Karşı Kıyının İncisi, Güzeller Güzeli Selanik


 

Nilay Karagülmez Abamor 

Selanik, Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri olmasına rağmen ne yazık ki az ziyaret edilen eşsiz bir mücevher! Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri olan bu güzel şehir, 3.000 yıldan daha fazla bir tarihe sahip. Eski Kent'te sizi erken dönem Hıristiyan ve Bizans Mimarisi ile geçmişe götüren çok sayıda Unesco Dünya Mirası alanı var. Ancak Romalılar da bu şehri büyütürken Osmanlı ve Yahudilerin etkisi farklı bir karakter yaratmış, tarihi ve modern Selanik'i şekillendirmiş.

2022'de Selanik, Time dergisinde dünyanın ziyaret edilecek en iyi yerleri listesine girmiş. 

Nadiren gündeme gelen bu küçük, telaşsız, tarihi dokularla dolu, güler yüzlü insanları ve nefis mutfağıyla Selanik görülmeye değer mi? Bana göre evet, %100 değer! 

Ziyaretçilerin çoğu Atina'ya ve Yunan Adaları'na akın ediyor ama bu şehri ziyaret etmemek büyük bir kayıp olur düşüncesindeyim. Yunanistan'daki en büyük öğrenci popülasyonlarından birine ev sahipliği yapan, iyi vakit geçirmekle ilgilenen herkes bir Selanik seyahat programı bence herkesin en az bir kere yapması gereken bir program. Burası, üniversite öğrencileriyle dolu olduğu için günün her saati canlı bir şehir ama aynı zamanda çok da rahat. Selanik, bir gezgin olarak deneyimlemek için gerçekten dört bit köşeden harika bir karışıma sahip!

Selanik, Kuzey Yunanistan'da, Orta Makedonya olarak bilinen bölgede yer alıyor. Kentin konumu, adalardaki ünlü turistik destinasyonlardan farklı olarak anakara üzerindedir. Selanik, Atina'ya sadece 499 Km uzaklıkta. İki büyük Yunan şehri uçuşlar, trenler ve karayolları ile iyi bir şekilde birbirine sıkıca bağlı. Uçakla Selanik ile Atina arasındaki mesafe sadece 40 dakika.

Selanik tarih açısından oldukça zengin, kendi yerel Yunan lezzetlerine sahip ve ziyaretçilerine muhteşem sahil manzaraları sunuyor. Bu antik kent aynı zamanda Kuzey Yunanistan'ın kültür başkenti ve Yunanistan'ın Makedonya, Halkidiki ve Trakya bölgelerine açılan kapısı. 

Selanik, arkeolojik alanları, büyüleyici müzeleri, manzaranın tadını çıkarabileceğiniz yüksek binaları ve gezip hayatın tadını çıkarabileceğiniz harika gezinti yerleri ile dolu. Geceleri Selanik daha da şaşırtıcı olabiliyor. Hareketli Ladidika bölgesi tüm gece boyunca canlı ve hem yerel halkı hem de turistleri içine çekiyor. Selanik'teki gece hayatı oldukça canlıdır ve bu canlı atmosfer sizi anında havaya sokar. Bu nedenle, hepsi eski şehirde buluşan birçok üniversite ve öğrencinin varlığı için olabilir. Barların, müziğin ve vahşi sokak festivalinin tadını çıkararak vakit geçirebilirsiniz. 

Selanik'te gece hayatının tadını çıkarmak istiyorsanız Ladadika'ya yürümelisiniz. Limanın yakınındaki pitoresk mahalle, canlı müzik ve taze kokteyller sunan birçok bar ve kulübe ev sahipliği yapmaktadır. Sadece takılmak, bir lounge'da ya da geç saatlere kadar açık olan birçok kafeden birinde oturabilirsiniz. Selanik'te hayat bütün gece sürer ve gerçekten de geç saatlere kadar yemek yiyebileceğiniz yerler bulabilirsiniz. Selanik’te gecenin başında ilk uğramanız gereken yerler, Pulp'tan birkaç metre sonra yer alan Bulldog and Beast Pub’tır. Bu iki yer bar, yerel halkın buluştuğu ve geceye birkaç bira ile başladığı yerler olarak ün yapmışlardır.

Selanik’e ne zaman gidilir?

Yunanistan'da hava yılın büyük bir bölümünde oldukça mükemmeldir. Adalar Aralık ayına kadar hala sıcak olabilir ve kış Avrupa'nın kuzey ülkeleri kadar sert geçmez. Peki ya Selanik'teki hava durumu?

Selanik'in havası Yunan adalarından oldukça farklıdır. Şehrin bir limanı olsa da kışın oldukça soğuk olabiliyor. Turlar tüm yıl boyunca devam ediyor, kışın ziyaret etmek aslında o kadar kötü bir fikir değil. Yoğun yaz aylarında ziyaret ederseniz, tonlarca insan olacak ve konaklama fiyatları iki katına hatta üç katına çıkıyor.

