“Tüm uygulamalarımızı çalışanlarımızla birlikte şekillendirerek çalışanlarımızın yüksek motivasyonla çalışabilecekleri platformlar inşa ediyoruz.”

Pandemi sürecinde yeniden bir İK yapılanmasına giden sahibinden.com’u bu süreçte başarıya ulaştıran ana çıkış noktası ‘insan’ı ve ‘güven’i odağında tutan çalışan deneyimi oldu. Herkesi zorlayan bu zorlu süreçte tüm çalışanlarına mekandan bağımsız ‘dijital yakınlık’ yaklaşımıyla birbirinden farklı deneyimler yaşatan sahibinden.com, çalışan deneyimi tasarımının işveren markası için ne kadar elzem olduğunu da gözler önüne serdi. 
Milyonlarca sahibinden.com kullanıcısının mutluluğunu sürdürülebilir kılmak için önce çalışanın mutlu olması, kuruma güvenmesi ve işini huzurlu bir ortamda keyifle yapması gerektiğine inandıklarını belirten sahibinden.com İş Destek’ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker’e bu süreçte yaşadıkları İK deneyimini başarı hikayelerini ve geleceğe dair projelerini sorduk. 

Öncelikle sahibinden.com olarak pandemi sürecinde nasıl bir İK süreci yönettiniz? Çalışanlarınıza bu dönemde ne tür destekler sundunuz?

Pandeminin başladığı Mart 2020’den bu yana çalışan deneyimini ön plana alarak yeniden yapılandık. Bu dönemde teknolojik altyapımız ve uygulamalarımız sayesinde 800’e yakın çalışma arkadaşımız ile etkin ve verimli çalıştığımızı yönetim olarak gözlemledik. Bunun üzerine kazanımlarımızı koruyacağımız dijital ortamda da bir araya gelerek birliktelik ruhumuzu güçlendireceğimiz modelimizi hayata geçirmeye karar verdik. “dijital yakınlık” yaklaşımının yanı sıra pek çok yeni uygulama ve proje sayesinde modelimizi sürdürülebilir hale getirdik.

Çalışanlarının dijitalde de yüksek performanslarını etkin şekilde ortaya koyarak mutlu şekilde çalışabilecekleri ortamın inşası için, dijital wellbeing projesi “Sen Nerede Biz Orada”yı hayata geçirdik. Tüm çalışan deneyimi uygulamaları fiziksel, duygusal, entelektüel, mesleki, sosyal, ruhsal, finansal ve çevresel boyutlarıyla ele alınarak çok kısa süre içinde yeniden tasarlandı. Çalışma ortamlarında ofis rahatlığını ve ergonomisini yaratabilmeleri için çalışanlarımıza “Sen Nerede Ofis Orada” adıyla tek seferlik bir destek ödemesi yaptık. Çalışanlarımızın gelişimini desteklemek amacıyla uzaktan eğitim süreçlerimizi daha da geliştirerek eğitim ve gelişim programlarımıza hız kesmeden devam ettik. Sen Nerede Biz Orada Projesi ile uluslararası prestijli ödül organizasyonu Brandon Hall tarafından düzenlenen İnsan Kaynakları Mükemmellik Ödülleri’nde, İyi Yaşam, Refah ve Yan Haklar kategorisinde bronz ödüle layık görüldük.

Yine bu dönemde aramıza yeni katılan 260 çalışma arkadaşımızın başlangıç, oryantasyon ve adaptasyon süreçlerini kolaylaştırmak için “yeni başlayan çalışan deneyimi”ni dijital platformlar üzerinde yeniden inşa ettik. Örneğin, kurum kültürümüzün önemli bir parçası olan ve e-ticaret sektörünün ilk “Yeşil Ofis” sertifikasını elinde bulunduran sahiplex’teki yaşamı deneyimlemeleri için, 360 derece görüntüleme teknolojisiyle VR ofis turu tasarladık. 

Kişisel pencerenizden bakmak gerekirse bu zorlu dönemde insan kaynağına liderlik etmek nasıldı?

