ACNielsen . ZET


1923 yılında ABD’de kurulan ACNielsen bugün 17.000’I aşkın çalışanı ile 93 ülkede faaliyet gösteriyor. 1935 yılında, “pazar payı” kavramını geliştiren ACNielsen; ilk perakende satış endeksi, tüketici paneli, TV paneli, elektronik radyo ölçümü gibi birçok ilkin yaratıcısı; tüketici-perakendeci ve medya bilgilerinin birleştirildiği tek kaynaklı bilgi anlayışının da ilk global uygulayıcısı. Ayrıca, ACNielsen dünyanın en büyük borsası olan New York Borsası’na kabul edilen tek araştırma kuruluşu olma ünvanını kazandı. Kurucusu Arthur Charles Nielsen’in anısına New York Borsası’nda “ART” sembolünü kullanması ise şirketin pazarlama araştırmalarını bir sanat haline getirdiğinin göstergesidir. Kısacası bugün kendinden sonra gelen 10 araştırma şirketinin toplamından daha fazla ciro yapan ACNielsen; araştırma dünyasının tartışmasız global lideri, standartları belirleyen ve geliştiren bir kuruluş, dünyanın en etkin üretici firma ve markalarının stratejik partneridir.

William Shakespeare’in her alana uyarlanabilecek “Rüzgarın estiği tarafa güleryüz göstermezsen şıp diye nezle olursun.” sözünü 2000 yılına girerken özellikle de iş dünyasına, yönetim alanına uyarlamak oldukça anlamlı geliyor bizlere..

Neden mi? çünkü, hızla gelişen teknolojiyi yakalayamayan, insan kaynağına önem vermeyen, yeniliklere açık olmayan kuruluşlar ayakta duramıyor, Shakespeare’in deyimiyle nezle oluveriyorlar.

Evet.. Bu ay da söyleşi bölümümüze gelişen teknolojiyi yakından takip eden, uygulayan, özellikle de insan kaynağına gereken önemi veren bir şirketin ACNielsen.Zet’in insan kaynakları müdürü konuk oluyor.

İşte, şirketleri ve şirketlerindeki insan kaynakları uygulamaları üzerine Cumhur Kemal Bursalı ile konuştuklarımız:

Şirketiniz ve şirketinizin çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?

1987 yılında kurulan Zet Piyasa Araştırma Hizmetleri, 1993’te ACNielsen ile birleşerek önce Zet Nielsen, Aralık 1996’dan itibaren ACNielsen.Zet adını aldı. Siyasal araştırmalar dışında araştırmanın her alanında faaliyet gösteren ACNielsen.Zet bugün İstanbul merkez ofisi ve altı bölge müdürlüğü ile yaygın, denetimli ve güvenilir bir saha organizasyonuna sahip. Şirketimizde, 342 full time çalışanımız var. bu rakam araştırma sektöründe çalışanların büyük bir bölümü demektir. 5 network ve 144 terminalle 115 Gbyte’a varan bilgi işleme kapasitesi ise sektörel kapasitenin önemli bir kısmını oluşturuyor. Çalışmalarımıza gelince; ACNielsen.Zet kimin, neyi, ne kadar ve nerede satın aldığını tespit eder, özgün teknolojisi ve analitik değerlendirmeleriyle doğru veriyi etkin ve uygulanabilir bilgiye dönüştürerek “niye” aldıklarının da yanıtını verebilir. Pazarlama sorunlarının çözümünde onların stratejik ortakları olarak müşterilerimize yardımcı olmak ana misyonumuzdur. Hizmetlerimizi ise, Sürekli Araştırmalar, Özel Araştırmalar ve iki yıl süren çalışmalarımız sonunda geliştirdiğimiz yeni ürünlerimiz Scan Pro ile Kategori ve Alan Yönetimi Ürünleri olmak üzere üç başlık altında toplayabiliriz.

Bütün bu saydığınız çalışma alanınızın içine yoğun olarak “insan” kavramı giriyor. Bu çerçevede kendi bünyenizdeki insan kaynağına bakış açınız nasıl?

