‘’Şimdiki çocuklar harika’’ İTÜ CBILAB
“Beraber çalıştığınızda ortaya çıkan ürünün değeri emeklerinizin toplamı değil, çarpımıdır.”
2015’te İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde kurulan CBILAB’da tüm süreç ve işlemler laboratuvar üyesi öğrenciler tarafından yürütülüyor. Laboratuvarda projelerini yürüten öğrenciler kendi çaylarını kendileri demliyor, tozu beraber alıyor ve yerleri beraber temizliyorlar.
CBILAB’ın amacı, öğrencilerin ülke ekonomisine daha çok katkıda bulunabilecek yetkinlikleri kazanabilecekleri, inovatif ve daha üretken olabilecekleri, katıldıkları sergi ve yarışmalarda daha yetkin olabilecekleri ve ürettikleri inovatif fikirlerini çeşitli kanallar ile start-up iş modellerine dönüştürebilecekleri bir ekosistem oluşturmak...
İTÜ’de bulunan CBILAB; yazılım, mekanik, elektronik ve tasarım gibi konularda ilgi ve bilgisi olan öğrencilerin ortak projelerde çalıştığı, geniş tecrübe ve bilgi birikimi edindikleri bir inovasyon laboratuvarı… CBILABüyelerinden Yalçın’ın anlatımı ile: “Burada okulda teorik bilgisini aldığımız konuları pratiğe dökebiliyor, bu bilgileri projelerimizde kullanabiliyoruz.
CBILAB’ın en büyük avantajı ise şu: ‘’Her fakülteden her bölümden öğrencinin bir arada olması. Bu sayede pasif olarak inanılmaz bir bilgi bombardımanına maruz kalıyoruz, her konuda az da olsa bilgimiz oluyor.”
CBILAB’a dahil olan öğrencilerin projelerde yer alabilmeleri için bazı eğitimleri almış olmaları gerekiyor. Bu eğitimler öğrencinin çalışacağı alana göre farklılık gösteriyor.
Üyelerinin eğitimine de önem veren CBILAB’da geçmişte verilmiş, şu an devam eden ya da gelecekte verilecek olan onlarca eğitim var. Eğitimlerde laboratuvar üyeleri öncelikli olmakla birlikte eğitimler kontenjan dahilinde herkese açıktır.
CBILAB’da şu ana kadar gerçekleştirmiş olan bazı projeler:
3D Printed Wind Turbine
Bu işlevsel rüzgâr türbini, özgün 3D yazıcı ile yazdırılabilir tasarımıyla evde üretilmek, monte edilmek ve işletilmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu projenin ana ve diğer bileşenleri 3 boyutlu yazıcı kullanılarak dizayn edildi. Projenin amacı rüzgâr türbinlerinin nasıl çalıştığına ve veriminin nasıl artırılacağına dair detaylı bir fikir sahibi olmaktır. Proje toplamda 6 haftalık bir sürenin ardından başarıyla son buldu. Bir telefon şarj edebilecek kadar elektrik üretilebildi.
Arduino Su Roket Tasarımı
Arduino su roket tasarımı; paraşüt konulabilir, programlanabilir, zamanlayıcı fonksiyona sahip, servo motor yerleştirme sistemi bulunan ve başlatma mekanizması bulunan sistemdir.
Balancing Ball
Balancing ball temel olarak PID kontrol ile topu denge noktasında tutan iki eksenli top dengeleme mekanizmasıdır. Bu sistemde kullanılan yöntem, topun hareket sensörüne olan uzaklığını ölçerek, PID algoritmasında belirlenen noktada, servo motor yardımıyla döndürülen kol sayesinde topu dengede tutmaktır.
Havalı Roket Sistemi
Havalı Roket Sistemi projesi; roketin sisteminin öğrenilmesi, anatomisinin öğrenilmesi, çeşitlerinin öğrenilmesi, basit düzeyde bir roketin yapım aşamasını öğrenme ve ev araç gereçleriyle roket yapma amacıyla oluşturulmuş projedir.
