“Magic Camera yıl sonu toplantılarının en iddialı takım oyunu ve motivasyon programıdır”

Eğer ki kurumsal motivasyonun sadece ücret politikalarıyla doğru orantılı olduğun düşünüyorusanuz ve hala en iyi motivasyonel değişim programının şirket yemekleri olduğunu düşünüyorsanız Magic Camera’ya tüm bu fikirlerinizi değiştirmesi için bir fırsat verin.

Dünyanın en farklı kurumsal motivasyonel değişim ve gelişim programı olan Magic Camera, şirket çalışanlarını, daha önceden ihtiyaçlar ve tercihler doğrultusunda ya da tamamen rastgele bir gruplandırma vasıtasıyla içeriği daha önceden belirlenmiş konular üzerinde kısa filmler çekiyor.

Yöntemin Türkiye’de uygulanmasına öncü olan Turuncu Eğitim Genel Müdürü Utkan Polat, Magic Camera’yı bir “inanç” ve “iddia” projesi olarak tanımlıyor: “Buradaki ‘inanç’ ve iddia kavramları, değişimin gerekliliğine olan sonsuz inanç ve gelişimin gerçekleştirilecek olması noktasındaki iddiadır.” Dilerseniz Magic Camera ile ilgili diğer ayrıntıları ve bu eğlence dolu programın kurumlara ne derece katma değer sağladığını Utkan Polat’tan dinleyelim…

Magic Camera’nın öyküsünü sizden dinleyebilir miyiz?
Magic Camera’nın ceninde başlayıp bugün koştuğu kısa hikayesi, Turuncu Eğitim ve Danışmanlık bünyesinde başlıyor. Turuncu Eğitim’de gerçekleştirdiğimiz liderlik geliştirme ve kişisel gelişim eğitimlerinde şu anki halinden çok daha amatör bir şekilde uygulanan kısa bir iletişim ve takım oyunu projesiydi Magic Camera…

Zamanla iş ortaklarımızdan ve katılımcılarımızdan gelen taleplerle sürekli gelişti ve tek başına bir program haline geldi. Başlarda üç, dört günlük bir liderlik programının içinde bir buçuk saatlik bir proje modülüyken, daha sonra programa katılımış liderlerin bu projeyi kendi ekiplerine uzun soluklu ve tek başına talep etmeleriyle doğdu diyebilirim aslında.

Bugün Türkiye’nin en iyi şirketlerinde 12 kişiden 1000 kişiye kadar uygulanabilen, profesyonel kadrosuyla inanılmaz sonuçlar aldığımız bir proje oldu.

Tam olarak nasıl bir çalışma Magic Camera?
Magic Camera, şirket çalışanlarının, ihtiyaçları ve tercihler doğrultusunda yaptığımız gruplandırma ya da karma oluşturulan çalışma grupları vasıtasıyla, içeriği daha önceden belirlenmiş konular üzerinde kısa filmler çekmelerini sağlar.

Program dört farklı nihai amaca göre tasarımlanır ve hayat bulur: “İletişim Odaklı Takım Oyunu Programı”, “Feedback Odaklı Motivasyon Programı”, bir kurum kültürü programı olan “Magic Fashion Show” ve “%100 Motivasyon Programları” Magic Camera’yı oluşturan programlardır.

Her zaman diyoruz ki; “Magic Camera, Dünya’nın en farklı motivasyonel değişim ve gelişim programıdır.”

Eğitimlerin içerikleri nasıl ve kimler tarafından hazırlanıyor? Bu sürece kurum yöneticileri de dahil ediliyor mu?
Tabii ki, bu sürece kurum yöneticileri etkin bir şekilde katılıyor. Çünkü biz her zaman Magic Camera’nın kısa film konularının o kurumun içinden çıkan konulardan oluşması gerektiğini savunuyoruz. Şirket çalışanlarının çektiği filmler, diğer bir deyişle yönetmeninden senaristine, oyuncularına kadar o çalışanlardan oluşan bu çalışmanın film ya da gösteri konuları da o kurumun kültürünün bir parçası oluyor.

Bir örnek vermek gerekirse; HRdergi çalışanlarıyla gerçekleştirdiğimiz projede gruplardan biri “HRdergi 2125 yılında” konulu bir film hazırlarken; bir diğer grubun “HRdergi MÖ 600 yılında”, bir diğerinin “HRdergi’de kriz toplantısı” konulu filmler çekiyor olduğunu düşünebiliriz. Belki de “HR Dergi’nin reklam filmlerini tüm çalışanları çekiyor” gibi...

Magic Camera diğer eğitim programlarından hangi özellikleri ile ayrılıyor?
Aslında bu sistemi birçok özelliğiyle diğerlerinden ayırabiliriz. İlk olarak, Magic Camera, tüm çalışanlara ve farklı statülere uygulatma şansımızın en yüksek olduğu motivasyon programı. İkincisi, sistem yoğun ve yüksek fiziksel aktivitenin katılımcılara sunduğu anlık heyecan duygularının yerine, duygusal yaşanımları kısa ve uzun vadeli iş sonuçlarına etki edecek şekilde geniş bir verimlilik sürecinde etkiliyor.

Diğer bir deyişle, şirket için kısa vadeli bir “ağrı kesici” değil, uzun vadeli bir “çözüm”dür. İş ortaklarımıza ve bize sıfır riskle en heyecanlı programları yapabilme şansını tanır. Yüksek düzeyde katılım ve memnuniyet oranlarını sağlar, garanti eder.

Magic Camera, eğitim ve İK yöneticilerinin sorumlu yöneticilerine ve üst yönetime mahçup olma ihtimalini sıfıra indirir. Çünkü Magic Camera ekibi, bu pozisyonların kurumlar içindeki önemini, hassasiyetini ve zorluğunu bilen, her biri etkileyici iş geçmişi olan bir ekiptir.

Kısacası ayırt edici özellikleri anlatmakla bitmez!
Eğitim ertesinde katılımcılarda ne gibi farklılıklar gözlemleniyor? Biraz da bu konuda size gelen geri bildirimler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Aslında bizim bu konuda oldukça mütevazi bir iddiamız var. Belki de bu küçük gibi gözüken ama aslında çok büyük bir iddia. “Bu programdan sonra hiç bir çalışma arkadaşınızı şimdi hatırladığınız gibi hatırlayamayacaksınız!” diyoruz ve gelen geri bildirimler ile bu iddianın arkasında durmanın gururunu yaşıyoruz.

Magic Camera projesinin Türkiye’nin en önemli bankalarından birinin katılımcı tipolojisi çok ciddi bir grup olan denetim grubuyla bile gerçekleştirildiği ve mükemmel sonuçlara ulaşıldığı düşünülürse bu programın tüm katılımcı kitlelerinde başarıya ulaşan bir program olduğu bir kez daha anlaşılır.

Son olarak bu yöntemden kimler faydalanmalı?
Mavi yakalı kadrolardan en tepe yönetici kadrolara kadar uygulanabilen, salt çalışanlar arası değil; yönetici-yönetici, yönetici-çalışan, çalışan-çalışan ilişkilerini aynı anda kuvvetlendirebilecek bir motivasyonel değişim ve gelişim programıdır. Bu yüzden Magic Camera için böyle bir sınıflandırma yapmak yanlış olacaktır.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)