Kazanan bir ekip kurmanın sırları: Herkesin paylaşmak istemeyeceği sırlar...


İster büyük bir kurumun ya da hükümet ajansının bir birimini yönetin, ister bir spor kulübünün koç’u olun, isterseniz yeni bir şirket kurma hazırlığı içinde olun mükemmel bir ekip kurmanın sırlarını bilmeniz şarttır.


Bu noktada, aşağıdaki gibi sorularla karşı karşıya kalabilirsiniz:

o Kişilerin, bencil olmadan organizasyona katkıda bulunmasını nasıl sağlarsınız?
o Birlik, topluluk duygusunu nasıl yaratabilir, çalışanların bir ekibin parçası olmasını nasıl sağlarsınız?
o Hızlı bir etki yaratabilmek için ne yapabilirim?

Bu tür zor soruları hemen yanıtlamazsanız liderlik kapasiteniz konusunda sorunlar baş gösterebilir. Liderleri araştıran biri olarak, mükemmel ekipler kuran mükemmel liderlerin strateji ve adımları konusundaki bir anketi geçenlerde tamamladım. Bu araştırmada büyük ulusların eski liderlerini, çok kazanan bayilerin koçlarını değerlendirdim ve Kaliforniya’daki öğretmenler ile diğer liderlerle mülakatlar yaptım. Bu özellikleri sizinle paylaşırken amacım, hepimizin daha başarılı ve yetkilendirilmiş organizasyonlara liderlik edebilmemiz için daha iyi ekipler yaratmasını sağlamak…

Mükemmel bir ekip oluşturmak için en başarılı yedi strateji aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. Temel bir çekirdek oluşturun.
2. Beklenti çıtasını yükseltin.
3. Herşeyde tutarlılık sağlayın.
4. Üç bağlantılı amaç tarafından desteklenen, tek bir amacınız olsun.
5. Performans başarısı olan kişileri liderlik pozisyonlarına terfi ettirin.
6. Yeni “kazananlar”ı işe alarak, onları temel çekirdeğin etrafına yerleştirin.
7. Eğlence, başarı ve tek bir misyondan oluşan bir atmosfer yaratın.

1. Temel bir çekirdek oluşturun.

Başarılı ekiplerin en önemli birinci sırrı; ekibin başarısı konusunda kararlı olan üç kilit oyuncuyu cezbetme becerisidir. Bu üç kilit oyuncunun yüksek oranda beceri, liderlik ve sadakat göstermesi gerekir. Bu üç oyuncuyu bulun ve onların organizasyon için ne kadar değerli olduklarını bilmelerini sağlayarak onları şirkette tutun. Sadakat sadakati doğurur. Ve liderlik ile beceri konusunda en iyi olanlar, organizasyonunuza sadakat duyarlar. Bu nedenle üçlüden başlayın ve onların etrafında bir çekirdek oluşturun.

2. Beklenti çıtasını yükseltin.

İnsanlar başarısız mı oldu? Organizasyonda bir kaos mu yaşanıyor? İnsanlar kaos dönemlerinde lider arayışı içine gireceği için programınızı geliştirmek için bu iyi bir zamandır. Başarısızlık dönemlerinde, öğrenmemiz gerekir. Kaos dönemlerinde ise liderlik etmemiz… Liderler beklenti çıtasını yükseltirler. Genellikle tipik stratejiler başarı üzerine kurulur. Bu nedenle küçük bir hedef bulun, bunu belirleyin ve neye mal olursa olsun başarılı olun. Ancak çıtayı da yükseltin. İlk yıl, yüzde 30 ilerleme için bir hedef belirleyin. İkinci yıl, bunu tekrar yükseltin. Üçüncü yıl, yüzde 200 emekle yüzde 100 başarı hedefleyin ve başarınızın büyümesini izleyin.

3. Ekibinizi büyütmek için tutarlılıktan yararlanın.

Tutarlılıkta, başarılı olmak için üç bileşen vardır:

• Tutarlı alışkanlıklar
• Tutarlı lokasyon
• Tutarlı kişiler

Tutarlı alışkanlıklar bireysel performans için önemli olduğu gibi, ekip performansı için de önemlidir. Eğer organizasyonunuzda her Salı günü akşam 7’de toplantı yapıyorsanız, bu saati devam ettirin ve gerçekten gerekmedikçe değiştirmeyin.

