E-öğrenme Zirvesi sosyal medyayı salladı!


HRdergi tarafından düzenlenen ve Twitter Türkiye gündeminde 2. sıraya çıkan 4. E-öğrenme Zirvesi, Enocta ve Bilge Adam’ın Ana Sponsorluğu ve Monitera’nın Sosyal Medya Sponsorluğu’nda gerçekleşti.
20 Mart’ta Hilton Otel’de katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği zirvenin canlı yayını da 4097 kişi tarafından izlenerek kendi alanında bir rekora imza attı.
E-öğrenme, karma eğitim, sosyal öğrenme ve tüm yeni nesil öğrenme araçlarının tartışıldığı
zirve birbirinden renkli görüntülere de ev sahipliği yaptı.

 

HRdergi Genel Müdürü Alper Toper, Enocta Genel Müdürü Ahmet Murat Hançer ve Bilge Adam Genel Müdürü Cem Çevik’in açılış konuşmasıyla başlayan zirve SkillSoft Kıdemli Pazar Geliştirme Müdürü ve Kurucu Ortağı Dennis Brown’ın sunumuyla başladı.

‘Sosyal paradigmada Kurumsal Öğrenme’ başlıklı sunumuyla sosyal öğrenme ve kurum performansı arasındaki ilişkiyi irdeleyen Brown sosyal network kavramının öğrenme üzerindeki vazgeçilmez etkisine de değindi. İstatistiklere göre işyerinde öğrenmenin % 70’inin informal süreçlerde gerçekleştiğini belirten Dennis Brown sosyal öğrenmenin üç ayağı olan ‘içerik-teknoloji-topluluk’ ile ilgili yorumlarını paylaştı.

Dennis Brown sosyal network kavramına vurgu yaparken bu üç ayağın kurumlardaki paylaşımı ve işbirliğini arttırdığına dikkat çekti. Brown informal ve formal öğrenmeye ödenen paranın kazançla ters orantılı olduğunu da sözlerine ekledi. Şirketlerin eğitim verdikten sonra çalışanlarını kaybetmekten şikayetçi olduklarını fakat daha kötüsünün eğitim vermeden çalışanları çalıştırmak olduğunu ifade eden Brown sosyal öğrenme ile şirket içi paylaşımların çalışanları ailenin bir parçası yaptığının da altını çizdi.

İş Bankası ve e-Öğrenme uygulamaları

Finans devi Türkiye İş Bankası da fark yaratan e-öğrenme uygulamalarıyla zirvede yer aldı. T. İş Bankası adına konuşan Eğitim Birim Müdürü Ayşe Özel ‘İş Bankası ve e-Öğrenme uygulamaları’nı paylaştı.

Ayşe Özel, Türkiye’nin dört bir yanına dağılan şubeleriyle en çok çalışan sayısına sahip kurumların başında gelen Türkiye İş Bankası olarak tüm şirket çalışanlarının faydalanabileceği bir e-Akademi kurduklarını ve çalışanların bu platforma yüksek derecede katılım sağladıklarını ifade etti. E-eğitimle kuruma ve çalışanlara sağladıkları katma değerden bahseden Özel, e-öğrenme ile sağladıkları zaman ve maliyet avantajının da çok büyük bir önemi olduğunu söyledi. Türkiye İş Bankası e-eğitim platformunun içeriği, uygulamaları ve sonuçlarını da paylaşan Ayşe Özel, tüm bu süreçlerin çalışan performansına beklenilenin üstünde bir katkı sağladığının da altını çizdi.

Şekerbank e-eğitim markası nasıl yenilendi?

Şekerbank Eğitim Birim Müdürü Psikolog Başak Başar ‘Bir e-eğitim markası nasıl yenilendi?’ başlıklı sunumuyla Şekerbank’ın e-öğrenme sürecindeki değişim ve başarı hikayesini paylaştı. ŞekerAkademi’de var olan LMS süreçlerinde 2011’de köklü değişim yaptıklarını belirten Başak Başar bu değişimdeki ana hedeflerinin; sadelik, kullanım kolaylığı, enerjik ve modern bir platform algısı yaratmak olduğunu ifade etti.