Hala emek yoğun. Biz, bilgisayar teknolojisi ve yazılım alanlarında tüm yenilikleri takip ediyor ve hızla adapte etmeye çalışıyoruz. Ancak, özellikle saha çalışmalarında hala kullanılan insan emeği. Çalışanlarımızın üçte ikisi direkt sahadan bilgi toplama faaliyeti içerisinde. Bu, maliyetlerin yapısından da kolaylıkla görülebilir. Birçok gelişmiş ülkede ise ACNielsen’in bilgi toplamada elektronik çözümlemeleri uygulayabildiğini gözlüyoruz. Örneğin, Internet aracılığı ile tüketiciden direkt bilgi derlenebiliyor. Henüz Türkiye için erken görülse de, geleceğin kaçınılmaz sonuçlarından birisi bu. Yani, halen fizik güce dayanan bilgi toplama süreci, ileride masa başı çalışmalara dönüşecek. Bu aynı zamanda emeğin niteliğindeki gelişme ve değişmeye de işaret ediyor.

Sokakları arşınlamanın yerini ofis ortamında bilgisayar karşısında yapılan çalışmalar alacak. Direkt kaynağından alınan verilerin kontrolü, verimliliği doğrudan etkileyen bir faktör. Herhalde önümüzdeki birkaç on yılda varılacak en son nokta bu, ancak hiç değişmeyecek bir gerçek varsa o da sahip olduğumuz en değerli kaynağın insan olduğu, ACNielsen.Zet’I sektörünün lideri yapan sürecin temelinde çalışanları yatıyor.

Müşterilerimizi doğru kararlar almaları için yönlendirmek, gerçekleri bilmeyi, yani güvenilir bilgiye sahip olmayı gerektiriyor. Bu aşamaya gelinceye kadar sahada başlayan, üretim ve müşteri hizmetlerinden geçen ve müşterimize ulaşan bilginin üretilmesindeki tüm aşamalarda ACNielsen.Zet çalışanlarının emeği, bilgisi ve profesyonelliği var. Zaten biz de şirket olarak, “çalışanlarımızın mutluluğu müşterilerimizin mutluluğudur.” felsefesini savunuyoruz. Kısacası, hizmetimizin bir bütün olarak kusursuz olması yönünde tüm çalışanlarımızın katkısını takdir ediyor ve onlar için özel bir iş ortamı yaratma çabamızı hep sürdürüyoruz.

Biz İnsan Kaynakları bölümü olarak çalışanlarımıza sunduğumuz hizmetin gelişimini onların ve teknolojik imkanlarımızın gelişimiyle paralel yürütmek zorundayız. Bu yetişilmesi zor, ama gurur verici bir hız!

Şirketinizde çalışacak elemanlarda hangi nitelikleri gözönünde bulunduruyorsunuz?

Analitik düşünce, soru sormak, olaylara müşterinin gözüyle bakabilmek, aktif, girişken, kararlı ve azimli olmak bir araştırmacıda kesin bulunması gereken kişilik özellikleri. Araştırmacılık bir yaşam tarzı. Her an, herşeyi gözlemleyerek ve sorgulayarak yaşamak… Eğitime gelince, müşteri hizmetleri ve üretimde görev alacak arkadaşların üniversite mezunu olması, çok iyi derecede İngilizce bilmesi, bilgisayarla iyi anlaşması gerekiyor. Eğitim ve tecrübe düzeyi ne olursa olsun bize katılan arkadaşlar yaklaşık 20 günlük yoğun bir teorik oryantasyon programıyla şirket ve çalışmalarımız hakkında detaylı bilgi alıyorlar. Daha sonra işüstü olarak devam eden mesleki eğitimler ise her departmanın eğitim koordinatörü tarafından yürütülüyor. Bu safhada en çok önem verdiğimiz nokta herkesin işin tüm aşamalarını birebir yaşaması.