Selanik'i ziyaret edecek en iyi zaman Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim diyebilirim. Genel olarak Avrupa'yı ziyaret etmek için en iyi zaman aralığı bu. Bu süre zarfında Selanik'i ziyaret ederseniz, oldukça güzel bir hava ile karşılaşırsınız. Ne çok sıcak ve ne çok soğuk, gezmek için en güzel hava ve zaman. Tabii bir de en iyi kısmı, etrafta daha az insan kalabalığı olması. 

Selanik yıl boyu çeşitli festivallere ev sahipli yapıyor. Özellikle yaz aylarında düzenlenen en popüler festivallerden bazıları Sokak Modu Festivali ve Kentsel Piknik Festivali'dir. Mayıs ayının sonunda Selanik Sokak Yemekleri Festivali'ni, yerel mutfağı ve kültür, baharat ve malzemelerle buluşmasını kaçırmamanızı tavsiye ederim. 

Selanik'te kaç gün geçirmeniz idealdir?

Bana sorarsanız sadece Selanik’te gezecekseniz 3 gün yeterli olacaktır ancak Selanik’in çevresinde de gezecek ve görecek çok güzel yerler var, onları da eklerseniz bu sürenin elbette uzaması gerekebilir. Selanik şehir olarak çok küçük bir şehir değil ancak şehir merkezinde kalırsanız, gezinti yolunun bir ucundan diğerine gerçekten sadece 30 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Bunu söylerken kesinlikle günlerinizi doldurabilir, biraz daha yavaşlayabilir ve tüm yapılacak ve görülecek şeyleri bir haftaya da uzatabilirsiniz.

Eğer Selanik'e ilk gelişiniz ise, görülecek çok şey var ve aceleyle geçiyorsanız, şehirden o kadar da zevk alamazsınız. Tabii vaktiniz az ise, bir hafta sonu kaçamağı da mümkün, ancak Selanik'in sunduğu her şeyi görmek istiyorsanız, tıka basa dolu günler geçireceksiniz. Havalimanından Selanik şehir merkezine ulaşım da oldukça kolay. Selanik Havalimanı şehir merkezine 15 km uzaklıkta yer alıyor. Havaalanı otobüsünü kullanabilirsiniz hem çok ferah hem de çok sık. 

Damak zevkinizle şehri biraz daha keşfedeceksiniz - Ne de olsa Selanik, Yunanistan'ın yemek başkentlerinden biridir. Selanik'te 3 gün, bazı yerel halkın dediği gibi, Selanik'e bir gezi için mükemmeldir. Antik kalıntıları keşfetmek, sunulan modern lezzetleri tatmak, inanılmaz kıyı manzaralarına bakmak ve hatta şehir dışına günübirlik bir gezi yapmak için zamanınız olacak. Unutmayın, Selanik, Yunanistan'ın az ziyaret edilen, ancak unutulmaz kuzeyine açılan kapısıdır. 

Neden Selanik’e Gelmelisiniz? 
İlk sebep Selanik'in muhteşem sahil şeridi olabilir. 


Selanik'in şehrin dört bir yanına uzanan güzel bir gezinti yoluna sahip olduğu için görülmeye değer olduğunu düşünüyorum. Günbatımında su kenarında yürümeyi oldum olası çok sevmişimdir. Özellikle Selanik sahilinin herhangi bir yerinden gün batımını izlemenizi öneririm. 
Gezinti yolu boyunca, denizi hayranlıkla izlemek için oturabileceğiniz pek çok bank var. Ben ne zaman bir gezinti yeri bulsam, hemen lokal bir yiyecek alıp, mümkünse ayaklarımı suya sarkıtarak suyun sesinin ve günün batımının keyfini çıkartmaya çalışırım. Günbatımında ya da gün doğumunda gezinti yolunda oturmak – yürümek – gezinmek, Selanik'in görülmeye değer olmasının en önemli nedenlerinden biridir!

Selanik oldukça zengin bir tarihe ve kültüre sahip.

Selanik, onu bir zamanlar çok önemli bir liman yapan Thermaic Körfezi'nde yer alıyor. Bu nedenle, aslında Makedonya İmparatorluğu'nun başkenti olduğu için öne çıkan bir şehir olmuş çok uzun yıllar boyunca. Şehir, MÖ 300'de bölgeyi fethedildiğinde Büyük İskender tarafından kurulmuş.

Selanik'te dolaşırken, sokaklara dağılmış birçok antik anıt ve arkeolojik alan görmeniz mümkün. 

Selanik’in geçmişi Büyük İskender dönemine kadar uzansa da şehir aslında Romalılar zamanında tam anlamıyla kendine gelmiş. İmparatorluğun zengin doğu vilayetlerine giden yolda önemli bir liman olan Selanik, güçlü bir ticaret merkezi haline gelmiş. Şehrin ana caddelerinden biri olan Filippopu Caddesi'nde yürürken, şehirdeki en etkileyici Roma anıtlarından biri olan Rotunda'ya gitmeden önce devasa Selanik Roma Forumu'nu görmenizde fayda var. 

