THY A.O. Eğitim Başkanlığı / Eğitimde Tek Rakipleri Kendileri!
* Eğitim Başkanlığı hakkında bilgi verir misiniz?
Türk Havayolları 1933'te Devlet Havayolları İşletmesi olarak kurulduğu andan itibaren eğitim çok önemli bir fonksiyonunu teşkil etti. "Yer Eğitim" ve "Uçuş Eğitimi" olmak üzere 1956'ta ilk şeflikler kuruldu. Söz konusu şeflikler 1966'da müdürlüğe 1982 yılında ise başkanlığa dönüştürüldü. Yer Eğitim ve Uçuş Eğitim olmak üzere iki ayrı birim haline geldi. Bugün tüm havayollarında benzer organizasyon yapılarına rastlanıyor.
Yer Eğitimi kapsamına yolcunun telefonla rezervasyon yaptırmasıyla başlayan, biletini alması, limana gelmesi, check-in yapması ile uçağın kapı kapatmasına kadar geçen süreçte hizmet edecek olan tüm birimlerin eğitilmesi giriyor.
Uçuş Eğitimi ise kısaca, pilotların ve hosteslerin mesleki, teknik eğitimi olarak özetlenebilir. Yer eğitimi bu sürece yolcu ilişkilerinde, yönetim eğitimlerinde, bilgisayar ve kalite eğitimlerinde destek vererek katılıyor.
Eğitim Merkezi'nde; Teknik, Rezervasyon, Bilet Satış, Kargo, Yolcu Hizmetleri, Yer Operasyon, Bilgisayar, Yönetim, Davranış ve Kalite eğitimleri olmak üzere toplam 10 grup eğitim düzenliyoruz. 1998 yılından bu yana ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ile çalışan Eğitim Başkanlığımızda eğitimler, her yıl ihtiyaca göre programlanarak sadece kurumdaşlarımıza değil; Kargo, Handling ve Yolcu Acenteleri, özel ve devlet üniversiteleri ve diğer havayolları ile diğer kişi ve kuruluşlarada veriliyor. Tüm eğitimlerimizde amacımız "kurumdaş"larımıza ve dış müşterilerimize yalnızca bilgi / beceri kazandırmak değil kişisel kalitelerini de artıracak olumlu duygu ve düşüncelerin oluşturulmasına da yardımcı olmaktır.
Ayrıca, ülkemizin Sivil Havacılık otoritesi olan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce uçak teknisyeni lisans sınavlarını yapmak üzere yetkiliyiz. Uçakta çalışacak teknisyenin, yaptığı bakımı imzalayabilmesi için bu lisansa ihtiyacı vardır. Tüm ülkelerde bu lisansı o ülkelerin Sivil Havacılık otoriteleri vermeden önce teknisyenleri bir sınavdan geçirir. Bu sınavı Türkiye'de biz Sivil Havacılık adına yapıyoruz. Bu konuda da son derece özenli ve titiz davrandığımızı altını çizerek vurgulamak isteriz. Çünkü bizim için uçuş emniyeti en öncelikli konudur.
Eğitim Merkezimiz iki ayrı binada toplam 40 sınıf, 120 kişilik konferans salonu, toplantı salonları, kütüphaneleri, sanat galerisi, sosyal etkinlik alanları ve eğitim müzesi ile aynı anda bin kişiye hizmet verecek kapasitede. Toplam 60 kişilik eğitmen, yönetici ve destek personeli ile yılda yaklaşık 9 bin kişiye eğitim hizmeti veriyoruz.
Eğitim Başkanlığımızın bir diğer önemli işlevi ise, her yıl kurumumuzda staj yapan yaklaşık 500 Meslek Lisesi ve 500 Üniversite öğrencisi için seçme/yerleştirme, takip ve kurum içi eğitim işlemlerini yapmaktır. Bu kişileri oryantasyonun biraz ötesine de geçen bir eğitim sürecinden geçiriyoruz.
Havacılık daima gelişen, yenilenen ve çok dinamik bir yapıya sahip olduğu için eğitim çok önemli ve bunun okulu yok. Uzay ve havacılık ile ilgili birçok fakülteler bulunmasına karşın orada verilen eğitimler birebir bizim işimizle eşleşmiyor. Dolayısıyla biz giderek güçlenmeyi ve bir Akademi statüsü içinde ilerlemeyi hedefliyoruz.
* Eğitim Başkanlığı'nın vizyon ve misyonu nedir?
Vizyonumuz; "Çağdaş, etkin, güvenilir ve uluslararası alanda tercih edilen, sektöre ve kuruma eleman yetiştiren bir eğitim ve danışmanlık merkezi" olmaktır.
