Kimberly-Clark Türkiye çalışanları K-C Life ile sosyal medyada...
İK Uygulamaları sayfalarının bu ayki konuğu Kimberly – Clark Türkiye İK Direktörü Pınar Çanakcı Öztep oldu.
‘Gelişimi önceliklendiren, kazanma tutkusuna sahip ve üretmeyi seven herkese ayrım gözetmeksizin çeşitli kariyer imkânları sunuyoruz’ diyen Öztep, Kimberly-Clark Global’in tüm FMCG sektöründe en çok çalışılmak istenen şirketlerden biri olduğuna dikkat çekiyor.
Biz de Pınar Çanakcı Öztep’e başta sosyal medya alanında geliştirdikleri
K-C Life platformu olmak üzere Kimberly-Clark Türkiye’nin farklı İK uygulamalarını sorduk.
Öncelikle çalışanların birbirleriyle olan iletişimlerini artırmak için kurduğunuz K-C Life adlı platform ile ilgili konuşmak isteriz. Böyle bir platform kurmaya nasıl karar verdiniz, gerçekleştirme süreci nasıl ilerledi?
İnternet ve sosyal medyanın gücüne inanan Kimberly - Clark olarak bu alandaki gelişmeleri takip ediyoruz. Çalışanlarımıza özel geliştirdiğimiz bu platform ile kurum içindeki iletişimin güçlü olmasını sağlıyoruz. Platformun yöneticisi çalışanlarımızın kendileri ve onlar sayesinde sürekli güncel kalan bir formatta.
K-C Life’daki ‘Departmanlardan Haberler’, ‘K-C Sözlüğü’, ‘Ajandanıza Not Aldınız mı?’ Bana Katılır mısınız? Haftanın Fotoğrafı, ‘Satıyorum Sattım’, ‘Gezdim, Gördüm, Paylaşıyorum’, ‘Medyada Biz’ gibi farklı bölümlerle Kimberly - Clark çalışanları iş ile ilgili güncel haberleri ve sosyal aktiviteleri buradan takip edip aynı zamanda düzenlenen yarışma, anket ve kulüp etkinliklerine katılabiliyor, hobilerine eşlik edecek arkadaşlar bulabiliyorlar. İletişimin gücüne inanan bir kurum olarak sosyal medyanın her alanından yararlanmaya devam ediyor olacağız.
Bu fikir, ‘Braveheart Kurum Kültürü’ projemiz kapsamında ve Çalışan Memnuniyeti Anketinden aldığımız geribildirimlerin bir ürünü olarak ortaya çıktı, 2011 Nisan ayında lansmanını yaptık.
Çalışan görüşleri oldukça önem taşıdığından bu platformun ismi olan K-C Life’i da çalışanların önerileri arasında en beğenilenlerin oylaması ile belirledik. Şirket içi iletişimin sosyalleşme aracı olarak bu platformun etkin kullanımının çalışan bağlılığına olumlu yönde katkısı olduğunu düşünüyoruz.
2010 yılında ‘Braveheart - Kurum Kültürü’ Projemiz kapsamında çalışanlarımıza özel olarak olıuşturduğumuz ‘Facebook’ sayfasının da K-C Life’a ilham kaynağı olduğunu söylemekte fayda var. Tamamen kurum kültürü ve liderlik gibi konularda tartışma ve paylaşımlar için tasarlamış olduğumuz bu sayfaya çalışanların ilgisini çekince ihtiyacı analiz edip, daha kapsamlı bir platform olan K-C Life’i tasarladık.
Bu platform ile birlikte çalışanlarınızın hayatında neler değişti? Aldığınız geri bildirimleri bizimle paylaşabilir misiniz?
Açık, net ve sürekli iletişim K-C Türkiye olarak öncelik verdiğimiz konuların başında gelmektedir. Öncelikle bu platform K-C Türkiye’de yeni bir iletişim kanalını oluşturduğu için bizim açımızdan önem taşımaktadır. Odağımız bu platformu çalışanların katkılarıyla sürekli geliştirmek ve güncel kalmasını sağlayarak ‘live e-magazine’ olarak pozisyonlandırmak. MEA bölgesinde de bu kapsamda yapılan ilk çalışma olduğu icin örnek teşkil etmektedir.
Kurulduğu günden bugüne çalışanlardan hep olumlu geri bildirimler aldık. İletişime olan pozitif etkilerinin yanısıra dataya ortak bir merkezden ulaşma noktasında da bir değişim yarattığını söylemek mümkün… Örneğin bu platform sayesinde; şirket hedeflerini, duyuruları, bölümlere ilişkin güncel haberleri, sık kullanılan dökümanları e-mail’ler ile paylaşmak yerine bu ortak platformdan takip edebiliyorlar ve kendi fikirlerini beyan edebiliyorlar. Belirli aralıklarla yaptığımız anketlerle çalışanlardan gelen geliştirici önerilere göre platformu ihtiyaçlara yönelik olarak dizayn etmeye devam ediyoruz.
Kimberly Clark İK olarak çalışanlar ve adaylar arasındaki eşitlik ilkesini koruma konusunda da çok hassas bir politikaya sahipsiniz. Bundan da biraz bahsedebilir misiniz?
