Tüm yönleri ile Operasyonel İK…
HRdergi olarak 22 Ocak tarihinde Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğunda düzenlediğimiz “2. Operasyonel İK Zirvesi”nde, sürdürülebilir İK stratejisinin temel taşı olan “operasyonları” tüm yönleri ile masaya yatırdık.
Zirvede Unilever, Accenture, Fenerbahçe Spor Kulübü, Türk Telekom, Opet, Finansbank, Novartis, Avea, SHAYA, HSBC Bank, DHL Express Türkiye, LC Waikiki ve Ford Otomotiv’in yöneticileri deneyimlerini paylaştı.
Zirvenin ilk konuşmacısı Fenerbahçe Spor Kulübü İK Koordinatörü A. Tekin Koçak oldu. “İK operasyonlarına farklı bir bakış” konulu bir konuşma yapan Koçak, katılımcılarla öncelikle Fenerbahçe ve bağlı şirketlerine yönelik genel bilgiler paylaştı.
Yaşanan değişim ve kurumsallaşma süreci konusunda da katılımcıları bilgilendiren Koçak, bu süreçte İK politikasının belirlendiğini, kurumsallaşma doğrultusunda İnsan Kaynakları norm ve kurallarının hazırlandığını, görevlerin profesyonel kadrolara delege edildiğini, yetki ve onayları tanımlanmış bir organizasyon oluşturulduğunu, iş analizi ve iş değerleme çalışmalarına başlandığını dile getirdi. Koçak, katılımcılara süreçle ilgili ayrıntılı bilgiler aktardı.
Motivasyonel uygulamalar
Zirvede, Koçak’ın ardından kürsüye çıkan isim DHL Express Türkiye İK, Kalite, Satınalma ve İdari İşler Direktörü Ayla Çetinbora oldu. “Çalışanların tercih ettiği işveren olma yolunda motivasyonel uygulamalar - DHL Express” başlıklı bir sunum yapan Çetinbora, genel kurumsal bilgilerin ardından toplam ücret ve ödül paketi, grading, performans değerlendirmesi, gelişim faaliyetleri, yetenek yönetimi gibi konulardaki çalışmalarını katılımcılarımızla paylaştı.
Çetinbora ayrıca ofis masajı, kutlamalar, diyet barı, kuru temizleme servisi gibi uygulamalarla çalışanlara yaptıkları küçük sürprizler hakkında da bilgi verdi.
Katma değerli servisler yaklaşımı
2. Operasyonel İK Zirvesi’nin bir diğer konuşmacısı da Opet İnsan Kaynakları Müdürü Aykut Üstün oldu. Üstün, “İK operasyonlarında katma değerli servisler yaklaşımı ve Opet uygulamaları” sunumunda, katma değerli servislerin (VAS) tüm servis sektöründe ana işi desteklemek üzere maliyetsiz ya da çok düşük maliyetlerle hayata geçirilebileceğini, temel hizmetlere talebi artıracağını ve diğer servisler ile köprü oluşturabileceğini belirtti.
Üstün daha sonra, bu konuda Opet’te hayata geçirilen uygulamalar ve çalışmalar konusunda katılımcılarımızla ayrıntılı bilgi ve önerilerini paylaştı.
Türk Telekom’da iş odaklı İK transformasyonu
Zirvede Üstün’ün ardından kürsüye çıkan bir diğer konuşmacımız Türk Telekom İK Servisleri Direktörü Seyit Yılmaz oldu. Öncelikle Türk Telekom’daki dönüşüm süreci hakkında katılımcılara bilgi veren Yılmaz, bu dönüşüme gidilmesini tetikleyen bazı sorunların “etkin olmayan yapı, belirsizlik, kurumsal hafıza (görev ve rol tanımlarının olmaması, iş süreçlerinin dokümante olmaması, kişilere bağlı işler) ve ölçememe” olduğunu belirtti.
İş odaklı transformasyon hamlelerini rakamlarla da paylaşan Yılmaz, unvan / pozisyon dönüşümüne gittiklerini ve dual kariyer yolu sunduklarını aktardı.
İK operasyon merkezinin önemi…
Novartis İK Operasyonları & İK Proje Müdürü Deniz Öztaş da “Stratejik ve hızlı bir İK için İK Operasyon Merkezi’nin Önemi” başlıklı sunumuyla, zirvede yer alan konuşmacılarımızdan biriydi. Novartis Grubu İK Stratejisi kapsamında, tüm Grup Şirketlerinin tüm bölüm ve fonksiyonlarında hayata geçirilmek üzere HR Core adlı kapsamlı global bir projenin başlatıldığını dile getiren Öztaş, katılımcılarla bu programın amaçlarını ve HR Core’u oluşturan bileşenleri aktardı.
Türkiye İK operasyonlarının kapsamı hakkında da katılımcılara bilgi veren Öztaş, İK operasyon merkezi sayesinde şirketlerin ne tür yararlar sağladığını da aktardı.
İK operasyonlarında Finansbank modeli…
Zirvemizin bir başka konuşmacısı ise Finansbank İK Yönetim Sistemleri Gelir Yönetimi, Özlük ve Sistemsel Yetki Bölüm Müdürü Cenk Akıncılar oldu. “Sürdürülebilir başarı için, ölçülebilir iş sonuçlarına ulaşmak: İK operasyonlarında Finansbank modeli” başlıklı bir konuşma yapan Akıncılar, ana amaçlarının iç ve dış müşteri memnuniyeti olduğunu belirttikten sonra 7 yıldır merkezi operasyon yapısını nasıl oturttuklarını katılımcılarımızla paylaştı.
