Akçansa ilham veren İnsan Kaynakları uygulamaları ile geleceğe başarıyla yol alıyor


İnsan Kaynakları alanında hayata geçirdiği tüm yenilikçi uygulamaların yarının iş hayatına dokunacak, işleri kolaylaştıracak öncü ve inovatif hamleler olmasına önem veren Akçansa, aldığı ulusal ve uluslararası ödüller ile adından söz ettiriyor. 2021 yılında 10 uluslararası ödülün sahibi olan şirket, 2022 yılında da ödüllerine yenilerini ekliyor.

Türkiye’nin yarınları için çalışarak geleceğe iz bırakmayı hedefleyen; çalışanlarını tüm faaliyetlerinin merkezinde gören Akçansa, sürekli gelişim ve yüksek performansı sağlayacak uygulamalarıyla sektör yolculuğunu başarıyla sürdürüyor. ‘Çalışanların kendilerini değerli hissettikleri ve sürekli öğrenebildikleri benzersiz bir çalışma kültürü yaratarak tercih edilen işveren olmak’ vizyonu ile hareket eden şirket, geliştirdiği inovatif ürünler, dijitalleşmeye verdiği önem ve imza attığı sosyal çalışmalar ile sektöründe farklılaşarak değer yaratmayı amaçlıyor.

“İşin Geleceği” aksiyonları tüm hızıyla uygulanıyor

Hem şirketin hem de çalışanlarının geleceğe en iyi şekilde hazırlanmasını hedefleyen Akçansa, 2021 yılında önemli bir çalışmaya imza attı ve ‘İşin Geleceği’ projesini hayata geçirdi. Proje ile şirket stratejileri kapsamında ön plana çıkan üç alan olan ‘bütünsel sağlık’, ‘gelecek için gelişim’ ve ‘amaç odaklı organizasyon’ seçilerek, bu alanlarda planlanan tüm aksiyonlar 2022 yılında da tüm hızıyla uygulanmaya devam ediyor.

İnsan odaklı çalışmalarını sürdüren şirket, çalışanlarına yönelik fark yaratan proje ve çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Çalışanların üst yönetimle bir araya geldiği, fikir ve önerilerin paylaşıldığı toplantılar organize edilirken, ‘İK Sahada’ ziyaretleriyle Akçansa’nın bulunduğu tüm bölgelerdeki fabrikalar ve tesisler ziyaret ediliyor; çalışanlar ile görüşmeler gerçekleştirilerek alınacak aksiyonlar belirleniyor. Düzenli olarak yapılan ‘Çalışma Hayatı Değerlendirme Araştırması’ ile çalışanların memnuniyet ve bağlılık düzeyleri ölçülerek gelişim alanları belirleniyor. Tüm çalışanların istek ve beklentileri doğrultusunda çeşitlendirilen sportif, kültürel ve sosyal etkinliklerin yanı sıra gönüllü Akçansalıların kuruculuğunu üstlendiği kulüpler geniş yelpazede aktiviteler düzenliyorlar.

Pandemi döneminde tüm Akçansa çalışanlarının ve ailelerinin 7/24 psikolog ve tıbbi destek uzmanlarına ulaşabildikleri Avita Çalışan Destek Programı başlatıldı ve halen aktif şekilde devam ediyor. Şirket içi ve departmanlar arası iş birliği ve bilgi paylaşımını artırmayı amaçlayan Project Marketplace platformu oluşturuldu. Akçansa bunlara ek olarak; konuşmacıların çeşitli konu başlıkları özelinde bilgi ve deneyimlerini aktardıkları Next+ seminerlerini organize ediyor.

Şirket, farklı lokasyonların tüm Akçansalılar tarafından dijital ortamda ziyaret edilmesine olanak sağlayan ‘Walk & Talk’ platformu ve iş hayatının keyfini çalışanların birlikte yaşamasını sağlayan ‘İş’in Eğlencesi’ aktiviteleri ile çalışanlarına keyifli deneyimler de yaşatıyor.

Akçansa, tüm çalışanlarına sağlıklı bir çalışma ortamı sunmak ve onların kendilerini değerli hissettikleri bir Akçansa dünyası yaratma amacıyla; ‘Akçansa Yanında’ platformunu çalışanlarıyla buluşturdu.

Söz konusu platform ile çalışanlara sağlıklı yaşam, spor ve beslenme konularında uzmanlarla görüntülü görüşme yaparak, danışmanlık alabilecekleri, canlı derslere katılım gösterebilecekleri ve ilgilendikleri alanlarda yazılı ve görsel kaynaklara ulaşabilecekleri imkanlar tanınıyor.

Deneyimleyerek öğrenme destekleniyor

Akçansa deneyimleyerek öğrenmeyi destekleyen yapısıyla da öne çıkıyor. Fabrikalarındaki tüm çalışanların teknik yetkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla bireysel bazda planlanan “Skill Matrix” eğitim sistemini uygulamaya alan şirket, toplamda 103 eğitim başlığını kapsayan, iç ve dış eğitimcileri içeren, çapraz yetkinliklerin kazandırılması odağı ile 3 yıllık bir planlama yaptı.

Akçansa çalışanları ayrıca, şirket bünyesinde organize edilen eğitimlerin yanı sıra, iş ortakları tarafından geliştirilen eğitim ve gelişim programlarından da faydalanıyorlar. Sabancı Üniversitesi EDU iş birliğiyle Sabancı Holding Sanayi ve Yapı Malzemeleri Grubu şirketleri için başlatılan “Sanayi Liderleri” gelişim programı kapsamında; teknoloji ve iş modelleri göz önünde bulundurularak, saha mühendisleri ve yöneticileri, ekip ve süreç yönetimi konularında destekleniyor.

