Takımlarda Aktif Öğrenme ve Outdoor Training
Outdoor Eğitimde Öğrenme Nasıl Gerçekleşir?
Kişiler “konfor alanı” olarak tanımlanan kendilerini rahat hissettikleri bir alanda yaşama eğilimindedirler. Çünkü bu alanın dışı onlar için bilinmeyenlerle doludur. Oysa, kalıcı öğrenme ve değişim bu konfor alanının dışında olabilir. Ofis dışı eğitim yöntemlerinden biri olan outdoor eğitim, katılımcıların kendi konfor alanlarının dışına çıkıp, güdüleyici bir çevrede eğlenerek ve yaparak öğrenmelerini sağlar.
Eğitim programlarımızda “yaşayarak öğrenme” metodu kullanıyoruz. “Yaşayarak öğrenme” normal sınıf içi eğitimden farklıdır. Katılımcılar, klasik öğrenim metodlarında olduğu gibi “pasif” değildirler, “aktif” olarak olayın içinde yer alırlar. Outdoor öğretim metodu katılımcıları pasif yönetim geliştirme ve eğitim tekniklerinin aksine daha “canlı” bir baskı altında oldukları öğretici durumların içine sokar. Bunu bir aracı sürmeyi öğrenen sürücünün durumuna benzetebiliriz. Bu konuda kitaplar okumak ve size nasıl süreceğinizin anlatılması, sizin güvenli bir şekilde araç kullanmanızı sağlayacak gerekli donanımı sağlamaz. Oysa trafikte araç kullanmak, vites değiştirmek, hızlı değişim ve öğrenme sağlar. “Yaşayarak öğrenmeyi” dört aşamada özetleyebiliriz:
Outdoor Eğitim Aracı Olarak Paintball
Oyun etrafı kırmızı beyaz şeritlerle belirlenmiş bir alanda oynanır. Oyunun esas amacı takımların, karşı takımın kalesinden bayrağı kapıp vurulmadan, kendi kalelerine getirmeleridir. Oyun “son 1 dakika” ve “son 10 saniye” uyarılarından sonra başlar ve takımlardan birinin bayrağı kendi kalesine getirmesi veya maksimum 10 dakika olan sürenin sonunda çalınan düdükle biter. Puan alma yolları şunlardır:
1. Adam vurma
2. Bayrağı ilk kapma Kronometre ile saptanan bu puan karşı takımın bayrağını daha önce kapan takıma verilir.
3. Bayrağı elde tutma Oyun bittiği sırada, karşı tarafın bayrağını elinde tutan kişi vurulmamış ise takıma puan kazandırır.
4. Bayrağı kaleye ulaştırma Karşı takımın bayrağını, vurulmadan kendi kalesine getirmeyi başaran takımın alacağı puandır. Bu ayrıca oyunu bitiren harekettir.
Oyun karbondioksitle çalışan aletlerle oynanır. Bu aletlerden, içi su esaslı gıda boyası dolu kapsüller (paintball) atılır. Bu kapsüller oyunculara çarptığı zaman (kalın giysiler veya çarpma açısı dolayısıyla kapsül patlamasa dahi) oyuncu vurulmuş sayılır. Bu durumda oyuncunun yapması gereken, elini havaya kaldırmak, kol bandını çıkarıp “out” diyerek bağırdıktan sonra, eli havada kalmak suretiyle, sahanın kenarında bulunan “ölü adamlar bölgesi”ne gitmektir. Vurulan oyuncu, oyun içindeki arkadaşlarına bilgi, silah, mermi vs. veremez.
Oyuncular kendilerine verilen maskeyi oyun süresince asla çıkaramazlar, maske buğulansa, boyansa bile bu kural hep geçerlidir. Oyuncular oyun sırasında, sınırlandırılmış alanın dışına çıkamazlar. Çıktıkları takdirde out sayılırlar. Dünyada çok popüler bir takım oyunu olan Paintball’u Türkiye’ye getiren S.P.O.T., bu oyunu yönetim geliştirmede outdoor eğitim programlarında kullanmaktadır. Oyunda yüksek boyutlara çıkan adrenalin salgısı ve heyecan öğrenmenin gerçekleşmesine yardımcı olur. Görüldüğü gibi Paintball’da diğer outdoor eğitimlerden farklı olarak katılımcılar örneğin dağa tırmanışta olduğu gibi durağan bir olguya karşı uğraş vermezler. Aksine karşılarında kendileri gibi düşünen, karar veren, yaptıklarına tepki veren bir takım vardır. Bu da sürecin daha aktif olmasını sağlar.