Tutarlı lokasyon da çok önemlidir. Satış ekibini sürekli belli bir yerden alan, sonra da onları farklı bir coğrafyada görevlendiren bir satış müdürüm vardı. Ekip, bu zayıf liderlik karşısında zorluk çekiyordu. Yeni müdür ise ekibini hem coğrafi hem de yatay olarak pazarlara ayırdı ve bu sınırların yüzde 80’ini üç yıl içinde hiç değiştirmedi. Ekip, eski yöneticininkine oranla dramatik derecede yüksek başarı oranları yakaladı.

Tutarlı kişiler organizasyonların karşı karşıya kaldığı en büyük sorundur. Özellikle zayıf düştüğünüzde (bütçeler çalkalandığında, iletişim yetersiz hale geldiğinde vs…), başarılı olma baskısı inanılmazdır. Yeni liderler genellikle bir koç olarak ilk sezonlarında bu dev baskı ile karşı karşıya kalır. Ben, ilişkilerin başarısız olması konusunda daima iki neden olduğunu hissederim:

• İletişim kurma yeteneksizliği
• Gerçekçi olmayan beklentiler.

Liderlikte de durum farklı değildir. Açık biçimde iletişime açılan akla uygun beklentiler, zamanla yüksek başarı oranlarıyla sonuç vermelidir. Bununla beraber; tutarlı olarak düşük performans gösteren organizasyonların başarılı liderleri işten atmak ya da yerlerini değiştirmek konusunda genellikle yüksek bir oranı vardır. Başarılı organizasyonlar ise başarılı liderleri ve başarılı oyuncuları kurum içinde tutmayı başarır. Bu sadakat de diğerlerinin başarı yollarını cazip hale getirir.

4. Üç bağlantılı amaç tarafından desteklenen, tek bir amacınız olsun.

Neyin önemli ve başarılabilir olduğunu belirleyerek bunu bir amaç haline getirin. Bu amacın altında, genellikle günlük ve haftalık aksiyonlara odaklanmak için üç yol vardır. Bunlar eğer başarılı olursa büyük amacın da yolunu açarlar. Tek amaca; sizin misyonunuzmuş gibi bakıyorum. Bağlantılı amaçlar ile hedeflerdir. Her bir hedefi gerçekleştirdiğinizde, misyonunuzda başarılı olursunuz. Hedeflerde başarısız olduğunuzda ise nerede düzenleme yapmanız gerektiğini bilirsiniz.

5. Başarılı kişileri terfi ettirin ve hatalarınızdan ders alın.

Başarısız olmak sorun değildir. Aslında pek çok organizasyon, ilk olarak kaybetmenin çaresizliği deneyimlenmezse başarının tüm tadını çıkaramaz.

Örnek olarak, başarılı satış organizasyonları vakasını ele alalım. Eğer satış başarısını gerçekleştirmek istiyorsanız, her bir satış temsilcisine eşit olanak tanıyın. Hangisinin belli bir test süresi içinde en iyi performansı gösterdiğine baktığınızda performans gösterenlerin çekirdeğine ulaşabilirsiniz. Ya da eğer çekirdek oluşturulduysa, kimin yukarı doğru çıkacağını belirlemenin yolu her bir kişiyi eşit derecede teşvik etmek ve mentör sağlamaktır. Elbette bunu yaparken, mentörlerin ekip arkadaşlarına nasıl ‘koçluk’ yapacaklarına dair bilgilendirildiğinden emin olun. Mentörler, ekip arkadaşlarının başarılı olup olmayacağı konusunda size bilgi vermenin yanı sıra kendi başarı sırlarını onlara öğreterek de başarılı olmalarını sağlarlar. Eğer kişiler mentörler ile başarılı olmazsa, özel olarak ele alınmaları gerekebilir. Ancak tekrar tekrar başarısız olan kişileri terfi ettirmenin başarıyla sonuçlanması pek olası değildir. Hatalardan ders alın, ancak kazananları terfi ettirin.