Çünkü, araştırma bir takım çalışmasıdır ve zincirin bir halkasında yaşanacak problem diğerine de yansıyacaktır. Böyle bir problemin nelere yol açacağını bilmek, hata yapmamak için daha çok çaba sarfetmeyi, dolayısıyla iş akış sürecini hızlandırmayı da beraberinde getiriyor.

İnsan Kaynakları uygulamalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

ACNielsen.Zet belirli bir varolma ve gelişme sürecinden sonra kurumsallaşmanın gereğini hissetti. Hızlı gelişen teknoloji ve artan bir bilinçlenme ile çalışma hayatının genelinde yaşanan değişimin yansımalarını doğal olarak biz de yaşadık. İki yıl içinde yaklaşık üç katına çıkan sayımız; iletişim, eğitim ve insanların mutluluğu için daha çok çaba sarfetmeye yönlendirdi bizi. İnsan Kaynakları Departmanımızın oluşumu işte bu gibi ihtiyaçların bir sonucudur. Bugüne gelince… İnsan Kaynakları Departmanı olarak şirket ihtiyaçları doğrultusunda öncelikleri belirliyor ve uygulamaları başlatıyoruz. Kaynak yaratma, işe alma, oryantasyon, eğitim, performans yönetimi, prim sistemi, ödül programı şu anda yürüttüğümüz faaliyetlerden ilk aklıma gelenler. İnsan Kaynakları uygulamalarımızda önemli bir avantajımız da Nielsen’in 93 ülkedeki deneyimi. Elektronik haberleşme sistemimiz ile ACNielsen’in bu konularda tüm dünyada yürüyen standart uygulamalarına birkaç tuşa basarak ulaşma olanağımız var. Zaten bazı programlar tüm dünyadaki ACNielsenlar’da ortak yürüyor. Buna bir örnek olarak ödül programımızı verebilirim. Bu kapsamlı programın bir kısmında, her ülkenin kendi içinden gösterdiği ve nedenlerini ayrıntılı olarak açıkladığı adaylar ACNielsen’a gönderiliyor. Tüm dünyadaki çalışanlarımızdan ödüle layık görülenler ACNielsen tarafından açıklanıyor ve ödüller Nielsen Day’de sahiplerini buluyor. Nielsen Day gelenekselleşmiş olarak 9 Aralık günü yapılan bir etkinlik ve bu yıl da tüm dünyadaki 17.000 ACNielsen çalışanının katılımı ile kutlandı. Biz geçtiğimiz yıl ilk kez organizasyonunu yaptık ve yaklaşık 300 çalışanımız ile birlikte hem eğitime yönelik, hem de çok eğlenceli bir gün geçirdik.

ACNielsen Studio hakkında daha geniş bilgi alabilir miyiz?

ACNielsen dünyada bilgilerini paylaşmaya yönelik eğitim programları uyguluyor. Bunların arasında Wisconsin Üniversitesi’nde “Nielsen Marketing and Marketing Research” adıyla yürütülen bir MBA programını ve şirketlerin personellerinin eğitim gereksinimlerini karşılamak üzere dünyanın birçok ülkesinde yürütülen Nielsen Academy’I sayabiliriz. Biz de, ACNielsen’in teknolojisi ve birikimi ile birleştirdiğimiz bilgilerimizi Türkiye pazarına aktarmak için ACNielsen Studio’yu gerçekleştirmekteyiz. Uygulama, periyodik olarak devam edecek ve zaman zaman ACNielsen’den yetkililerin ve uzmanların katılımı ile desteklenecek. Başlangıçta sadece müşterilerimize yönelik düşündüğümüz ACNielsen Studio artık ilgili sektörlerden herkese açık workshoplara dönüştü. Ancak, workshoplar için katılımcı sayısını sınırlıyoruz. Bunun nedeni ise, tartışma yaratılabilmesi ve farklı sektör temsilcilerinin deneyimlerini aktarabilmesi.

Hazırlayan: Tuba İşlek

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)