Eğitim programlarımız katılımcıların konfor alanlarının dışına çıkıp, Paintball aktivitesi içerisinde yer almalarını, yaşadıkları tecrübeleri gözden geçirmelerini, ofis içi yaşamlarıyla bağlantı kurmalarını, neyin yolunda gidip neyin gitmediği üstüne düşünüp yeni davranış ve düşünce biçimleri elde etmelerini sağlar. Tüm eğitim programlarımızda amaç katılımcıların sürece ilişkin içgörü elde etmeleridir. Bu sayede katılımcılar kendilerini eğitim aldıkları konuda daha iyi tanıma fırsatı elde ederler.
Yöntem
“Outdoor Training” programlarımız, Rota’nın birikimleri ve indoor aktivitelerin avantajları ile, S.P.O.T. firmasının Paintball know how’ının entegrasyonundan oluşmaktadır.
İhtiyaca göre 2 4 gün süren programlarda, arzu edilen oyunlar, oyun sonrası analiz ve görüşmeler ve seminerler iç içe verilmektedir.
Oyunlar ve workshoplar, programın en önem verilen bölümlerinden olan firma ile yapılan öngörüşme ışığında şekillendirilir. Akımlarda “Aktif Öğrenme” programı, Paintball uygulaması ile başlar, workshoplarla devam eder ve Paintball uygulaması ve değerlendirme ile son bulur. Program süreleri, arzulanan workshoplar ve ağırlıkları, buna bağlı olarak oyun yapıları öngörüşmelerle belirlenmektedir.
ERA EĞİTİM VE DANIŞMANLIK CALL CENTER ÇÖZÜM PAKETİ
CALL CENTER HİZMETLERİ
İNSAN KAYNAKLARI: Call Center özel seçim kriterlerinin ve yöntemlerinin belirlenmesi, gerekirse seçim işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve insan yönetim sisteminin oturtulması.
EĞİTİM: Call Center özel eğitim programlarının ayrı ayrı seviyelere yönelik olarak dizayn edilmesi ve sunulması. AUDIT: Telefon bazlı operasyonların üretkenlik, kalite ve etkinlik temel noktalarında incelenmesi.
YENİ BİNYILA DOĞRU İNSAN KAYNAKLARI’NDA YENİ YAKLAŞIMLAR
Prometheus Yönetim Danışmanlık, 17 Eylül 1998 tarihinde, Armada Hotel’de “Yeni BinYıla Doğru İnsan Kaynakları’nda Yeni Yaklaşımlar” konulu seminer düzenledi. Prometheus Yönetim Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış’ın sunumunu gerçekleştirdiği eğitim, Akbank T.A.ş., Aktif Finans Factoring, Anadolu Endüstri Holding, Anadolu Honda Otomotiv, Arthur Andersen, Atlızincir İğne ve Makina, Bank Kapital, Barem Researc International, Bilpa, Cam Ambalaj Pazarlama, Eczacıbaşı İpek Kağıt Sanayi, EGS Perdama, Esbank, GYİAD, Interbank, Intertech Bilgi İşlem, Nursan Elektrik Sistemleri, Otoyol Sanayii, Pamukbank, Rultrans Transmisyon Sanayii, Tariş Pamuk Tarım Kooperatif Birliği, The Strategic Review Group, Toyotasa ve Turkcell’den katılımcıların yoğun ilgisi ve memnuniyeti ile gerçekleşti.
