Akbank İnsan Kaynakları 2006 yılına hızlı girdi
2006 yılına ilişkin projelerinin yanı sıra temel İK uygulamalarını da bizlere aktaran Bozkurt, bu yıl için önceliklerini “işe alım”, “performans ve kariyer yönetimi” ve “kariyer eğitimleri” olarak belirlediklerini söylüyor ve işe alımlarda ağırlıklı olarak deneyimsiz ve yeni mezun elemanların işe alınacağının haberini veriyor.
Akbank İnsan Kaynakları organizasyon yapısı hakkında bilgi alabilir miyiz?
Akbank İnsan Kaynakları Kurumsal Yönetim Birimi altında, “İnsan Kaynakları Organizasyon” ve “Personel” olmak üzere iki farklı birim yer alıyor.
İnsan Kaynakları Organizasyon Bölümü, organizasyonel gelişim, İnsan Kaynakları sistem geliştirme, işe alım, eğitim ve ücretlendirmeden sorumlu iken, Personel Grubu kariyer yönetimi, yönetim raporlama, ödüllendirme ve yan haklar, sendikal ilişkiler, bordro ve İK sistem altyapı çalışmaları, idari işler ve çalışma hukuku süreçlerinden sorumlu.
Her pozisyonun gerektirdiği kendine özgü yetkinlikler dışında Akbank işe alımlarda öncelikli olarak hangi kriterlere dikkat ediyor?
İşe alım aşamasında, öncelikle adayların bankamız profiline ve kurum kültürümüze uygunluğuna dikkat ediyoruz. Ayrıca adayların deneyimleri açısından görev için yeterliliği ve pozisyonun gerektirdiği yetkinlikleri hangi düzeyde karşıladığı da bizim için oldukça önemli.
Bunun yanı sıra Akbank olarak işe alacağımız kişilerde aradığımız temel yetkinlikler; etik ilkelere bağlılık, iç ve dış müşteri odaklılık, takım çalışması, iş sorumluluğu, duygusal kontrol, değişen koşullara uyum, empatik iletişim, kalite odaklılık, kendini geliştirme olarak sıralanabilir.
Akbank’ta işe alımların ardından gerçekleşen oryantasyon sürecinde çalışanları nasıl bir süreç bekliyor?
Bankamızda yönetici adayı ve asistan olarak işe başlayanlar kendileri için organize edilen temel eğitimlerin bir parçası olarak oryantasyon sürecine dahil oluyorlar. Bu eğitim sürecinde departman yöneticilerimizin tümü, gruplar halinde işe alınan bu arkadaşlarımıza, departmanları ve iş planları ile ilgili detaylı bilgi aktarıyorlar.
Ayrıca bankamızda deneyimli personel olarak göreve başlayanlar, oryantasyon programı kapsamında İK departmanı yöneticileri ile görüşerek organizasyon yapımız, birimler, görev tanımları ve İK uygulamalarımız hakkında ayrıntılı bilgi alırlar. Bununla birlikte görev yaptıkları birimler ve yakın ilişkili birimlerin yöneticileri ile de görüşerek Akbank ürün ve hizmetleri, bankamızda kullanılan sistemler ve iş akışları ile ilgili bilgi edinirler.
Çalışanlarınızın kariyer planlamasına yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Çalışanlarımıza yoğun bir şekilde, bulundukları pozisyonun gerektirdiği teknik bilgi ve becerileri kazandırmaya yönelik eğitimler düzenliyoruz. Her görev için kariyer eğitimleri görev tanımlarına göre belirleniyor ve yeni görevine atanan herkes görevinin gerektirdiği kariyer eğitimlerine katılıyor.
Kariyer Yönetimi bu yıl da öncelikli konularımızdan biri olmaya devam edecek. Geçen yıl bankamızda yaklaşık üç bin kişilik atama yapıldı. Bu rakam aslında, çalışanlarımızın kariyerlerine göstermiş olduğumuz özenin önemli bir göstergesi...
Performans yönetimine ilişkin çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
2004 yılından beri tüm Genel Müdürlük birimleri ve pilot olarak belirlemiş olduğumuz Bölge ve Şubelerimizde kullanılmakta olan Akbank Performans Yönetim Sistemimizin 2006 yılından itibaren tüm banka kapsamında yaygınlaştırılması söz konusu.
Hedef ve yetkinliklere dayalı, açık iletişim ve sürekli gelişime imkan sağlayacak, izleme ve yönlendirmenin ön planda olduğu sistemin etkin işletilmesi için gereken koçluk, İnsan Kaynakları departmanı tarafından sağlanıyor ve sistemin sorunsuz yürütülebilmesi için kapsamlı bir IT altyapısı oluşturuluyor.