İnsan Kaynakları Yönetimi stratejik öneme sahip ve süreklilik arz etmesi gereken bir süreç. Pandemi, İnsan Kaynakları yönetimi ve uygulamalarına çok kısa sürede bir dizi yenilik ve değişiklik yapılmasını zorunlu kıldı. Uzaktan çalışma modeli, süreç ve uygulamaların dijitale taşınması, çalışan deneyimi ve motivasyonu, iş verimliliği ve sürekliliği en önemli konular haline geldi. Teknoloji altyapısı ve uzmanlığı yüksek bir ekibe sahip olmanın avantajıyla biz bir gelişim fırsatı olarak baktığımız bu değişim sürecine daha hızlı uyum sağladık. Yöneticilerin ve alanında uzman çalışanların performanslarını ve gelişimlerini sürdürebilecekleri; dijital sistemler ve platformlar yaratmak, yeni çalışma modelini teknolojik ve psikolojik açılardan benimsetmek, verimliliğin ölçümlenmesi önceliklendirdiğimiz konular haline geldi.    

Yıllardır hem yerel hem global çapta En İyi İşveren ödülüne layık görülüyorsunuz. Bu başarının sırrını okurlarımızla paylaşabilir misiniz? sahibinden.com’u başarılı ve farklı kılan faktörler neler? Hangi projeler size bu başarıyı getirdi?

sahibinden.com’da tüm çalışan deneyimi uygulamalarımızı, odağına “insanı” ve “güveni” alan kurum kültürümüzle temellendiriyoruz. Tüm uygulamalarımızı çalışanlarımızla birlikte şekillendirerek çalışanlarımızın yüksek motivasyonla çalışabilecekleri platformlar inşa ediyoruz. 

Milyonlarca sahibinden.com kullanıcısının mutluluğunu sürdürülebilir kılmak için önce çalışanlarımızın mutlu olması, kurumumuza güvenmesi, işini huzurlu bir ortamda keyifle yapması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlayış doğrultusunda uygulamalarımızı tasarlarken çalışanlarımızın mutluluğuna ve motivasyonlarına etki eden teknolojik ve toplumsal gelişmeleri takip ediyor, yeni uygulamaları hayata geçirmek için çalışıyoruz.

sahibinden.com‘da işine tutkuyla bağlı alanında yetkin 800’den fazla çalışanımızın yenilikleri ve yaratıcı fikirleri hayata geçirebilecekleri ortamları inşa ediyoruz.Olumlu deneyimleri güçlendirerek hem çalışanlarımız nezdinde hem de sektörde iz bırakmaya devam etmeyi hedefliyoruz.

Öte yandan güçlü bir işveren olmak için, giderek daha hızlı değişen bir dünyada sürekliliği sağlamak gerekiyor.  Biz de işveren markamızı yaratırken çalışan deneyimini etkileyecek tüm uygulamalarımızı; sahibinden.com’un vizyonu, misyonu, genel stratejisi ile uyumlu hale getirdik ve kurum kültürümüzün tüm unsurları ile temellendirilerek “Sahibi Sensin” değer önermemizi oluşturduk. 

“sahibinden.com’un tüm çalışanları; sahibinden.com’da gerçekleşen başarıların, hedeflerin, hayallerin bir parçasıdır, sahibidir” diyerek başrolü çalışanlarımıza verdik. Bu yaklaşımla hayata geçirdiğimiz tüm uygulamalarımızı çalışanlarımızdan aldığımız önerilerle birlikte şekillendiriyoruz ve onların yüksek performanslarını ortaya koyarak mutlulukla çalışabilecekleri ortamlar yaratmak için tasarlıyoruz. Pozitif psikoloji ile tasarlanmış süreçler, yalnızca çalışma ortamı değil bir yaşam alanı sunma ve farklı ihtiyaçlara yönelik esneklik politikalarımız vazgeçilmezlerimiz arasında yer alıyor.

Pandemi ile birlikte İK’nın en temel tartışma konusu ve başarı kriteri; Çalışan Deneyimi oldu. Deneyimli bir İK lideri olarak Çalışan Deneyimi’nin bu kadar elzem bir hale gelmesini nasıl yorumluyorsunuz?

Hızla değişen bir dünyada işlerin sürekliliğinin en önemli güvencesi çalışanlar... Sürdürülebilir kurumsal hedefler ve mükemmel kullanıcı deneyimi noktasında yüksek nitelikli kişiler ile çalışmak ve onlar için fiziksel ve psikolojik boyutlarıyla mükemmel bir çalışan deneyimi yaratmak çok önemli. Biz de yetenek kazanımı süreçlerimize bu bakış açısıyla yön veriyoruz.