Çoklu Bardak Tutacağı (Ponchic)
Ponchic; piknikleriniz, partileriniz, gezileriniz ve daha fazlasının etrafındaki içecek taşıma sorununu çözecek çevre dostu tasarım ürünüdür. Ponchic kartları bir eliniz doluyken bile 2 hatta 3 bardak taşımanıza imkân sağlamaktadır. Ayrıca üretiminde tohumlu karton kullanılması da çevre dostu sıfatını almasında önemli bir etkendir. Ürün tasarımında son aşamaya gelinmesinin ardından uluslararası fonlama sitesi olan Kickstarter’da yer almış ve CBILAB’e 632 dolarlık bir getiri sağlamıştır. Ponchic ile birlikte CBILAB ilk ihracat başarısını elde etmiş bulunmaktadır.
Köpek Diz Kapağı İmplantı
Diz bölgesinde anatomik bozukluk olan köpeğe 3D yazıcıdan yeni bir diz basıldı. Bu çalışma sırasında CBILAB köpeğin taranan dizini CAD model haline dönüştürüp 3D yazıcından çıkarılabilir hale getirmiştir. Ardından bio-uyumlu malzeme tespit edilerek ameliyatta kullanılacak dizler üretilmiş ve hekime teslim edilmiştir. Bu çalışma sonrası yapılan patent başvurusunda projenin üretim kısmını üstlenen CBILAB üyesi Murat Ayazoğlu da bulunmaktadır. Patent süreci henüz sonuçlanmamıştır.
Projenin hekim ağzından özeti ise şöyle: ‘’Bir köpeğin diz tomografi görüntülerinden elde edilen anatomik bozuk kemiğin plastik çıktısı üzerinde, cerrahın yaptığı ayarlamalarla elde edilen biyo-uyumlu implant, köpeğin dizine implante edilerek anatomik bozukluk giderilmiştir.’’
Environmental Chamber
Bir ürün üretilirken üretimde kullanılacak malzemenin seçimi son derece önemlidir. Bu ürünün kullanılacağı yer ve koşullara bağlı olarak farklı malzemeler kullanılmaktadır. Ürünün maruz kalacağı koşullara dayanabilen malzemenin seçiminde de devreye Environmental Chamber yani İklimlendirme Odası girer. Bu alet malzemeyi -100 ve +500 derece sıcaklıklar arasındaki koşullara maruz bırakarak bu malzemenin farklı durumlardaki dayanıklılığını ve tepkisini ölçmeye çalışmaktadır. İklimlendirme Odası CBILAB’ın kendi geliştirdiği bir ürün değildir. CBILAB’ın buradaki başarısı ithalat maliyeti 20 bin doları bulan bu ürünü 2 bin dolar gibi bir maliyetle tamamen yerli olarak üretmiş olmasıdır. İklimlendirme Odası daha sonra İTÜ Makine Fakültesi’nin hizmetine sunulmuştur.
Drone Pervane Ölçer
Bir drone üretilirken belki de en dikkat edilmesi gereken kısım kullanılan motor ve pervanenin uyumudur. Pervanenin yapacağı devir sayısı, oluşturacağı itme kuvveti ve torku, kullanacağı voltajı bilmek çok zordur. Deneme yanılma yoluyla elbet doğru sonuca ulaşılıp en uygun pervane seçilebilir lakin bu da çok fazla vakit kaybı demektir. Drone Pervane Ölçer bu işte konuda büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu alet bir motor ve pervanenin birlikte çalışması sonucu oluşacak değerleri bize sunmaktadır. Ayrıca aletimize takılan hem motor hem de pervane deneyden deneye değiştirilebildiğinden belirli bir motora uygun pervane veya pervaneye uygun motor bulma süreci fazlasıyla hızlanmaktadır.
Siz de bu gençleri İnstagram’da @cbilab hesabından takip edebilir, info@cbilab.org’daniletişime geçebilir, YouTube kanallarına abone olabilirsiniz.