6. Yeni “kazananlar”ı işe alın ve onları kazananlar ile çevreleyin.

Kimi zaman içerideki kişileri terfi ettiremeyiz. Çok hızlı büyüdüğümüz için yeni kişileri almamız gerekebileceği gibi, bir zamanlar organizasyonunuzda bulunan kişiler de farklı fırsatlar için sizden ayrılmış olabilir. Her koşulda, başarı dolu bir atmosferden büyümemiz gerekir.

Örneğin, müdürümün beni bölümdeki en başarılı satışçının himayesine koyduğu bir eğitim programına katılmıştım. Bu benim için paha biçilmez bir deneyimdi; çünkü ilk üç ayım içinde deneyimli satışçı o güne kadar kimsenin yapamadığı kadar büyük bir başarı oranı elde etmişti. Bu başarının yarattığı büyüme ve heyecanı görmek büyük bir fenomendi. Diğer satışçılar da başarıyla satış yapmaya başlamıştı. Zorluk çeken satışçılar bile başarılı olmanın bir yolunu buluyordu. Kimse, diğer ekiplere geçmeden önce yerinden alınmıyordu. Bu sistem sadakat yaratmıştı. Ancak eski deneyimli satışçı yeni bir göreve yönlendirildi. Eğer benim müdürüm yeni kişileri işe almamış ve onları kazananlar ile çevrelememiş olsaydı ne olurdu? Başarısı, deneyimli satışçı şirketten ayrıldığında onunla birlikte yitip giderdi.

7. Eğlence, başarı ve tek bir misyondan oluşan bir atmosfer yaratın.

Kazanmak istiyorsanız, eğlenmeniz gerekir. İnsanlar kaybederken eğlenemez. Başarısızlıklarından dolayı suçlandıklarında, iletişim yetersiz kaldığında ya da zayıf bir muamele gördüklerinde de eğlenemezler. Bu nedenle, zayıf yönetim metodları iletişimin yetkilendirici yöntemleriyle yer değiştirmelidir. Peki başkalarını nasıl yetkilendirebiliriz? Onları, beklentilerimiz hakkında bilgilendirerek, eğlence ve aciliyet duygusu yaratarak, özel birşeyler yaparak ve kendilerine ne kadar inanıldığına, destek verildiğine dair koçluk yaparak… Çalışanlarınızı sevin. Popüler insan kaynakları fikrine aykırı olabilir ama eğer daha çok zenginlik yaratmak istiyorsak daha çok sevgi yaratmamız gerekir. Üstelik sevgi, aksiyon içeren bir kelimedir. Hangi davranışları gösteririz? İlgi? Endişe? Ekibimizi performans göstermeye yöneltecek konuları biliyor ve onları dinliyor muyuz? Bireysel ihtiyaçlar neler?

Bir şirketin yöneticisi olarak, kendi çalışanlarıma özel bir şeyin parçası olduklarını göstermeye çalışıyorum. Eğer siz de bir yöneticiyseniz ya da organizasyonda mükemmel bir ekip yaratmak istiyorsanız, artık başarı çıkınınıza atacak yedi aracınız bulunuyor:

1. Temel bir çekirdek oluşturun.
2. Beklenti çıtasını yükseltin.
3. Herşeyde tutarlılık sağlayın.
4. Üç bağlantılı amaç tarafından desteklenen, tek bir amacınız olsun.
5. Performans başarısı olan kişileri liderlik pozisyonlarına terfi ettirin.
6. Yeni “kazananlar”ı işe alarak, onları temel çekirdeğin etrafına yerleştirin.
7. Eğlence, başarı ve tek bir misyondan oluşan bir atmosfer yaratın.

Ekibinizle özel bir şeyler yaratın ve başarınız konusunda beni bilgilendirin. Kazananları ve mükemmel ekipleri duymayı seviyorum. Eğer ekibinizi mükemmel hale getirirseniz, mükemmel bir lider olarak tanımlanırsınız.
 

Scott Andrews


 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)