Misyonumuz ise; "THY A.O. başta olmak üzere acenteler ve sivil havacılık sektöründeki firmalar ile karşılanabilir istekleri olan diğer kişi, kurum ve kuruluşlara akademik ve pratik eğitim hizmeti vermek" tir.
Ana hedeflerimizi şöyle sıralayabiliriz:
1. Güvenilir bir İnsan Kaynakları Yönetimi Sistemine sahip olmak,
2. Müşteri beklentilerine ve sektöründeki eğitim ihtiyacına cevap verecek bir eğitim sistemine sahip olmak,
3. Sistem ve altyapıyı sürekli iyileştirmek,
4. Verimliliği artırmak.
* Eğitimlerinizin içerikleri konusunda ayrıntılı bilgi verir misiniz?
Eğitim programımızda yaklaşık 120 çeşit eğitim bulunuyor. Eğitim felsefemiz; öğretme değil öğrenme ve uygulama temeline dayanıyor. Tüm çalışmalarımız, etkinliklerimiz ve projelerimiz "ekip / takım" çalışması ile sürdürülüyor.
Gelelim eğitimlerimizin ayrıntılarına…
Ticari ve Yer Hizmetlerine İlişkin Eğitimler: (Rezervasyon, bilet satış, check - in, editing - close out, ramp handling, yolcu hizmetleri, weight & balance, kargo vb…) Personelimize, acentalara, üniversitelere, pazar dinamiklerine ve değişimlere uygun olarak sürdürülüyor. Tüm personelimizin satış kavramları, miles & miles ve check - in simülatörleri ile kendi kendine öğrenme (self - study) olanakları bulunuyor. Eğitmenlerimiz, sürekli olarak geri bildirimlerle bu sistemleri ihtiyaçlara uygun biçimde tutuyor. Ayrıca eğitimlerimize görsellik kazandırmak amacıyla "terminal" ve uçak modellemeleri de kullanılıyor.
Uçak Bakımı için Tip Eğitimleri: Uluslararası kurallara göre verilen bu eğitimlerde; temel uçak , gövde, motor, güç sistemleri, aviyonik, uçuş simülatörleri de kullanılıyor. Tüm eğitimler, online dokümantasyon sisteminde yer alıyor. Sınav soruları sisteme giriliyor. Tüm teknisyenlerin personel ve eğitim bilgileri de aynı sistemde bulunuyor; teknisyenler elektronik posta yoluyla sorularını iletebiliyor, forumda bilgi paylaşabiliyor.
Bilgisayar Destekli Eğitimler: İngilizce, teknik ve ticari amaçlı kendi kendine öğrenme (self study) sistemleri, uygulama sistemleri, doküman ve bilgi paylaşımı alt yapısı ve tüm sistemlerimizin faal tutulması, eş zamanlı ve serbest zamanlı uzaktan eğitim çalışmaları ile, Microsoft Office eğitimleri bu kapsamdadır. Ayrıca web sayfası düzenlemede bu birimin sorumluluğundadır.
Yönetim , Davranış ve Kalite Eğitimleri: Yönetici yetiştirmek ve geliştirmek adına, temel yönetim becerileri, liderlik, sunum teknikleri vb. , davranış eğitimleri adına ağırlıklı olarak ön büro personeline duygusal zeka, stresle başa çıkma, empatik iletişim, ve kalite yönetim sistem eğitimlerinin verilmesi bu kapsama giriyor.
Başkanlık tarafından yönetilen / tasarlanan eğitimler: Stajyer yetiştirme / geliştirme, büro personeli eğitimleri, insan faktörleri, eğitici eğitimleri, (tedarikçi) destek eğitmenlerince verilecek eğitimler,dışarıdan temin edilen eğitimler (İK, finans dışı yöneticilere yönelik finans eğitimleri, diksiyon, telefonla konuşma, bilgisayar sistem eğitimleri, uçak komponent ve sistem eğitimleri vb), işbaşı eğitimleri de bu kapsama girmektedir.
* Eğitim ihtiyaç analizlerini nasıl yapıyorsunuz?
Eğitim ihtiyaçları, Ortaklık üniteleri ile program yılından önce, aynı fonksiyona hizmet eden, tüm ünitelerle ayrı ayrı toplantılar yapılarak, bu toplantılar ışığında eğitim koordinatörleri ile düzenli görüşmeler yaparak ve eğitim istek formlarının toplanarak değerlendirilmesi yöntemi ile yürütülüyor. Acenteler için TURSAV aracılığı ile yılda iki kez eğitim ihtiyacını saptıyoruz ve eğitimleri planlıyoruz. Halka açık eğitimlerde ihtiyaç belirlemenin ilk uygulaması, 2002 yılında web sitesinde yayınlanan anket yöntemi ile gerçekleştirildi.
