, “İzinden Dönen Anne” uygulamamız doğrultusunda İnsan Kaynakları İş Ortağı tarafından işe adaptasyon sürecinde destek oluyoruz. Ayrıca doğumdan dönen annelerin ihtiyaçlarını karşılamaları için ofisimizde süt sağma odamız da bulunuyor. Çocuklarının ileri yaşlarında da yanlarında olmaları amacıyla, “Annem Babam Yanımda” uygulamamız kapsamında okulların açılış ve kapanış günleri anne ve baba olan çalışanlarımız yarım gün izinli sayılıyor.
Bunun ötesinde sadece kadınlara yönelik olmayan, insana verdiğimiz değeri yansıtan Türkiye’de Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Grubumuz bulunuyor. Bu ekibimizle global olarak yürütülen çalışmaları yerelleştiriyor, aynı zamanda Türkiye’ye özel eşitlikçi ve kapsayıcı projeler geliştiriyoruz.
Çalışanlarınızın kariyer gelişimi için yaptığınız eğitim yatırımları var mı?
Gelişim AstraZeneca’nın en önemli önceliklerinden biri. Çalışanlarımızın kısa, orta ve uzun vadede kariyer hedefleriyle örtüşen bireysel gelişim planlarına sahip olmasını önemsiyoruz. Bu noktada hem İnsan Kaynakları olarak bizden hem de bağlı oldukları yöneticilerinden yeterli desteği alabilmeleri için takip çalışmaları yapıyoruz.
Çalışanlarımızın bireysel gelişim planları doğrultusunda kendilerini geliştirebilecekleri, kişinin ihtiyaçlarını odağa alan eğitimler organize ediyoruz. Her yıl çalışanların bireysel gelişim planlarını destekleyen, ihtiyaca yönelik ve çalışan gelişimine odaklanan eğitim programları tasarlıyoruz. Her çalışanın ihtiyacını birebir karşılayabilmek ve hiçbir gelişim alanını açıkta bırakmamak için hayata geçirdiğimiz “Çevrimiçi Eğitim Modülümüz” de büyük ilgi gören uygulamalarımızdan.
Bu alanda yenilikçi olmak ve çağın trendlerini yakalamak için her yıl gözden geçirdiğimiz içeriği ile çalışanlarımızın kullanabileceği bir eğitim kataloğu hazırlıyoruz. Çalışanlarımızın gelişimleri için yenilikçi eğitim uygulamalarını takip etmeye devam edeceğiz.
Esnek yan haklar programının öncülerinden biri olarak bu programı biraz anlatır mısınız?
Şirketimizde bağlılığı artırma ve sürdürme hedefimizle bağlantılı olarak çalışanlarımıza kendi yan haklarını online bir platform üzerinden seçebilme olanağı sağlayan “Esnek Yan Haklar” uygulamasını her yıl daha da geliştiriyor ve olumlu geri bildirimler alıyoruz. Çalışanlarımızı dinlemenin ve onlara düşüncelerine değer verildiğini hissettirmenin öneminin farkındayız ve tüm uygulamalarımızda buna özen gösteriyoruz. “Esnek Yan Haklar Programı” AstraZeneca Türkiye’de 2010 yılında başladı. Bu sistem çalışanlarımıza istediği yan hakları seçip, ihtiyaçları doğrultusunda yan haklarını şekillendirme fırsatını tanıyor.
Çalışanlarımız, yan haklarını tamamen kişisel ihtiyaçlarına göre planlayarak, kişiye özel bir yan hak paketi oluşturabiliyor. Her yıl güncellenen zengin seçenekler ve daha da esnek hale getirilen program sektörde öncü ve fark yaratan uygulamalardan biri. Bu program ile elde ettiğimiz başarı, bu alanda uygulamaları hayata geçirmek isteyen firmalara da zaman zaman ilham kaynağı oluyor.
Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayın.