İşte çalışanları “gülümseten” uygulamalar
Filiz Gıda:
İlk geri bildirimler çalışanlardan…
Kulak verdiğimiz ilk kurum Filiz Gıda… 271 çalışanın görev yaptığı kurumdaki gülümseten uygulamalar şöyle:
Doğum günü kutlamaları: Tüm çalışanların doğum günlerinde adreslerinde olacak şekilde “doğum günü kartı” gönderiliyor. Aynı zamanda o gün doğum günü olan çalışan için ofisi yemekhanesinde mesai saati bitmeden yarım saat önce herkes bir araya geliyor, doğum günü pastası ve kurabiye yiyor, çalışanları herkes tek tek kutluyor.
Pazarlama aktiviteleri: Şirket içinde mail ortamında her ay pazarlama departmanı tarafından bir önceki ayda yapılan pazarlama aktivitelerini içeren bir sunum yayınlanıyor. Daha sonra bu sunumdaki aktivitelerden herhangi biriyle ilgili bir soru soruluyor. Bu soruya mail ortamında cevap veren çalışanlardan öncelik sırasına göre üç kişi belirlenip, sponsor olunan noktalarda (cafe, restoran vb.) akşam yemeği hediye ediliyor. Böylece çalışan, eşi ya da bir arkadaşı ile beraber keyifli bir akşam geçiriyor.
Makarna partisi: Yeni bir ürün ya da sos gündeme geldiği zaman yemekhanede bulunan makarna köşesinde, kurum aşçısı tarafından çalışanlara makarna ve sos hazırlanıp tadım yaptırılıyor, böylece tüketiciden önce çalışanların görüşleri alınıyor.
Hemen hemen her hafta Cuma günü öğle yemeğinde kurum aşçısı tarafından farklı soslarla birkaç çeşit makarna pişiriliyor. O gün dışardan yemek alınmıyor, yalnızca makarna çeşitlerinden yeniyor. Yetkililer, “Her makarna partisinde tüm çalışanlarımızla birlikte sanki makarnayı yeniden keşfediyoruz” diyor.
Bilim İlaç:
Müdürlerden çalışanlara popcorn satışı…
1475 çalışanın görev yaptığı Bilim İlaç’taki uygulamalar arasında şu örnekler yer alıyor:
• Kariyer Kurulu'nda görüşülen atamalar, atama yapılacak çalışan önceden bilgilendirilmeden özel gündemli kutlamalarda toplum önünde açıklanıyor.
• Genel Müdür, kıdem kutlamasında en kıdemli mavi yakalı çalışanın plaketini sunuyor.
• Eğitimler esnasında doğum günü olan çalışanların doğum günü, salon ışıkları söndürülerek salona getirilen pasta ile kutlanıyor.
• Pazarlama ekibinin yıllık toplantılarında düzenlenen bazı aktivitelerde çalışanlara müdürler servis yapıyor. (Örneğin sinema gecesinde popcorn satışı, yer gösterimi gibi..)
• Mavi Yaka ve Beyaz Yakalı tüm çalışanlara her yıl temmuz ayında eşleri ile birlikte istedikleri bir açık hava konseri için bilet veriliyor.
• Doğum yapan çalışan veya eşlerine Dalin Bebek Bakım Seti, hediye paketi olarak ev adresine gönderilerek veriliyor..
• Genel Müdür ve bazı direktörler Corparate Games gibi kurumsal organizasyonlarda çalışanlarla birlikte aynı sportif yarışma ekiplerinde yer alıyor.
İnleyen nağmeler Assan’ı Sardı,
orada hep mutluluk vardı...