Bu nedenle mevcut ve potansiyel adaylarımızı İnsan Kaynakları hizmetleri ile etkileşimde olan kullanıcılar olarak tanımladık ve projenin her adımında “Kullanıcı Deneyimi Tasarımı” bakış açısı ile süreçleri kurguladık. Bu sürecin yeniden tasarlanması için ekip bünyesinde bir “Çalışan Deneyimi Tasarımcısı” pozisyonu oluşturduk. Bu kişi, çalışan yaşam döngüsünde yer alan tüm temas noktalarını bir kullanıcı gibi deneyimleyerek fikir elde ediyor ve toplumsal, fiziksel, teknolojik gelişmelerle doğan ihtiyaçları tespit ederek süreci yeniden tasarlıyor.
  
Ayrıca her çalışan profilinin farklı algılama, anlatma, ifade etme ve çözümleme yollarına sahip olduğundan yola çıkarak çalışanlarımızın gerçek potansiyellerini keşfetmeleri için onların yolculuğuna verimli bir şekilde rehberlik eden “Çalışan Deneyimi İş Ortağı” mevcut. Çalışan Deneyimi İş Ortağı “Çalışan Deneyimi Yaşam Döngüsü”nde belirtilen tüm süreçlerde (işe alımdan, işten ayrılmaya kadar ve işten ayrıldıktan sonraki süreçte de) ihtiyaç duyulan konularda sorumlu olduğu ekiplerdeki çalışanlara destek oluyor. 

Geleceğe dair gerçekleştirmeyi planladığınız İK projeleriniz neler olacak ve yeni çalışma düzeniniz nasıl olacak?

Pandemi döneminde uyguladığımız “uzaktan çalışma”yı artık kalıcı hale getiriyoruz. Pandemi sonrasındaki yeni çalışma modelimizde uzaktan ve hibrit çalışma seçenekleri ile çalışacağız. Çalışan Deneyimi’ni ön planda tuttuğumuz için bu modeli belirlerken global ve yerel araştırma sonuçlarını inceledikten sonra, işlerin doğasını ve iş yapış şekillerini analiz ettik ve sonrasında “Yeni Çalışma Düzeni Belirleme Anketi” ile çalışanlarının görüşlerini aldık.

sahibinden.com’lular için tamamen uzaktan, hibrit ve tamamen ofiste olmak üzere üç farklı çalışma modeli seçeneği tanımlandı. sahibinden.com’un çalışma modelini benzer uygulamalardan faklı kılan şey, departmandan bağımsız olarak tüm çalışanların bu modellerden istediğini tercih edebilmesi.

Tamamen uzaktan çalışma modelinde çalışanlar tüm çalışmalarını uzaktan yürütebiliyor. Bu modelde çalışanlar işlerini etkin şekilde sürdürebilecekleri sürece, iş gereksinimleri izin veriyorsa farklı şehirlerden de çalışmalarına devam edebiliyorlar. İhtiyaç duymaları halinde ise; dijital çalışan deneyimi sistemi üzerinden rezervasyon yaparak Türkiye’nin dört bir yanında konumlanan ofislerimizden yararlanabiliyorlar. Hibrit modelde çalışanlar haftalık çalışma gününün, kendi belirleyeceği 3 gününü ofiste geçirirken diğer 2 gününde uzaktan çalışabiliyor. Ek bir uygulama olarak 3 aylık Haziran-Ağustos döneminde tamamen uzaktan modeline geçiş yapabiliyor.

İhtiyaçlar doğrultusunda liderlerimize ve çalışanlarımıza, uzaktan çalışmanın etkin yönetilebilmesine yönelik eğitimler veriyoruz, çalışanlarımızın artan ev harcamalarına yönelik olarak her ay yaptığımız “ev destek” ödemesi yapıyoruz. Pandeminin ortadan kalkmasını takiben, uzaktan çalışma modelindeki arkadaşlarımızda 4 haftada 1 gün bir araya geleceğimiz toplantılar ve aktiviteler organize edeceğiz. Bunlar; kurum kültürünü ve yaratıcılığımızı besleyecek, birlikte başarma hissimizi güçlendirip başarılarımızı birlikte kutlamamızı sağlayacak programlar olacak. Bir yandan ödüllü ofisimiz sahiplex’in tasarımını yeni çalışma modelinin gereklerine göre yenilerken bir yandan da sanal ofis çalışmalarını yürütüyoruz.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024