Zorunlu ve seçmeli e-eğitim uygulamalarını farklılaştırdıklarını söyleyen Başar, deneyimli veya deneyimsiz çalışanları iş alanına göre e-eğitim ataması yaparak takip ettiklerini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: ‘’Değişen mevzuat, yeni ürün veya uygulamalarla bağlantılı kendi ürettiğimiz eğitimleri, ilgili iş kollarında çalışanlara atayarak takip ettik.’’ Başak Başar, daha önceki sistemde yer alan zorunlu sınavların çalışanları tedirgin ettiğine dikkat çekti ve bu yeni sistemle sınav uygulaması yerine çalışanlara yönelik ‘güncel miyim?’ uygulamasını getirdiklerini ve çalışanlardan inanılmaz destek gördüklerini sözlerine ekledi.

Etkin ve verimli bir e-öğrenme için...

Bilge Adam E-öğrenme ve Yetenek Yönetim Sistemleri Birim Müdürü Tansel Özkuşaksız, etkin ve verimli bir e-öğrenme için gerekli olan süreç, strateji ve araçları anlatan isim oldu. Verimlilik için ‘parlatma’ döngüsü kavramına dair açıklamalar yaparak konuşmasına başlayan Özkuşaksız verimli ve etkin bir e-öğrenmenin ilk adımının değişim ve gelişme ihtiyacını kabul etmek olduğunu ifade etti.

Bu gelişim ve değişimin gerekli olduğunu kabul ettikten sonra harekete geçme kararı almalıyız diyen Tansel Özkuşaksız, kararların uygulanabilmesi için gerekli olanakların mevcut olması gerektiğine ve verimlilik artışını sağlayacak planların uygulamaya konulması gerektiğine dikkat çekti. Öğrenmeyi ve öğretimi, eğitim içeriğini ve içerik teknolojisini, hedefi, süreci ve öğreneni parlatma kavramlarına ışık tutan Özkuşaksız ayrıca Eğitim Yönetim Sistemi süreçlerinde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini irdeledi.

Bilim İlaç ve sosyal öğrenme

Zirvede öğrenen organizasyonda ‘sosyal öğrenme’ konusunu Bilim İlaç örneğiyle anlatan isim Bilim İlaç İK Yöneticisi Dilek Mete oldu. Mete, konuşmasında Enocta’nın katkılarıyla hayata geçirdikleri ve çalışanların tüm eğitim ve gelişim faaliyetlerini takip ettikleri Bilim K@mpüs projesinin detaylarını paylaştı. Bilim İlaç olarak vizyonlarını güçlendirecek bir öğrenen organizasyon yaratmayı hedeflediklerini belirten Dilek Mete, bu uygulamayla çalışanların bilgi, beceri ve davranış gelişimlerini takip etme şansını yakaladıklarını ifade etti.

Dilek Mete çalışanların Softskill eğitimlerin yanı sıra İngilizce, mesleki eğitimleri, Microsoft Office ve profesyonel gelişimlerini destekleyen birçok eğitimi Bilim K@mpüs platformunda aldıklarını söyledi. Bilim K@mpüs’ün dünyadaki en son e-öğrenme standartlarıyla uyumlu olduğuna değinen Mete, kullandıkları yeni e-öğrenme teknolojileriyle birlikte hem çalışanlar hem şirket açısından zaman ve mekan kısıtlamalarını ortadan kaldırdıklarını sözlerine ekledi.

Avea’dan simülatif oyunlar

Avea Uzaktan Öğrenme ve Projeler Müdürü Dr. Selçuk Alimdar zirvede Avea olarak çalışanlar için hayata geçirdikleri mobil öğrenme ve simülatif oyunlarla ilgili konuştu. Alimdar, çalışanların yaparak ve eğlenerek öğrenmekten zevk aldıklarını ve yaratılan bir hikayenin içinde olmayı tercih ettiklerini belirtti. Saha ve e-oyun uygulamalarının çalışan performansını tetiklediğini ifade eden Dr. Selçuk Alimdar eğitim alanında artan teknoloji ve mobilitenin çalışan bağlılığını da arttırdığına dikkat çekti.

Alimdar sunumunda Avea’nın fark yaratan simülatif eğitim uygulama örneklerine de yer verirken katılımcılar özellikle Alimdar’ın paylaştığı İş Sağlığı ve Güvenliği konulu Kozmik Kazalar adını verdikleri simülatif oyun uygulamasına yoğun ilgi gösterdiler.

Uzaktan eğitim yönetim sistemi ile sürekli gelişim

Arçelik Satış Kanalı Uzaktan Eğitim Yöneticisi Levent Türkay, Arçelik ve Beko olarak Koç Sistem işbirliğiyle geliştirdikleri uzaktan eğitim altyapılarıyla ilgili konuştu. Sürekli eğitim hedefiyle yola çıktıklarını belirten Türkay, Arçelik ve Beko e-Akademi platformunda öğrenme tasarımını oldukça planlı bir şekilde yönettiklerini ifade etti. E-eğitimle organizasyona sağlanan katma değeri anlatan Levent Türkay, çalışanların eğitimlere katılımı için kullandıkları teşvik araçlarıyla ilgili bilgiler aktardı.