Çalışanların kuruma olan bağlılığını sürdürebilmek son dönem İnsan Kaynakları departmanlarının üzerinde oldukça tartıştığı konulardan biri haline geldi. Akbank bu konuda kendine nasıl bir strateji belirliyor?
Çalışanlarımızın kuruma bağlılıklarını sağlamak amacıyla öncelikle beklentilerini öğrenebileceğimiz bir araştırma yapıyoruz. Tüm çalışanlarımıza uygulanan bu anket verileri sonunda, kurumumuzun ihtiyaçları ve çalışanlarımızın beklentilerini göz önüne alarak gerekli aksiyon planlarımızı oluşturuyoruz. Bu yıl için, bu anket sonuçları doğrultusunda performans ve kariyer yönetimi departmanımızın öncelikli çalışma alanları olacak.
Akbank’taki ücret yönetimi uygulamaları hakkında bizimle neler paylaşabilirsiniz?
2004 yılı itibariyle uygulamaya koyduğumuz yeni ücret sistemimize göre, kapsamdışı çalışanlarımızın maaşları, yürüttükleri görevin büyüklüğü ve piyasa değeri ile kişinin yetkinlik ve performansı doğrultusunda belirleniyor. Bunun yanı sıra her yıl bağımsız danışmanlık firmalarının yayınladığı ücret araştırması raporları aracılığıyla, görevlerin piyasadaki ücret karşılıklarını tespit etmeye çalışıyoruz.
Bu ücret sistemi ile çalışanlarımızın adil ve rekabetçi bir şekilde ücretlendirilmesini, yüksek performans ve yetkinlik sahibi çalışanlarımızın da ödüllendirilmesini sağlıyoruz. Ayrıca hem genel müdürlük hem de bölge ve şubelerde uyguladığımız hedef bazlı performans prim sistemimiz ile de performansı ödüllendiriyoruz.
Son olarak sizi de tanıyabilir miyiz?
1991 yılı İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümü mezunuyum. Mezun olduğum yıldan bu yana İnsan Kaynaklarının çeşitli alanlarında çalışma fırsatı buldum. İş hayatıma ilk olarak Set Grup’ta başladım. Sonrasında beş yıl kadar yıl Philip Morris’de çalıştım. Beş buçuk yıl İnsan Kaynakları ve Müşteri Hizmetleri Direktörü olarak çalıştığım DHL’den 2 yıl önce ayrılarak Akbank’a katıldım. İki yıldan bu yana da Akbank’ta İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyorum.
İki bin beş yüz kişiye istihdam sağlayacak
2006 yılında özellikle bankacılık sektöründe İK departmanlarını yoğun bir dönemin beklediği çok açık... Bozkurt’a Akbank’ın bu yıla ilişkin planlarını sorduğumuzda şu yanıtı alıyoruz: “Bu yıl için önceliklerimizi ‘işe alım’, ‘performans ve kariyer yönetimi’ ve ‘kariyer eğitimleri’ olarak sıralayabiliriz. İşe alımlarda, açılması planlanan altmış kadar yeni hizmet noktamızı da dikkate alarak iki bin beş yüz kişi düzeyinde alım yapacağımızı öngörüyoruz. Ağırlıklı olarak ‘deneyimsiz/yeni mezun’ statüsünde alım gerçekleştirmekle birlikte, ihtiyaçlarımız doğrultusunda deneyimli alımlar da yapmaktayız.
Bu yıl için önemli bir diğer önceliğimiz de ‘performans yönetimi’... Bu yıl tüm banka personelimizi kapsayan yeni bir performans yönetimi uygulamasına geçtik. Dolayısı ile yıl içinde çalışanlarımıza ve özelikle yöneticilerimize, bu sistemin başarıyla uygulanabilmesi için yoğun destek veriyor olacağız. Ayrıca çalışan bağlılığı ve motivasyonu ile kurum performansı açısından büyük önem taşıdığına inandığımız ‘kariyer yönetimi’ de odaklandığımız ve yeni projeleri hayata geçireceğimiz bir diğer önceliğimiz olacak.
2006 yılında kadro artışları ve görev değişiklikleri nedeniyle kariyer eğitimlerimiz de yoğun bir şekilde devam edecek. Kariyer eğitimleri kapsamında çalışanlarımızın teknik ve kişisel gelişim ihtiyaçlarına yönelik eğitimler düzenlemekteyiz. Kariyer eğitimlerinin yanı sıra mevzuat, sistem değişiklikleri ve piyasa bilgisi ile ilgili eğitimlerimize de devam ediyor olacağız. 2006 yılında ortalamada kişi başına 10 günün üzerinde eğitim vermeyi planlıyoruz.”