Seminerde “Open Book Management in HR, ESOP (Çalışanlar İçin şirket Ortaklığı)”, “Business Partnership (İş Ortaklığı)”, “Diversity Management (FarklılıklarınYönetimi)”, “Rightsizing by Downsizing (Küçülerek Büyümek)”, “Outsourcing Management (Dış Kaynak Kullanım Yönetimi)”, “Resource Based Learning (Öğrenme Kaynağını Öğrenerek Öğrenmek)”, “HR Management for EXPAT (Yabancı Çalışanlara Yönelik İnsan Kaynakları Yönetimi)”, HR Management in Family Business (Aile şirketlerinde İnsan Kaynakları Yönetimi)”, “401 (K) Emeklilik Planı” ve “Bir Danışmanı Aramaya Ne Zaman Gereksinim Duyarsınız?” başlıkları altında işlenen konular ile iş dünyasının yeni ufuklarına doğru, İnsan Kaynakları’na yeni yaklaşımlar, tartışmaya açıldı.
“2000 UFKUNDA REKABETÇİ STRATEJİ UYGULAMALARI VE TÜRK İŞ DÜNYASI”
80’li yıllarla birlikte, serbest piyasa ekonomisine geçiş dinamiklerinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan yönetim danışmanlığı, günümüzde Türk iş dünyasının karşı karşıya bulunduğu önemli dönüm noktalarına paralel olarak hızlı bir gelişim gösteriyor. 1991’de kurulan Yönetim Danışmanları Derneği (YDD), yönetim danışmanlığı hizmetinin mesleki, teknik, ahlaki ve profesyonel standart ve kuralları olan bir meslek olarak gelişmesine yardımcı olmayı ve bu çerçevede kamuoyu nezdindeki saygınlığı geliştirmeyi hedefliyor.
Bu misyon doğrultusunda YDD, 1 Ekim 1998 tarihinde Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde “2000 Ufkunda Rekabetçi Strateji Uygulamaları ve Türk İş Dünyası” başlıklı bir forum düzenledi.
Forumda yeralan birçok paralel oturumda “Kurumsallaşma”dan “Rekabetçi Strateji’de İnsan”a, “Rekabet Kanunları ve Stratejileri”nden “Ar Ge”ye kadar iş dünyasının yaşamsal konuları tartışmaya açıldı. Forum’un danışmanlık mesleğinin profesyonelleri ile uygulayıcı yöneticileri biraraya getirmesi, hem birikimlerin paylaşılmasını hem de somut sorunların tartışılmasını sağladı.
Üst düzey yöneticilerden medyaya, yönetim danışmanlığı mesleğinin önemli isimlerinden kamu yöneticilerine kadar birçok konuşmacının katıldığı forum büyük ilgi topladı.
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE VISUAL MERCHANDISING’İN TEMELLERİ
SEMİNERİ
Dünya perakendeciliğinin Visual Merchandising (görsel mağazacılık) konusundaki otoritesi Joseph Weishar, 24 25 Kasım 1998 tarihlerinde İstanbul’da olacak. Hotel Princess İstanbul, Maslak’ta gerçekleştirilecek bir günlük seminerde, Visual Merchandising’in ilkeleri, mağaza içi müşteri trafiği, mağaza yerleşim planlaması, ürün sergileme ünitelerinin mağaza içinde doğru kullanım ilkeleri, mağazada orta alan ve duvar ilişkisi, ürünün kolay algılanmasına yönelik sergileme yöntemleri, ürünün mağaza içindeki konumlanması; dikey konumlanmanın önemi, mağazada ses, koku, ışık ve renk ilişkisi, mağazada etiketler ve yönlendirme, vitrin uygulamaları, alışverişin eğlence boyutları ve görsellik ile dünyada görsel mağazacılığın gelişim yönü konularında bilgiler verilirken, dünyadan ve Türkiye’den örneklerinde bulunduğu dialar gösterime sunulacak.
Seminere çeşitli perakende kuruluşların yöneticileri, mimari kuruluşlar ve perakendeye hizmet veren kuruluşların yoğun katılımı bekleniyor.
Soysal Eğitim Danışmanlık’ın Türkiye temsilcisi olduğu Joseph Weishar ve firması New Vision Studios, 1997’den bu yana Türkiye’de danışmanlık çalışmalarını sürdürüyor ve Visual Merchandising konusunda dünya mağazacılığının otoritesi olarak kabul ediliyor.
Bilgi için Tel: 0.212.212 99 70
Hazırlayan: Hande Patır