Yüz yüze eğitimleri ve uzaktan eğitimi birbirini tamamlayacak şekilde konumlandırdıklarını belirten Türkay, çalışanlardan sertifikasyon için bütün eğitimleri %80 performansla tamamlamaları beklendiğini sözlerine ekledi. Bu akademi ile birlikte çalışanların kendilerini sürekli geliştirdiğini ve kendilerinin de bunu takip ettiklerini ve gelişimlerine destek olduklarını söyleyen Levent Türkay sürekli gelişimi canlı eğitimlerle de desteklediklerine de dikkat çekti.

Performans kültüründe e-öğrenmenin yeri

Abdi İbrahim İlaç Yönetim, Pazarlama ve Destek Ekiplerinden sorumlu İK Yöneticisi Banu Arabacı Engür ve İK Uzmanı Nil Bilge Ceylan Abdi İbrahim İlaç’ın 2009’da başlayan e-öğrenme süreçlerini ve tecrübelerini paylaştılar. Abdi İbrahim’deki e-öğrenme projesinden bahseden konuşmacılar e-öğrenmenin zaman ve mekandan bağımsız ve yeni neslin yatkın olduğu bir eğitim olduğu için kurumlar tarafından tercih edilmesi gerektiğine değindiler.

Abdi İbrahim İlaç’ın tüm çalışanlarının online eğitim platformu üzerinden e-öğrenme sürecine dahil olduklarını belirten Engür ve Ceylan özellikle mesafelerden kaynaklanan zaman yönetimi sorununu e-öğrenme ile çözdüklerine dikkat çektiler. E-öğrenmenin şirketler için çok önemli bir kaynak olduğunu buna karşın e-öğrenmeye başlayan kurum ve yöneticilere yavaş bir geçiş öneren konuşmacılar bunun nedenini şöyle özetliyorlar: ‘Çalışanların yüzyüze eğitimin tamamen sona erdiğini düşünmemeleri gerekir.’’ Engür ve Ceylan, e-öğrenme konusunda Abdi İbrahim İlaç’ta 2009 yılında kullanıcı sayısı 360 ve eğitim ataması 2.234 iken bu rakamların 2011 yılında 3.435 kullanıcıya ve 10.000 eğitim atamasına çıktığını belirttiler.

Teknolojinin eğitimdeki rolü ve fütüristik yaklaşımlar

Zirvenin kapanışı Enocta Genel Müdürü Ahmet Murat Hançer’in moderatörlüğünü üstlendiği ‘2012’de öğrenmede teknolojinin rolü ne olacak?’ konulu panel ile gerçekleşti. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği panelde söz alan isimler; Türk Telekom Akademi Eğitim Teknolojileri Müdürü Ebru Selvikavak, ÖRAV(Öğretmen Akademisi Vakfı) Genel Müdürü Kayhan Karlı, Teknosa Eğitim ve Geliştirme Müdürü Arzu Sarıkayalar, Deniz Akademi Eğitim ve Gelişim Bölüm Müdürü Sevda Çimagil oldu. E-eğitim uygulamalarının kurumlarında yarattığı değişimi ve katma değeri paylaşan panelistler, eğitim yönetim sistemleri ve yetenek yönetim sistemleri arasındaki entegrasyona dikkat çektiler. Teknoloji, sosyal medya ve eğitim arasındaki ilişkiyi yorumlayan panelistler kendi kurumsal başarı hikayelerinden yola çıkarak bu üçlüyle ilgili geleceğe dair görüşlerini paylaştılar. Panelde dikkat çeken bazı notları paylaşmak gerekirse;

Türk Telekom Akademi’de 2011 e-eğitim uygulamaları toplam eğitim faaliyetlerinin % 37’sini oluşturuyor.

Deniz Akademi e-öğrenme sistemini facebook uygulamasıyla destekleyecek. 

ÖRAV, ‘e-kampus’ platformunda Enocta’nın LMS altyapısının akademik versiyonunu sanal sınıf uygulamasına entegre ederek kullanıyor. 

Teknosa Akademi’de sosyal modül ile birlikte % 286 kullanım artışı sağlandı. 

 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024