Rotunda, tüm şehirdeki en eski yapıdır. MS 306 yılına kadar uzanır ve Roma imparatorlarından biri olan Gallerius'un mezarı olarak tasarlanmıştır. Gallerius bunun yerine Sırbistan'a gömüldü, bu nedenle bu bina bir kilise ve bin yıldan fazla bir süre sonra da cami olmuş.  Şimdi, şaşırtıcı akustiği ve şehirde kalan son minare ile bir müze. Selanik'te sadece 1 gün geçirseniz bile bu site şart. Rotunda'dan çok uzak olmayan, güzel fresklerle birlikte antik Roma hamamını görebileceğiniz Agios Dimitrios Kilisesi'ni de ziyaret edebilirsiniz. Akşam, Galerius Kemeri'nin altından yürüyün ve sarayının kalıntılarını geçerek sahile doğru ilerleyebilirsiniz. 

Selanik’teki kültürlerin karışımı akıllara durgunluk veriyor. Birkaç kilometrelik bir yürüyüş mesafesinde Bizans, Roma ve Yunan harabelerini ve kalıntılarını görebilirsiniz. Ayrıca, modern mimari harika. Selanik sokaklarında yürürken, size belle epoque, fransız ve Barocco stillerini ve daha fazlasını hatırlatacak birçok mimari karakter görebilirsiniz.

Selanik, diğer popüler Yunan destinasyonlarına da oldukça yakındır.

Daha az bilinen bu Yunan destinasyonlarını duydunuz mu? 

•    Meteora
•    Kavala
•    Sporades Adaları
•    Halkidiki 

Meteora, kaya oluşumları nedeniyle oldukça popüler bir turizm merkezi. İşin en güzel yanı, bu kaya oluşumlarının üzerine inşa edilmiş manastırların olması, tanık olduğunuz şeye iki kez gözünüzü kırpmanıza neden oluyor. Bu dünyanın dışında ve turistlerin ziyaret etmesi için harika bir anakara Yunanistan cazibe merkezi. Pek çok insan, sadece 4 saat uzaklıktaki Meteora'yı ziyaret etmek için Selanik'i üs olarak kullanıyor.

Kavala, güzel mimarisi, ilginç bir kalesi ve şehrin dört bir yanına dağılmış plajları ile deniz kenarında güzel bir kasabadır. Yakındaki adalar biraz daha az bilinir ama yine de güzeldir. 

Alışılmışın dışında Halkidiki'ye açılan kapı; Selanik'te sonsuz yazlar geçirebilir, her gün sahile gidebilir ve Halkidiki'deki nefis plajlarda bütün yazı geçirebilirsiniz. Bu radar dışı destinasyon, yıllardır turistlerin haritalarından uzaktı, ancak son zamanlarda dünyanın her yerinden gezgini kendine çekiyor. Halkidiki, Makedonya bölgesinde, “üç ayak”tan oluşan doğasıyla muhteşem bir yarımada. Böylesine küçük bir bölgede bu kadar çok aktivite olduğunu görünce açıkçası ben çok şaşırmıştım. Muhteşem üzüm bağlarından nefis tatil yerlerine kadar Halkidiki, bir sonraki tatiliniz için Yunanistan'da mükemmel bir seçenek olabilir.

Bu yerlerden herhangi birini ziyaret etmek için Selanik'i kullanmak istiyorsanız, bu nedenle de ziyaret etmeye değer!

Selanik günün her saatinde birbirinden leziz yerel yemekleri yeme şansını verir.

Lokal Yunan yemeklerini denemek ister misiniz? Yunan yemekleri dünya çapında ünlüdür ve birçok yemeğiyle ünlüdür. Selanik'te, diğer turistik yerlerdeki gibi yapay batılılaşmayı değil, otantik lezzeti deneyimleyebilirsiniz.

Bir lokal gibi şarap içmek ve yemek istiyorsanız Selanik mutlaka görülmeye değer. Bu Yunan şehri, herkesin Yunanistan gezisindeki ilk yer olmadığı için size yerel mutfak kültürünü deneyimleme şansı veriyor. Selanik’te birbirinden leziz ve sayısız meze çeşitleri sunan geleneksel tavernalardan, sofistike Avrupa mutfağı sunan lüks restoranlara kadar her şeyi sunan mükemmel bir restoran yelpazesi vardır.

Yunanistan’ın en iyi bugatsası Selanik’tedir. 

Bugatsa, Selanik'te o kadar ikonik bir yiyecektir ki, insanlar size bunu denediniz mi diye soracaklar ve cevabınız hayır ise muhtemelen çok mutsuz olacaklardır. 

Bugatsa'yı daha önce hiç duymadınız mı? Hayır, hayır olamaz

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024