Kimberly - Clark olarak gelişimi önceliklendiren, kazanma tutkusuna sahip ve üretmeyi seven herkese ayrım gözetmeksizin çeşitli kariyer imkânları sunuyoruz. Bu anlamda yönetici veya daha alt pozisyonlarda çalışan birisi yurt dışında çalışma fırsatı için eşit şartlara sahiptir. Global olarak ta Diversity &Inclusion başlığı altında farklılıkları kapsayan ve saygı gösteren bir kültüre sahibiz. Bu anlamda çeşitliliğin zenginlik olduğu görüşündeyiz.
Bunların yanı sıra özellikle yurt dışı kariyer fırsatlarının ve bölgesel görevlendirmelerin sürekli gündemde olmasının da yeteneği çekme noktasında etkili olduğunu düşünüyoruz. MEA Bölgesi’nde Türkiye olarak yeteneği ihraç etme ve aynı şekilde diğer ülkelerden de çekme noktasına geldik. Organizasyonumuz içerisinde pek çok çalışanımız bölgesel rollerde görev almaktadır. Buna ek olarak iç terfi oranımızı her geçen yıl ciddi oranda arttırıyoruz.
Kimberly-Clark Global olarak tüm FMCG sektöründe en çok çalışılmak istenen firmalar arasında 9. sırada yer alıyor. Türkiye olarak da en çok çalışılmak istenen şirketlerden biri olmayı hedefliyoruz. Bu anlamda çalışanlarımızın memnuniyet seviyelerini artırmak, iş ortamlarını iyileştirmek, kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkıda bulunmak için sürekli kendimizi yeniliyoruz.
Son olarak Kimberly Clark’ı İK uygulamaları konusunda farklı kılan aktivitileri ve süreçleri özetlemenizi istesek, neler söylersiniz?
Kimberly-Clark’ın altı temel davranışından birisi olan "Yeteneği Geliştir" başlığı altında bu sene Liderlik Gelişimi ve Kurum Kültürü konularında iki yeni uygulamaya imza atıyor olacağız. ‘Şirket İçi Koçluk Programı’ ile yöneticilerimiz arasından koçluk yapacak kişileri özel olarak yetiştirmenin yanısıra tüm ekip yöneticilerine bu konuda MEA Bölgesi’nden ve Türkiye’den anlaşma yaptığımız Profesyonel Koçlar aracılığıyla eğitimler veriyor olacağız.
‘Culture of Accountability - Sorumluluk Kültürünün Geliştirilmesi’ ise sadece Türkiye’de değil Global olarak tüm ülkelerde başlatılan bir girişim. Özünde, şirket kültürünü sorumluluk alma ilkesiyle iş sonuçlarına pozitif etki sağlayacak şekilde dönüştürme ilkesine dayanan bu bakış açısı, K-C Türkiye’nin 2010 yılında uygulamaya aldığı Braveheart- Kurum Kültürü projesiyle de birebir örtüştüğü için tarafımızdan uygulanmasının çok daha keyifli olacağını söyleyebiliriz.
Öztep, Kimberly-Clark Türkiye olarak geliştirdikleri ‘Performans ve Gelişim Yönetimi’ni şöyle özetliyor.
‘Performans ve Gelişim Yönetimi’nde de bu sene şirket önceliklerine ve rekabete paralel olarak özellikle ‘Ortak Hedef Yönetimi’ne ilişkin bazı yenilikleri uyguluyor olacağız. Mavi Yaka Performans Sisteminin lanse edilmesi de bu senenin gündeminde yer alan ana başlıklardan biri.
Bireysel Gelişim Planı (IDP) ve Kariyer Gelişim Planı (CDP) K-C’de her yıl uygulanan çalışan ile yöneticisi arasındaki dialoğu arttırmaya ve gelişim fırsatlarının doğru belirlenmesine yönelik iki kritik süreçtir. Bu sürecte çalışan ve yönetici 3E Öğrenme Modeli (Education 10%, Exposure 20%, Experience 70%) çerçevesinde sunulan gelişim fırsatlarından uygun olanları belirler ve hayata geçirir. 3E Modelini biraz daha detaylandırmak gerekirse, Kimberly-Clark’da çalışanlarımızın etkin gelişiminin ağırlıklı olarak sınıfiçi ya da online eğitimler ile değil, proje yönetimi, yurtiçi/yurtdışı rotasyon, transfer, koçluk ve mentorluk desteği ile deneyimlenerek kazanıldığına inanıyoruz.
Günümüzde şirketlerin en büyük mücadelesi en iyi yeteneklerin bulunması ve korunması. İşte bu noktada K-C’e yeni katılan çalışanlara yaşattığımız tecrübenin sonrası için büyük önem taşıdığının farkındayız. Bu amaçla “Welcome on Board” adını verdiğimiz oryantasyon programımızı bu sene hem çalışanların K-C’e adaptasyonunu hem de organizasyonel verimliliği arttırmak geliştiriyor olacağız. Yurtdışı görevlendirmeler ve MEA Regional roller ise her sene olduğu gibi bu sene de gündemimizde olacak. Çalışanlarımıza sadece Türkiye’de değil bölgesel sorumluluklar alarak farklı gelişim imkanları sağlamaya devam edeceğiz. Bilgiyi iyi yönetebilmek karar alma noktasında ktirik öneme sahip olduğu için 2012’de odak alanımızdan oalcak bir diğer proje de HR IS (Information Systems) Projemiz olacak.