“Tüm şirketlerin sahip olduğu iki önemli unsur mevcut: Kar ve insanlar…” diyor Assan Aluminyum yetkilileri… Rekabet ve küreselleşmenin hızlanmasıyla insanın önemi ve ona yapılan yatırım ve onun mutluluğunun daha da ön plana çıktığını belirten yetkililer, “Kurumlarda çalışanlarla ilgili her türlü gelişim ve yatırım faaliyetlerinin başlangıç noktası ise motivasyon” diyerek uygulamalarının ayrıntılarını şöyle paylaşıyor:
“Assan Aluminyum’da insana; yani çalışana yapılan motivasyon faaliyetlerden birini şirket yemekhanesinde üç ayda bir amatör müzik gruplarının öğle yemeği boyunca verdiği konser oluşturuyor. Gruplar, çalışanların ilgi ve isteklerine göre farklı tarzda müzikler yapabilmekte. Genellikle kanun, ud, keman ve darbukadan oluşan fasıl ekiplerinin akustik olarak meydan faslı şeklinde icra ettiği program iki bölümden oluşuyor: Birinci bölümde Klasik Türk Sanat Müziği’nden örnekler sunuluyor, ikinci bölümlerde ise daha güncel, popüler ve herkesin eşlik edebileceği eğlenceli şarkılar çalınıyor. Çalışanlar da müziğe eşlik etme imkanı buluyor.”
Unilever Türkiye:
Tatlı menüsünde Algida…
İşte Unilever Türkiye’de “artık alışık olunan” birkaç gülümseten uygulama örneği:
• Yalnızca cuma değil her gün serbest kıyafet olması bulunuyor.
• Çalışanlar oda ya da katlarının rengini (elbette kat sakinlerinin de olurunu alarak) diledikleri renge boyayabiliyor.
• Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri, tatlı menüsünde Algida bulunuyor.
• Otopark çıkış bariyerinde "Emniyet kemerinizi takın, hayata bağlanın, arka koltukta bile…" yazısı yer alıyor.
• Asansörlerin içeriden kumanda edilemediği için kullanılmasın tamamen bilgisayara, dolayısıyla asansörün kendisine emanet… Bu durum özellikle ilk defa gelen misafirlere de anlatılıyor. Bunun da Türkiye’de bir başka örneği bulunmuyor.
Aygaz:
Aygaz’ın, ürünü ve markasıyla tam 44 yıldır Türk ailesinin ve toplumunun bir ferdi olduğunu belirten ve kurulduğu yıldan beri tam müşteri memnuniyeti ilkesinden hareketle hizmetlerini sürdürdüğünü dile getiren yetkililer, Aygaz’ın şüphesiz en önemli müşterisinin çalışanları olduğunu söylüyor.
“Yaşamından, ailesinden, sosyal hayatından önemli bir zamanı işlerine adayan çalışanların en büyük ödülü içten bir takdir, sıcak bir teşekkür…” diyor yetkililer ve şöyle devam ediyorlar: “Aygaz olarak da maddi ödüllendirmenin ötesinde çalışanımızı mutlu eden, gülümseten uygulamalara büyük önem veriyoruz. Başarının mutlu insanlardan kaynaklandığına inanıyoruz.” İşte, bu uygulamalardan bazı örnekler:
Sahne heyecanı - Alkış coşkusu: Çalışmalardan biri ve belki de en önemlisi Aygaz - Opet Türk Müziği Korosu… Yetkililer uygulamayla ilgili şunları aktarıyor: “Sahnede olma, göz önünde, en önde olma, her çalışanın içten içe istediği, bazen dile getirdiği, bazen de yalnızca hayal ettiği bir düştür. Büyük ve saygın bir topluluk tarafından alkışlanmaktan daha etkili bir takdir yolu var mıdır? Diğer yandan müziğin insan ruhunu dinginleştirdiği, daha olumlu kıldığı ise bilimin kanıtladığı bir gerçek. Dingin ve barışçıl ruh halinin takım çalışması ve iş verimine katkısı büyük.
Aygaz çalışanları geçtiğimiz yılın ekim ayından bu yana Klasik Türk Müziği koro çalışmalarını Türk Müziği’nin üstadı Gürsel Koçak öncülüğünde sürdürdü. 40 saatlik çalışma ve hazırlığın sonucunda 20 kişilik koromuz 3 Haziran 2005 günü ilk konserini Koç Allianz Konferans Salonu’nda verdi. Konserin başlangıcında koromuzun heyecanı, izleyicilerdeki şaşkınlık sonunda yerini alkış tufanı ve ortak bir keyife bıraktı.”