Akçansa’da çalışanların eğitim ve gelişim fırsatlarına her yerden istedikleri zaman ve esnek bir şekilde ulaşabilecekleri ‘Akçansa Dijital Akademi’ bulunuyor. Yaklaşık 15 farklı kategoride 100’den fazla eğitim videosunun yer aldığı Akçansa Dijital Akademi platformunda, Mart 2021’den bu yana 2 bin 742 kere giriş yapıldı ve toplam 1856 e-eğitim tamamlandı. 2021 yılında Akçansa’da toplam 34 bin 945 saat eğitim verilirken, kişi başı ortalama eğitim süresi 35 saat olarak gerçekleşti.

Cinsiyet Eşitliği Manifestosu güncellendi

İnsan odağı, liderlik gelişimi, yetenek yönetimi ve sürekli gelişim ile esnek insan kaynağı stratejileri doğrultusunda geleceğe yol alan; tüm İK süreç ve uygulamalarını ‘çalışan deneyiminde fark yaratmak’ felsefesi etrafında şekillendiren Akçansa, tüm işlerine çeşitlilik ve kapsayıcılık penceresinden bakıyor. Bu anlayışla Cinsiyet Eşitliği Manifestosu’nu güncelleyen ve tüm çalışanlarıyla paylaşan şirket, manifestosu ile şöyle diyor:

• Eşitlikçi, adil, kapsayıcı, güvenli, şiddetin ve tacizin hiçbir türünü kabul etmeyen, çeşitlilikten beslenen kültürümüz bizi birbirimize bağlar. Şiddetin her türü ise bizi birbirimizden ayırır.
• Cinsiyet, dil, ırk, siyasi düşünce, inanç, din, mezhep, cinsel yönelim, yaş, fiziksel engel ve benzeri kişisel özelliklere gösterilen saygı bizi birbirimize bağlar, tacizin her türü ise bizi birbirimizden ayırır.


Akçansa’nın bu yöndeki çalışmaları da önemli bir geçmişe dayanıyor. 2013 yılında İşte Eşitlik Bildirgesi ile başlayan yolculuk, 2014 yılında imzacısı olduğu Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri ile devam etti. Şirket, Samsun Ladikli ev kadınlarına meslek edindirmek için uygulamaya aldığı Ladik Cam Atölyesi gibi pek çok yerel inisiyatife, “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” projesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Atölyeleri ile devam etti. 2019 yılında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası’nı Sabancı Grubu'nda yayınlayan ilk şirket olan Akçansa, 2018 yılından beri ana lokasyonlarında (İstanbul, Çanakkale ve Samsun) saha ve ofis çalışanlarına yönelik düzenlediği ve bugüne kadar yaklaşık 300 Akçansa çalışanının katıldığı “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” workshop ve eğitimlerine devam ediyor.

Ulusal ve uluslararası ödüllerle adından söz ettiriyor

İnsan Kaynakları alanında hayata geçirdiği tüm yenilikçi uygulamaların yarının iş hayatına dokunacak, işleri kolaylaştıracak öncü ve inovatif hamleler olmasına önem veren Akçansa, aldığı ulusal ve uluslararası ödüller ile de adından söz ettiriyor.

2021 yılında 10 uluslararası ödülün sahibi olan şirket, 2022 yılında da ödüllerine yenilerini ekliyor. Öncü İK uygulamaları ile ‘Stevie Awards For Great Employers’ programında 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz olmak üzere toplam 4 ödül kazanan Akçansa, uluslararası düzeyde saygın araştırma ve analiz firmalarından olan Brandon Hall’un ‘İnsan Kaynakları Mükemmellik Ödülleri’ kapsamında ‘İş’in Geleceği’ projesi ile iki farklı kategoride altın ve gümüş ödülün sahibi olarak önemli bir başarıya imza attı.

‘Önce insan’ yaklaşımıyla en iyi çalışan deneyimini yaratmaya odaklanan ve gençlere yönelik hayata geçirdiği yenilikçi uygulamalarıyla farklılaşan Akçansa ayrıca, Youthall’un bu yıl ikincisini düzenlediği Youth Awards’ta ‘Gençler Tarafından En Çok Çalışılmak İstenen Sanayi Şirketi’ kategorisinde üçüncülük ödülü kazandı. 219 farklı üniversitenin 231 farklı bölümünde okuyan öğrencilerin toplamda 85 bin 173 oy kullandığı ödüller kapsamında sanayi şirketi kategorisinde yer alan tek çimento şirketi Akçansa olarak önemli bir başarıya ulaştı.

Şirketin gençler nezdinde en çok ilgi çeken programlarının başında ise ‘GençİZ’ geliyor. Bu yıl ilki gerçekleştirilen ve 7 binin üzerinde başvuru alan GençİZ uzun dönem staj programı; kadın öğrencilerin sektörde deneyim kazanmalarını destekliyor ve program kapsamında 30 öğrenci 8 aylık bir gelişim fırsatı yakalıyor. ‘GençİZ’ programı öğrencilere ‘Let’s Shape the Future Together’ genç yetenek işe alım programına hazırlanma fırsatı da sunuyor.

 

 

Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayınız. 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)