* Eğitim başkanlığı olarak işe alım ve performans süreci gibi uygulamalara nerede dahil oluyorsunuz? Performans sonuçlarını eğitimler içinde kullanıyor musunuz?
Ortaklıkta yönetici eğitimlerinde, işe yeni başlayacak ön büro elemanlarının ve teknik personelin zorunlu eğitimlerinde performans sürecine dahil oluyoruz. Ayrıca, yöneticilerin terfilerinde eğitim performansı, kriterlerden biri olarak ele alınıyor. Aday personelin ise işe alınıp alınmama kararı eğitim sonuçlarına göre belirleniyor. Öte yandan ünite değişikliklerinde eğitim zorunlu rol alıyor. Rezervasyon, check - in, bilet satış, yer harekat elemanı olabilmek için belirlenmiş temel eğitimleri almadan ve sınavlarda başarılı olmadan atama yapılmıyor.
Ortaklığımız, yapılandırmaya çalıştığı performans değerlendirme modelinde Eğitim Başkanlığı'nda uygulanan performans değerlendirme sistemini pilot uygulama olarak kabul etmektedir. Bu model kurumsal performanstan bireysel performansa geçiş sürecini içermektedir.
Kurumsal performans; Ortaklık vizyonu ışığında süreçlerin, ünitelerin ve bireylerin hedeflerinden ve bunların performans göstergelerinden oluşuyor. Bu oluşum davranış ve iş odaklı kriterleri izleme ve değerlendirme yöntemi ile ölçülüyor.
Bireysel performansa kadar indirgenen bu süreçte bireylerden beklenen yeterlilikler ile bireylerin sahip oldukları yeterlilikler arasındaki farkın giderilmesini eğitim ve geliştirme sağlıyor.
* Eğitim Başkanlığı olarak hedefleriniz ve projeleriniz nelerdir?
Stratejik hedeflerimizi şöyle sırayabiliriz:
1. Çalışan memnuniyetini ve motivasyonunu artırıcı faaliyetler gerçekleştirmek ve sürekliliğini sağlamak,
2. Güvenilir bir Performans Değerlendirme Sistemi kurarak sürekliliğini sağlamak. (Hedeflere göre performans değerlendirme)
3. THY A.O. Eğitim Merkezi'ni "Akademi"ye dönüştürmek,
4. Müşteri memnuniyetini artırmak,
5. Kalite Yönetim Sisteminin sürekliliğini sağlamak,
6. Güncel teknolojiyi takip etmek ve uygulamak,
7. Eğitimlerimizi uzaktan eğitim platformuna taşımak,
8. Eğitimlerin etkinliğini ölçmek ve bu doğrultuda iyileştirmeler yapmak,
9. Eğitim Teknolojisini takip etmek,
10. Eğitim Programlarını Ortaklık dışına açarak gelir merkezi olmak.
Gelelim projelerimize… THY A.O. İnsan Kaynakları Yönetmeliği'miz Mayıs 2002'de yürürlüğe girdi ve eğitim ile ilgili yükümlülükler burada tarif edildi. Özellikle yönetici eğitimleri, uzaktan eğitim modeli ve eğitim performansının terfi ve tayinlerde rol oynaması bunlardan birkaçı… Eğitim Başkanlığı olarak da yönetmeliğimiz hazırlanma aşamasında…
Uzaktan eğitim konusundaki projelerimiz devam ediyor. Bu çalışmaların içine; Eğitim Başkanlığı bünyesinde verilen eğitimlerin kademeli olarak internet üzerinden kursiyerlerimize senkron ve asenkron olarak ulaşımının sağlandığı e - learning projesi, eğitim yönetim sistemi, içerik hazırlama, ölçme değerlendirme giriyor.
Bunların yanısıra Eğitim Merkezi'ni "Akademi"ye dönüştürmek amacıyla eğitmenlerimiz için ODTÜ'den Androgojik Formasyon, Ölçme ve Değerlendirme eğitimleri alıyor, TURSAV ile sertifika programları gerçekleştiriyor, web üzerinden anketler ile halka açık eğitimleri planlıyoruz. Ayrıca, Ortaklık ünitelerine eğitici yetiştirme eğitimleri ve üniversiteler ile yaptığımız protokol çerçevesinde öğretim üyelerine verilen biletleme ve satış eğitimleri Akademi projesinin içine giriyor.