Genel Müdür ile uçurtma uçurmak: Aygaz olarak, çalışanların kaynaşmasına çok önem verdiklerini belirten yetkililer, “Kuvvetten birlik doğar” ilkesiyle her yıl baharın geldiği günlerde iç iletişim toplantıları düzenlediklerini dile getiriyor. Nisan ayının son günlerinde düzenlenen bu yılki toplantının tüm Türkiye’den Aygaz çalışanlarının katılımıyla gercekleştiğini belirten yetkililer, “Takım çalışmaları, oyunlar, gösteri ve dinletilerle renklenen toplantıda Genel Müdürümüz ile uçurtma yapıp, göklere uçurduk, birlikte söyledik, dans ettik, ortak hedeflerde kilitlendik” diyor.
Kalabalıklar önünde takdir edilmek: “Bine yakın çalışanıyla Aygaz bugün Türkiye’nin en güçlü şirketlerinden. Yıllarca bu şirkete hem gönüllerini hem emeklerini verenleri onurlandırmak şirketimizin başta gelen hedeflerinden” diyor Aygaz yetkilileri…
Bu amaçla şirkete emek verenlerin, küçük bir hediye ile taçlandırıldığı ödül törenlerinin, çalışanların tüm şirket önünde üst düzey yöneticiler tarafından onurlandırıldığı önemli bir buluşma olduğu belirtiliyor. Bu yılki buluşmayı 28 Eylül 2005’de Aygaz Gaz Aletleri Üretim Tesisi’nde gerçekleştirdiklerini söyleyen yetkililer; Aygaz Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer M. Koç, Koç Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ve Aygaz Genel Müdürü Mehmet Ali Neyzi’nin katıldığı törende Aygaz’a yıllardır hizmet verenlerin eski ve yeni tüm çalışma arkadaşlarının önünde ödüllendirildiğini belirtiyor.
Zorlu Linen: Dünya Çevre Günü Kutlaması
Son örneğimiz ise Zorlu Linen’den… Her yıl geleneksel olarak, fabrika çalışanlarının çocukları ile birlikte Dünya Çevre Günü kutlamalarının gerçekleştirilmesi Zorlu Linen’in “gülümseten” uygulamaları arasında yer alıyor.
BATIDAN ÖRNEKLER…
• Sağlık danışmanlığı alanında faaliyet gösteren Triage Consulting Group’da operasyonel kararlar tüm çalışanların katıldığı “manga”lar tarafından alınıyor. “Kültür mangası”nın, moral artırıcı etkinlikler düzenlemesi için yıllık 900 dolar bütçesi bulunuyor.
• Bir yazılım şirketinde, çalışanlara üniversite ve konferanslarda konuşma yapma olanağı sunuluyor, çalışanların kendi gelişim fırsatlarını yaratmalarına izin veriyor.
• Navigator Systems adlı şirkette tatiller konusunda herhangi bir kısıtlama yok. Çalışanların işlerini düzenli olarak yapacağına ve gerçekten ihtiyaçları olduğunda izin alacaklarına inanılıyor. Çalışanlardan birinin yorumu şöyle: “Bu politikanın bir kere bile suistimal edildiğini görmedim. Hatta inanın insanlar bu sayede artık daha çok çalışıyor.”
• Bir diğer şirkette CEO güne her sabah çalışanlarla konuşarak başlıyor, toplantılarda şirketin vizyonu ve gitmek istediği nokta tekrar hatırlatılıyor.
• Bazı şirketlerde, belli dönemlerde fazla mesai yapan çalışanların “dondurma molaları” ile yorgunluk atması sağlanıyor.
• Bir bilgisayar şirketinde gün, tüm yönetici ve çalışanların bir araya gelerek günlük hedeflerin üzerinden geçtiği ve tüm çalışanların “Bize paraları gösterin!” diye bağırmasıyla biten toplantılarla başlıyor. Gün içinde alınan tüm siparişler, siparişi kimin kapattığı ve kendisine kimin yardım ettiği, şirketteki hoparlörden an be an anons ediliyor.