4 altın kuralın “Basit, proaktif, hızlı ve ölçülebilir olmak” olduğunu belirten Akıncılar, mükemmel çalışan deneyimi konusunda da bilgiler paylaştı.
Saha İK uygulamaları
Shaya Saha İK Uzmanı Özgecan Okan da zirvemizde kürsüye çıkan isimlerden biri oldu. “SHAYA uygulaması ve İK Operasyonları” başlıklı bir sunum yapan Okan, öncelikle sorumluluk alanları ve operasyonel iyileştirmeler konusunda katılımcılarımızla bilgi paylaştı. Geçiş yaptıkları online performans sistemi konusunda ayrıntılar sunan Okan, terfi yönetimi konusundaki yeni çalışmalarını da aktardı.
Okan, son olarak ödüllendirme konusundaki yaklaşımlarına ilişkin de bilgiler sundu.
Bir Buket İK…
Katılımcılarımız, zirvede “Bir Buket İK: İK Online” oturumu ile Ford Otomotiv Endüstri İlişkileri, İK Operasyonları ve Kocaeli Fabrikaları İK Müdürü Ali Rıza Aksoy’u da dinleme fırsatı buldu.
Sunumuna şirket genel bilgileri ile başlayan Aksoy, daha sonra İK Online uygulamaları hakkında bilgiler sundu. Aksoy, İK Online içinde yer alan Fazla Mesai ve Sebepsiz Devamsızlık Bilgileri, Formlar (Personel Devam Bilgi & Kart Basmama Formu), Yıllık İzin, Plaka Tanıma Sistemi Formu, Ziyaretçi Randevu Sistem ve Fazla Mesai Planlama Sistemi (MKS) hakkında bilgiler verdi.
Avea İK’da esnek ve çevik operasyon uygulamaları
Zirvemizin bir diğer konuşmacısı da Avea Operasyonel Mükemmellik Direktörü Ayça İşbilir oldu. “Son 1 yıldır Çevik – Zeki – Esnek ve Basit uygulamaları tüm süreçlerimizi gözden geçirerek yeniden tasarladık; çalışan memnuniyetine dayalı değer odaklı hale getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz” diyen İşbilir; değer odaklı kültürel dönüşüm yarattıklarını, organizasyonel etkinlik ve verimlilik için tüm gruplara odaklandıklarını; yetenek yönetimi, çalışan deneyimi ve performans yönetiminin ana konuları olduğunu dile getirdi.
Investors in People (IIP) yolculuğu konusunda da katılımcılara bilgi veren İşbilir, Avea Çarşı ve esnek çalışma yönündeki uygulamalarının ayrıntılarını paylaştı. İşbilir daha sonra katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
HR’a “Hire to Retire” olarak bakmak
2. Operasyonel İK Zirvesi’nde deneyimlerini paylaşan bir başka isim de HSBC İşe Alım Yöneticisi Dr. Suat Soylu oldu. HSBC Türkiye çalışan stratejisinin “Uygun kurum kültürünü ve zenginleştirilmiş gelişim olanaklarını yaratarak daha yüksek performanslı ve kuruma daha çok bağlı bir ekip oluşturmak” olduğunu belirterek sözlerine başlayan Soylu, HSBC değerleri ve iş prensiplerini de katılımcılarımızla paylaştı.
“Günümüzde etkin bir İK için gerekli koşullardan birincisi çalışan ve yöneticilere sunulan bütünsel bir İK İşletim Modeli (HR Operating Model), ikincisi ise tek bir kaynaktan yönetilen ve kolay ulaşılabilen İK Bilgi Sistemi’nin (HR Information System) var olmasıdır” diyen Soylu, İK İşletim Modeli’nin Operasyonel etkinlik için yararları ve HSBC örneği üzerinde de durdu.
Ve LC Waikiki örneği…
LC Waikiki Mağazacılık İK Çalışan İlişkileri ve Performans Müdürü Engin Deniz Acemoğlu da zirvemizin konuşmacılarından biri oldu. “LC Waikiki’de performans sistemi ve operasyonel İK uygulamaları” başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, 2023 hedeflerinin Avrupa’daki en başarılı 3 markadan biri olmak olduğunu; buna çalışan bağlılığının da dahil olduğunu dile getirdi.
Bir departmanın süreçlerini sürekli geliştirecek projeler yapması gerektiğini vurgulayarak performans yönetimi konusunda hayata geçirdikleri teknik iyileştirmeleri ve farklılıkları aktaran Acemoğlu, bu konudaki örnekleri katılımcılarımızla paylaştı.
“Birlikte kazanmak”
Zirvenin son oturumunda sahneye çıkan isimler Unilever İnsan Kaynakları Hizmetleri Yöneticisi (Türkiye, Orta Asya, İran) Burcu Cantekinler ve Accenture – Unilever İK Hizmetleri, Ülke Operasyon Yöneticisi Emre Delice oldu.
Dünyada 173 bin çalışanları bulunduğunu, Türkiye’deki 5 bin çalışan grubuna hizmet verirken de ortak bir İK dili oluşturmak istediklerini dile getiren Cantekinler, 2008’de başlayan Accenture outsource süreci konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi.
Delice ise Accenture olarak süreçteki rollerini ve hayata geçirdikleri uygulamaları, katılımcılarımıza aktardı.