Tüm bunların dışında eğitimlerimizin etkililiğini ölçmek için yöntem belirleme ve uygulamaları gerçekleştirme, mevcut performans değerlendirme sistemini iyileştirme gibi çalışmalarımızı sürdürüyor; müze ve kütüphanelerimizin geliştirilmesi, kurumdaşlara ve sektöre yönelik panel, söyleşi gibi sosyal organizasyonların düzenlenmesi ile de ilgileniyoruz.
Eğitim Başkanlığımızda 15 günde bir; yaptıklarımızı, yapamadıklarımızı, sorunlarımızı paylaşmak üzere biraraya geldiğimiz "paylaşım toplantıları" düzenliyor, öğretmenler gününü, yeni yılı ve simit / peynir günü ilan ettiğimiz 6 Mayıs gibi özel günleri eğlenerek kutluyoruz. Çevreye olan duyarlılığımızın bir göstergesi olarak ağaç dikiyoruz ve sebze yetiştirmeye başladığımız bir hobi bahçesi oluşturduk. Stres atmak için dans, spor, aerobik folklör gibi etkinliklerimiz de var.
Tüm bu hedefleri ve projeleri gerçekleştirirken THY Eğitim Akademisi çalışanları olarak varlık nedenimizi "eğitim vermek" ve "sürekli gelişimi sağlamak" şeklinde tanımlıyor ve inandığımız, paylaştığımız ortak değerleri şöyle sıralıyoruz:
• En değerli varlığımız insandır.
• Sürekli öğrenmeyi ve eğitimi yaşamın vazgeçilmezi sayar ve bunu zaman dilimleri ile sınırlamayız.
• Misyonumuz ve vizyonumuz doğrultusunda ilerleriz.
• Hedefler ve süreçler ile çalışır, performansımızı bunlara göre değerlendiririz.
• Gelişmeye açık, objektif, adil ve paylaşımcıyız.
• İlişkilerimizde saygı, güven ve tutarlılığa önem veririz.
• Yaratıcı, girişimci ve yenilikçi bir grup ruhu ile çalışırız
* Son olarak THY'deki İnsan Kaynakları uygulamalarından da söz etmenizi isteriz.
Çalışanlara performansları doğrultusunda yurtiçi ve yurtdışında yatay ve dikey kariyer olanakları sağlayabiliyor musunuz?
İnsan Kaynakları uygulamalarımızı özetle şu başlıklar altında değerlendirebiliriz:
Öncelikle Ortaklıktaki tüm görev tanımları her unvan için yeniden tanımlanarak yeterlilikler belirlenmiştir. Kadro sadeleştirilmesi yapılmış, ara kadrolar kaldırılmıştır. Personel seçimlerinde, özellikle mülakatlar yeterliliklere göre yapılmaya başlanmış ve oluşturulan mülakat komisyon üyeleri, mülakat teknikleri konusunda eğitim almıştır.
Kariyer yönetimi başlığı altında sayılabilecek uygulamalardan biri olan görevde terfi koşulları yeni İnsan Kaynakları Yönetmeliği ile belirlenerek özellikle yurtdışı personelin görevlendirilmesinde Ortaklık kıdemi, dil bilgisi, yeterlilikler, iş performansı, eğitim performansı vb. kriterler ile tanımlanmıştır. Yönetici olma kriterleri de aynı şekilde yer almıştır.
Ayrıca ödüllendirme sistemi hazırlanmış ve 4 ana başlıkta toplanmıştır.
• Öneri sistemi
• Başarılı (performansa dayalı) personelin ödüllendirilmesi
• Kurumsal bağlılık
• Üstün hizmet
RAKAMLARLA THY
Kuruluş Tarihi: 20.05.1933
Faaliyet Gösterilen İç ve Dış Noktalar: 28 yurtiçi nokta, 76 yurtdışı nokta
Toplam Personel Sayısı: 11 bin 252
Yönetici Sayısı: 329
Çalışan Sayısı: 10 bin 923
Doktoralı Eleman Sayısı: 7
Yüksek Lisanslı Eleman Sayısı: 162
Üniversite Mezunu Eleman Sayısı: 2 bin 269
Yüksekokul Mezunu Eleman Sayısı: 1 bin 463
Lise Mezunu Eleman Sayısı: 6 bin 155
İlköğretim Mezunu Eleman Sayısı: 1 bin 256
Çalışanların Yaş Ortalaması: 33, 2
Çalışanların Kadın / Erkek Oranı: %42 bayan, %58 erkek personel
Ortalama Kıdem Yılı: 8